marți, 28 aprilie 2009

Recomandarile CEPS pentru autoritatile romane privind justitia si lupta anticoruptie (II)

Centre for European Policy Studies face, in studiul "Saveguarding the Rule of Law in an Enlarged EU: The Cases of Bulgaria and Romania" recomandari si autoritatilor de la Bucuresti. Aici sunt recomandarile pentru institutiile UE.

Siguranta legislativa
  • Ministerele trebuie sa aiba capacitatea administrativa de a atribui si implementa analize de politici, analize cost-beneficiu si sa organizeze consultari publice asa cum este cerut de legislatia existenta.
  • Infiintarea unei unitati care sa emita legislatie si sa unifice directiile similare din ministere, din care sa faca parte avocati si specialisti in stiinte politice, precum si reprezentanti ai ONG-urilor care sa verifice continutul si posibilele contradictii intre legislatia propusa si alte noi acte normative.
  • Sa puna in practiva un proces mai transparent si participativ de formulare a actelor legislative si sa adopte reglementari care sa implice consultarea cu aomenii din profesie si cu ONG-urile.
  • Eliminarea cerintei ca parlamentul si comisia juridica sa accepte trimiterea in instanta a parlamentarilor.
  • Sa rezolve confuzia prezenta in Constitutie - printr-o schimbare a acesteia - referitor la statutul procurorilor, daca sunt magistrati sau agenti ai executivului - e nevoie de claritate si de o decizie politica pentru a separa cele doua categorii judiciare.
Transparenta si responsabilitatea institutiilor
  • Sa introduca si aplice o definitie clara privind persoanele care s-ar ptuea afla in conflict de interese cand sunt numite intr-o functie publica; Agentia Nationala de Integritate trebuie sa fie responsabila pentru urmarirea aplicarii corecte a acestei definitii.
  • Metodologia aplicata de autoritatile anticoruptie nu este suficient de personalizata si complexa - acestea trebuie sa isi multiplice sursele pentru a-si construi cazurile si sa nu se bazeze doar pe media si pe agentiile statului.
  • Sa se asigure ca inistitutiile anticoruptie au personal suficient si, daca exista un deficit de candidati calificati, sa externalizeze serviciile printr-un proces transparent de licitatii.
  • Sa se asigure ca sunt institutite reguli de securitate si institutionale ca sa nu existe scurgeri de informatii care sa fie mai apoi folosite in scopuri politice.
Independenta si profesionalismul sistemului judiciar si al altor institutii
  • Sa introduca un control mai bun asupra stocarii documentelor in timpul procedurilor judecatoresti si sa stabileasca responsabilitati pentru judecatori sau grefieri daca apar scurgeri de informatii in timpul procesului.
  • Resursele umane trebuie sa devina o prioritate in toate institutiile din sistemul judiciar - sa fie formulata o politica de resurse umane pentrui a se asigura calitatea pregatirii celor din sistem, calificarea celor care profeseaza sa fie prioritara fata de modernizarea tehnologiei.
  • Sa introduca in sistem transparent de selectie a personalului la toate (si in special la cel mai inalt nivel) nivelurile. Nu exista criterii clare pentru evaluarea performantelor, iar daca exista, atunci nu se aplica.
  • Introducerea unui sistem etapizat de alegere a Consiliului Superior al Magistraturii - la fiecare 2 ani - pentru a innoi componenta CSM cu o treime si pentru a obliga magistratii sa fie mai activi in procesul electoral al profesiei lor.
  • Introducerea posibilitatii ca membri CSM sa fie revocati in orice moment in timpul mandatului lor daca nu sunt activi.
Protejarea drepturilor omului
  • O mai buna punere in practica a deciziilor Curtii Europene de Justitie si a CEDO.

3 comentarii:

  1. Va rog sa faceti ceva cu siteul dv. Nu primeste decat o postare din 3,apar tot felul de lucruri ciudate la controlul cu recunoasterea scrisului (ex: FINLANDEZA - pe post de buton de TRIMITE).

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc ca mi-ati semnalat. Va rog sa imi spuneti ce dificutlati aveti in a trimite comentarii, ca sa stiu ce e de facut. sunt un utilizator al blogger, recunosc, partea tehnica nu este punctul meu forte, dar incerc sa repar ce e de reparat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimul de inainte(Dan): in momentul cand apas pe -Postati un Comentariu- apare faza cu recunoasterea scrisului din imagine, o scriu corect si ca sa continui imi papre un singur buton -Finlandeza-; chiar daca apas pe asta, nu intotdeauna imi apare mesajul cu "posterea dv e in curs de validare" sau ceva asemanator. Am fost nevoit odata sa repet pasii de 3 ori pana sa-mi apara postarea.

    Mentionez ca folosesc Opera in Vista x86. Mult succes, sper sa va ajute. Sunt convins ca pierdeti postari de la alte persoane, e usor sa te lasi pagubas in privinta asta si e pacat, meritati mai mult trafic.

    RăspundețiȘtergere