Sunt absolut uimita de cata inversunare este impotriva unor romani care si-au exprimat dreptul la vot, la fel ca noi cei din tara. Citesc argumente de genul:
- cu ce drept unii care nici nu traiesc in Romania ne decid noua soarta?
- soarta noastra a fost decisa de niste capsunari
- nu platesc taxe in tara, de ce ne-ar decide ei soarta?
- de ce mai au drept de vot, ca oricum nu traiesc in Romania?
- s-au fraudat alegerile in strainatate, acolo a fost un masiv turism electoral - sustine PSD
- ce e de laudat ca aia din diaspora au plecat din tara si nu pun umarul la reconstructia ei?
Simtim ca ei ne decid soarta noua, celor care suntem in tara? Ma intreb de ce? Ei vad o alta Romanie decat noi, cei de-aici? Din discutiile mele cu prieteni din strainatate am aflat ca au fost oripilati de ceea ce au vazut la televiziuni si de cum au perceput ei Romania in ultimele doua saptamani. Mi-au spus ca pentru ei este inacceptabil si imposibil sa puna stampila pe PSD sau candidatul acestui partid, oricat sprijin liberal ar avea. Si ma intrebau de ce se mira toti de marele sprijin pe care l-a avut Basescu de la ei, cei de-afara. Era logic, electoratul din diaspora e de dreapta!
Am intrebat si pe blog ce a determinat diaspora sa iasa intr-un numar atat de mare la vot. Puteam face o analiza in care sa aduc argumente de la chestiuni tehnice: mai multe sectii de vot, un numar mai mare de romani in strainatate, faptul ca tot mai multi au acte valabile, pana la cele emotionale. Dar am vrut sa ne spuna ei. Si au facut-o.
Eu cred ca diaspora a ajuns in aceste zile un subiect de disputa - ii accentuam importanta in vot, o acuzam ca a votat gresit, o apreciem pentru ca n-a fost indiferenta, o criticam ca ne-a decis soarta. Mi se pare o greseala sa o tot aducem in discutie, insa contestatarii alegerilor, prin declaratiile lor, o fac sa ramana in atentie. Intr-un mod negativ.
Am apreciat prezenta lor masiva la vot, romanii de-afara si-au facut insa datoria ca noi toti ceilalti. Dispretuiesc cometnatorii care o cuplabilizeaza si argumenteaza ca n-ar trebui sa aiba drept de vot si sa ne decida soarta.
Pana acum, diaspora era apreciata. Acum exista o inversunare impotriva ei. Marturisesc ca subiectul incepe sa ma agaseze. Marturisesc ca abia astept sa se linisteasca lucrurile dupa alegerile astea, dupa aceasta campanie electorala, probabil cea mai interesanta, dar si cea mai jegoasa din istoria recenta a Romaniei. Lasati diaspora in pace. N-au facut decat sa voteze, asa cum am votat si noi. Si daca va revolta ca ei ne-au decis soarta, intrebati-va de ce au avut aceasta optiune. E cert ca Romania se vede altfel de-acolo, de la ei. Sunt mai detasati, dar si mai putin manipulati.
Argumentul turismului electoral ridicat de PSD e perfect justificat, Sa luam un exemplu: Stau in Regensburg si vreu sa votez deci iau masina/trenul si plec la Muenchen (deci sunt turis de o zi) merg la vot (ca sunt si elector ) dupa aia ma mai plimb un pic prin oras mai biau un vin fier in piata de craciun din centru si uite asa am petrecut o zi de turism electoral. ceva rau in asta???
RăspundețiȘtergere@Anonim 15.44: ai dreptate, insa nu la acest gen de turism se refera PSD. :D
RăspundețiȘtergereDaca cei din diaspora l-au apreciat pe bassescu si considera ca a condus atat de bine Romania, de ce nu s-au intors ? Normal ca ei vad altfel de acolo, daca ar fi stat aici, 50% nu i-ar fi votat, asa cum 50%din cei de acasa nu l-au votat.Si haideti sa lasam vrajeala, cat de suta reprezinta romanii aflati cu burse, joburi sau acolo si cat la suta oameni care au fugit din tara de saracie ?
RăspundețiȘtergere"logic, electoratul din diaspora e de dreapta" si au votat "logic"cu base....ca e acesta "logic"de dreapta? m-am luminat... ai dracu' comunisti, cum vroiau ei sa vina la putere, sa ne ia libertatea si drepturiliii
RăspundețiȘtergerePerfect de acord. Si eu am votat la alegerile trecute din strainatate. Intre timp m-am intors. Nici atunci si nici acum n-am votat cu Basescu desi sunt orientat puternic catre dreapta. Motivul: mi se pare inadmisibil ca un presedinte sa apara realmente "de pe vas". Basescu mi s-a parut de la inceput badaran. S-a dovedit a fi mult MULT mai rau. S-a dovedit a fi tiranic, obsedat de putere. A incercat cu tot dinadinsul sa isi extermine inamicii politici. N-a recurs inca la crima ca Putin, insa l-ati ales inca 5 ani in care nu mai are nimic de pierdut. Se va da probabil de tot in stamba. Ne vom face de ras, vom avea nimic mai mult decat un infractor la putere.
RăspundețiȘtergereCineva mi-a zis de curand ca e o diferenta intre inteligenta si desteptaciune. Din pacate se pare ca 50% din populatie + 70.000 sunt lipsiti macar de una din ele.
Sora mea e bursiera in Bruxelles. Ma bucur ca a facut un drum de 3 ore ca sa voteze pentru viitorul ei. Peste 2 ani termina bursa si poate se intoarce acasa si m-as bucura sa se intoarca intr-o tara reformata, cu legi noi (legea pensiilor,a salarizarii, a invatamantului etc) gata sa puna si ea umarul la constructia ei ... doar tara asta i-a finantat invatamantul pana la 22 de ani. Este logic sa-si exprime punctul de vedere. Le multumesc pe aceasta cale si fostilor colegi de facultate precum si prietenilor (aprox.15 persoane) care lucreaza in Bruxelles cu contracte de munca temporare si care, datorita faptului ca au votat, sper ca se vor intoarce peste cativa ani intr-o tara mai buna.
RăspundețiȘtergereNu puneti vina pe diaspora si votul ei, cand de fapt acesta este un drept dat de Constitutie. Daca nu va convine, schimbati Constitutia.
RăspundețiȘtergereDaca nu va convine votul diasporei, schimbati Constitutia, nu da-ti vina pe ei pentru ca si-au exercitat un drept al cetateanului Roman.
RăspundețiȘtergereNu toti de afara sunt inscrisi in categoria celor mentionati de Dvs. in paragraful 3. Si da, ce drept au sa decida daca nu platesc taxele? Fie "Capsunar" , fie om realizat afara, cati din ei au aceasta legatura cu tara si cu ce drept sa decida ? Nici nu vreau sa ma apropii de subiectul votantilor din Rep. Moldova. Oricum ii asteptam pe toti inapoi sa puna umarul la propasirea tarii al carui viitor l-au decis.
RăspundețiȘtergerepana acum nu se leaga nimeni de cele aproape 4 procente in plus de prezenta la vot, e de observat ca in timpul 10-14 (mi se pare) s-au prezentat cele 4% cu o pondere mult mai mare in Ardeal decat in restul tarii avand unele judete cu 6% prezenta superioara fata de turul 1 in ardeal in timp ce prezenta superioara la vot in zonele castigate de Geoana se limiteaza la 1 pana la 3 procente. In timpul asta a recuperat Basescu imens, daca ne uitam la datele aparute pe net, cand sa revenit la aceiasi prezenta ca in turul 1 Basescu a recuperat mult mai incet. Inclin sa cred ca aici stau ascuse cel putin 2%, adica dublul fata de ceea ce a adus strainatatea.
RăspundețiȘtergereSindromul salamului cu soia.
RăspundețiȘtergereMulţi dintre cei din ţară aşteaptă cu înfrigurare preamulte pomeni pentru a nu se simţi ameninţaţi în măruntele şi cinicele lor socoteli de către cei de afară. Cei de afară au fost ceva mai puţin pragmatici. Au deosebit mult mai uşor autenticul de făcătura propagandist-mediatică.
