joi, 29 octombrie 2009

Severin, ministru de externe al Uniunii Europene?

Am remarcat doua articole pe aceasta tema: unul in Euractiv.com si altul o postare pe blog a lui Tony Barber, seful corespondentilor Financial Times la Bruxelles. Primul articol pare sa ii dea o sansa lui Severin, in timp ce Barber este mai mult decat ironic.

Dar iata despre ce e vorba. Si le iau pe rand.

EURACTIV (informatii pe surse de la Bruxelles si Bucuresti): Candidatura lui Severin pentru postul de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa al UE nu trebuie desconsiderata, intrucat el ocupa acum un post important in grupul social-democratilor din PE, vicepresedinte pe afaceri externe, a fost ministru de externe, a avut functii in diferite organizatii internationale, ONU, OSCE, Consiliul Europei, etc.
  • Romania considera ca postul de presedinte al Consiliului, "presedintele UE", va merge la un politician PPE, deci e normal sa sprijine un socialist pentru postul de Inalt Reprezentant.
  • Surse spun ca principalii candidati sunt David Milliband si Severin, dar Milliband ar parea dezinteresat de post, intrucat vrea sa devina liderul laburistilor acasa. Comentariu personal: Ma rog, la inceputul saptamanii, la CAGRE, la Luxemburg, Milliband parea intr-o plina campanie personala.
  • Barroso are nevoie de un socialist in trio - presedintele Comisiei, Consiliului si Inaltul reprezentant - pentru a putea atrage voturile socialistilor din PE in favoarea echipei pe care o constituie si Severin poate face asta mai bine decat Milliband. Mai mult, Severin i-ar fi de folos lui Barroso peste doi ani si jumatate, cand presedintia Parlamentului European va fi detinuta de un socialist. Comentariu personal: Pe de alta parte, Barroso ii este indatorat lui Severin, care a reusit, alaturi de Schulz, sa convinga socialistii din PE sa se abtina de la vot si astfel portughezul sa fie investit pentru un al doilea mandat.
  • Se pare ca presedintele Traian Basescu ar sprijini candidatura lui Severin pentru acest post, exact cum l-au sprijinit pe Barroso premierii socialisti din Spania si Portugalia, ar fi declarat o sursa romaneasca. Comentariu personal: Sa fie aceasta varianta B a negocierilor pentru comisar? Pentru ca este evident ca tara care va da Inaltul reprezentant nu va mai avea un alt membru in Colegiul Comisarilor, intrucat Inaltul reprezentant va fi automat, dupa Lisabona, si vicepresedinte al Comisiei.
FINANCIAL TIMES: Pe de alta parte, Tony Barber vorbeste despre o lista pregatita de socialisti cu candidati pentru acest post. Primul pe lista este Frank Walter Steinmeier (fostul vicecancelar german si ministru de externe), Milliband, Miguel Angel Moratinos (ministrul spaniol de externe si fost reprezentantl al UE pentru Orientul Mijlociu), Elisabeth Guigou (parlamentar francez, fost ministru pentru afaceri europene din 1990-1993), Alfred Gusenbauer (fost cancelar austriac) si Severin.

Pe acesta din urma, Tony Barber il caracterizeaza ca fost ministru roman de externe care este castigatorul misteriosului premiu Omul secolului XX.

Barber sustine ca lista socialistilor nu va fi luata in serios din mai multe motive, insa el vorbeste doar despre doua: Berlinul a nominalizat deja oficial un comisar european, ceea ce ii eliminina sansele lui Steinmeier. Al doilea e legat de Severin: de ce un om care a fost declarat omul secolului XX se va cobori intr-atat sa accepte pamanteana sarcina de ministrul de externe al UE? :))))

Vedeti plauzibila o astfel de varianta pentru Romania? In loc de comisar european sa avem Inaltul Reprezentant pe politica externa?

Mie acest post mi se pare extrem de important, mai important si proeminent decat cel de presedinte al Consiliului, cu un buget imens pe mana, cu corp diplomatic ce urmeaza a fi creat. Pentru Romania ar fi un post important, dar cat de probabila e obtinerea lui.

12 comentarii:

  1. M-am uitat si eu pe FT, britanicul e rautacios pentru a maximiza sansele lui Miliband / Blair. Daca aducea argumente de substanta impotriva lui Severin, era demn de luat in seama. Asa nu.

