luni, 18 mai 2009

Prietenii politici europeni sar in ajutor - sau cum Romania isi spala rufele murdare in Europa

Prezenta la conferinta de presa a parlamentarului german Gunther Krichbaum si auzind puternicele mesaje transmise clasei politice din Romania, criticile la adresa partidelor si a Parlamentului, mi-am dat seama ca va primi o serie de replici dintr-o anumita parte a spectrului politic. "Cine e asta sa vorbeasca?", m-am gandit ca vor intreba anumiti politicieni si nu am gresit anticipand o astfel de reactie. Asa ca i-am pus aceasta intrebare: "Cum ati raspunde intrebarii, care va veni dintr-o anumita parte a spectrului politic romanesc, in ce calitate dvs., un parlamentar german, veniti in Romania si criticati Parlamentul si partidele politice?" Raspunsul lui il puteti citi aici, in articolul pe care l-am scris.

Facand astazi revista presei am observat ca zilele trecut intr-adevar i s-a pus direct sau indirect aceasta intrebare si a fost criticat mai ales de persoanele ale caror nume au fost pronuntate de Krichbaum: Miron Mitrea si Adrian Nastase.

Cred insa ca trebuie ca oamenii sa fie lamuriti cum este cu pozitiile astea ale politicienilor europeni. Cred ca trebuie ridicat valul - pentru cine nu s-a prins inca - de pe o practica a tuturor partidelor din Romania, fie ele PSD, PDL, sau PNL, aceea de a recurge la prietenii din aceeasi familie politica pentru a se pronunta, in anumite momente cheie, asupra a ceea ce se intampla aici, la noi, in a-i lauda pe unii si critica pe altii.

Sunt cateva nume care ies frecvent pe Romania, aceleasi in general, si asta din cateva motive:
  1. au fost mai des pe-aici, jurnalistii ii cunosc si au contactele lor
  2. sunt oameni care dau impresia ca stiu foarte bine Romania si situatia politica de aici si atunci, cand se intampla ceva, pe ei ii contactezi pentru a lua reactii
De fapt, nu va imaginati ca acesti oameni - oameni politici din tarile Occidentale ale UE - stau in permanenta cu ochii pe Romania. Nu, ei sunt informati de colegii lor sau de consilieri sau de ofiteri de presa romani cand li se cere o pozitie pe Romania si, pana la urma, spun pozitia favorabila grupului politic din care fac parte sau opinia favorabila partidului-frate romanesc.

Adesea in Parlamentul European cand sunt intrebati deputatii despre Romania ei isi intreaba prietenii politici din Romania (eurodeputatii romani), sau ofiterii de presa romani ai grupului lor politic, deci li se face o prezentare a situatiei inainte de a da raspunsul, evident din perspectiva politica a familiei lor. Asa ca este evident ca atunci cand politicienii straini care se pronunta impotriva PSD sau a lui Nastase sau a coruptilor sunt din familia popularilor, in timp ce liberalii si socialistii europeni il critica pe presedintele Basescu, pe Daniel Morar sau pe Monica Macovei.

Nu discut aici cine are si cine nu are dreptate, nu este subiectul acestei postari, insa vreau sa dau o cheie de interpretare a declaratiilor politicienilor straini si a replicilor celor romani. Ca jurnalist care se ocupa de ceva ani buni de tematica europeana stiam exact ce va spune Krichbaum, la fel cum am anticipat reactia celor din PSD. Este un joc pe care il vedem periodic.

Acesti politicieni s-au pronuntat cand s-a rupt alianta DA, cand Parlamentul a votat o motiune simpla impotriva Monicai Macovei (Krichbaum a fost chiar prezent in Parlament la acea sedinta), cand Nastase reuseste cate o smecherie de a evita justitia, adica in fiecare moment in care presa ii cauta sa dea o interpretare evenimentelor din Romania sau sunt indemnati de prietenii lor politici de la noi.

