miercuri, 28 octombrie 2009

Audierea lui Aurescu, dezbatere pe Tratatul Lisabona - o zi plina de chestii ce nu fac audienta

Astazi am avut o zi plina: de dimineata, am fost la o dezbatere pe tratatul e la Lisabona, organizata de Reprezentanta Comisiei la Bucuresti. Dupa-amiaza, am fost la Parlament, la audierea lui Bogdan Aurescu, propus pentru ministru de externe.

Ce cauta audienta in toata aceasta poveste? Pai va explic imediat. E simplu.

La dezbatere, Gabi Giurgiu de la TVR a reluat ideea lui obsesiva ca jurnalistii romani care scriu pe UE nu o fac bine, ca sunt comozi si nu se documenteaza si, in plus, iau totul mura-n gura, nu au spirit critic si analitic a ceea e se decide la Bruxelles si nici nu fac lucrurile interesante. Ca e vina lor ca oamenii nu sunt preocupati de UE, ca astfel de subiecte nu fac rating.

Ca in mult dati, nu sunt de acord cu Giurgiu, cu faptul ca generalizeaza - nu ma regasesc in descrierea lui referitoare la jurnalistii care scriu pe afaceri europene. Cat despre audiente, ma intreb de ce emisiunea lui este la o ora la care nu se uita nimeni, candva sambata la pranz? Cred ca mai e pe post, marturisesc ca e o ora la care nu ma uit la televizor, "preocupata" fie de un somn prelungit, fie de treburi administrative pentru casa, ca doar sambata am timp sa le fac. De ce nu a reusit, prin modalitatea pe care o recomanda de a trata subiectele europene, sa-si convinga in primul rand propriii sefi sa dea mai multa importanta emisiunii, sa o puna intr-un slot orar cu audienta? E totusi vorba despre o televiziune publica, finantata din banii nostri, caci despre cele private n-are sens sa vorbim.

Este foarte simplu: aceste teme chiar nu se bucura de o prea mare atentie, oricum le-ai scrie. Niciunde in Europa nu li se da atentie, sa fim sinceri. Recunosc asta, desi afacerile europene sunt domeniul meu, imi plac, mi se par interesante, tocmai de aceea m-am specializat in acest domeniu. Dar orice ar zice Gabi Giurgiu, oamenii sunt atrasi de alte subiecte. Cand postez articole pe HotNews.ro sau pe blog pe aceste teme, traficul nu este foarte intens. Cand am scris despre Madonna, Mihaela Radulescu, EBA sau Elena Udrea... ohooo, trafic si comentarii!

Si totusi, si pe blog, dar mai ales pe HotNews.ro m-am incapatanat sa scriu despre teme europene. Ii spuneam lui Cristi, redactorul sef de la HotNews.ro, acum cateva saptamani ca parca sunt catelul ala care latra la rotile masinilor: eu ii dau inainte cu tema comisarului european, pun stiri in sectiunea aceea pe care am lansat-o, cand nimenio nu e preocupat de subiect, nici macar decidentii care trebuie sa ii trimita propunerile lui Barroso. Insa am avut un feed back foarte bun de la colegi de presa, de la oameni de la Bruxelles. Sunt o mana de oameni, dar sunt cititori de calitate si interesati. Asta insa nu inseamna ca avem trafic pe sectiunea aia sa dam pe spate. Insa daca oamenii vor sa citeasca pe tema comisarului european, stiu ca acolo o pot face, sunt informatiile grupate si la indemana. Totusi, subiectele europene nu fac trafic sau audienta, pur si simplu. Lumea e scarbita de politica interna si e totusi fascinata de scandal, darmite de ceva asa indepartat cum e politica de la Bruxelles.

Aurescu a avut nevoie de cascheta si vesta antiglont pe granita dinter Georgia si Osetia de Sud, dar nu in Parlament, unde a primit aviz pozitiv de la comisiile care l-au audiat. Dar usor nu i-a fost...

