marți, 30 martie 2010

Impresii de la Chisinau - oamenii obisnuiti (II)

Sederea mea la Chisinau m-a facut sa ii inteleg mai bine pe oamenii de-acolo, sa renunt la niste idei pe care le avea despre ei, sa imi intareasca altele. E adevarat ca inainte sa merg acolo am citit cartea lui Vasile Ernu: Made in URSS. Stiti cum e cand te pregatesti sa pleci in concediu si citesti un ghid turistic foarte bun care te pregateste pentru ceea ce va urma? Ei bine, cartea lui Vasile Ernu exact asta a fost pentru mine. M-a ajutat sa inteleg viata oamenilor din RSS Moldova, caci intelegand asta, iti e foarte usor sa intelegi lucrurile astazi. Si pe moldoveni/romani/cetatenii Moldovei, sau cum vreti sa ii numim.

Despre moldoveni inainte de a vizita Chisinaul

Va marturisesc ca in studentie, studentii moldoveni mi-au facut o impresie foarte proasta. La Facultatea de Jurnalism am avut colegi din Bulgaria, Albania, Congo, China, dar n-am avut niciunul din Moldova. I-am cunoscut insa pe moldoveni luna de luna cand mergeam si faceam coada la Drept, la decontarea abonamentelor RATB. Cei din generatia mea isi amintesc ca se faceau cozi imense sa ne decontam abonamentele, care erau gratuite teoretic, dar plateai jumatate din costul lor la chiosc si ti-o recuperai de la Universitate, care o deconta. Ei bine, luna de luna se intampla acelasi lucru: daca era un student moldovean in fata ta, erai terminat. Pe cand credeai ca ajungi si tu la ghiseu, ii apareau prietenii al caror loc l-a tinut, adica asa, vreo 10-15-20. Si iti intrau in fata, doar le tinuse prietenul locul.

Luna de luna era acelasi dialog. Studentii care pierdusera 2 ore la coada strigau sa nu intre moldovenii in fata, acestia raspundeau obraznic si se ajungea la vesnicele reprosuri:
- Va da statul roman loc in camin, cand eu am intrat printre primii la facultate si n-am apucat loc, va da bursa, iar voi sunteti niste nesimtiti.
- Suntem destepti, bai, certati-va cu statul roman, ca el e fraier.

Mama, cand auzeai astfel de chestii iti venea sa ii strangi de gat. Si uite-asa am descoperit cat de "simpatici" puteau fi.

Mai tarziu, la post-universitara, am avut colegi din Moldova. Baietii erau isteti si foarte galanti, fetele vorbeau intre ele in ruseste, cand erau la scoala, ceea ce ne irita la culme. Am descoperit ca nu sunt antipatici ca la coada la decontarea abonamentului. :D Imi amintesc ca am fost la vreo doua petreceri cu ei si am descoperit acolo cat de bine dansa un coleg, al carui nume acum imi scapa. Eu, care sunt total lipsita de talent la dans, am fost o provocare, intrucat a incercat sa ma invete niste chestii foarte artistice. Facuse dansuri in adolescenta. Numai ca eu am fost un non-talent si nu prea a avut succes.

Prietenul cel mai bun al iubitului meu este roman din Moldova, traieste insa de multa vreme in Romania, are cetatenie romana, ce mai, e roman. Il cheama Oleg, iar eu ii spun mereu ca e rus. Ceea ce il probabil il cam deranjeaza. Stiu, sunt o afurisita, dar el e sufiient de diplomat sau indiferent sa nu imi arate aasta. Sau poate nu ma baga in seama. Oricum, de multe ori imi replica: "Menaru, eu sunt mai roman decat tine". Si recunosc ca are dreptate, n-am spus niciodata ca sunt romanca 100%, in conditiile in care tatal meu e tatar. :) Oleg m-a facut sa vad o perspectiva asupra Moldovei la care nu ma gandisem: pentru moldoveni, nu cei 20 de ani cand au fost lipiti Romaniei a fost perioada de glorie, ci perioada sovietica.

O idee confirmata si de cartea lui Vasile Ernu, care povesteste cu usoara nostalgie, dar cu multa ironie despre viata in URSS, despre mandria de a trai intr-o tara care ocupa jumatate din harta lunii, despre a fi cetatean al tarii care a trimis primul om in spatiu sau care ii batea pe canadieni la hochei.

Prima vizita la Chisinau - o zi, in 2008

Primea mea vizita la Chisinau a fost in vara lui 2008, cand am fost in delegatia de presa pe care a luat-o ministrul de externe Lazar Comanescu la Chisinau. am stat doar o zi. Impresia despre oras a fost una surprinzatoare, orasul mi s-a parut frumos si verde, aerisit si linistit. Ma asteptam la ceva cenusiu precum e Sofia, insa Chisinau a fost o surpriza extrem de placuta.

