marți, 14 aprilie 2009

Isarescu ii replica lui Boc: Adoptarea timpurie a euro ar crea probleme

Zilele trecute premierul Boc a luat-o pe urmele fostului sau omolog ungur, care insista ca statele est-europene ar trebui integrate in zona euro mai rapid ca sa fie protejate de criza financiara. Mi se pare ca prostia se propaga peste granita de vest.

Mie mi se pare o prostie sa vrei sa intri in zona euro - lasand la o parte ca suntem acum departe de indeplinirea criteriilor nominale de la care europenii nu fac abateri - in conditiile in care nu ai luat masuri structurale, pentru a fi aproape de convergenta reala.

Cum un responsabil al FMI a sugerat ca aderarea mai rapida la zona euro ar reduce din problemele statelor est-europene in conditiile crizei economice, premierul crede ca o astfel de idee e justificata. Doar are legitimarea FMI:

"Eu cand am pus in discutie devansarea lui 2014 ca aderare la moneda euro, am fost ironizat spunand ca nu stiu ce vorbesc. Acum se ajunge la ceea ce am spus. Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro cu atat este mai bine pentru toata lumea. Si pentru romani si pentru economie", a declarat premierul acum o saptamana pentru RRA.

Europenii, decidentii si cei de la BCE, nu iau in seama astfel de declaratii - precum cele ale premierulor ungur si roman (lui Gyurcsany i-au spus clar la pranzul informal de la Bruxelles, din 1 martie, ca nici nu se pune problema) si probabil ridica din umeri: "lasa-i sa vorbeasca".

In ceea ce priveste sugestiile FMI, evident ca au fost deranjati de astfel de idei, pe care le vad ca pe o tentativa anglo-americana de subminare a zonei euro, care - per total - se tine destul de bine in aceste conditii de criza.

Le ajunge ca ii au pe italieni, greci si irlandezi in zona euro acum, nu au nevoie de alti factori destabilizatori, cum sunt tarile est-europene, cu economii inca prea fragile sa faca fata unei monede puternice precum euro. (Veti zice ca grecii si italieni ameninta cu iesirea din zona euro. Cred ca sunt doar declaratii politice, in ce situatie ar fi acum Grecia daca nu ar avea moneda unica? Si cum s-ar realiza, practic, iesirea din zona euro? In cat timp s-ar ptuea emite noile monede, ar putea reveni la lira sau drahma?)

Am remarcat astazi ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a iesit cu o declaratie care pare o replica la ceea ce a spus Boc. Continutul este deja cunoscut, e un refren pe care l-a tot rostit: "Adoptarea timpurie a monedei euro poate provoca probleme", il citeaza RFI.

"Adoptarea euro nu se poate substitui politicilor de ajustare. Adoptarea euro ar fi benefica pentru societatea romaneasca, acesta este un truism, asa cum convergenta este de dorit", afirma Mugur Isarescu. Numai ca dorinta este alta decat putinta, iar decizia depinde atat de Comisia Europeana, cat si de statele membre.

Mi se pare inutile si stupide declaratii precum cea a premierului. Este clar ca in conditiile in care este economia Romaniei, lucrurile nu trebuie grabite. Si nici nu este posibil sa fie grabite, iar Isarescu o spune si el, din nou: "Banca Centrala Europeana a reiterat faptul ca sub nici o forma nu se poate adopta euro, daca criteriile de convergenta nu sunt indeplinite".

In plus, el mai remarca ceva: o eventuala abatere de la calendar trebuie atent pregatita, pentru ca ar putea fi perceputa negativ pe plan international.

Ma intreb daca este momentul acum sa vorbim despre aderarea la euro, despre devansarea ei. Vorba lui Isarescu: "Cat de usor ne va fi sa intram in zona euro, cand noi nu suntem in stare sa construim o autostrada?"

Un comentariu:

  1. corect, dar replica mi se pare ca nu era in primul rand la Boc, ci la Stolojan (http://www.antena3.ro/economic/news/stolojan-exista-interese-clare-ca-romania-sa-nu-intre-in-zona-euro-in-2014_69303.html) - Stolojan care ataca BNR aproape pe fata: "Ecuaţia devine foarte simplă: produci un produs, încasezi euro, ai euro, poţi face cheltuieli. Nu ai, te duci la o bancă, dacă ai credibilitate primeşti un credit. Nu mai merge apelatul la tipărit de bani, la manevratul dobânzilor în sus şi în jos".

    RăspundețiȘtergere