miercuri, 20 mai 2009

La cati ani ati vrea sa iesiti la pensie?

Ministrul muncii, Marian Sarbu, spunea aseara intr-o emisiune ca va trebui sa se ia, pana la sfarsitul anului, decizia egalizarii varstei de pensionare intre barbati si femei. Inteleg ca Banca Mondiala spune ca, pana in 2020, sa iasa la pensie la 65 de ani.

Unii vor zice: "da, vor sa lucram mai mult, sa murim mai repede si sa nu mai cheltuiasca statul prea mult cu pensiile noastre". De fapt, cautand ceva pe internet despre asta, am vazut niste titluri de genul asta in niste ziare quality.

Ei bine, e o tema la care m-am gandit indelung si pe care am dezbatut-o cata vreme am fost in Anglia. Profesorul nostru de limba engleza, un domn caruia i-as fi dat vreo 57-58 de ani, ne-a propus un documentar pe aceasta tema, urmand sa o dezbatem. La britanici legea prevede ca pot munci pana la maxim 65 de ani si, in cazuri exceptionale, se mai poate prelungi un an, maxim doi, dar cazul trebuie supus reanalizarii de fiecare data.

Profesorul meu avea 65 de ani si tocmai era in disputa cu universitatea intrucat el nu voia sa fie obligat sa iasa la pensie. Lasand la o parte uimirea ca arata mai tanar decat era, l-am intrebat de ce nu vrea sa iasa la pensie, ca sa poata calatori mai mult prin Grecia, tara care ii place si de a carei cultura era fascinat. Ne-a dat doua motive importante:
  • se simtea tanar, in deplinatatea capacitatilor sale intelectuale, foarte activ, prin urmare nu vroia sa fie tras pe linie moarta
  • banii - o pensie, in ciuda economiilor, a faptului ca se putea muta intr-o casa mai mica, nu era un venit lunar care sa-l multumeasca
In documentarul pe care ni l-a prezentat, toti cei intervievati - femei si barbati de 65 de ani - aratau mai tineri decat varsta lor si invocau acelasi motiv: "Nu vrem sa fim aruncati la cosul de gunoi doar pentru ca am implinit 65 de ani, pentru ca suntem oameni cu experienta in profesie, oameni activi, ce sa facem noi acasa? Doar sa murim".

Ei considerau ca pot munci pana la 70 de ani si sa fie la fel de performanti si activi, avand in plus experienta de partea lor.

Pe de alta parte, locuind cu o familie de medici pensionari in Scotia pentru un week end, am vazut cat de frumos stiu sa iti traiasca aceasta perioada a vietii, ca gasesc solutii pentru a fi in continuare activi si pentru a avea o viata sociala. Aici este povestea acestora, e impresionanta.

La noi, ai zice ca exista tendinta sa scapi cat mai repede de serviciu, dar nu e asa. Cunosc cazuri de doamne iesite la pensie care ar mai fi lucrat mult si bine, ingrozite de ideea ca pensionarea reprezinta izolarea de lume. Acesta pare adevarul. Nu ai nici la fel de multi bani sa iti permiti iesirile pe care le aveai cand lucrai, nu exista nici suficiente cluburi pentru pensionari - acolo unde poata invata ceva, nu unde sa mearga sa se planga fiecare de ce boli are si de pensia mica - nu sunt activitati special dedicate lor.

Propunerea Bancii Mondiale nu mi se pare ingrijoratoare. Insa cred ca ar trebui sa se schimbe ceva in sistem, in societate. Atata vreme cat un om trecut de 50 de ani are practic sanse nule sa isi schimbe locul de munca sau sa gaseasca un altul, cum sa te astepti sa mai munceasca inca 15 ani?

Nu stiu... cred ca multi domni de 63 de ani si doamne de 57 sunt suficient de tineri si de activi sa poata munci pana la 65. Iar generatiile viitoare se presupune ca vor imbatrani altfel, nu? Traim altfel de cum au trait aceasta varsta parintii nostri sau bunicii nostri, probabil ca si varsta a treia va arata altfel...

Un comentariu:

  1. Hmm .. cateva ganduri despre pensii si varsta de pensionare:
    - initial sistemul de pensii a fost gandit ca un fond care ruleaza/economiseste niste bani returnandu-i la un moment dat; datorita inflatiei si altor decizii politice sistemul nu avea cum sa functioneze [adica daca in fiecare luna depun un leu cei 12 lei din decembrie nu mai au valoarea a 12 lei din ianuarie]
    - multa vreme [ultimii vreo 40 si ceva de ani] sistemul de pensii [cel putin in Vest] s-a bazat foarte mult pe fonduri [mutuale sau de alte genuri] care sunt active in principal pe burse si pe imobiliare
    - asta inseamna ca s-a bazat pe cresteri [pe termen mediu/lung] ale economiilor
    - de asemenea sistemul de pensii s-a bazat pe o populatie activa _mereu_ mai numeroasa decat populatia _pensionata_
    - o buna perioada de timp populatia _activa_ a crescut numeric an de an fara ca populatia _pensionata_ sa creasca semnificativ; asta face ca toate acele fonduri care activau pe burse/imobiliare/etc sa fi avut an de an sume tot mai mari de invartit in domeniile respective

    Acum avem o perioada [nu discutam acum motivele] in care sunt probleme majore cu bursele, cu imobiliarele, cu banii lichizi, economiile multor tari stagneaza sau sunt in scadere, plus populatia _activa_ per ansamblu si-a incetinit ritmul de crestere [ar fi niste tari unde situatia difera insa nu mi-e clar de exemplu in ce masura sistemul de pensii din China sau India induce bani in burse sau imobiliare pe plan international] ...
    Pare foarte logic ca Banca Modiala [sau alti factori similari] sa sugestioneze inspre a limita cresterea anuala a populatiei _pensionate_.
    Si apropo si acum n-spe de ani cine studia sistemul de pensii putea sa prevada ca la un moemnt dat in anumite conditii ajungem in situatia de azi insa e mai simplu sa arunci pisica pe altii [adica peste cateva generatii cand deja nici cartile de istorie nu mai tin minte bine cum te numeai].
    Daca facem cum zice "inteleapta" Banca Mondiala .. si trecem sa spunem din 2010 toti la sisteme de pensionare la 70 de ani .. nu facem decat sa mai amanam niste ani aceeasi problema: cum functioneaza, cum e finantat si sutinut sistemul de pensii. Si daca suntem norocosi poate ca intre timp prindem iar un val cu economii care cresc, burse pline de bani, etc astfel incat problema apare peste alte cateva generatii .. si daca intre timp nu si-au perfectionat medicina sa poata fi apti de munca pana la 80 de ani asta le-a fost soarta, nu ?

    RăspundețiȘtergere