vineri, 24 aprilie 2009

CEC-ul m-a taxat pentru propria sa eroare

Ma enervez de fiecare data cand trebuie sa platesc pentru neglijenta altora, de fiecare data cand interactionez cu o institutie in care oamenii nu-si fac datoria. Nu ma intereseaza ca unii dintre voi imi veti spune: mai, traiesti in Romania, ce naiba mai faci tam-tam pe asta, asa merg lucrurile, obisnuieste-te! Nu vreau asta si o sa scriu de fiecare despre episoade de-astea.

Acum este vorba despre CEC. Anul trecut, prietenul meu a primit doua amenzi de circulatie, pe care le-am platit la CEC chiar a doua zi, ca sa platim doar jumatate din suma. Politistul, atunci cand iti da amenda, iti spune ca o poti plati pe loc sau la CEC.

Trece o jumatate de an si vine vremea platii impozitului pe casa. La fisc, ce ni se spune: nu va putem incasa impozitul pana nu platiti doua amenzi de circulatie pe care le-ati primit anul trecut. Explicam ca amenzile au fost platite la CEC si ca avem chitantele acasa si femeia de la ghiseu e intelegatoare si ne incaseaza impozitul, urmand sa mergem la administratia financiara sa dovedim plata amenzilor.

Acasa nu mai gasim chitantele, asa ca solutia este sa mergem la CEC, sa cerem o dovada ca am platit amenda. Insa nu primim nicio explicatie de ce, intr-o era a informatizarii, CEC-ul nu a raportat la fisc achitarea amenzii. Eroare umana, neglijenta, naiba stie ce-o fi. Insa e greseala CEC-ului.

Dupa doua-trei saptamani primim telefon ca dovezile sunt gata. Asa ca merg ieri la CEC sa le iau si aflu ca am de platit un comision pentru ele. Pentru doua: 11,9 lei. Nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu pentru neglijenta CEC-ului de a raporta achitarea unor amenzi, pentru ca de aici a pornit totul. daca CEC-ul isi facea datoria, nu mai aveam probleme la administratia financiara si nu mai aveam nevoie de acele dovezi, doua foi de hartie de aproape 6 lei fiecare. Stiu, nu e o suma mare, insa ideea ma deranjeaza.

Nu pot sa omit faptul ca am fost plimbata dintr-o parte a alta a sucursalei de pe Calea Victoriei, ca am fost trimisa la "doamna secretara", dar nu exista nicio placuta care sa imi indice care e secretara, adica tipa care statea de povesti cu colegele ei. Iar secretara, cu hartiile semnate, m-a dus la un ghiseu sa platesc. Acolo una dintre functionare vorbea la telefon, o alta statea, dar a zis ca nu vrea ea sa faca nimic ca nu stie.

Apoi s-au sfatuit daca sa faca una sau doua chitante, intrucat erau doua dovezi. Pana la urma - dupa indemnul meu sa faca in asa fel incat sa se miste mai repede, nu conteaza cate chitante fac - au ales sa treaca pe aceeasi chitanta cele doua dovezi.

M-a iritat teribil episodul si pentru ca am tras o fuga de la serviciu sa rezolv problema, in conditiile in care aveam de urmarit dezbaterile de ieri din Parlamentul European, iar femeile alea se lalaiau pe timpul meu.

10 comentarii:

  1. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar dvs pentru ce motiv nu ati pastrat chitantele? Nu era mai simplu asa? Aaaa... da, ceilalti sunt de vina...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Claudiu Minea: nu am pastrat chitantele pentru ca, periodic, facem curatenie prin acte si mai aruncam din ele, dintre cele care sunt vechi. Asta e, nu pastram absolut totul. Iar chitantele alea erau vechi, de un an. De acum insa vom pastra aceste chitante, pentru ca nu ne putem baza pe profesionalismul CEC-ului. Pana nu te arzi, pornesti cu incredere in institutii, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai sunt cateva lucruri pe care eu nu le inteleg:

    1. Ati trimis prin posta la Politie copia dupa procesul verbal de contraventie si dupa chitanta de plata?

    2. CEC-ul si Politia nu au sisteme informatice integrate. De ce credeti ca CEC-ul este de vina? Poate ca au transmis datele la Politie, dar Politia nu a facut corespondenta intre chitanta si procesul verbal... v-ati gandit ca si asta e o posibilitate?