Cred ca menaru abordeaza problema diasporei din punct de vedere etic, ceea ce este partial gresit.Nici un roman cu capul pe umeri nu ar interzice dreptul diasporei de a vota. Cel mai important in contextul actual este aspectul tehnic al votarii diasporei.Practic prin faptul ca sunt circumscriptii care sunt atit la distanta si defazate ca timp al votului s-a mai deschis o bresa in favoarea posibilei fraudari ale votului.Eu daca as sti ca mai am nevoie de 50000 de voturi ca sa cistig ,as comanda 50000 de voturi din circumscriptiile din America care sunt defazate ca timp.De asemenea alegatorii partidului din opozitie sunt practic dezavantajati fata de cei de la putere.
RăspundețiȘtergereDe ex.eu ca sustinator al lui Basescu, daca vad ca acesta pierde alegerile (fiind in America) in mod evident sunt foarte decis sa ma duc la vot stiind ca acestuia ii lipsesc 10000 de voturi,sa zicem.
Chiar daca dl.Geoana a fost naiv, noi oamenii care l-am votat nu putem fi considerati la fel, asa ca tonul superior si arogant al simpatizantilor lui Basescu ( inclusiv al diasporei ) trebuie abandonat.
@Anonim 16.19: este o anomalie aici, sunt perfect de acord si am discutat-o la fiecare runda de alegeri cu prietenii - atata vreme cat oamenii inca mai voteaza, incepand cu Europa de Vest (cu o ora sau doua in urma Romaniei), cat si in America dupa aparitia exit-poll-urilor, nu e ok. evident ca atunci se poate inclina balanta. sunt de acord ca diaspora nu trebuie sa aiba un ton arogant, dar, pe de alta parte, nici noi cei din tara nu avem comentarii la locul lor in ceea ce-i priveste. cat despre a interzice freptul diasporei de a vota, este clar ca nu se paote intampla asta. insa au existat o serie de opinii care sustineau aceasta idee absurda. poate nu ai privit in ultimele zile antena3 si comentatorii ei.
RăspundețiȘtergere@anonim 15.57: potrivit rezultatelor voturilor din mai multi ani, s-a observat ca diaspora e de dreapta. PSD nu a obtinut niciodata victorii in diaspora, daca e s-o iei in ansamblu.
anonim 16.09: nu platesc taxe, insa trimit bani in tara. iar cei din UE platesc taxe in tarile in care stau, tarile alea contribuie la bugetul UE si de-acolo noi primim fonduri europene. indirect sunt si bani de-ai lor, nu? eu cred ca e un fals argument asta cu nu platesc taxele. si prea exista tendinta de a-i califica pe toti cei din diaspora capsunari. nu ca astia n-ar face o munca cinstitia si onorabila si nu si-ar sustine cu bani familiile ramase in tara.
cred insa ca acum se vorbeste prea mult despre diaspora. ca exista o inversunare a celor din tara si o superioritate manifestata de cei de-afara. niciuna dintre cele doua nu sunt ok, cred eu.
Pune banii un' ţi-e gura. Este legea de aur a "commnon-wealth". Emigranţii însă au obligaţii în plus. Cel puţin morale.
RăspundețiȘtergereÎn România am plătit 11 ani impozite la stat, şi contribuţii la fondul de pensii. Nu voi cere, şi nu voi beneficia niciodată de banii daţi statului român. Am trimis 12 ani de zile bani familiei din ţară.
Pragmaticii şi mercantilii cetăţeni din România ar putea cel puţin să-mi recunoască dreptul de vot, în contul banilor ieşiţi din buzunarul meu pentru gura lor. Asta, dacă chiar au uitat ce drepturi decurg din cetăţenia dobîndită prin naştere. DUDO nu recunoaşte teritorialitatea dreptului de vot. Şi bine face. Exercitarea dreptului meu de vot nu ameninţă drepturile celor din ţară. Privilegiile, însă, da. Am votat împotriva privilegiilor. Ce-o fi aşa rău? Salam cu soia? Hm! Mănînc aproape zilnic soia.
Din cauza fusului orar diaspora da ultimele rezultate. Pe chestia asta rezultatul i se pune in carca. Or, e clar ca romanii au votat, ei au drept de vot. Staff-ul de campanie al unuia din candidati (cel ce pierde) in loc sa-si faca autocritica si sa-si caute problemele in propriul program si propria strategie de campanie, cauta categorii de alegatori pe care sa dea vina. Si cum diaspora a votat grupat, si a si dat ultima rezultatele, e vinovatul la indemana!!
RăspundețiȘtergereArgumentele contra diaspora nu mi se par plauzibile. Cei din diaspora care au votat nu trebuie sa se justifice in nici-un fel. In tara nu s-a cerut nici-un merit nimanui ca sa voteze, se spunea doar: esti roman si ai datoria (nu obligatia) sa votezi PT TINE. Cei din tara au votat pt ei, cei dinafara au votat pt ei si pt familiile lor. Fiecare cum a considerat. Daca iesea Geoana discutia asta nu avea loc. In tari democrate si emigrantii voteaza odata ce au obtinut cetatenia tarii respective. Cum de suntem asa inapoiati? Si in afara tarii ca si in tara sunt romani pregatiti si mai putin pregatiti. In loc sa ne bucuram ca avem libertatea de a vota unii sugereaza ca mai bine ar fi luata. Sunt la un master in strainatate, am plecat pt o pregatire mai buna ca apoi sa ma intorc si sa pun umarul. Citesc ziarele romanesti zilnic si reflectez. Urmaresc ziarele si stirile din tara gazda si reflectez. Vad asemanari si diferente intre noi si ei. Intre timp (5 ani de studiu tot aici) am vazut cum se trateaza puterea-opozitia, cum discuta programe, idei, etc. Invatam din tot daca vrem. Am votat Base chiar daca langa mine erau si care votau Geoana si speram sa fie cat mai multi care voteaza ca mine. Rezultatul este asta care este. Toate aceste discutii nu duc nicaieri, sau mai bine-zis nu duc la nimic pozitiv.
RăspundețiȘtergereDoamna,
RăspundețiȘtergerePermiteti-mi sa reformulez putin argumentul, pentru ca reformulat ad absurdum de dvs este prea usor de combatut.
Diaspora a votat prost, nu pentru ca ar fi votat emotional: cu totii votam astfel - este un fapt psihologic inconturnabil. Ci pentru ca a votat irational in sensul cel mai strict posibil: inconsecvent cu propriile justificari si interese.
Mai precis, teoria este ca votul a fost preponderent justificat de un fior anti-comunist. Or, sa alegi anti-comunist un fost securist, nu este numai "emotional", ci este eminamente stupid.
De aceea alegerea diasporei este criticabila.
Si ar mai trebui spus ca, in orice caz, diaspora nu este dincolo de critica numai prin prisma faptului ca este diaspora, deci reactia de aparare e bine sa fie moderata.
Dreptul de vot ar trebui acordat tuturor persoanelor care prin munca lor au furnizat statului roman prin taxe cel putin echivalentul a 10 salarii.Pentru restul care nu au facut acest lucru dreptul de vot ar trebui ingradit.Stiu ca e un punct de vedere nedemocratic, dar e inadimsibil ca eu sa muncesc 10 ore pe zi, iar oameni care in viata lor nu au dat un ban pentru aceasta tara, sa-mi decida viitorul ( si nu ma refer la diaspora in mod special).
RăspundețiȘtergereIn disperare de cauza,PSD-isti au inceput sa-si dea in vileag proprile metode si proprii oameni(dezvaluire care va supara toate partidele)si care va stirnii o pânda nationala,la urmatoarele alegerii.Nici nu bănuiesc ce vor stârnii,...pentru toate partidele!!!!!
RăspundețiȘtergereTotul numai pentru a se face uitata prestatia execrabila a lui Geoana.
De remarcat Iohanis,care a vazut cu ce prostanac s-a unit,si a facut un gest inteligent.Sânt convins,că și Crin și-a dat seama,dar nu vrea sa recunoască.
acum cinci ani parca bucurestenii erau diaspora ..