Pentru ca politicienii romani gandesc in felul urmator: daca oponentilor nu le pasa de noi, de presiunea opiniei publice de la noi, chemam in ajutor artileria grea, "Europa". Ca daca si Europa le zice ce tampenii fac, poate asa se mobilizeaza. Sau cel putin oamenii - noi, electorii - remarcam ca sunt certati "din afara" si ne zicem ca Occidentul e mai preocupat de soarta noastra decat politicienii nostri. Si vedem ca "Europa" legitimeaza pozitia unei anumite parti a spectrului politic. Eu cred ca am ajuns suficient de sofisticati sa interpretam in cheia potrivita aceste mesaje. Daca nu, ne putem gandi la asta. Chiar daca ele sunt legitime, chiar daca ei au dreptate, trebuie sa ne intrebam si cui folosesc in acest caz. Eu cred ca nimic nu e dezinteresat in politica.

Deci iata-i pe "specialistii in Romania", prietenii politici ai celor de la noi (am cautat la intamplare pe internet declaratii ale lor):


Gunther Krichbaum - presedintele comisiei de afaceri europene din Bundestag
Familia politica: Popularii europeni, din care fac parte PDL, UDMR

Cand Bogdan Olteanu l-a criticat pe ambasadorul american: "Nu pot intelege ca atunci cand ambasadorul SUA aduce in atentie aceste evolutii (n.r. lipsa de progrese in lupta anticoruptie) sa fie denigrat de catre presedintele Camerei Deputatilor intr-o maniera inacceptabila si nedemna de un presedinte de Camera. In Germania ar fi dus cu siguranta la demisia respectivului presedinte de Camera". (...) Atitudinea lui Olteanu a fost "nu doar exagerata, ci complet inacceptabila. Nu este demna de un presedinte de Camera inferioara a Parlamentului. Ambasadorul american este inainte de toate primul reprezentant al statului sau in Romania. Cand subliniaza aceste deficiente in privinta luptei anticoruptie, se gandeste cu siguranta in primul rand la oamenii din aceasta tara".

Motiunea simpla impotriva Monicai Macovei, o actiune care consuma energia clasei politice pe lucruri inutile: "Impresia creata in Germania in momentul de fata este aceea ca in Romania clasa politica se ocupa mai mult de ea insasi decat de accelerarea hotarata a procesului de reforma. (...) Ecuatia e foarte simpla: de energia pe care o cheltui in discutii politice nu mai dispui in activitatea pe care trebuie sa o desfasori".

Despre modificarea Constitutiei: "Este nevoie de modificarea Constitutiei pentru o delimitare clara a competentelor diferitelor institutii ale statului. Mai mult, aceste institutii trebuie sa fie responsabilizate din punct de vedere politic. Este de sperat ca dupa urmatoarele alegeri parlamentare sa aiba loc aceasta revizuire a Constitutiei".

Despre politicienii corupti si imunitatea parlamentarilor: "Cunoastem si alte cazuri, Mihailescu, Mitrea, dar numele Adrian Nastase este mai cunoscut. Nu este singurul nume, exista mai multe cazuri asemanatoare celui lui Adrian Nastase si ele trebuie discutate. Cei mai vehementi sunt cei implicati in astfel de cazuri".

Jan Marinus Wiersma - eurodeputat PES olandez
Familia politica: socialistii europeni, careia ii apartine PSD

Cand se incerca schimbarea lui Nastase si Vacaroiu de la conducerea Camerelor din Parlament (august 2005): Dorinta puterii de a-i schimba din functii cu orice pret pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Parlamentului si eternele conflicte cu opozitia dau Romaniei imaginea de tara divizata.Guvernul roman se preocupa prea mult de conflictele politice interne, decat de procesul de integrare in Uniunea Europeana. Wiersma a indemnat, intr-un interviu pentru BBC, autoritatile de la Bucuresti sa se concentreze mai mult asupra reformelor in vederea aderarii, decat asupra schimbarilor regulamentelor parlamentare.