    3. CEC-ul v-a facut un serviciu eliberandu-va o dovada a platii. Nu era normal sa platiti pentru acest serviciu?

    Ca sa fiu foarte clar inteles, nu iau apararea CEC-ului, care - din multe puncte de vedere - este in secolul 19, nici macar 20. Dar, strict in cazul de fata, nu sunt convins ca e vina lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu am avut probleme de acest gen cu cec-ul si fiscul, dar de cand m-am mutat in Germania, nu am mai patit de astea...

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema se imparte in doua:
    1. nu ar fi fost nevoie de plata taxei respective daca ar fi regasit chitantele; cred ca deja AMB si-a facut deja "mea culpa" in momentul in care s-a dus din nou la CEC.
    2. ceea ce se acuza aici (si subscriu!!!!) este taxarea exagerata-mecanica-nesimtita + birocratia + lipsa de respect fata de client. Sunt sigur ca un astfel de serviciu (eliberare deplicat) ar avea intr-o institutie civilizata un/o timp de rezolvare / procedura mai scurt(a) si un pret modic (dar asta tine de "negustoria" fiecarei firme.

    RăspundețiȘtergere
  7. Rahat, nu-i CEC-ul de vina...am "mers si eu pe fir"la faze din astea...Sunt NESIMTITII de la Administratia Financiara, care NU INREGISTREAZA!

    Conform legii, chitantele ar trebui pastrate 2 ani, ca dupa 2 ani, se prescriu...
    De unde, ADMINISTRATIA FINANCIARA , iti pune poprire pe contul de salariu si dupa 4 ANI! sI-TI IA BANII DIN CONT! (chiar daca tu ai refuzat Procesul Verbal de la Politie si acesta n-a mai ajuns NICIODATA prin posta , la tine)!

    RăspundețiȘtergere
  8. Recent un prieten a primit o amenda de circulatie, dupa ce a platit-o la Taxe locale, in josul foii respective trebuia detasata o rubrica care trebuia trimisa impreuna cu dovada platii catre postul de politie care a intocmit procesul verbal de contraventie. Bineteles ca a trimis cu confirmare de primire si si-a facut si copii in caz ca "se pierde" dovada platii pe drum. Obiceiul dumneavoastra de a face "curatenie" printre acte eu unul nu-l gasesc laudabil. De ce? Cu ceva timp inainte am vazut un film american in care o familie obisnuita de acolo arhiva toate platile catre stat, societati furnizoare de servicii, in cutii de pantofi, in vederea deducerii lor la impozitul anual. Cu ceva timp inainte la noi in tara unei societati de furnizare de televiziune prin cablu i-a luat foc arhiva, asa ca abonatii s-au trezit cu somatii de plata pt anumite perioade cu toate ca ei platisera, inchiputi-va ce au patit cei ce nu au putut demonstra plata din perioada respectiva. Ce vreau sa spun este ca oricand puteti fi trasa la raspundere ca nu ati efectuat o plata catre stat ori catre societatile furnizoare de servicii, asa ca arhivarea chitantelor de plata este necesara, da recunosc este o treaba idioata insa este sanatoasa si oricum nu cere spatiu mare de deopzitare.

    RăspundețiȘtergere
  9. EROARE CEC incasa amenzi de circ in baza unei conventii cu dir de fiscalitate iar sumele se transferau global zilnic in ct acesteia din trezorerie. asa mergea - acum se incaseaza direct la beneficiar. Obligatia de a face dovada achitarii e - si va fi mereu - a contraventientului si nu la Politie ci la Fisc.

    RăspundețiȘtergere
  10. 1.Dupa plata amenzii persoana in cauza are obligatia de a trimite la postul de politie al agentului constatator copii dupa procesul verbal si dovada platii.
    2.Amenzile dispar doar daca nu ati intrat in posesia procesului verbal in termen de 60 zile parca de la data comiterii contraventiei
    3.Impozitele nu se sterg decat prin hotarare de consiliu local, ceea ce nu se prea intampla, asa ca daca cineva nu a platit impozitul dupa nu stiu cati ani ori banii i-au fost imputati inspectorului care se ocupa de persoana respectiva ori inspectorul si-a facut mila si a facut o "mica modificare" in hartii

    RăspundețiȘtergere