RăspundețiȘtergereIncredibil.
RăspundețiȘtergereSe doreste retragerea drepului de vot al unor cetateni romani, drept consfintit de constitutie intr-o tara democratica. Si cica Basescu e dictatorial.
In ziua in care se retrage dreptul la vot pt. cetateni romani atunci incepe drumul spre dictatura. Urmeaza inchiderea granitelor ca daca vin in tara sa voteze prost? Si de aici incolo stiti ce urmeaza...
Astia care confunda un contract social (taxele si impozitele) cu un drept fundamental democratic ar trebui sa retraga dreptul la vot si studentilor, pensionarilor samd. Apoi si al tiganilor si al ungurilor. Pana la urma, votul unui taran e echivalent cu cel al unui prof universitar? Ia, jos si astia fara scoala...
RăspundețiȘtergereNU INTELEG DE CE SI CEI DIN TRANSILVANIA MAI AU DREPT DE VOT PENTRU CA AU VOTAT MASIV CU TRAIAN BASESCU? AR MAI FI CEI PINA IN 30 DE ANI...SA NU MAI AIBA DREPT DE VOT...AU AVUT INDRAZNEALA SA VOTEZE CU T.B. STIMATI CONATIONALI SITETI P E N I B I L I SI IRESPONSABILI.ADEVARUL VOSTRU NU ESTE ABSOLUT SI VIITORUL VA JUDECA.
RăspundețiȘtergereSunt intrutotul de acord ca diaspora are DREPTUL INCONTESTABIL sa voteze cu cine considera, ca orice alt cetatean.
RăspundețiȘtergereCred, de altfel, ca de acolo se vede mai clar ce se intampla in tara si de aceea consider ca felul in care voteaza diaspora e un indicator foarte bun pentru societatea civila din Romania.
Daca ar fi votat cu Geoana probabil ca acum nu ar fi fost nici o problema legata de dreptul diasporei de a vota, "nenorocirea" e ca a votat cu Basescu! Ha, ha!
Daca nu va convine ca romanii de afara voteaza, luati-le cetatenia, luati-le pasapoartele, luati-le familiile. Opriti-le doar banii din tara, casele din tara (cumparate cu bani stransi cu greutate, tot afara), banii pe care an de an ii trimit in tara ca sa isi sustina familiile ramase. Luati-le visul de a se intoarce acasa. Romanii de afara nu sunt capsunari, sunt oameni ca si cei de acasa.
RăspundețiȘtergereLa 08 decembrie 2009 16:48 Anonim spunea...
RăspundețiȘtergere"Dreptul de vot ar trebui acordat tuturor persoanelor care prin munca lor au furnizat statului roman prin taxe cel putin echivalentul a 10 salarii.(...)"
Cum ar veni, vot cenzitar.
DUDO îţi spune ceva? E acolo o listă cu drepturile fundamentale, precum şi cu (ne)condiţiile de exercitare. Deşi drepturile omului nu sunt negociabile, cel puţin la nivel speculativ, noi o putem face. Uite, eu am plătit 11 ani contribuţii către statul român, nu am cerut şi nu voi cere nimic în schimb. Sunt dispus să renunţ şi la dreptul meu de vot, dacă tu renunţi la dreptul tău la viaţă. Sau, hai, să nu fiu aşa crud. Renunţă numai la dreptul la proprietate. Te bagi?
problema fundamentala care ar trebui discutat in acest caz este: de ce se pune sub semnul intrebarii dreptul fundamental al romanilor de dincolo de granita de a vota?
RăspundețiȘtergerecred ca o astfel de atitudine ar trebui incadrata penal, fiind un atentat la libertatile fundamentale ale omului.
Sint de la tara iar in satul meu natal sint foarte multi plecati de disperare , de saracie in strainatate la munca . Au copii lasati acasa in tara pe care-i cresc bunicii . Trimit o gramada de bani contribuind in felul asta si la cresterea economica . De ce nu ar avea dreptul sa aiba o opinie in legatura cu viitorul copiilor lor ?
RăspundețiȘtergereMai am o intrebare : daca voturile s-ar fi impartit aproximativ egal intre cele doua tabere , ar mai fi avut cineva problema asta ? Nu cred ! ... Asa , pentru ca ele au fost decisiv in favoarea uneia din tabere , cealalta se agata patetic de asta . Cat de jalnic !
Sa ne intelegem (valabil pentru disperatii care urla la diaspora). Romanii din diaspora sunt cetateni romani ceea ce inseamna ca au dreptul sa voteze. Drept pe care si-l exercita cu mult mai multa responsabilitate decat acei 5 milioane care au fost gata sa dea tara pe mana PSD-ului din nou.
RăspundețiȘtergerecomunistii nu inteleg ca din cauza lor muncesc afara..si aduc si cheltuiesc toti banii in tara... ce taxe sa platesc? au facut ei ceva sa raman sa muncesc in romania?? au oferit conditii??? muncesc tocmai in west africa si nu cred cati vrea sa stiti in ce conditii si vreau sa imi petrec timpul de acasa nu pe la taxe/impozite in fiecare luna...niste nenorociti cu taxa in mamaia, taxa de autostrada...RCA marit numai taxe taxe si taxe...
RăspundețiȘtergereAu votat cu Basescu cei care au inteles sa-si ia soarta in maini si nu sa astepte sa le dea cineva. E normal ca diaspora sa fie de partea corecta a baricadei. Spre disperarea unor politicieni acest procent e din ce in ce mai mare. A fost ultima lor sansa de a mai prinde un loc la ciolan. Sa vedeti urmatoarele alegeri. Si sper sa fie mai putina emotie la vot. Cu bine!
RăspundețiȘtergere....oare mai exista atata circ fara exit poll-uri?!?!...sau cu un exit poll facut cum trebuie....cu esantion si marja de eroare?!....
RăspundețiȘtergere..oricum situatia de fata se prezinta datorita incostientei si iresponsabilitatii geoana/psd , care putea indemna la calm pana la aflarea primelor numaratori ca se stie doar ...verba volant/scripta manent
Motivul pentru care se face atata caz de felul in care a votat diaspora este legat de faptul ca oamenii au votat cu Basescu. Daca ar fi votat majoritar cu Geoana, totul era pefect, iar diaspora, sublima.
RăspundețiȘtergereNu trebuie pus la suflet ceea ce debiteaza tot felul de dobitoci prin media dirijata unidirectional. De altfel, am sa recunosc ca ma simt extrem de bine cand vad ca unul ca Mircea Badea sau Ciutacu sau Omul Laptop sufera. Nu e frumos, da, dar ma simt atat de bine.
E relativ simplu. Ca să poţi condiţiona dreptul de vot altfel decît prin excepţiile de la art. 36(2), va trebui doar adăugat un ipotetic 36(3). Nasol e că vor trebui modificate art: 4,5,7,11,16,20,21,22,23,24,29,
RăspundețiȘtergere36,37,40,45,46,47,48,50,51,52,53,55,56,57 din Constituţie, în aşa fel încît să se facă "dreptate". Şi mai nasol e că România va trebui să iasă din Uniunea Europeană şi să o pună de o confederaţie cu Coreea de Nord.
eu unu sunt frustrat de faptul ca viitorul meu l`ati decis voi...capsunarilor.
RăspundețiȘtergereai ales sa pleci pentru ca nu iti era bine aici(ca daca iti era nu plecai, logic).de ce sa poti tu de acolo sa alegi ce e mai bine pentru mine, amaratul care tre` sa`l vada zi de zi pe bashinosu asta d ebasescu si toti prietenii lui (inclusiv prof dr inginer EBA).daca te uiti la televizor si vezi ce se intampla in tara crezi ca stii cu adevarat ce e aici? doar noi din interior avme dreptul asta.esti cetatean si al altei tari, locuiesti acolo definitiv? pai ce mai vrei sa votezi aici?...nu ai nici un drept!
Ma intreb citi din anonimii de mai sus porniti impotriva diasporei postau de la acelasi IP ...