La audierea lui Bogdan Aurescu, mi-am spus ca el si-a indeplinit scopul. Constatam impreuna, si intr-o conversatie avuta in Georgia, si acum cateva zile, ca pe nimeni nu pare sa intereseze politica externa. Iar el spunea ca audierea lui pentru postul de ministru va face sa existe, cel putin pentru o ora, o dezbatere pe probleme de politica externa.

Si a avut dreptate. Credeti ca el nu stie ca guvernul Croitoru n-are nicio sansa? El a exprimat-o elegant si diplomatic, dar e constient de asta. Insa pentru o ora si jumatate, parlamentarii din trei comisii - de externe ale Camerei si Senatului si cea de afaceri europene - au pus niste intrebari pe teme de politica interna. Multi s-au abtinut, fireste, si au preferat sa ii spuna ca e un ministru de sacrificiu, ca l-ar vota in mod normal, dar nu o fac ca sa nu se preteze jocului murdar facut de Basescu, sa il intrebe cine exact i-a propus sa fie ministru. Aici este discursul lui si o parte dintre opiniile parlamentarilor.

Si Aurescu a avut acum oportunitatea sa le spuna parlamentarilor si despre situatia bugetara proasta a MAE.
  • MAE nu are bani pentru plata cotizatiilor Romaniei in organizatiile internationale din care face parte. Este vorba despre o suma de 1,2 milioane de euro.
  • Bugetul MAE a fost in 2009 de 153 de milioane de euro, din care au fost reduse succesiv 16 si a ramas cu un deficit de 13.
  • MAE are nevoie de un sediu nou: cel din Aleea Modrogan nu ar rezista unui cutremur si este si neincapator. "Daca - Doamne fereste - are loc in timpul zilei un cutremur in Bucuresti, atunci vom avea o problema de securitate nationala, fiindca nu va mai exista diplomatie in Centrala MAE", a spus Aurescu.
In conditiile in care toata nebunia interna se deruleaza sub ochii nostri si media o relateaza cu voluptate, cui ii mai pasa de evenimentele externe? Nici macar parlamentarilor, desi sunt ipocriti. Apropo de ei, intr-un studiu al Comisiei Europene prezentat azi de comisarul Leonard Orban, arata ca Parlamentul Romaniei nu a transmis Comisiei niciun aviz motivat pentru propunerile legislative ale Comisiei.

In 2006, Barroso a avut ideea de a trimite direct aprlamentelor nationale actele legislative ale Comisiei pentru consultare si pentru a avea opinia acestora. In acesti ani au fost trimise peste 550 de avize motivate pentru numeroase propuneri, insa Parlamentul Romaniei n-a transmis niciunul.

Orban crede ca exista o lipsa de expertiza pe afaceri europene a parlamentarilor, dar a atras atentia ca, fara implicarea parlamentului in procesul de luare a deciziilor europene - consultarea lui devine mai pregnanta odata cu adoptarea tratatului de la Lisabona, are rol consultativ pe legislatie inainte de adoptarea ei, adica isi poate exprima opinii pe propunerile Comisiei - Romaniei ii va fi greu sa aiba o voce in plan european.

Ei bine, acesti parlamentari indiferenti au vorbit astazi despre politica externa, ca l-au avut la audieri pe Aurescu. Televiziunile au fost acolo, agentiile au scris despre audiere, probabil o vor face si ziarele. Dezbaterea vruta de Aurescu, intr-un moment "de turbulenta interna".

De maine insa, se revine la subiectele de audienta, nu la "neimportantele" afaceri europene si politica externa.

2 comentarii:

  1. Sarut mana, tine-o tot asa cu subiecte "lipsite" de rating. De multe ori sunt exasperat de asa zisele "stiri" difuzate in mass media din Romania. Mai toate sunt "pe surse" sau scenarii referitoare la viitor. Cele bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu printre altele astept sa vad cand o sa se discute si despre intalnirea UN de la Copenhaga. Cel mai probabil la anu ca pana atunci e agenda plina de alte lucruri mai ...importante ?

    RăspundețiȘtergere