Despre atitudinea Aliantei DA fata de PSD: "E intelept ca guvernele de coalitie sa respecte opozitia, pentru ca au nevoie de ea intr-o democratie parlamentara functionala, iar in al doilea rand, partidele din coalitie nu trebuie sa uite ca ceea ce incearca acum sa faca cu cei din PSD, va putea si PSD sa le faca atunci cand va reveni la putere".

Restructurarea guvernului Tariceanu, plecarea PD de la guvernare: "Nu ma surprinde aceasta miscare a PNL, pentru ca relatia cu democratii si cea dintre Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu erau deja foarte proaste. Deci, este o confirmare a unei crize politice in desfasurare. Sper ca domnul Tariceanu va fi capabil sa lucreze intr-un Guvern minoritar si sa obtina suportul Parlamentului. (...) Cred ca vor fi mai putine lupte in cadrul Guvernului si asta ar putea fi un avantaj".

Motiunea impotriva Monicai Macovei, raspuns la pozitia popularilor germani: "Nu poti lega eventuala demitere a unui ministru de declansarea clauzei de salvgardare".

Susane Kastner - vicepresedintele Bundestagului, SPD
Familia politica: socialisti, familia PSD
Motiunea simpla impotriva Monicai Macovei: Kastner, membru marcant al coalitiei germane CDU-SPD, a avertizat, intr-o declaratie acordata Deutsche Welle, ca disputele politice de la Bucuresti ar putea determina intrarea in vigoare, "in ultima clipa, in iunie 2007", a clauzelor de salvgardare si critica motiunea anti-Macovei.

Ea a declarat ca votul de neincredere la adresa ministrului justitiei este de neinteles si califica drept "un semnal deosebit de grav adresat Uniunii Europene" faptul ca motiunea a fost sprijinita si de membri ai coalitiei de guvernamant (adica UDMR).


Hannes Swoboda - eurodeputat austriac
Familia politica: socialistii europeni, "fratii" PSD

La demisia lui Remes, acuzat de coruptie: "Deocamdata, situatia este destul de rea in general pentru imaginea Romaniei. Trebuie sa inceteze intercalarea diferendelor politice dintre presedinte, Guvern si opozitie cu acuzatiile de mita si coruptie."

Markus Ferber (foto stanga) - viceliderul delegatiei germane din PPE-DE, din Parlamentul European
Familia politica: popularii europeni, din care face parte PDL si UDMR

Despre UDMR, cand aceasta a ramas alaturi de PNL si a votat pentru suspendarea presedintelui Basescu: Ferber a propus excluderea UDMR din PPE. "Am multe indoieli ca acest partid (UDMR) a inteles ceea ce au negociat cu grupul PPE-DE din Parlamentul European. Ne-am inteles cu ei ca toate aceste necesare reforme trebuie sa fie sustinute. De asemenea, suntem dezamagiti ca acest partid a votat pentru suspendarea presedintelui in Parlament".

Despre DNA: "Sunt foarte ingrijorat de ultimele evenimente fiindca independenta Departamentului National Anticoruptie a fost diminuata de ministrul Justitiei. Guvernul roman ar trebui sa aiba mai multa grija fata de promisiunile facute Europei. Am trimis astazi o scrisoare comisarului Franco Frattini atentionandu-l sa aiba in vedere ce se intampla in Romania, in special in domeniul coruptiei si i-am cerut sa actioneze ferm, inclusiv, daca este necesar, prin activarea clauzelor de salvgardare. Nu vad la acest moment ca Romania face progrese in lupta impotriva coruptiei daca necesara independenta a procurorilor este incalcata de ministrul justitiei".

Despre actiunile ministrului justitiei, Chiuariu: "Daca insusi ministrul justitiei propune o astfel de ordonanta (prin care este desfiintata actuala comisie de la Cotroceni care urma sa isi dea avizul cu privire la cercetarea unor actuali si fosti ministri, inclusiv Tudor Chiuariu) - ceea ce este inacceptabil, este o dovada ca intreaga retea de corupti la nivel inalt este inca vie. Presedintele Basescu si Monica Macovei au facut tot posibilul sa distruga aceasta retea."