RăspundețiȘtergereIn 2004 am votat din strainatate, pt ca urma sa ma intorc in tara. De data asta n-am mai votat pt ca de data asta nu planuiesc sa ma mai intorc.
Ca idee insa cit am fost in tara am produs mai multi bani si am platit mai multe taxe decit toti postacii psd + pnl care fac galagie pe forumuri si bloguri pt citiva lei pe zi. Si sunt sigur ca mare parte din ei iau bani si nu-i declara. Asa ca votul lor ar trebui sa fie zero, sau oricum sa valoreze mai putin decit al meu.
Insa pina la urma daca cineva vrea sa sara in cap de pe bloc, de cite ori sa incerci sa il opresti?
(continuare)
RăspundețiȘtergerePoate ar fi trebuit sa iasa Geoana, sa le iasa pe nas alora care pling dupa el. Sa fie fericiti Ciutacu si restul lingailor ca stapinii au cascaval sa le rasplateasca dedicatia cu care ei le ling dosurile si latra la dusmani.
Ce ar merita acum jegurile care urla la diaspora ar fi ca diaspora sa ii taie de la cascaval. Oprit robinetul cu bani. In loc sa trimita bani acasa, sa trimita produse cumparate in vest. Sa nu mai cumpere NIMIC in Ro.
Dupa doar 1 an de boicot vitejii de azi ar cersi pe la colturi, ca alea 7 miliarde trimise anual in Ro inseamna vreo 350 euro de fiecare persoana (adult, copil sau batrin) din Ro. Daca acum e rau si fara 1.7 miliarde de la FMI nu-s bani de pensii si salarii pt bugetari, cum ar fi daca ar mai lipsi inca 7 miliarde ? Saracie lucie. Dar peste ea ar domni mindru Geoana cu lingaul Ciutacu incolacit la picioare.
As vrea sa inchei cu o urare traditionala in aceasta perioada pt Ciutacu:
Hai Sictir !!!
vreau sa remarc, fara rautate, o realitate incontestabila: au votat cu base oamenii din Transilvania, Banat si zona Marii Negre plus diaspora, adica oamenii care au avut un contact real cu lumea civilizata, chiar si prin ocupatie, cazul Transilvaniei. Ceilalti care sunt vecini cu rusii, bulgarii sau care au stat o viata la coada vacii au votat cu goeana. nu sunt rautacios, doar realist. multumesc.
RăspundețiȘtergere...in 2008 au fost 11 miliarde ...o treime din ce au produs angajatii din Romania
RăspundețiȘtergerecei din diaspora sunt romani si ei,ca cei din tara,dupa cum zicea cineva,nici mai buni,nici mai rai decat cei ramasi.Poate sunt mai incoruptibili si cu ceva mai multa putere de discernamant si au devenit asa vazand cum functioneaza democratiile din tarile de adoptie.ca au votata in mare majoritate cu Basescu,asta inseamana ca ei vad dinafara prestatia lui ca fiind una nu chiar atatd e anormala pe cat a fost prezentata ea in massmedia romaneasca de-a lungul anilor astora.Ca e fost securist sau capitan de vas,mitocan si necioplit se pare ca nu a contat ata de mult,ce a contat a fost lipsa de putere de convingere a oponentului care ce a demonstrat in timpul campaniei? Mai nimic.Nu a fost nici macar in stare sa se abtina pana la sfarsit in a se intalni cu unii-altii "patati" si mari mahari...Greseli stupide,de asa zis diplomat.Probabil diapsora apreciaza mai mult profesionalismul,fie el si in domeniul mitocaniei! Si,pana la urma,nu cred ca diaspora a hotarat realegerea lui Basescu,ci ceic e nu au votat,din tara si de aiurea,desi aveau dreptul,insa nu obligatia...
RăspundețiȘtergereCred ca modul in care a votat fiecare influenteaza perceptia asupra votului diasporei.
RăspundețiȘtergereTotusi, diferenta intre votul din .ro si din afara trebuie analizata. Pentru mine ar fi foarte interesanta o asemenea analiza.
Poate noi cei din .ro suntem orbiti de traiul de zi cu zi? nu stiu.
Privind la rece, pot sa remarc doua lucruri(fara a incerca sa zic daca e bine sau nu):
- e foarte usor sa votezi cand tu nu suporti consecintele. (Exagerand putin, nu as avea mari procese de constiinta sa il votez pe Bush daca as fi cetatean american care traiesc in .ro)
- Perceptia celor din afara pare influentata mai mult de media decat de experiente traite in mediul actual
- E foarte usor sa zici diaspora e de vina sau diaspora ne-a salvat, dar in ambele cazuri trebuie cercetat de ce in .ro lucrurile au fost vazute exact invers?
-Base a fost foarte prezent pe web, atat pozitiv (basescu.ro, referendum, etc) cat si negativ (romanantipsd.ro, mirceageoana.tv)
-cineva
A, sa mai adaug ceva...
RăspundețiȘtergereReplica tip pe care o vad de vreo doua zile este "daca le place de Basescu asa mult, sa vina inapoi, sa stea aici".
E, mai departe de treaba cu alegerile, in acest caz este vorba si de celebra deja invidie a romanului redus pe cei care au riscat, au plecat afara si au reusit sa isi faca o viata mai buna. Ei o duc bine, nenorocitii dracului, iar noi am ramas aici, cu Basescu.
Poporul asta nu mai e ce a fost. Iar mass-media este unul dintre vinovatii principali, pentru ca nu face decat sa cultive non-valorile. Ratingul omoara tot. Iar spiritual, cred ca ne-a omorat deja.
Am votat Basescu ca nu aveam o optiune mai bune. Nu o sa votam niciodata PSD-ul care nu a facut reforme sa putem intra in UE cu primul val. Din aceasta cauza nu avem acum drept de munca. Politica in occident e diferita de ce-a din Romania si noi vedem asta.
RăspundețiȘtergereDespre turismul electoral ce sa mai spun. Cei de afara stiu foarte bine. Nu e ca in tara. Iesi din casa, mergi 15 minute si esti la sectia de vot. O zi la vot pentru noi e o zi pierduta, avem de mers sute de kilometri dus-intors di mai trebuie sa stam si la coada. Dar facem sacrificiul asta pentru ca ne pasa de tara
Trist ce se intampla in tara romaneasca si pentru tagma unor vanzatori de tara oamenii se omoara intre ei. Nu va aminteste ceea ce se intampla acuma cu scenariul de dupa 90 cand se sarea la gatul partidelor istorice prin manevre bine puse la punct de ilici? Vazut de aici de unde sunt e perfect clara manevra. Nu se vorbeste de 40% de ronmani care nu au votat, nu se vorbeste de 50% din cei care au votat cu unul sau altul din candidati - se focalizeaza pe 1% care, in functie de cine vorbeste, a votat ori contra ori pro.
RăspundețiȘtergereRomanii se dezbina si se mananca intre ei oriune s-ar afla. Capra vecinului trebuie sa moara, e prost ala ce nu a votat ca mine, cei plecati sunt tradatori de neam si alte ineptii de genul acesta inunda net-ul. Manipularea e un sport national si masa de manevra e mare in RO. Exact cum Base a obtinul parlament unicameral (mare pas inapoi democratic) agitand zaharelul cu mai putine cheltuieli asa acum Geoana incearca sa obtina atentie agitand zaharelul "tradatorilor din diaspora". Niste tarani bai Cocosila, niste tarani.
Cu tristete
G
1. Diaspora nu este formata numai din capsunari. Ati avut headlines puternice cand o romanca din Germania a castigat premiul Nobel, nu? De ce nu ati ignorat-o sau de ce nu ati ridicat problema diasporei atunci.
RăspundețiȘtergere2. Din diaspora au votat numai cei care se simt aproape sufeteste de tara si pe care ii intereseaza soarta tarii asteia. Cunosc romani din tara care au trecut de 3 ori pe langa sectia de votare duminica, fara a vota si stiu romanii din SUA care au condus 50 de km sa voteze. Asta ce denota.
3. Cum bine zicea un ante-post, poate romanii din strainatate nu au creierele spalate de campanii mediatice, exit-poll-uri mediatizate din greseala samd. E mare lucru sa ai mintea limpede in zilele noastre, cand manipularea mediatica poate lua forme diverse si poate avea rezultate neprevazute.
Unde in lume s-a mai vaut un candidat care pretinde ca a castigat alegerile si da conferinte de presa, cand avantajul e minim (sub 1%) si bazat strict pe exit-polluri?
Restul sunt discutii inutile!
Voi cei din diaspora ce va bateti cu pumnul in piept.
RăspundețiȘtergereVeniti si traiti in romania de azi, unde - benzina e mai scumpa ca'n Franta,
- painea e mai scumpa ca'n anglia
- hainele sunt mai scumpe ca'n toata lumea
- taxele sunt de 20 de ori mai multe cand orice alta tara civilizata
- salariile sunt cele mai mici din UE.
Traiti aici, vedeti ce a ajuns tara in ultimii 2 ani si apoi vorbiti.
Voi ati trimis bani copiilor vostri in tara, sau parintilor.
Voi platiti taxe? Copii vostri primesc alocatie, parintii vostri primesc pensie?
stati in mocirla asta de tara cu noi si apoi vorbiti.
Spuneti comunisti? Pai comunisti sunt toti de la iliescu, la antonescu la geoana la Basescu.
eu locuiesc in afara romaniei. nu stiu cum s-ar putea frauda alegerile prin asa zis-ul turism electoral. eu am votat, prezentand pasaportul. cei de la sectia de votare au pus o stampila cu "votat" pe pasaport.
RăspundețiȘtergereDaca as fi vrut sa ajung si in alt oras unde e ambasada ca sa votez (presupunanc ca as fi vrut sa fac asta platind transportul cativa zeci de dolari) si pierzand o zi de munca, la a doua sectie de votare s-ar fi vazut pe pasaport ca mai am o stampila. Si, probabil, nu as fi fost lasat sa votez.
Nu este adevarat ca diaspora a decis presedintele Romaniei.
RăspundețiȘtergereEste cea mai simplista abordare si este bazata doar pe faptul ca voturile lor au ajuns sa fie luate in considerare ultimele.
Sa nu uitam de Transilvania si Banat in care Basescu a luat peste 55% din voturi. Va dati seama cit de nedreapta este pentru ei afirmatia ca diaspora a decis presedintele?
Daca Voturile din Transilvania si Banat ar fi venit ultimele la numaratoare nu ar fi fost acesti alegatori cei care au decis presedintele?
Un alt argument este participarea masiva la vot a alegatorilor din diaspora. Ma intreb daca stie cineva ce procent din romanii de afara au votat? Romanii din Romania au votat in procent de peste 58% in turul 2 fata de 53% in turul 1. Iata o participare masiva la vot in turul 2 si in tara.
Pentru cine au votat oare acei oameni care nu au votat in turul 1 dar au iesit sa voteze in turul 2. I-a scos la vot oare comportamentul jenant al lui Geoana din ultimele doua saptamini sau modul in care Basescu s-a comportat in aceeasi perioada? Puteti sa va ginditi la niste exemple concrete: ce actiune a unuia sau altuia dintre candidati din ultimele doua saptamini putea sa-I determine sa iasa?
Am prieteni care dupa confruntarea dintre cei doi si mai ales dupa iesirea lui Vantu la Realitatea din seara confruntarii s-au decis sa voteze cu Basescu. Stiu oameni care nu au mai fost la vot din 1996 pentru ca erau scirbiti dar au iesit acum in turul 2 sa voteze cu Basescu.
Oare nu sunt ei cei care au decis presedintele?
Nu va mai impacientati. Cei care emit astfel de comentarii sunt tot aceia care gireaza respectiv alimenteaza campania murdara. Pentru mine parerea lor nu are nici o valoare. Si eu traiesc in strainatate, muncesc aici din greu, si imi pasa ce se intampla in tara.
RăspundețiȘtergereNu ma mira si nici nu ma deranjeaza aceste comentarii, pentru ca vin de la oameni care nu au neaparat dreptul moral sa le faca, chiar daca sunt invitati in tocsouri la antele, realitatea si chiar si la tvr si astfel ii vede toata lumea. Nu parerea lor este cea care conteaza, ci a noastra cei care votam. Si acest lucru se vede din fericire.
Nu va faceti griji, ca nu va retrage nimeni dreptul de vot cetatenilor din diaspora.
Iar daca prin absurd se va ajunge la repetarea turului doi, oamenii se vor mobiliza si mai bine si Basescu va castiga detasat.
mai oameni buni, n-are importanta cu cine am votat unii sau altii. bine ca am avut acest drept. acu 20 ani votam numai cu unu. "votam", ma rog..un fel de a spune. Ce e important si doare? important e ca traim intr-o tara cu o democratie prost inteleasa de cei care au condus-o pina acum si chiar si de cei care o conduc acum. nu au nicio vina cei din afara tarii cum au votat. traim intr-o tara in care multi s-au imbogatit pe spinarea partidelor indiferent ca sunt oameni de afaceri sau politicieni. de aici pleaca toata mizeria. pe care noi romanii, indiferent unde traim o inghitim. in tara sau in strainatate.
RăspundețiȘtergeresi nu mai fiti asa inversunati! as vrea sa va vad indifernet de context ca sunteti niste romani uniti indiferent de deciziile si traseul clasei politice.
asta am votat, asta avem! romani din toate tarile, iubiti-va!
Un proverb vechi spunea ca daca vrei sa vezi maretia muntelui trebuie sa te indepartezi un pic, la poalele lui nu iti poti da seama. Asa si romanii din straintate sunt mai detasati si pot aprecia mai obiectiv pe cine sa voteze. Si chiar daca nu locuiesc in tara, chiar daca nu platesc direct taxe samd, ei au copii, parinti, rude, prieteni in tara, au case, afaceri, iubesc pur si simplu tara lor. Nici nu vreau sa stiu ce au in minte cei care acuza un cetatean ca a mers sa voteze cand asta e una din marile libertati ale omului.
RăspundețiȘtergereDiaspora a participat cu 1% la rezultatele alegerilor... Vina ar trebui pusa pe romanii din tara care NU AU VOTAT in turul 2!!! 43% din cetatenii cu drept de vot din tara.... Cu alte cuvinte, nu mai acuzati "capsunarii".... acuzati lipsa de spirit civic din tara.
RăspundețiȘtergerePentru ca cei de-afara invata sa priveasca fara patima, sa vada lucrurile mai distant si rece. Asta e un lucru pe care-l inveti in lumea civilazata: tragediile nu-s la fiecare colt de strada ca in romania. Si privind lucrurile cu o oarecare indiferenta, lumea se vede altfel.
RăspundețiȘtergere1. Nici nu stiti cat de bine se vede in Romania de afara... De aceea:
RăspundețiȘtergere2. Intr-un duel unu contra unu, voi vota pe opozantul lui Iliescu si al pruncilor lui, chiar de ar avea patru picioare si ar behai.
Dia Spora.
penibil. ne certam ca prostii pt 2 comunisti in loc sa ne unim, sa iesim in strada si sa cerem confiscarea averilor celor care nu le pot justifica. ar disparea criza.
RăspundețiȘtergerecare romani o duc mai bine? aia din tara? aia furati de geoana si camarila lui sau aia furati de basescu si ai lui? huh? care?
dar aia de afara? ala care lasa mama, tata, sot sotie, copil, casa, masa catel, purcel si pleaca sa lucreze ca nebunu sa isi poata intretine pe cei dragi?
sa va fie rusine ca va lasati invrajbiti de politicienii care isi urmaresc propriul interes si uita de aialalti. chiar credeti ca e vreo diferenta majora intre basescu si geoana. aveti iluzii...
Cum ramane cu sutele de euro cu care au fost cumparati romanii din diaspora de dl. Branza marele deputat de diaspora.
RăspundețiȘtergereBase de dreapta de cand ? doar dupa ce nu l-a primit PSE ;fostul FSN poate nu va mai spune nimic dar pt. Base este partidul care l-a lansat.
