vineri, 9 octombrie 2009

Mda, Obama ia Nobelul pentru pace. De ce?

Obama ia premiul Nobel pentru pace. Ultimii doi ani din viata lui au fost fantastici: a castigat nominalizarea la prezidentiale din partea partidului democrat, a castigat presedintia SUA, acum ia si Premiul Nobel pentru pace. De ce? "Pentru eforturile de consolidare a diplomatiei internationale si cooperarii intre popoare", spun cei care i-l acorda. Mda...

Eu continuu sa ma intreb: DE CE?

In anii anteriori, stiai sa spui ce a facut Matti Ahtisaari sau Al Gore. Dar Obama, sincer, nu-mi vine ceva marcant acum.

Oricum, Obama a creat mari asteptari si va crea dezamagiri pe masura. 'Cause yes, he can!

12 comentarii:

  1. Si eu cred ca e exceptional de devreme in mandatul sau pentru a i se acorda premiul Nobel cu motivatia data de comitetul Nobel. Daca acest premiu aparea pe sfarsit de mandat dupa cateva succese diplomatice a lui Obama. Cum ar fi stabilitate in Irak si Afganistan, Rezolvarea problemei palestiniene, un acord foarte strict de dezarmare nucleara semnat de toate natiunile, sau orice altceva similar!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lucian: tocmai, acum are promisiuni neonorate inca, inchiderea Guantanamo, care nu e singura inchisoare de acest gen, insa e cea mai celebra, existand astfel de centre de detentie americane imprastiate prin lume. Iar in conditiile in care vrei suplimentare de trupe in Afghanistan, nu e un pic paradoxal sa iei un premiu PENTRU PACE? Cat despre succese diplomatice... n-a facut deocamdata nimic in afara de a rosti vreo patru discursuri, pe patru continente, in care sa enunte liniile politice americane.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate pentru a-l incuraja sa rezolve problemele mondiale...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Menaru: singurul efect vizibil pe care il vad e scaderea si mai mult a popularitatii lui in SUA. Mai ales cu toata discutia despre asigurarile de sanatate de acolo.

    Nu stiu ce efecte diplomatice ar avea, dar ceea mai buna miscare a lui acum ar fi sa refuze premiul. Motivul faptul ca vrea prima data sa puna in practica ceea ce spune. Personal cred ca ar avea numai de castigat dintr-o asemenea miscare. Iar impacarea comitetului norvegian .... ramane alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru ca e suficient de stangist si de gaunos...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Lucian: sincer, il vezi refuzand? da, in mod clar reforma asigurarilor de sanatate este un prim pas in dezamagirea unei parti dintre americani. eu zic ca vor urma si altele. iti marturisesc, nu sunt un fan Obama, dimpotriva. nu inteleg fascinatia intregii lumi, confirmata iata si prin decizia comitetului nobel, pentru acest politician. din punctul meu de vedere, el este un orator aproape desavarsit, insa ca substanta... e gol gol, vid. si totusi, iata ca a luat Nobelul pentru pace. caut inca explicatiile, nu am raspuns la interbarea de ce?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Menaru: In mod sigur nu o sa refuze. Ar fi prea frumos pe de o parte, iar pe de alta cred ca e aproape imposibil sa faci asa ceva cand ai in spate toata administratia de protocol americana. Treaba asta cu reformarea e un fel de speranta a mea.

    Eu am aflat despre el foarte devreme, pe vremea cand era oarecum impins de la spate de Oprah ca sa candideze. Locuiam in aceea perioada in Chicago si de atunci il cam urmaresc.

    Si eu ma intreb acelasi de ce ca si tine. Si vad in statusurile multor amici democrati americani aceeasi nedumerire.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu prea aveau suedezii de ca sa-i dea Nobelul, la urma urmei Obama nu a facut nimic (inca) dupa 9 luni de guvernare. Daca se intampla ca la noi cu CDR americanii vor avea rabdare cu el inca 9 luni. Asta daca nu-l impusca intre timp un extremist, ca de nebuni nu duce lumea lipsa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Premiul Nobel pentru pace este acordat de norvegieni, nu de suedezi.

    RăspundețiȘtergere
  10. "... obama a creat mari asteptari si va crea dezamagiri pe masura. 'Cause yes, he can!".
    Menaru, nu crezi ca unui ziarist(nu stiu daca esti ziarista sau doar blogarita, vorbesc in principiu) ii sta mai bine sa fie echidistant, sa analizeze faptele cu argumente pro sau contra, fara a emite judecati sau previziuni bazate pe simpatii/antipatii??? Intreb fara rautate, am remarcat pornirea ta impotriva presedintelui american si in alte postari si m-a mirat. De aceea cred ca va fi greu sa-ti raspunzi la intrebare. Obama a creat mari asteptari... imi vine sa rad... cei care sunt dezamagiti il asteaptau probabil pe "Noul Mesia", nu pe un presedinte. :)
    In rest, sa fim sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut!

    Inscrie-te pe http://groups.yahoo.com/group/publicitatenecenzurata

    Poti sa postezi mesaje cu linkul catre blogul tau fara ca respectivul mesaj sa fie cenzurat. Grupul se vrea a fi unul unit, in care membrii sa se ajute unii pe altii prin accesarea linkurilor. Deci cu cat suntem mai multi, cu atat mai multi vizitatori vei avea pe zi.

    PS: de acord cu articolul tau. Citeste pe www.haziar.ro postarea "Premiul Nobel dat pe datorie"

    RăspundețiȘtergere