vineri, 24 aprilie 2009

Update: Sa-i evaluam pe europarlamentari! Dar relevant

M-am amuzat si oarecum revoltat vazand un sondaj al parlorama.eu care, luand informatiile de pe site-ul Parlamentului European, face un clasament al celor mai activi si al "loazelor" dintre eurodeputati. Aveti aici evaluarea delegatiei Romaniei. Acelasi demers l-am facut si eu in trecut, in iunie 2007, intr-un articol pentru NewsIn care a starnit mari nemultumiri in randul europarlamentarilor nostri. Le-am putut evalua activitatea numai dupa aderarea la UE, cand euro-observatorii audevenit deputati.

Apoi am gandit mai bine lucrurile, am ascultat argumentele unor oameni, argumentele impricinatilor si am aprofundat "smecheriile" care se fac in PE ca sa demonstrezi cat esti de activ si de important in grupul tau politic si mi-am dat seama ca o astfel de evaluare, dupa datele de pe site privind activitatea nu sunt neaparat cele mai relevante. Vad deja ca evaluarea parlorama.eu este considerata o stire demna de a ocupa un spatiu extins in presa si in dezbateri. V-o spun de la inceput: nu merita!!!!! Este ridicola si superficiala.

Parlamentarii primesc trei note: una pe prezenta, alta pe activitate si o a treia e media celor doua impartita la 100 (pe asta n-o inteleg, dar, ma rog). Cel mai activ eurodeputat roman Adriana Ticau, singura intrata in top 100 al parlamentarilor, aflata pe locul 90. Cel mai dezinteresat a iesit Titus Corlatean, situat pe locul 916 din 921.

Cum 921 cand sunt doar 785? Pai sunt evaluati toti cei care au dat prin Parlamentul European in acest mandat.

Numarul celor care au primit stelute - adica evaluari pozitive - este foarte redus: Adriana Ticau (PSE - PSD), Gabriela Cretu (PSE - PSD), Ovidiu Silaghi (ALDE - PNL), Silvia Ciornei (ALDE - PC), Renate Weber (ALDE - PNL), Adrian Severin (PSE - PSD), Maria Petre (PPE-DE - PDL), Radu Podgorean (PSE - PSD).

Restul, printre care se afla oameni care au fost destul de activi - si mult mai activi decat Silaghi sau Podgorean sau Ciornei, de exemplu - au primit evaluari negative.

Iata de ce cred eu ca nu este relevant:

1. Sunt evaluati la gramada, cantitativ, oameni care au stat in PE doi ani de zile sau cateva luni. Nu poti compara cantitativ rezultatele romanilor, care au capatat statut de eurodeputat de-abia dupa 1 ianuarie 2007, cu cele ale parlamentarilor din alte state UE, care au prins un mandat intreg. Pe de alta parte, si intre romani, unii au fost euro-observatori si au fost alesi in algerile europarlamentare, altii nu au mai prins un loc pe lista si, evident, n-au mai ajuns in PE, iar o parte dintre ei au renuntat la mandatul de eurodeputat pentru a participa in alegerile parlamentare si au stat foarte putin in PE.

2. Prezenta nu este un criteriu, intrucat la sedintele in comisii trebuia semnata o lista, dar nimeni nu verifica exact daca esti in sala. Multi dintre eurodeputati erau inlocuiti de asistenti, care semnau in locul lor.

3. In ceea ce priveste activitatea, aceasta trebuie bine cantarita. In general, sunt de urmarit rapoartele. Pentru ca importanta unui europarlamentar - bazata pe cat de activ este si de bine conectat in grupul politic - determina ce rapoarte si daca primeste rapoarte. Sa nu uitam ca cele mai importante rapoarte au fost date unor europarlmentari din alte state membre inainte ca romanii sa dobandeasca acest statut, asa ca romanii s-au batut pe ce a ramas la jumatatea mandatului. Rapoartele se obtin pe grup politic, iar acolo este desemnat eurodeputatul raportor.

Au existat cateva rapoarte semnificative obtinute de romani: de Severin, impreuna cu Lamassoure, care privea modificarea distributiei locurilor in Parlamentul European, Marian Jean Marinescu a avut un raport privind sistemul aeronautic european, sau Adina Valean, care a avut recentul raport pe reducerea tarifelor de roaming pentru SMS si transferul de date.

Sunt importante apoi rezolutiile, initiativele in acest sens, dar si daca ele au devenit reszolutii ale Parlamentului European sau nu. Unii dintre eurodeputati sunt campioni la declaratii scrise, ceea ce este o smecherie. Premianta Adriana Ticau este unul dintre cei care au facut uz de asta. Eurodeputatii iau cuvantul in plen cand negociaza asta in grupul politic, in functie de timpul alocat grupului politic si lor. Ei bine, ei care nu iau cuvantul in plen, pot depune declaratii scrise, care sunt contabilizate si inregistrate in evidentele PE si e ca si cum ai vorbi in plen. Lucru total fals.

Iar dintre cei care iau cuvantul in plen, o fac in numele grupului - ceea ce este important, intrucat comunica un mesaj - sau iau cuvantul in acea sesiune de one minute speech, care tine o ora la inceputul fiecarei sesiuni plenare si in care fiecare vorbeste fara o finalitate, doar pentru a se auzi vorbind? In cadrul one minute speech poti spune absolut ceea ce vrei, ed la a lauda un raportor, pana la a vorbi despre o chestiune care te preocupa, chestiune politica, fireste, dar este fara valoare, nu e luat in considerare oficial nimic din ce se zice.

Deci ar trebui sa cernem putin lucrurile si sa nu luam ca bune informatiile de pe orice site care apare, mai ales in contextul acesta, inainte de alegerile europene, cu putin inainte de lansarea campaniei electorale.

Ceea ce observ acum, ciudat, este ca stelutele Adrianei Ticau s-au modificat. Daca ea avea 5 stelute dimineata, acum ea are doar una. Asa imi arata site-ul, acum, joi, ora 23.30. Premianta pare Renate Weber, cu doua stelute.

Daca alegem sa evaluam cantitativ si superficial eurodeputarii, dupa situatia afisata pe site-ul PE, atunci trebuie sa ne uitam si la efectele initiativelor lor. Propunerile de rezolutie s-au concretizat in rezolutii si ce efect au avut ele. Rapoartele pe ce teme au fost? Au schimbat ceva in legislatia europeana, precum raportul pe reglementarea lobby-ului, sau au fost niste formalitati, precum cel pe procesul de invatare la adulti. Mai mult, au fost rapoarte pentru grupul politic, sau ale PE, raportorii au fost ai Parlamentului sau shadow rapporteurs, adica raportori ai grupului.

Daca nu sunt raportori, cate amendamente au depus eurodeputatii de-a lungul timpului si ce efecte au avut, au fost acceptate sau nu, au fost esentiale sau doar au schimbat un cuvant cu un sinonim, cum se mai obisnuieste?

Iar activitatea eurodeputatilor nu consta doar in elementele cuantificate pe site. Mai conteaza si ce evenimente organizeaza in PE, activitatea de lobby in grup sau pe langa alte grupuri politice si chiar vizitele pe care le organizeaza in PE. Unii au invitat jurnalisti, altii elevi merituosi din propria circumscriptie electorala. Sunt 100 de persoane pe care le pot invita anual, pe banii PE, adica ai nostri, ai contribuabililor.

(Aici pot aparea si abuzuri. Mi s-a intamplat sa fiu invitata de o doamna eurodeputat PSD-ista, intr-un grup de jurnalisti care scriu pe UE. Si am constatat ca eram vreo doi-trei astfel de jurnalisti, restul erau prieteni de-ai ei din presa, de la emisiuni de divertisment, unii, si niste rude ale prietenilor. Singura activitate pe care a programat-o a fost o vizita la PE, in care noua, jurnalistilor care se presupune ca scriu pe UE, ni s-a prezentat Parlamentul, precum unui grup de pensionari nordici care nu stiu nimic despre aceasta institutie.

Recunosc ca am fost suficient de nepoliticoasa sa plec de la acea vizita si sa ii comunic doamnei, prin asistentii ei, ca e bataie de joc o astfel de activitate, intrucat se presupune ca stii cum functioneaza PE, cati membri are si cate sedii, macar atat daca scrii pe UE. Si, evident ca m-a reclamat sefului meu ca n-am avut nici macar politetea sa merg sa ii multumesc pentru invitatia la Bruxelles. Ca doamna deputat a fost prea ocupata sa participe la acea vizita alaturi de invitatii ei, ca sa o intalnesc.)

Acestea fiinds spuse, haideti, dragi confrati, sa facem niste diferente, sa nu ne infierbantam la o astfel de evaluare. E adevarat ca multi dintre alesii nostri dorm in front la Bruxelles, precum cei de la Bucuresti, dar sunt unii care chiar au devenit apreciati in grupul lor politic si in Parlament pentru ceea ce fac. Atat cat sunt apreciati romanii, peste tot. Le ia mai mult timp sa convinga si sa demonstreze ca au o gramada de calitati si sunt calificati.

Presa care s-a infierbantat la o astfel de stire este fie necalificata, fie populista. Cei care stiu exact cu ce "se mananca" institutiile europene si PE, cel mult s-au amuzat si mai apoi enervat de modul aleatoriul al evaluarii.

UPDATE 1: Vad ca unii dintre eurodeputati au cazut in capcana sa comenteze: in Gandul si in Cotidianul.

UPDATE 2: Site-ul care a facut clasamentul eurodeputatilor s-a inchis. Din cauza numeroaselor plangeri.

10 comentarii:

  1. sa fim seriosi, romanii din parlamentul european au calitati? am ras....
    au iesit in fata exact cei care sunt activi: Marinescu, Weber, Severin. e un raport foarte relevant.

    ca sa intelegi de ce se imparte la 100 ar trebui sa-ti aduci aminte de niste lectii de matematica din clasa a 7-a.

    legat de argumentele tale 1,2 si 3:
    - daca un parlamentar a stat o saptamana in parlament, si pe urma a parasit institutia, dar in acea saptamana a fost non-stop la lucru, inseamana ca ar trebui sa intre pe primul loc? logic, un top de genul asta priveste ce inflenta a avut un parlamentar pe toata durata mandatului parlamentului.
    - si daca staff-ul lui a fost la sedinte de comisii, care-i problema? staff-ul unui europarl este foarte important, el nu poate sa fie in 10 locuri deodata
    - activitatea este sau nu este, nu trebuie cantarita de loc. i-a rugat cineva pe parlamentarii romani sa fie activi legat de ce s-a intamplat in rep. moldova? nu, dar au fost foarte activi, cu propuneri noi etc si bine au facut. ii impiedica sa fie la fel, din proprie initiativa, pe alte subiecte? da, normal, alte subiecte nu aduc voturi in tara

    in rest, multa vorba pentru nimic. oricum parlamentul european e o institutie impotenta, care toaca bani de pomana

    RăspundețiȘtergere
  2. Demersul dumneavoastra este corect, probabil necesar, insa incomplet. Presa de la Bucuresti nu doar ca gandeste cantitativ ci si stereotip si, uneori, cu rea credinta. Sau, mai grav, aproape deloc.

    In primul rand ar trebui sa pornim de la premise corecte.

    Parlamentul European e o justificare extrem de costititoare a democratiei europene. Ceea ce poate face el la modul propriu este infim in raport cu Comisia si Consiliul, insa este singura formula de reprezentare aproximativa a statelor UE. Cand spun asta ma gandesc exclusiv la eficienta. In Parlament se vorbeste, in Comisie si Consiliu se face.

    Ca o paranteza, fac pariu ca 90% dintre jurnalistii romani cred ca PE functioneaza ca un parlament national, unde fiecare parlamentar poate sa vina cu proiecte de lege.

    Mai apoi sa nu ne suprestimam rolul de boboci in aceasta institutie supraestimata la Bucuresti. Chiar si parlamentarii tarilor cu traditie exceleaza mai mult in presa decat altundeva. (Un parlamentar vrea sa anuleze rezultatul unui meci de fotbal trucat).

    Vazand cata pasiune se pune in Romania intr-o reprezentare etica a Romaniei in PE ma buseste rasul. Istoria PE suprinde personaje picante din tari care au pus bazele UE. Nu le insir.

    Revenind la oile noastre. A face nu doar act de prezenta ci o evaluare nediferentiata a comisiilor din care fac parte parlamentarii romani e o prostie. Una e sa te comporti ca un ongist in PE, cand comisia din care faci parte ti-o permite si contextul te favorizeaza (cum e cazul - meritoriu, poate - doamnei Weber). Si cu totul si cu totul diferit e sa te remarci in comisii de politica externa, interne sau justitie, cand faci parte dintr-o tara neinseamnata si care genereaza probleme.

    Dar care este plus valoarea pentru Romania care rezulta din aceste activitati? Dovedim ca suntem europeni si ne aparam minoritatile din Italia? Foarte bine.

    Doar ca aceasta vesnica afirmare a poporului roman tradeaza, la fel ca si aceasta pseudo-olimpiada a parlamentarilor, vesnicele noastre complexe, lupte pentru neatarnare si mai etc.

    Stand si adunand litere din rapoarte nici nu stim ca, de exemplu, remarcatul domn Jean Marinescu era sa starneasca o revolta a controlorilor de trafic aerieni din Europa, tocmai prin activitatea sa sustinuta insa, se pare, neapreciata de profesionistii din domeniu.