Am tot respectul pt. romanii din diaspora dar ca si in Romania s-au vandut pt. cativa euro si va spun asta in cunostinta de cauza.Felicitari domnule Branza v-ti facut f. bine treaba, sunt convinsa ca Basescu va v-a fi recunoscator cu cateva mari contracte , ca doar sunteti om de afaceri nu?
Singura persoana care ar fi meritat sa fie presedinte este Crin,intradevar de dreapta
Sa vedem daca mai vorbeste Base de legea lustratiei acum?
Buna, imi pare ca problema e abordata complet gresit:
RăspundețiȘtergere1. intr-o democratie [originala sau nu] nimeni nu are obligatia sa-si justifice votul [si mai ales cineva care plateste (si nu primeste) 20-30-50-100+ euro ca sa poata vota]
2. nu diaspora a hotarat decisiv presedintele - cele 150 de mii de voturi din cele aprox 10 milioane reprezinta undeva ceva mai putin de 1.5% !
3. considerand cele cateva milioane bune de romani care sunt [permanent sau temporar in afara granitelor] cele 150.000 de voturi par aproape nesemnificative. Imaginati-va o democratie normala in care exista votul prin corespondenta. Cu una, doua, n saptamani iti trimiti votul in plic si la ora 21 [ora .ro] intra la numaratoare. Brusc ai nu 1.5% ci poate 5 sau 15 sau (daca stii cum sa motivezi oamenii) chiar 20-30%. In acele conditii poti incepe sa spui ca votul diasporei conteaza !
4. legat tot de votul prin corespondenta: exercitiu de imaginatie: iti exprimi votul cu sa zicem 10 zile inainte de alegeri .. asta implica faptul ca tu deja [crezi ca] iti cunosti optiunea/candidatul suficient incat nu e nevoie sa stai lipit de tv/internet fiecare secunda sa vezi ce-a mai declarat vineri la ora 23:41. Implica faptul ca aruncarea unor informatii [adevarate sau nu, trucate sau nu, intentionat sau nu] in anumite momente nu mai are acelasi efect.
5. exista si alte optiuni valabile [si utilizate in alte tari] nu doar votul prin corespondenta [cum ar fi cel electronic, sau doar bunul simt in alegerea numarului de sectii de votare, respectiv al cabinelor de vot, respectiv al numarului membrilor comisiei de votare in raport cu zona geografica a unei circumscriptii electorale, sau organizarea logica si coerenta a actelor/documentelor/actiunilor necesare din partea unui alegator respectiv din partea comisiei pentru fiecare vot/votant, etc]
6. cei care se plang cum ca diaspora a votat preponderent intr-o anumita directie in necunostiinta de cauza ar trebui sa priveasca primii in oglinda. Preponderent voturile din Ardeal nu seamana deloc cu cele din Moldova si totusi traiesc in aceeasi tara, platesc impozite la fel, au aceeasi birocratie de infruntat cand au de-a face cu statul, platesc acelasi pret pentru o paine .. Oare Ardealul e in necunostiinta de cauza sau Moldova ? Oare are sens intrebarea sau nu vedem esentialul ?
7. faptul ca a fost o prezenta mult mai mare a celor din diaspora la aceste alegeri decat la cele precedente ar trebui vazut ca un semn bun: nu toti cei care pleaca uita/nu le mai pasa de .ro. Iar o parte din ei s-ar putea sa ajute mai mult decat cu un vot o data la cativa ani [sau cu sume de bani trimise rudelor lor].
Eu traiesc si muncesc in dubai.aici macar reusesc sa strang niste bani buni.
RăspundețiȘtergereDe ce am votata basescu?
Pentru k este varianta cea mai buna si mai scurta pentru mine de a ma intoarce in tara sa pot deschide o afacere.Doar incercati sa deschideti ceva intr-un judet din sudul tarii si jumate din bani se vor duce la functionari publici membri PSd.sau macar tinuti in brate de psd.
votand basescu avem o sansa sa scpam de ei.si cu putin noroc ilici nu apuca urmatoarele alegeri(da-i doamne!)
Psd-ul e o ciuma in judetele unde a prins puterea.
Nici un sacrificiu nu e zadarnic. Ura a unora fata de Diaspora vine din consternarea ca nu se mai asteptau ca luptatorii pentru libertate, alungati cu bata din Piata Universitatii, si din RO, sa se razbune electoral dupa 20 de ani!
RăspundețiȘtergereNu exista romani de serie A sau romani de serie B. Cine sustine asa ceva , habar nu are de principile democratice de la baza unui stat.
RăspundețiȘtergereEste drept ca pentru prima data in istorie , numarul de secti de votare a fost marit. Este absolut normal. Cel putin 10 % din cetatenii romani sint emigranti. Asta este unicitatea diasporei romane , sintem multi si peste tot !
Intereseant ca nimeni nu se intreaba de ce au lasat tara milioane de romani , ce nu merge bine in tara asta ?
Acum ne intrebam de ce au drept de vot astia ?
Cind astfel de probleme vin ridicate de oameni de rind , o explicatie se poate gasi .(cultura )
Cind aceleasi probleme vin ridicate de politici , chiar fosti prim ministri, democratia este in pericol !
Era mai bine cu un singur partid, un singur conducator. Nu tovarasi din PSD ?
Sunt foarte mirat de comentariile celor din diaspora v-as putea intreba daca stiti realitatile din tara sau siguranta financiara, civilizatia, linistea sufleteasca pe care ti-o da societatea occidentala va facut sa credeti in Romania nu mai exista minciuna, santaj, hotie sau ca acesta sunt doar apanajul unui singur partid.
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca mai toti aveti rude apropiate in tara, va propun o tema de meditatie, DACA ATI FOST PACALITI CINE VA PLATI OALELE SPARTE VOI SAU CEI CARE SUNT IN TARA
Dar sa discuta politica poate cineva sa imi enumere cinci masuri anticriza, cinci reforme incepute sau cinci legi date de guvernul Boc si nemodificate tot de guvernul Boc.
Cei ce lucreaza in strainatate stiu ce inseamna competenta va expun urmatoarea situatie "un profesor in drept constitutional emite intr-un an 10 legi importante din care 5 sunt invalidate de Curte constitutionala" cum este numit un asemenea profesor la orice institutie occidentala.
Ce prostie! Pai cei care au plecat nu au parinti, frati, surori, copii, prieteni la urma urmei, in Tzara? Si care e logica PSD si a cometatorilor afiliati acetuia? Sa desparta familiile, impartind romanii dupa criteriul domiciului? Sunt disperati rau...
RăspundețiȘtergereToate statele moderne practica organizarea alegerilor in cadrul reprezentantelor din strainatate. Asa e, pentru ca astazi cetateanul nu este "tinuit" in satul sau, ca sa nu se poata musca. El circula, munceste acolo unde gaseste un job mai bun, calatoreste, merge la studii etc. Este o situatie abslout normala pentru o tara civilizata.
Idee! Poate impartim tara in doua? Moldova , Oltenia si jumate de Muntenie i-o dam lui Geoana iar Ardealul, Banatul si Dobrogea +diaspora lui Basescu? O idee "geniala" pentru impacarea spiritelor.
RăspundețiȘtergereDa, fratilor, v-a intrat rapanul comunismului pana in maduva oaselor. Dealtfel sunten romani atat putem.
ceea ce nu a luat in calcul Geoana+"gasca" au fost marii capi ai coruptiei (Vantu+restul) in momentul care i-au cooptat sa-i sustina ,prea multi romani au pierdut pe mina F.N.I. si nu au uitat ca au ramas saraci si altii s-au imbogatit ,plus sustinerea celor care dorm in parlament in numar mare si cu salarii mari , sincer eu propun salariul de parlamentar la minimul pe economie sa vada cum tte descurci cu banii astia in tara sa supravietuiesti nu sa traiesti decent
RăspundețiȘtergereefectul de perspectiva pe care unii din diaspora il revendica asupra punctului de vederi pe care il au in ceea ce priveste romania nu isi are locul aici.se pierde pe drum realitatea zilei.diaspora , am mai spus-o , nu este formata din martieni ci din aceeasi oameni ca si in romanica cea de toate zilele.adica oameni cinstiti, oameni corupti,securisti, informatori, fosti comunisti si actuali comunisti.in aceeasi balacareala a informarii, dezinformarii si dirijarii de catre serviciile secrete.
