Aceasta este concluzia unei analize a Stratfor publicata astazi, sub titlul "Sclipirile Romaniei mari?", dupa discursurile celor doi presedinti - Basescu si Voronin. Potrivit companiei de informatii si analiza, va fi foarte importanta perceptia kremlinului asupra discursului presedintelui roman.
"Pe de o parte, Rusia ar putea vedea Romania ca pe un jucator regional in ascensiune, care incearca sa isi impuna propriile interese si ar putea cauta sa negocieze cu bucurestiul. Insa Moscova poate considera amestecul Romaniei in Moldova ca pe deschiderea unui nou front al confruntarilor dintre Occident si rusia, cu Bucurestiul drept cel mai apropiat reprezentant al Occidentului. In acest caz, Rusia ar putea fi mult mai putin sensibila la interesele Romaniei, ceea ce ar putea duce la o confruntare cu focuri de artificii", sustine Stratfor.
Recunosc ca in ultima perioada analizele acestei companii cunoscuta candva si sub numele de CIA din umbra nu mi se par foarte convingatoare, ca am constatat lucruri care nu se sustin sau neconvingatoare.
Totusi, perspectiva analizei este interesanta. Stratfor crede ca Moldova are si valoare strategica pentru Romania, dar reprezinta si niste riscuri privind securitatea sa.
In ce consta valoarea strategica?
* in pozitia sa geografica si in faptul ca este o zona tampon intre Romania si Rusia
Analiza explica faptul ca existenta trupelor ruse in transnistria are o semnificatie aparte, pentru ca plaseaza conflictul inghetat din regiune in apropierea Romaniei. "Moscova il poate oricand reaprinde, daca asta serveste intereselor Kremlinului - iar Bucurestiului i s-a reamintit asta prin razboiul din Georgia din august 2008".
In ce constau riscurile?
* Moldova este paradisul grupurilor infractionale privind traficul de droguri dinspre Asia Centrala spre Europa, precum si o sursa si o ruta de tranzit pentru traficul de fiinte umane
* Cum Romania se situeaza exact pe ruta de trafic spre Europa, trebuie sa faca fata consecintelor negative ale activitatii infractionale din Moldova si nu are nicio putere sa combata problema
In acest context, Stratfor remarca faptul ca Romania ar avea acum oportunitatea sa devina o putere regionala. Romania a fost considerata mereu codasul regiunii ani de zile, si pe vremea comunistilor, si dupa. A fost izolata in timpul Razboiului Rece, in timp ce Iugoslavia a jucat la dublu, tragand beneficiile de pe urma acestei situatii. Dupa caderea comunismului, a ramas din nou in urma "rivalului regional", Ungaria, care a aderat la NATO cu cinci ani inaintea Romaniei si la UE cu trei.
Acum insa, situatia Romaniei pare alta, potrivit Stratfor: este tara cu cea mai mare populatie din Balcani - 21 de milioane, de doua ori populatia rivalei Ungaria si mult mai mare decat a tarilor din fosta Iugoslavie -, este membru al UE si NATO, iar criza financiara a reusit sa egalizeze situatia economica dintre Romania si Ungaria, mult apreciata in trecut.
"Intrebarea acum este in ce masura poate Romania si este dispusa sa adere la clubul exclusivit al tarilor care creeaza realitatile geopolitice conform propriilor lor interese (wow!)", indica analiza. Discursul presedintelui Basescu este vazut ca trimitand niste semnale foarte clare Chisinaului, niste avertismente ca Romania "este pregatita sa intervina in Moldova in mod direct - posibil prin forta".
"In conditiile in care masurile represive vor continua, Romania va analiza, in conformitate cu normele internationale, formele de asistenta umanitara si de protectie pentru cei a caror viata si integritate fizica sunt amenintate", este fraza din dinscursul presedintelui care a determinat Stratfor sa considere ca Romania ar parea decisa sa isi asume rolul de jucator regional.
In tot acest context, raspunsul Rusiei este esential si cheia in care Moscova va citi mesajul presedintelui Romaniei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu