joi, 30 aprilie 2009

Cum se pot imbogati eurodeputatii? Si cu cat?

Who wants to be a millionaire? - cu acest concurs compara britanicii candidatura la alegerile europene, intrucat castigurile lor anuale au fost foarte mari pana acum.

Am citit doua articole din Gandul despre cati bani au facut eurodeputatii romani, le gasiti aici si aici, foarte interesante, si m-am gandit sa va arat cum se pot face bani si cam cati la Parlamentul European, intr-un mod cu totul legal.

Dupa alegerile din iunie 2009 se mai schimba putin lucrurile, in mod sigur sumele vor fi reduse, insa pentru eurodeputatii romani va fi mai bine intrucat salariile lor lunare vor fi mai mari decat pana acum. Ei vor primi 38,5% din salariul unui judecator la Curtea Europeana de Justitie, adica vreo 7000 de euro pe luna. Asa se credea initial, cand s-a votat aceasta decizie, insa indexat si actualizat la inflatie, aceasta suma devine – potrivit unor analisti britanici – 7665 de euro pe luna.

Asta e bine din punctul de vedere al unor parlamentari din tari mai putin generoase cu alesii lor, dar italienii, austriecii si irlandezii erau intr-o pozitie dezavantajata. Italienii castigau pe luna 11.000 de euro, deci noua formula de salarizare nu le era pe plac. Asa ca s-a decis ca trebuie sa fie “a win-win situation”, adica sa castige toata lumea si astfel exista posibilitatea de a trece pe noua schema sau de a ramane pe cea dinaintea alegerilor din 2009.

Pe scurt, doi englezi pe care i-am amintit intr-o postare anterioara si care au scris o carte despre modul in care ne jefuieste UE si cum sunt cheltuiti ineficient banii nostri, ai contribuabililor europeni, au calculat ca ar putea cu usurinta sa economiseasca 230.000 de euro pe an din 460.000 pe care ii pot primi de la Parlament.

In cartea lor, “The Great European Rip-Off”, Matthew Elliott si David Craig, arata cum pot face bani europarlamentarii, facand economii din banii primiti de la PE, in cei 5 ani de mandat. Subliniez – nu spun ca atat au economisit sau la practicile pe care le voi arata mai jos au apelat si romanii, sau toti eurodeputatii romani, insa e o modalitate de a explica informatiile prezentate de Gandul si cum s-a modificat avutia eurodeputatilor in urma mandatelor la Bruxelles.

Cei mai multi bani ii putea economisi din angajarea personalului, asistentilor, pentru care primesc 202.968 de euro pe an. Unii eurodeputati au doi asistenti, altii doar unul. Statutul si modul de plata al asistentilor a fost reglementat acum, dar existau cazuri in care, oficial, un asistent era platit lunar chiar mai bine decat eurodeputatul. Numai in scripte, altfel, el primea o suma mai mica, iar diferenta o baga eurodeputatul in buzunar. Astfel de exemple au aparut prin presa britanica si cea germana.

Bani pentru un birou parlamentar in propria circumscriptie – 48.624 de euro pe an (neimpozabili), pentru care inteleg ca nu era nevoie sa prezinte chitante.

Diurna zilnica – 287 de euro pe zi, neimpozabili, pentru cele in jur de 40 de saptamani pe an, ceea ce ar duce la o suma de vreo 57.000 de euro pe an numai din aceasta diurna. Din acesti bani trebuie sa plateasca pentru cazare/chirie in Bruxelles si Strasbourg si pentru mancare. Au existat exemple, dramase in istoria institutionala, in care eurodeputati au dormit in birourile de la PE sa economiseasca bani, insa acum este interzis. Potrivit calculelor britanicilor, ar ptuea fi economisiti pe zi vreo 100 de euro din cei 287, daca locuiesti intr-un hotel de trei stele din Bruxelles, in care o camera cu mic dejun costa vreo 130 de euro, iar eurodeputatii pot lua mese la preturi mici in cantinele de la Parlament. Mancarea nu este cea mai gustoasa, sa stiei, am incercat-o si eu, iar sa o mananci 5 ani in sir.... e cam greu. Numai ca intr-o luna de 30 zile aceasta diurna inseamna 8610 euro, bani din care isi pot inchiria un apartament decent si pot manca decent si tot sa le ramane ceva.

Cheltuieli de calatorie – pana acum nu era nevoie sa prezinte biletul sa le fie rambursata contravaloarea acestuia (le sunt decontate cheltuielile de calatorie spre circunscriptie), ci doar partea din boarding pass cu care rami cand urci in avion. Parlamentul deconta un bilet la clasa economic si ceva mai bine de 100 de euro pentru fiecare 500 km. Media estimata este de vreo 300 de euro pentru fiecare calatorie saptamanala.

Alti 4000 de euro pe an primesc pentru calatorii in lume, in scopuri care au legatura cu PE. Evident ca unii au vizitat locuri exotice, cand era mai simplu sa faca o teleconferinta pentru a discuta ceea ce aveau de discutat.

Sistemul de pensii – pana dupa alegerile din 2009, fiecare eurodeputat beneficia de aceeasi pensie ca parlamentarii din legislativele nationale, dar exista posibilitatea ca voluntar sa contribuie si la un fond de pensii din UE. Pentru fiecare 1000 de euro pe care ii plateau ei, eurodeputatii, si o puteau face din fondul pentru cheltuielile administrative ale biroului din PE, cu conditia sa ii puna la loc, UE punea dublul acestei sume. Ei pot sa isi ia pensia dupa ce implinesc 60 de ani (in conditiile actuale, probabil dupa 63 dupa iunie 2009. Pot sa primeasca pensia, insa la o rata mai redusa, imediat ce implinesc 50 de ani.

In concluzie, britanicii arata ca din cei 468.000 de euro pe care ii pot primi intr-un an de zile (luati cifra cu o oarecare rezerva, romanii nu au acelasi salariu acum ca germanii, britanicii, italienii sau francezii – care au fost baza de calcul), pot economisi 230.000. Astfel:

Cat primesc: aprox. 468.000 de euro

* 70.000 salariu (la un salariu lunar de 5800 de euro – romanii au vreo 1200)
* 70.000 pensie
* 203.000 cheltuieli de personal (asistenti, experti consultati)
* 48.000 cheltuieli administrative ale biroului din PE
* 57.000 diurna zilnica
* 20.000 calatorii

Ce venituri ar putea fi folosite in interes personal – aprox 230.000 de euro:

* 70.000 salariu
* 100.000 cheltuieli de personal
* 30.000 cheltuieli cu biroul, administrative
* 30.000 diurna zilnica

Informatiile sunt interesante si intrigante. Subliniez: nu vreau sa spun ca atat au economisit eurodeputatii romani, ca ei apeleaza la smecherii pentru a pune bani la ciorap. Vazand insa cam cum se pot face bani in PE, poti citi cu nuante articolele colegilor mei din Gandul (care mie mi s-au parut interesante). Nu e vorba de miracole financiare, ci de realitatea roz de la Bruxelles. :)

3 comentarii:

  1. mai sunt si alte surse de "venit", acestea sunt doar cele absolut evidente :)

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este, am si subliniat, cum te poti imbogati LEGAL :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai atunci, urmati povata lui Guizot si ... imbogatiti-va !

    RăspundețiȘtergere