Ma gandeam ca in ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre comunism, din nou, despre lustratie, despre fosti comunisti si anticomunisti.
Ieri se vorbea despre punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, astazi presedintele Basescu spune ca este necesara legea lustratiei, dupa condamnarea comunismului, pentru ca cercul sa se inchida.
Ei bine, ca sa aduc lucrurile pe teritoriul meu, al afacerilor europene, comunismul este ghiuleaua atarnata de piciorul unora care spera la o pozitie de inalt functionar european.
Parlamentul European ii va audia pe comisarii propusi si legislativul de la Strasbourg arata ca va face zile grele comisiei Barroso II daca nu va exista un echilibru intre femei si barbati in componenta ei. Barroso a reusit sa aiba, ca numar, cu una mai multe femei decat in echipa anterioara.
Si atunci Parlamentul a dat alt semnal: ca va fi foarte dur cu acei candidati care au avut legaturi puternice cu regimurile comuniste din tarile lor. Apartenenta la structurile comuniste, acum la 20 de ani de la caderea acestor regimuri, este vazuta ca un stigmat. Ca o problema, ca faptul ca aceste tari nu au reusit sa isi improspateze clasa politica si sa o innoiasca, sa aduca sange proaspat.
Grupul PPE a aratat ca tuturor celor ccarora anterior au cooperat cu "regimuri opresive si organizatii nedemocratice" li se va nega ocuparea postului de comisar. Adica toti cei cu un trecut comunist vor intalni opozitie.
Evident ca doar comisarii propusi din noile tari membre se confrunta cu o astfel de problema, iar tinta sunt in mod cert in acest moment comisarii ceh si ungur.
In Romania, la 20 de ani de la caderea comunismului, oamenii simt nevoia sa iasa in strada si sa strige, din nou, jos comunismul si sa revendice simbolurile anticomuniste abuziv utilizate de niste politicieni, in scop electoral.
Cam asa gandim si vorbim despre comunism la Bucuresti/Timisoara si la Bruxelles/Strasbourg.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Legea lustratiei, ceruta de Basescu, va fi valabila dupa ce va fi ales el pentru a doua si ultima oara? Cam tot asa cum va renunta la jumatate dintr-un iluzoriu viitor mandat, pentru a readuce alegerile paralmentare si prezidentiale in aceeasi zi?
RăspundețiȘtergerePot sa aleg sa nu-l cred catusi de putin?
Multumesc.
Salutari d-rei Eba, la Strasbourg.
Spuneti: "tuturor celor ccarora anterior au cooperat cu "regimuri opresive si organizatii nedemocratice" li se va nega ocuparea postului de comisar."
RăspundețiȘtergereDEX spune:
NEGÁ, neg, vb. I. Tranz. A contesta existența, necesitatea, obligativitatea unui lucru, a unui fenomen etc.; a nu recunoaște, a nu admite un fapt; a tăgădui. – Din lat. negare.
Sursa: DEX '98
Verbul englezesc "to deny" are si sensul: "a refuza". Iar in acest context are ACEST sens.
Asta la capitolul... forma.
La capitolul fond, sper ca prin comentariul asta nu vreti sa ziceti cum nu vedem noi ce comunist a fost Basescu si cat de pur ca lacrima dl. Geoana, devenit in cateva luni- un an, din inginer de santier (89), director la Afaceri Europene in Ministerul de Externe. Pentru meritele sale, desigur. Pe cand era student in anul 3 la drept si avea experienta de cativa ani ca inginer. Va rog sa ma contraziceti.
Dom'lor! Comunism nu a existat! A existat doar o adunatura de profitori rudimentari, cinici, verosi, lipsiti de scrupule si purtand denumirea colectiva de nomenclatura PCR. Dupa 1989 s-au grupat si fortificat in ceea ce se numeste PSD-cea mai nociva dintre sechelele "comunismului". A fi impotrica PSD echivaleaza cu a fi impotriva sechelelor "comunismului".
RăspundețiȘtergereAnonim, aberezi total. Geoana presedinte! uups... a pierdut :P
RăspundețiȘtergereAnne-Marie, politicienii din estul Europei vor fi controlati la trecutul comunist, o veste buna, una dintre putinele vesti bune venite de la Bruxelles. Dar, ma intreb eu, cum ramine cu cei cu trecut si legaturi comuniste ale celor din occident, sau la conducerea UE.. cum e de ex Barosso