RăspundețiȘtergerea fost edificatoare contributia lui vantu si nu numai la devierea rezultatului alegerilor.
le va fi fost frica de noul val antonescu-johannis cu care votasera /raliasera un numar impresionant de alegatori cu studii superioare?
mai dureros mi se pare faptul ca o serie de tineri mai mult sau mai putin intelectuali frizeaza ridicolul in virtutea accesului la internet - pseudojurnalisti,bloggeri "fara fond si fara forma" suta la suta clone basesciene, cu singura menire alienarea sau prealienarea maselor pt o manipulare cat mai efectiva.o parte au desigur o traditie faniliara( milioanele de membrii pcr sau informatori de rand sau securisti) altii sedusi de civilizatia manelizata.qvo vadis, Domine?
Cetesc şi mă crucesc !
RăspundețiȘtergereCumva încep să înţeleg ceva ce mă străduiesc încă din decembre trecut, cînd jumătate din cei ce au catadicsit să voteze au ales stânga procomunistă, chiar şi după 20 de ani de "rupere" cu trecutul.
S-a "rupt" o laie.
Şi acum, la prezidenţiale a reieşit că diferenţa dintre orientările fundamentale este încă aproape nesemnificativă.
Încep să înţeleg cauza posibilă.
Primitivism.
Rătăciţii răsfiraţi pe colţurile biloiului ăsta comun au devenit peste noapte "aroganţi" în virtutea actului "iresponsabil" că încă LE PASĂ DE ŢARA MAMĂ.
Aproape toţi au parcurs distanţe considerabile, unii de mii de km, pe banii lor, pe efortul lor, mânaţi de un patriotism desuet, de un sentiment pe care unii din cei ce descoperă brusc că ştiu scrie pe aici sunt incapabili a-l înţelege.
Să mergi 7000 de km la câteva luni de la operaţia pe cord pentru a pune un amărât de buletin de vot în urnă, pentru ca "ai tăi de-acasă" să o ducă mai bine NU ESTE AROGANŢĂ !
Aroganţă e să fii în România şi să nu-ţi mişti curu' câţiva zeci de metri pentru că te doare-n el de ce ţi se-ntâmplă. Ţie şi celor din jurul tău.
Şi asta au făcut aproape jumătate din românii cu drept de vot "de acasă". Să le fie ruşine.
Cel mai important aspect nu este însă "dreptul de vot al diasporei".
Asta e o idioţenie.
Este un drept fundamental, aspect democratic elementar pentru orice societate cu standard minim de civilizaţie.
Adevărata problemă este că acest drept SE DISCUTĂ !!!!
Faptul că există indivizi ce pot pune la îndoială drepturi democratice fundamentale este infiorător pentru un stat precum România. Stat situat în mijlocul Europei şi membru al unor structuri internaţionale foarte serioase.
Este foarte clar ce opţuni electorale au aceşti indivizi ce pot emite aberaţii asupra unor subiecte despre care n-au nici cea mai vagă idee (apropo's : măi "cap-de-varză" ăla care faci paralele perpendiculare de buget familial, ştii cât e mă, pâinea-n Anglia ?).
Astea sunt "valorile democratice" ale susţinătorilor "Sinistrei Alianţe" :
"Dacă nu e cu noi, nu trebuie să aibă drept de vot !"
Pe un alt blog în momentele de delir în care "preşedintele exit-poll" şi-a consumat iluzoriul mandat, se proclama deja reintroducerea votului pe liste şi anularea referendumului.
În concluzie, cum ziceam, problema nu e dreptul de vot al diasporei.
Problema e că la alegerile astea românilor le-a şuierat pe la ureche un glonţ care a fost obuz.
TUTUROR românilor, oriunde se află ei.
Sunt un membru al diasporei, si am fost si eu la vot in capatul asta de lume in care sunt.
RăspundețiȘtergereAm sa spun de la inceput am votat Basescu acum de ambele tururi, iar acum 5 ani eram inca in tara cand am votat tot cu Basescu.
Imi este clar la momentul asta ca nu ma mai intorc in tara, si consider unele din comentarii valide cum ca nu mai suntem asa de ancorati de realitatea actuala din Romania, dar cu toate astea citesc ziarele Romanesti zilnic online. Daca in turul intai recunosc ca am vorat cu Basescu pentru ca Antonescu nu m-a convins, imi pare rau sa spun cu mana pe inima, nu pot sa votez Geoana.
Si argumentele mele sunt urmatoarele:
1. Il vad un politician creat, fara substanta proprie, este un carton care vorbeste din carti.
2. Il are pe Iliescu, Vangelie si Nastase in spate, parerea mea nu se va mai schimba in veci despre cele 3 personaje.
3. Traiesc intr-o tara cu presa normala, ne aservita nimanui, si care vad ca da cu barda in orice directie daca vede o greseala la orice partid de orice culoare. Am fost in Romania pentru o luna anul trecut, si am vazut pe foarte viu Realitatea si Antenele mancand r***t fara nici o noima despre institutia presidentiala. Sa nu uitam ca vorbim de o institutie, si nu un om.
4. Cand ii vad PSD-ul cu Vintu care este suspect de furtul atator bani ai romanilor, si cand mai vad si pe Patriciu la fel cu PSD-ul, trebuie sa fiu tampit sa cred ca s-au intalnit sa bea o cafea si sa fumeze o tigara si sa vorbeasca despre vreme.
Si la toate astea de sus, voi din tara aveti tupeul sa intrebati dece am votat cu Base ? Ce alta optiune aveam, sa nu ma duc la vot ? Sunt cetatean roman, si atat timp cat o sa fiu am sa votez, fie ca va convine sau nu.
Nu spun ca Base este visul meu de candidat, si ce om integru si deosebit si un presedinte de success este, dar voi in tara nu ati dat alte optiuni decat Base, Geoana si Crin. Imi pare rau am ales cel mai mic rau, si nu sunt de acort sa nu votez si sa ma doara in cot, la fel cum i-a durut pe peste 40% din romanii cu drept de vot din romania, care nici nu au binevoit sa voteze.
Eu cred ca ar trebui in primul si in primul rand sa va ofticati pe cei aproape 10 milioane de romani care nu au votat in tara, decat sa va suparati pe 115 000 de romani care au votat in afara tarii.
Am zis,
Lidra
www.youtube.com/watch?v=79LBJmwN85E
RăspundețiȘtergereDaca cineva ar incerca sa schimbe cu adevarat ceva intr-o tara ca Romania, nu ar fi oare o coalitie a imbecililor si parazitilor impotriva lui/ei? Asta inteleg cei de afara mai bine decat noi cei dinauntru - Basescu incearca sa schimbe si e traumatic. Astia cu texte geoaniste, incercati sa ganditi singuri, fara sa fitiinfluentati de presa vietii!
Eu sunt studenta in SUA si am fost la vot. Am tot dreptul sa votez kiar si dupa argumentele celorlalti. De ce? Pentru k dupa ce termin facultatea aici, mi se termina viza si unde ma intorc? Pai nu tot in Romania? Si atunci de ce sa n-am dreptul sa-mi aleg presedintele? Cat de tampiti pot fi unii...
RăspundețiȘtergereDaca tot mi-ai dat link-ul, ti-am citit postul. Si mi se pare foarte bun.
RăspundețiȘtergereStii care e problema? Din diaspora se vede deformat ce e in tara, dar si din tara se vede deformat ce e in diaspora. Din pacate. Pe de alta parte, cam multe comentarii anonime, boala grea si din vechime a romanului, datul din gura si fugitul de raspundere... :-))))
Ma bucur sa te cunosc.
