- Ambiguitatea privind alegerile pot duce la potentiale miscari de strada in Romania, mai ales ca tara se confrunta cu efectele unei grave crize economice si cu aniversarea, sensibila din punct de vedere politic, caderii comunismului.
- Criza care va urma alegerilor prezidentiale va intarzia, fara niciun dubiu, numirea unui nou premier si a unui nou guvern. (...) Intarzierea formarii unui guvern intervine intr-un moment prost pentru Romania. Incertitudinea politica a dus la blocarea imprumutului de 20 de miliarde de euro de la FMI (n.a.: banii sunt din mai multe surse, nu numai de la FMI, ci si de la Comisia Europeana, Banca Mondiala, etc). (...) Mai mult, Uniunea Europeana a amenintat deja cu blocarea fondurilor europene pentru Romania pentru vechi acte de coruptie, iar aluziile la fraudarea alegerilor ar putea duce din nou la solicitarea inghetarii fondurilor de catre Bruxelles.
- In afara problemelor economice, in Romania este o considerabila neliniste sociala. Inaintea alegerilor, au izbucnit o serie de proteste presupus spontane in 1 decembrie la Timisoara. In timp ce protestele erau aparent impotriva comunismului, demonstrantii au fost vazuti rupand posterele cu Geoana. Suporterii lui Geoana au pretins ca protestele au fost orchestrate de tabara lui Basescu pentru a a face o legatura intre Geoana si PSD cu regimul comunist din Romania.
- Este foarte posibil sa existe miscari sociale. Recesiunea, cuplata cu o mare nesiguranta economica, va oferi probabil motivatia pentru ca multi oameni sa iasa in strada. Mai mult, evenimentele care marcheaza a 20-a aniversare de la revolutia anticomunista vor incepe in 16 decembrie si vor oferi oportunitatea fortelor ant-Basescu pentru a strange randurile si a aparea revolte antiguvernamentale, similare cu cele din Ungaria din 2006, cand aniversarile a 50 de ani de la revolta ungurilor impotriva Uniunii Sovietice au luat aceasta turnura.
- Acestea, revoltele, vor fi bine primite de Moscova, din moment ce Basescu este considerat un ghimpe in spatele Rusiei. Sustinerea acordata de el revolutiei anticomuniste din tara vecina, Moldova, si sustinerea ferma a Statelor Unite l-a facut principalul dusman al Kremlinului in Balcani. Basescu va folosi acest lucru pentru a se prezenta ca unicul mostenitor politic legitim al luptei anticomuniste din Romania. Conflictul intre Basescu si Geoana ar putea fi sursa unui incendiar decembrie in Romania.
Pe de alta parte, compania de analiza gandeste in paradigma asta: Romania e terenul confruntarii dintre Rusia si SUA, Romania poate juca un important rol regional, daca o lasa Rusia. Aici, aici si aici sunt cateva analize ale Stratfor din care se vede paradigma despre care va vorbeam. Cred ca Stratfor a ramas captiva logicii de razboi rece si o foloseste in a explica lucrurile legate de tarile est-europene.
Presupun ca multe publicatii au scris deja despre analiza asta, nu am avut timp sa fac o revista a presei, multe o vor comenta, multe vor scrie. Sincer, cred ca nu trebuie sa i se dea mai multa importanta decat merita si nici nu trebuie interpretata alarmist. Sa fim seriosi, in ciuda brandului Stratfor, in multe analize a luat-o pe aratura. Luati-o ca o lectura alternativa, nimic mai mult.
In cazul unei derive politice in Romania , organizatile internationale (la care mergem regulat cu caciula in mina) si UE au mijloace puternice de "convincere " a clasei politice . Adica argumentul suprem , adio bani , adio UE. Cred ca politica nationala va fi "fortata" sa faca un guvern de coalitie nationala . Toti inauntru si nimeni afara . (asta ca sa nu poata critica opozitia masurile dure si inevitabile de luat ).
RăspundețiȘtergereCit priveste Rusia . Strategia lor politica nu a admis niciodata alipirea unei tari "independente " ex URSS la o alta tara . Deci , o alipire a Moldovei la Romania este vazuta ca un precedent si semnal de dezmembrare a CSI . Imposibil de tolerat (pentru ei ).
Mereu am spus ca, dupa caderea comunismului, in Est s-a mai facut o revizuire a perspectivelor si persoanelor prea vechi in trecutele lupte, dar in mediile intelligence si militare de top din SUA au ramas in transee, ca soldatul japonez, aceiasi eroi si epigonii lor. Cam multi ulii de factura neocon...Nu-i rau ca-i preocupa zona. Dar au o lectura cam medievala a mediului politic romanesc.Le lipsesc scutierii muti? Intre timp, China...Sa speram ca Obama mai trimite la penise, cu onorurile cuvenite, niste incremeniti in vechiul proiect.
RăspundețiȘtergeresa stii ca (din pacate sau din fericire, nu sunt sigur care din doua) la ora actuala TOATE tarile din jurul Rusiei continua sa gandeasca in acesti termeni. Poate Finlanda sa fie altfel.
RăspundețiȘtergereExplicatia ?
Uitate la Rusia si la nostalgiile ei imperiale si vei intelege.