    Si asa mai departe. Probabil insa ca am fi o tara plictisitoare daca nu ne-am dramatiza, zi de zi, superficialitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideea demersului meu este de a arata irelevanta clasamentului, care a tot fost citat ieri. Am vrut sa arat ca studiul e gresit si irelevant, nu sa iau apararea codasilor si a eurodeputatilor romani. Dintre ei, sunt unii care chiar isi iau in serios misiunea din PE, asa cum sunt unii care odata ce a aterizat avionul la Bruxelles (cand nu e sesiune)merg la shopping si uita pentru ce au fost trimisi acolo.

    Pe de alta parte, nu este o postare despre relevanta acestei institutii europene si despre importanta ei. Despre asta, voi scrie in viitor. Da, consider ca sunt o serie de pacalici acolo, care ne toaca banii si care dezbat chestii total irelevante uneori.

    RăspundețiȘtergere
  4. "M-am amuzat si oarecum revoltat vazand un sondaj al parlorama.eu care, luand informatiile de pe site-ul Parlamentului European, face un clasament al celor mai activi si al "loazelor" dintre eurodeputati."

    Poti, te rog, sa definesti mai exact termenul asta de "loaza", in acceptiunea ta? Imi poti raspunde si pe mail, la eroan@loaze.ro

    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Loaza, la mine in Ardeal, e folosit sa desemneze o persoana codasa, indolenta, care nu face nimic. Dar inseamna si om de nimic, sau smecher. Insa e clar ca nu cu sensul asta l-am gandit.

    O sa verific si DEX-ul, acum ca m-ai intrebat.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dna Blajan, e foarte pertinent articolul. Din fericire aveti acces la HotNews si asa ati putut face publica parerea dvoastra, suntem multi care comentam pe margine dar niciunul nu are expunerea publica de care va bucurati dvoastra asa ca ma bucur ca ati luat atitudine.
    Vreau sa punctez 2 chestii:
    - cand spuneti "declaratii scrise" vedeti ca se produce confuzie cu acele "Written declaration" care sunt traduse in romana tot ca declaratii scrise. Eu stiu la ce va referiti, la faptul ca, odata pe sesiune, fiecare deputat poate sa introduca in scris comentarii la orice dezbatere din PE la care nu a primit timp de vorbire.
    - nu ati semnalat smecheria cu explicatiile de vot! Cand introduci in sistem o explicatie de vot, apare tot la sectiunea "Discursuri in sedinta plenara". Daca ar sta cineva sa numere din sectiunea respectiva cate sunt "Explicatii de vot" si cate sunt "in scris" ...

    A fost vehiculat un exemplu celebru: Robert KILROY-SILK . Acest deputat nu da pe la sedinte si nu face nimic dar are 1851 de intrebari adresate Comisiei si Consiliului. Stiti cum? are o asistenta care in fiecare saptamana inventeaza o intrebare si o trimite. In clasament, Kilroi-Silk e pe loc bun pt ca deh! are activitate!!! Da de gandit, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  7. Va multumesc pentru completari, asa este, aveti dreptate. Am uitat de smecheria cu explicatiile de vot si probabil am omis si altele. Asa ca invit pe oricine isi mai aminteste astfel de smecherii sa ma ajute sa completam tabloul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Astfel de dezbateri arata intre altele, cat de putin sunt cunoscuta inca in Romania pertinenta, competenta, continutul activitatii Parlamentului European. Nu e de mirrare si supa parerea mea nu e inca o tragedie, dat fiind faptul ca Romania este membra cu drepturi depline in UE de abia 2 ani. Ar fi util, d-na Blajan ca jurnalisti ca si dvs sa lanseze in dezbatere publica "provocari" legate de ce pot si NU pot face parlamentarii europeni pe diferite politici, domenii de interes pentru Romania. Daca acest lucru nu va trezi cat de cat interesul in perioada campaniei electorale pentru europarlamentare, cu atat mai putin se va intampla acest lucru dupa aceea. cred ca ar fi pacat sa lasam din nou "formatorii de opinie" axati doar pe subiecte de politica interna si maruntisuri balcanice, sa ocupe prima pagina a discutiilor din campania electorala ce va incepe in mai.

    RăspundețiȘtergere
  9. parlorama.eu s-o inchis de tot. Traiasca birocratia UE si ascunsul problemelor sub pres.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu este chiar ecsact ca parlamentul nu inseamna mai nimic in raport cu presedintia si comisia. in realitate, parca de la sfirsitul anilor 80 incoace, inseamna ceva mai mult,e arbitrul final al lucrarilor intreprinse de comitizie si are un rol mai important decit in trecut si in raport cu consiliul

    RăspundețiȘtergere