luni, 1 februarie 2010

Iubiti si cainii vagabonzi... Chirtoaca ii eutanasiaza

Cainii vagabonzi sunt un subiect extrem de sensibil. Ma uitam pe Unimedia.md la un video cu opiniile oamenilor. Moldovenii nu au inversunarea pe care o aveau romanii in mini-interviurile pe strada in care li se cerea parerea despre eutanasierea cainilor vagabonzi.

Primarul Chisinaului a decis eutanasierea cainilor care sunt prinsi si in decurs de 10 zile nu sunt revendicati de stapanii lor. Cifrele sunt relevante: in 2009 in evidente (eu asta inteleg din "au fost evacuati in capitala" - evacuati de unde?) au fost 19.453 de caini vagabonzi, iar in luna ianuarie 2010 au fost luati in evidente sau numarati alte 2138 de animale.

Parerile moldovenilor sunt impartite: multi sugereaza ca ei trebuie adunati in adaposturi, iar altii sunt de acord cu eutanasierea. Unii spun ca nu sunt un pericol pentru cetateni, iar altii ii completeaza ca sunt niste suflete.

Total de acord. Cu ambele opinii. Eu sunt un fan al emisiunilor de pe Animal Planet si am vazut ca americanii, atat de atenti la tot felul de drepturi ale animalelor, protectia si bunastarea lor - incat sunt in stare sa te bage in inchisoare pentru rau tratament al unui animal care iti apartine - au o politica foarte clara: animalele sunt luate in adaposturi, tratate si ingrijite, insa, daca nimeni nu le ia acasa, in 10 zile sunt eutanasiate. Evident ca exista o triere, cele bolanve si batrane nu au sanse a fi crutate, insa am vazut reportaje despre catei foarte simpatici, sanatosi, insa "humanly put to sleep", cum se exprima ei eufemistic. Adica adormiti cu omenie, ucisi cu omenie. :)))

Pe custile cateilor care urmeaza sa fie eutanasiati sunt puse niste fise in care se arata ce soarta urmeaza sa aiba, astfel incat familiile care vor sa ia un animal de la adapost sa poata salva de la moarte un exemplar aflat in linie dreapta spre eutanasiere.

Cred ca, desi sunt si ei niste suflete, atunci cand numarul lor creste si nu mai pot fi controlati, eutanasierea este o solutie. Iubesc animalele, insa ele trebuie sa apartina unor stapani care sa isi asume si ingrijirea lor si "educatia" lor. Cainii sterilizati si lasati in strada, pot sa muste in continuare. Am fost victima unui "comunitar".

Mie masurile luate de Chirtoaca mi se par bune si civilizate: el spune ca fiecare caine sa fie inregistrat pe numele unui stapan, iar abandoanrea animalelor sa fie pedepsita. Si apoi solutia cu eutanasierea.

Ati vazut scandaluri de-alea in care hingherii veneau sa ia cainii si batrane isterice urlau ca sunt cainii lor de la bloc si ii bagau in casa pana plecau oamenii. Iar mai apoi ii lasau din nou in fata blocului, le dadeau mancare si se dadeau mari iubitoare de animale. Daca sunt asa iubitoare, de ce nu ii tin in casa? Chirtoaca a gasit solutia, se pare, pentru o astfel de situatie: vrei sa aperi un caine, ti-l asumi si esti pedepsit daca il gasesti din nou in strada.

Trebuie sa recunosc: la capitolul asta, tanarul primar al Chisinaului pare sa fi gasit solutia cea mai ok. Acum ramane de vazut daca merge Brigitte Bardot la Chisinau sa mai salveze niste vagabonzi si sa-i bata lui chirtoaca obrazul pentru tratament inuman al bietelor vietati.

12 comentarii:

  1. In vest este greu sa gasesti un numar atit de ridicat de caini vagabonzi. Evidenta animalelor (inclusiv pisici ) este enorm de diferita decit in Romania sau Moldova . Cum fiecare animal are un chip sub piele , de cind este mic , vin niste amenzi usturatoare in caz ca abandonezi animalul.
    Adevarul ca in cazul in care aceste animale sint in stare libera , fara stapin ,in numar care depaseste capacitatea adaposturilor oficiale , solutia aplicata de toate tarile este suprimarea !
    Asta nu impiedica sa am si eu in casa un caine luat de la adapostul comunal ! A devenit un membru al familiei ! Cheltuieli cu controale medicale periodice , vaccinuri , pastile anti paraziti , are si carnet medical . Afectiunea reciproca merita toate aceste sacrificii ! Nu ca pot salva eu lumea cateilor dar in masura posibilitatilor ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca ai avea alta opinie dupa ce o sa fii muscata de un ciine vagabond.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: chiar am fost muscata de un maidanez, asa cum am scris in text. nu imi schimb parerea in niciun caz: sunt niste suflete si atunci ele trebuie salvate de la moarte, prin asumare - imi plac cainii, iau unul de la adapost, dar il tin in casa si am grija de el, nu imi manifest iubirea tinandu-l in fata blocului si hranindu-l, lasandu-l liber sa muste alti oameni. altfel, adaposturile devin neincapatoare, deci eutanasierea este singura solutie. deci ce opinie trebuie sa imi schimb?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu este normal ca haite intregi de caini sa faca legea pe strazile Bucurestiului. cine sustine contrariul vine dintr-o alta dimensiune. prima preocupare a autoritatilor este sa asigure integritatea fizica a cetatenilor. la noi situatia a scapat efectiv de sub control, este jenant sa depui sesizare, sa vina hingherii sa ii straga, sa ii sterilizeze (daca fac asta) si apoi sa ii aduca inapoi de unde i-au luat. in ce stat modern, cu pretentiile cele mai firave de civilizatie, s-a mai pomenit asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  5. Situatia a iesit de sub control din cauza ca nu s-au luat masuri la timp.
    De ce nu au chemat Vier-Pfoten inapoi?
    De ce India, o tara cu nimic mai buna decit a noastra - a gasit solutia UMANA, si noi procedam ca niste ucigasi?
    Uite asta nu pricep.
    Asta e, cineva s-a invatat sa puna la buzunar, si mai apoi sa rezolve problema cu salam otravit imprestiat prin strazi - e ieftin nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Va spun eu, toata treaba e politica. Bestiile care imi inchid mie conexiunea cand vorbesc despre imbecilitatea lui Streinu Cercel(cu vaccinul lui care ucide oameni) aia sunt responsabili de aceasta stare de fapt cu javrele maidaneze de pe strazi. Sunt lasati liberi, special ca sa ne simtim tot timpul in nesiguranta, sa ne fie frica sa circulam la orice ora din zi sau din noapte. In cartiere ti-e pur si simplu frica sa treci seara pe langa ei caci te ataca fara nici un motiv. Am fost muscat si de atunci vad rosu ori de cate ori trec pe langa cate unu. Sa de-a D-zeu la "iubitori" dupa inima lor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai nostim e ca impresia generala la chisinau e ca basescu a eutanasiat cainii si a scapat bucurestiul de ei :) :)
    si la americani sunt eutanasiati cainii daca nu-s revendicati? e bine de stiut.
    "evacuati" inseamna mai degraba prinsi. cel putin asa am inteles eu.
    cica si pana acum erau eutanasiati, cel putin cei batrani si bolnavi
    pe forumuri oamenii sunt de acord cu eutanasierea, asa ca mi s-a parut cam ciudat ca toti cei intrebati erau impotriva.
    oricum se pare ca la chisinau acesta va fi urmatorul scandal: asociatiile de protectia animalelor vor sa-l dea in judecata pe chirtoaca, probabil va reincepe circul cu muierile care vor merge cu caini muribunzi in fata primariei...
    banuiesc ca majoritatea omuletilor nu prea stiu ce inseamna a eutanasia, presa titreaza si ea frumos chestii de genul "primaria omoara maidanezii" - asta ca sa te faca sa vezi siroaie de sange curgand... Dar intrebarea daca cainii sunt/vor fi cu adevarat eutanasiati ramane una valabila cred. Ar trebui sa organizeze chirtoaca niste excursii la azilul de caini ca la statia de epurare...

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt deacord. Aceeași parere o am si eu... http://www.zdg.md/editoriale/dorine-scapa-ne-de-caini

    RăspundețiȘtergere
  9. eu propun sa vina chiartoaca sa il numim si primar al orasului bucuresti!asa da primar nu ca al nostru sorinel oprescu care le doarme la greu pe scaunelul lui comfortabil.
    nu exista iubitori de caini in romania,de ce zic asta?pt ca in cazul in care ar fi nu ar exista atatia caini vagabonzi pe strada,s-a ajuns sa iti fie frica sa mergi cu copilul cu bicicleta prin parcuri de exemplu...

    RăspundețiȘtergere
  10. se face mult tam-tam cu cine vrea ,sau cine nu vrea caini pe strazi.Adevarul este ca trebuie sa ai un motiv banos ca sa terorizezi o intreaga societate cu prezenta haitelor pe strazi,sau ,eu stiu ,probabil ca un control la medic poate face mult bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. voi organiza in curand o asociatie pentru protectia oamenilor si contra violentei stradale(umane sau canine).
    e timpul sa actionam.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu sunt doar un copil dar mi separe o aberatie sa eutanasiezi un caine care doar a muscat, oamenii omoara atatea animale si chiar se omoara singuri unii pe altii.
    daca dumneavoastra credeti ca eutanasierea e o solutie buna va sugerez sa va duceti la psiholog
    caty (9ani)

    RăspundețiȘtergere