Graham Watson- liderul ALDE din Parlamentul European
Familia politica: liberalii europeni, aceeasi cu a PNL si PC

Despre presedintele Basescu: "Ceea ce a reusit sa faca Basescu este sa-l foloseasca pe Stolojan pentru a rupe Partidul National Liberal. PNL-ul este privit, in multe privinte, ca adversar al PD. Normal ca regret ce s-a intimplat, dar stiu ca PNL este, in continuare, pe calea cea buna si ca va reusi in final".
"Diferenta fundamentala este ca presedintele Basescu a lucrat cu vechiul regim comunist. D-l Tariceanu - nu. De aceea, este primul-ministru al Romaniei si va ramine asa fiindca romanii stiu ca trebuie sa o rupa cu trecutul. D-l Tariceanureprezinta aceasta ruptura".

La demisia lui Remes: "Daca cei care il acuza sunt procurorii controlati de presedinte, atunci inteleg bine pozitia premierului Tariceanu, care spune ca seful statului arunca acuzatii impotriva unor diversi ministri din Guvern. Daca exista suspiciuni de coruptie, trebuie sa fie investigate, dar aceste alegatii nu trebuie sa devina obiectul unor batalii politice in campania pentru alegeri. Daca exista dovezi de coruptie, atunci trebuie sa fie investigate cum se cuvine".

Sunt cateva exemple. Cautati pe internet si veti vedea cine se pronunta cel mai des pe Romania, cine sunt cei solicitati sa dea interviuri in momente cheie: Krichbaum, Wiersma, Watson, Ferber, Swoboda, Kastner.

Prin urmare, atunci cand oamenii politici din PSD sunt revoltati de criticile unui parlamentar german, din familia politica a PDL-ului, sa se gandeasca la faptul ca si ei fac acelasi lucru si ca isi pun colegii socialisti sa iasa la inaintare.

Ati remarcat insa ca Martin Schultz, liderul socialistilor din Parlamentul European, nu a vorbit niciodata despre Romania? Ma rog, cu exceptia situatiei inchiderii fabricii Nokia de la bochumn, dupa care a revenit cu o pozitie concilianta. Altfel, el refuza sa se pronunte. Am facut numeroase demersuri pentru un interviu cu el si mi s-a explicat, off the record, fireste, ca el tinteste postul de presedinte al PE si nu vrea sa isi antagonizeze popularii, pentru ca jocurile la nivelul UE sunt mult mai importante decat sa iasa cu o declaratie pe Romania.

Ceea ce este mai deranjant e ca, atunci cand isi cheama in ajutor familia politica europeana, oamenii politici de la noi nu fac altceva decat sa isi spele rufele in vazul Europei. Luptele interne sunt transferate la Bruxelles sau in capitale europene, in loc sa rezolvam cu demnitate problemele intre noi. Dar SA LE REZOLVAM. Stiu, veti zice ca nu suntem capabili...

Pe de alta parte, cred ca orice critica si reactie la critica trebuie analizata bine, nu inghitita asa cum vor cei care le emit. Eu tot sper ca vom deveni un electorat capabil sa evalueze exact situatia, un electorat interesat de soarta sa si implicat, macar atunci cand e chemat la vot, si care nu poate fi manipulat usor.

7 comentarii:

  1. Susanne Kastner numai populara nu e, e ditamai vicepresedintele Bundestagului din partea SPD

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este, am gresit. multumesc ca mi-ati semnalat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord in parte cu opiniile exprimate de dvs dar cu conditia ca cel care le face sa aiba legitimitatea de a le face. Acest domn, Gunther Krichbaum, se afla intr-o relatie de adulter cu o doamna din Romania. Nu stiu daca acest domn, care critica vehement coruptia stie (poate nu) ca aceasta doamna recurge la corupia din justitie pentru a nu-si lasa fostul sot sa isi viziteze copii, este platita din bani publici in timp ce isi petrece timpul cu acest domn, intervine in justitie pentru procesul de divort si multe altele. Eu nu cred ca poti trai asa ceva in casa apoi sa iesi public si sa sustii altceva. Asta doar daca nu esti la fel ca cei pe care ii acuzi...