E pacat ca e asa dar este o realitate.
absolut corecta interpretarea, bravo menaru
RăspundețiȘtergereCe nu ia in calcul Stratfor este ca votantii lui Geoana au privit Revolutia la TV.
RăspundețiȘtergereSunt de regula oameni incapabili de a-si asuma public si individual raspunderea pentru faptele lor. Protestele masive, publice si spontante din partea lor au aceeasi probabilitate de aparitie cu ciocnirea Terrei de un asteroid gigant.
Nu am nimic cu nimeni, dar mi se pare inadmisibil ce citesc aici:
RăspundețiȘtergere"Mai mult, Uniunea Europeana a amenintat deja cu blocarea fondurilor europene pentru romania pentru vechi acte de coruptie, iar aluziile la fraudarea alegerilor ar putea duce din nou la solicitarea inghetarii fondurilor de catre Bruxelles."
Romania cu "r" mic? Of Doamne...
Nu, nu trebuie sa mai gandim in termeni de razboi rece, hai sa ne pupam toti in piata independentei cu imperialistii lui Putin. Dimpotriva, cred ca - raportat la socialistul Obama - este bine ca in CIA mai exista oameni care sa puna problema in aceiasi termeni ca pe vremea lui Reagan - azi mai in actualitate ca totdeauna. Cat despre Basescu, STRATFOR - anexa a CIA - are o perceptie corecta: e lacheul SUA, dar asa e si cel mai bine. Se stie ca Moscova nu crede in lacrimi!
RăspundețiȘtergere@Sorin: scrii vreodata la computer? nu ti se intampla sa faci greseli de typing? sa nu apesi suficient pe shift? mie mi se intampla... fie ca e vorba despre romania, menaru, sau america
RăspundețiȘtergere@Menaru: Normal ca se mai intampla sa gresesc la tastare, dar fiind vorba de un astfel de articol, mi se pare normal ca autorul sa fie mai atent.
RăspundețiȘtergereEu cand dau un mail important, citesc de 10 ori continutul.
Dar poate e un defect profesional (asigurarea calitatii e un domeniu care te lasa cu "sechele").
Am mai gasit o greseala cred: "vor oferi oportunitatea fortelor ant-Basescu pentru a strange randurile si a aparea revolte antiguvernamentale"
Asta ca sa fiu "rau si neprietenos"
Intrebare: De la ce vine Menaru? Sper ca nu de la SMenaru
@Sorin: e o intrebare "obosita". mai astept si semnalarea altor greseli. multumesc de vigilenta.
RăspundețiȘtergere@Sorin: este o greseala sa spui "mail" in loc de "email". Asa ca, mai moale cu criticile de felul asta.
RăspundețiȘtergere@Anonim (cel de la ora 14:00):
RăspundețiȘtergereEu cred ca pana nu ai trimis mailul folosind "Send" nu poti spune ca este un email (electronic mail).
Poate vrei sa-l printezi si sa-l trimiti prin metoda clasica (la Posta) - si atunci e mail pur si simplu.
Deci nu stiu daca e chiar o greseala.
Este adevarat ca in majoritatea cazurilor se pierde sensul cuvantului "mail" si este perceput ca "email".
Mici detalii...
Critica este constructiva - nu consider ca am jignit pe cineva.
cred ca disputa iscata in ultimeel comentarii este irelevanta. e un nou exemplu ca ne legam de forma nu de continut. as prefera sa ne exprimam opinii pe continut, nu pe o scapare de typing. in viitor, nu mai public acest gen de comentarii.
RăspundețiȘtergereAnalizele Stratfor au fost facute in trecut de Vladimir Socor parca. Aceasta analiza nu pare a fi semnata dar stilui ei e acelasi. Stilul lui Socor e da prgnostica evenimente improbabile bazate pe evenimente analizate incomplet (miscari sociale in Romania pornind de la mitingul PSD de la Timisoara fara a mentiona unde s-a produs). Eu privesc aceste analize mai mult ca o indicatie a intentiei Kremlinului pentru a testa reactiile celorlalti.
RăspundețiȘtergereDesigur, analiza Stratfor ignora faptul ca o societate in care participarea la vot e de %58, are incredere in procesele democratice reprezentative mai degraba decat in iesirea in strada. Invocarea "linistii" e un refugiu in cazul unor anumite partide si curente politice. Asta e valabil atat pentru Romania cat si pentru RM.
RăspundețiȘtergereVoturile din R.M. pot fi considerate viciate( cele date cu buna stiinta), deoarece moldovenii i-au multumit doar lui Basescu pentru o decizie a Statului Roman ( inclusiv lui Geoana, ca al doilea om in Stat).
RăspundețiȘtergereDar roadele le-a cules cel mai smecher.
Numai ca uneori partizanatul intr-o problema atat de delicata poate produce daune colaterale, fapt sesizat de Statfort.
Mie-mi pare o "analiza" facuta cu anume scopuri...de parca si-ar dori sa se intample ce profetesc ei.. Dar eu nu cred ca se va intampla. In fond, o natie se naste si prin
RăspundețiȘtergereantagonism intern, opozitie si dezbateri mari.
Iar noi inca avem nevoie sa ne nastem...