    Cred ca Romania are o problema de negociere. Nu a mers pe mai multe candidaturi si aici a gresit. Trebuie sa mearga cu mai multi, pe mai multe domenii, si obtinea mai mult acum. Asa nu pupam agricultura si nici nu avem "replacement". Din punctul asta de vedere, poate ca e bine ce face Severin, cere mai mult (High Rep.) ca sa primeasca pentru Romania extinderea sau altceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Radu: eu cred ca Barber are abordarea asta pentru ca i se pare total aiurea ca Severin este pe lista aia. e atitudinea tipic britanica, i se pare ridicol ca un politician roman se gandeste la o astfel de pozitie. nu stiu in ce masura postarea lui pe blog maximizeaza sansele lui Milliband. asa ca n-as interpreta asa, o eventuala campanie pro Milliband se face in FT direct. insa i se pare ridicol ca un politician cu profilul lui Severin are aspiratii spre o astfel de functie. in plus, Severin a cam dat-o-n bara cu declaratia aia in contextul primului referendum irlandez: UE are nevoie de unele tari, iar de altele nu. si Barber n-a uitat asta. http://blogs.ft.com/brusselsblog/2008/07/countries-the-eu-can-do-without/

    RăspundețiȘtergere
  3. "Pentru Romania ar fi un post important, dar cat de probabila e obtinerea lui."
    Am o oarece nelamurire legata de Severin: nu i-am urmit activitatea pas cu pas, insa totusi presupunand ca Romania ar primi acest post prin intermediul lui Severin care ar fi cu adevarat avantajul Romaniei ? [In afara de imagine, ca uite avem si noi un post important]. Vreau sa spun ca nu gasesc, insa poate nu am cautat suficient de mult/amanuntit, actiuni ale lui Severin care sa aduca beneficii Romaniei. Poate ca sunt, insa nu le vad eu. Daca aveti ceva linkuri, idei, va rog frumos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta cu Severin e o gluma f buna. Tipul de la FT are simtul umorului si se pare ca o gusta din plin.

    Dat fiind nr impresionant de declaratii incorecte politic si nediplomatice facute de Severin, precum si realizarile uimitoare din cariera dansului, intr-adevar toate acestea il recomanda pt postul de inalt reprezentant pe politica externa.

    Cum ar rezolva dl Severin conflictul israel-palestinieni? Nici nu vreau sa ma gandesc... Le trage ambelor parti niste etichete de nepublicat in forum si iaca sa vezi cum ambele tabere vor face front comun contra UE...

    RăspundețiȘtergere
  5. la euractiv lucreaza, din cate stiu, dan luca, pres. al filialei PSD brux. mi se pare un articol de PR.

    barber are dreptate sa fie ironic in privinta listei socialistilor. din partea cui candideaza adrian severin la functia respectiva? romania are deja un candidat.

    cat despre relatia barroso-severin, nu cred ca e prea multa dragoste aici :)

    singurul care il promoveaza pe severin la brux e chiar severin.

    RăspundețiȘtergere
  6. Singurul bun pe care-l mai poate face Severin pentru România este să se interneze la Spitalul 9.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pacat de continutul acestui blog, ca ma dor ochii de mor de la negrul asta... :(

    RăspundețiȘtergere
  8. Tipului de la FT ii e frica ca o sa-l demaste Severin, dupa ce devine Ministru de Externe al Ue, ca fiind spion strain :D

    RăspundețiȘtergere
  9. "Pacat de continutul acestui blog, ca ma dor ochii de mor de la negrul asta... :("
    Nu esti singurul, de asta citesc in Google Reader si intru pe site doar daca vreau sa pun un comentariu .. altfel mereu dupa ce schimbi pagina iti trebuie 5 secude de reacomodare la fundaluri deschise ..

    RăspundețiȘtergere
  10. Mr Milband’s name appears on a shortlist compiled by the leaders of the left-of-centre parties[candidate for the post of EU foreign ministe]. Also on the list are the Spanish foreign minister, Miguel Angel Moratinos, the Romanian MEP Adrian Severin and three former foreign ministers, Frank-Walter Steinmeier of Germany, Elisabeth Guigou of France and Alfred Gusenbauer of Austria. (Times)

    Gluma se ingroasa, din pacate. Sper sa nu fim nevoiti sa il suportam pe Severin in asa post inalt.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Romania considera ca postul de presedinte al Consiliului, "presedintele UE", va merge la un politician PPE". Pai in cazul asta Tony Blair ar fi out, ca e socialist. Sau Romania nu-l sprijina pe Blair, ceea ce e interesant. Insa cum e sprijinit de Franta, Italia, Spania si de britsii lui probabil ca are sanse in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  12. @SimS: cele cu bumbi sunt argumentele EurActiv. asa spun ei. pe de alta parte, vedeti ca sansele lui Balir dupa Consiliul de joi si vineri par destul de palide, in schimb au crescut cele ale lui Milliband. Prin urmare, dl. Severin pare cam iesit din carti... adica in competitie cu Milliband... insa sa vedem ce planuri pentru viata politica in plan intern are britanicul.

    RăspundețiȘtergere