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru caliatea informatiilor din aceasta analiza. Ne mai pune la curent si pe noi, amatorii, cu grupurile de influenta din PE. Sint insa cam putine nume si jurnalistii legati de acesti parlamentari nu apar. Va rog sa continuati lista cu membrii Comisiei Europene si eventual si cei din comitetele Consiliului european. Aceste filiere sint importante de cunoscut, mai ales reprezentantii guvernului si partidelor parasutati le Bruxelles pe banii contribuabilului roman. Toti acesti oameni sint tributari grupului si relatiilor, de aceea trebuie spus pe fata pe cine reprezinta si cine i-a pus acolo!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pt blogul dvs.
    Va supun atentiei un proiect de articol: cine scrie raportul de monitorizare a Romaniei pe justitie?
    Nume, date profesionale, cum isi colecteaza acesti oameni informatia.
    De ce mi se pare interesant: ne uitam toti ca la dumnezeu la acest raport, nu stim cine il scrie si ce probitate morala reprezinta. In acelasi timp cetateanul roman obisnuit ar putea dori sa scrie personal unei persoane anume la CE. Eu de exemplu doresc sa ii intreb ce parere au, ca functionar european despre o ticalosie precum legea Voiculescu intr-o UE a dreptului si legii.
    Va doresc succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim privind specialistii care fac rapoartele pe justitie: e interesanta ideea, insa nu stiu cum ar putea fi realizata. rapoartele se intocmesc astfel: specialisti ai Comisiei, functionari apolitici se presupune, vin in vizite in Romania in care discuta cu ministerul, cu institutiile din sistemul judiciar, cu societatea civila si aduna astfel informatii. Ei fac raportul, apoi il transmit in institutiile europene si in Romania. Se fac observatii pe ele, partea romana incearca sa modifice partile nefavorabile, se negociaza, apoi el ajunge pe masa comisarilor europeni, care trebuie sa il adopte, intr-o sedinta saptamanala. Numai ca si aici au loc negocieri, de obicei comisarul roman ar trebui sa se zbata sa fie eliminate chestiuni care ne-ar putea dauna. Stiu ca a fost eliminata din raportul de vara trecuta faptul ca aderarea la zonja Schengen si euro ar putea fi prejudiciata de neindeplinirea obiectivelor pe lupta anticoruptie si reforma justitiei. Abia apoi el devine public. Teoretic, pentru ca pe parcurs o serie de variante se scurg in presa. ideea e ca se fac mai multe variante de raport, sunt modificari mici in fiecare, ca, in functie de informatia aparuta in presa, sa stie de unde s-a scurs.

    Cat despre specialisti, se pare ca ei au o clauza de confidentialitate foarte stricta, nu au voie sa vorbeasca despre rapoarte sau sa le dea presei si, in general, nu prea poti afla, ca jurnalist, numele lor ca sa vorbesti cu ei. Teoretic nu ar trebui sa ai acces la ei.

    Rapoartele lor sunt factuale, tehnice, ei evalueaza tot ce se intampla, insa documentul final este "impanat" si devine si un document politic, in forma sa finala. Asa ca asupra intrebarii dvs. un expert nu s-ar ptuea pronunta public, intrucat ei nu au voie. Iar clauza lor de confidentialitate e foarte stricta, asa ca nu ar risca nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte reusit articolul, anne, chiar asa stau lucrurile, fiecare cu familia lui politica; pentru unii muma, pentru altii ciuma. radu

    RăspundețiȘtergere