Si care e jurnalismul "adevarat", somnule? Realitatea, antenele, care nu verifica stirile, ci le triaza dupa interesul sefului lor? Sau "gaseslinta jurnalistica" de a bruia vocile invitatilor indezirabili? Mdaaa... Imi pare rau sa spun, dar mesajul anterior este vizibil viciat de un mentalitate rasista (probabil, urmare a replicii lui Orban :)) si i-ar prinde bine un set de exercitii de luciditate - asta in cazul in care exista premise pentru reactivarea facultatilor de analiza. Altfel, a nu "observa" ca realitatea tv si antena3 manipuleaza in modul cel mai grosolan, parca ar fi trecut in corpore, cu tot staff-ul, prin scoala de la Liubianka (alias FSB) si sa nu observi ca tvr s-a dat la fund, "uitand" ca este platit din contributii publice, este dovada clara de orbire (temporara, sa speram). :)
RăspundețiȘtergereSorry, mesajul meu anterior se referea la comentariu altui Anonim - din 8 decembrie 2009, 22:02
RăspundețiȘtergereP.S. Data viitoare o sa ma autentific. Nu ma gandeam ca voi intra in dialog cu cineva. Mii de scuze pentru aceste confuzii.
Urari de succes autorului blogului (blog pe care abia acum il descopar)!
Nu-i vorba aici de oameni inregistrati la ambasade si consulate ca cetateni romani cu domiciliul permanent in strainatate - aia-i diaspora nu studentii, nu muncitorii migranti; vorbim, inteleg, de oameni care s-au prezentat la ambasada si-au votat fara ca sa se stie unde sunt inregistrati?
RăspundețiȘtergereRectificare pentru aia de la 22:04
RăspundețiȘtergereDistanţa aia e de 700 (şapte sute) mile.
Eroare greşită :D
În rest rămâne cum am stabilit.
interesanta si elaborata discutie :D
RăspundețiȘtergereFacand abstractie de rezultatul alegerilor, argumentul care spune ca sunt multi romani in strainatate si acestia trebuie sa poata vota indifererent de statutul lor, doar pentru ca "simt" romaneste si nu pe o baza legala e gresit; conditia de cetatean e legata de domiciliul acestuia pentru ca numai asa putem sa numim un loc TARA. Romii, de exemplu nu pot vota conducatorul unei tari a lor. De aceea si titulatura este aceea de presedinte al Romaniei si nu al romanilor.
RăspundețiȘtergereImaginati-va situatia, absurda, dar catre care se indreapta unii in argumentatia lor (10% din romani locuiesc in strainatate), ca ne-am muta cu totii din Romania; asa am putea vorbi despre ea doar la modul virtual si nu am mai avea drepturi si obligatii reale ci doar o comunitate imaginata. Un fel de Utopia...
Cristina, incearca sa te dicuemntezi. Ambasadele (TOATE, din toata lumea CIVILIZATA) organizeaza alegeri MAI ALES pentru turisti, pentru cetatenii care se afla, din diverse motive (studii, serviciu, casatorie etc.), in afara tarii de origine. Daca cetatenaul n-a renuntat le cetatenie, inseamna ca are ACELASI drept sa voteze cu cetateanul care sta acasa. Diferenta e ca cetateanul care calatorieste mai aduce si niste bani munciti la greu, atunci cand revine in tara. Nu mai spun ca majoritatea romanilor plecati la munci sezobiere sau la studii se vor intoarce in tara. Ce faci, deci, ii desconsideri numai pentru faptul ca au mai mult curaj, talent si perseverenta decat tine? Apropo, nu cred ca cei plecati pricep mai putin despre realitatea din Romania. Simpotriva, s-ar putea ca vad mult mai bine mocirla din interiorul tarii si perspectivele - avand posibilitatea de a compara mai multe tipuri de organizare sociala, mai multe tipuri de politici economice sau sociale...
RăspundețiȘtergereCei plecati s-ar putea sa nu mai poata fi manipulati de tot felul de "antene", platite din gros, ca sa aduca foloase unor politicieni care, ajungand la putere, sa plateasca patronilor trusturilor de presa inzecit cat au investit acestia in propaganda electorala pentru candidatii respectivi.. Si, mai ales, cei plecati nu pot fi cumparati, nu li se poate cere sa voteze un anume candidat, latindu-i cu o sticla de ulei sau cu o palinca. Deci, da, inteleg de ce PSD se teme de diaspora. Tot asa bolsevicii se temeau de "culaci", pentru acestia erau independenti economic si nu puteau fi tratati ca niste robi. Puteau fi, si au fost, exclusi din viata politica si comunitara. Ei, lumea a evoluat, dar mentalitatea asta exclusivista, de tip bolsevic, a ramas... Perioada electorala este un bun prilej pentru developarea acestor hibe. Imi pare rau, dar trebuie sa spun ca atitudinea asta este poate cel mai urat lucru care putea interveni intre romani. Democratia inseamna pluralism de oipinii si dreptul de a-ti exprima, liber, optiunile. Acum o sa sariti si la beregata ardelenilor, banuiesc! Pentru ca si Ardealul a votat, in majoritate, cu Basescu. :)
Apropo, bAza legala, pe care Cristina o ignora, este, totusi, mai mult decat clara: egalitatea in drepturi a fiecarui cetatean al Romaniei. Orice derogare de la acest principiu ar insemna discriminare si ar conduce la excluderea Romaniei din UE.
RăspundețiȘtergereSi nu, obligatiile si drepturile cetatenilor romani din afara tarii nu sunt imaginare, cum zicea cineva. Diferenta consta in contributiile, substantiale, ale celor plecati la bugetul tarii. In timp ce in tara multi oameni de afaceri reusesc sa "pacaleasca sistemul", ca sa-si mai rotunjeasca averile (de multe ori procurate in mod ilicit), cei plecati muncesc, primesc un salariu mai mare, din care trimit acasa bani - pentru familie, si chiar revin acasa, isi cumpara case, pornesc o afacere de la zero... Nu va grabiti s+i dispretuiti pe romanii plecati peste hotare. poate ca e si vina voastra, a celor care votati cu "stanga inca nereformata", ca in ei nu si-au gasit un loc de lucru normal acasa, in Romania. Poate ca reforma clasei politice romanesti trebuia facuta acum 20 de ani, asa cum au procedat tarile care n-au avut !revolutii sangeroase", dar in schimb au avut si o lege a lustratiei, care i-a maturat pe toti nomenclatursitii comunisti de la putere?
Diaspora nu plateste impozite? e o tampenie. Cu banii trimisi in tzara, cei din tzara cumpara produse, deci plateste TVA, deci eu bag bani in economia Romaniei, deci bag benzina in motorul economiei, fiinca fara consumul economia e moarta.
RăspundețiȘtergereCa cei din diaspora nu sunt informati? exclus. Eu stau in Canada dar sunt cu mult mai bine informati decat socrii mei de exemplu care stau in tzara si habar n-au ce-i cu politica sau cu economia.
CITESC CU STUPOARE tot felul de comentarii,pro si contra ROMANILOR din strainatate....diaspora ? CAPSUNARI?INCULTI?AGRICULTORI?....
RăspundețiȘtergereDespre studenti,medici ,profesori,muncitori,femei de serviciu*(poate cu studii superioare) care din cit cistiga 70% ~ trimit in tara ,(pentru ca si cu restul de 30% traiesc bine)se discuta ca pot fi influientzati sa faca turism electoral???
Nu pot sa cred ca un om normal poate crede asa ceva,mai mult sa si iasa pe media cu declaratii gen... cnp false sau voturi multiple .Pai daca era facil sa votezi mai erau inca 1 milon de voturi doar in Spania cu un procent asemanator ~80/20%,insa multi romini au preferat sa discute in cercuri de prieteni dar sa nu fie decisi.Asta pina cind ,pe toata media au inceput "facaturile"bate presedintele un copil, etc,etc.veniti acasa ca o sa avetzi 20000 de euro,salarii ca afara ~.Daca s-ar mai vota inca odata si ar fi usor sa mergi la vot,sau sa se voteze pe internet,pai ar iesi peste un milion de voturi plus.Acum nu stiu cui i-ar fi dedicate dar GANDESC.