Ce m-a suparat atunci a fost faptul ca pe strada am auzit vorbindu-se numai ruseste, fie ca era vorba despre tineri sau oameni mai in varsta. Asta mi-a lasat un gust amar. Si mi-a lasat un gust amar si dialogul meu cu vanzatoarele de la Bucuria sau din bazarul cu produse traditionale din fata BRD sau BCR (?) de pe Stefan cel Mare. Eu le vorbeam in romaneste, ele imi vorbeau in rusa si credeam atunci ca refuza sa vorbeasca romana.

Recenta vizita la Chisinau

Recenta vizita la Chisinau mi-a schimbat parerea despre oamenii de-acolo. Imi plac, mi se pare ca au un bun simt care la noi a cam inceput sa lipseasca, sunt amabili si chiar daca au hibele lor, nu poti sa te enervezi pe ei. Daca te ratoiesti la ei, ai impresia ca se sperie, ca sunt debusolati. Daca ii contrazici sau esti mai ferm cu ei. Am vazut asta in dialogul cu un millitian din fata Consulatului Romaniei sau in discutia cu un chelner, altfel n-am avut niciun motiv sa adopt un ton mai ferm in conversatii.

Nu vreau sa luati aceasta postare ca si cum as privi de sus lucrurile, vreau sa o luati asa cum o gandesc: oamenii mi-au lasat o impresie puternica despre care vreau sa va vorbesc. Am vazut la postari despre R. Moldova comentarii ale unor moldoveni care stau in Romania si vehementa lor mi s-a parut ca nici nu merita o replica. Am inteles, documentandu-ma, ca printre cei care posteaza comentarii atat de inversunat sunt si niste tineri mai extremisti. Resping extremismul de orice fel.

Am vazut ca moldovenii (spun in sensul de cetatenii moldoveni, intrucat ei sunt romani) din Romania fie sunt extrem de indiferenti la ce se intampla in tara lor - anul trecut, cand erau evenimentele de la Chisinau, stiam mai multe despre asta decat ei si faptul ca n-aveau documente moldovenesti valabile ca sa poata vota in alegeri mi s-a parut o renegare a ceea ce sunt, pana la urma, si a ceea ce se poate face intr-un minim gest civic - sau moldoveni care vorbesc doar despre unire, despre romanism, romani pana la ultima lor fibra a fiintei. O a treia categorie sunt moderatii, cei care sunt integrati bine la noi, insa sunt ancorati si in realitatea moldoveneasca si ei mi se par valorosi, nu au accese extremiste, dar nici indiferenta si nu reneaga faptul ca, de fapt, ei de-acolo provin.

Numai ca mie mi-au placut moldovenii pe care i-am descoperit acolo, la Chisinau. Impresia la nivel superficial pe care mi-am facut-o - spun superficiala pentru ca nu poti cunoaste bine oamenii stand doar o saptamana intr-o tara si doar in capitala - este foarte buna. Mi-au placut mult.
  • I-am descoperit oameni molcomi, cu bun simt, politicosi, amabili.
  • Oamenii din administratie pe care i-am intalnit sunt la fel ca peste tot in Europa, zic eu. Au incercat sa rezolve cat mai eficient cu putinta - e important de precizat asta, in conditiile in care am stabilit ora exacta a interviului cu premierul cu o zi inainte - orice solicitare, insa s-au tinut de cuvant si m-au ajutat foarte mult. Singura chestie care m-a surprins a fost secretara unui ministru care la ora 17, cand i se termina programul, era gata imbracata sa plece. "Plecati?", am intrebat-o surprinsa cand am vazut-o ca isi imbraca haina. Eram in antecamera, ministrul trebuia sa termine intalnirea dinaintea interviului si e adevarat ca m-a chemat la sfarsitul programului, adica la ora 17. "O sa va invite domnul ministru in birou cand terrmina", mi-a spus ea, punandu-si poseta pe umar. Noroc ca ministrul a terminat intalnirea si a iesit din birou sa ma pofteasca pana nu plecase secretara. Era un pic ciudat sa raman singura in antecamera si sa astept. N-am mai vazut asta pe niciunde. Secretara - mai ales a unui ministru - sta pana cand seful termina treaba, chiar daca e peste program.
  • Am reusit sa ii inteleg, sa inteleg de ce moldovenii de-acolo, in marea lor majoritate, nu corespund imaginii pe care noi o avem despre ei, aici in Romania. Genul de moldovean care ne place este cel precum presedintele Ghimpu, roman autentic, unionist, care simte si gandeste romaneste. Numai ca asa ca el sunt 20% dintre locuitorii Moldovei, alti cam 20% simt ruseste si se considera rusi, iar majoritatea lor, 60%, sunt moldoveni. (Asta am gasit intr-o brosura a unui ONG gen ProDemocratia pe care am citit-o in timp ce asteptam in antecamera ministrului Economiei). Ii inteleg acum pe cei 60% care sunt moldoveni si sustin ca sunt asa. Ei sunt acel om sovietic creat in URSS, iar dupa dobandirea independentei ei au vrut sa fie natia unui stat independent, Moldova. Chiar si presedintele Ghimpu mi-a dat, in felul sau, aceasta explicatie. "Eu vreau sa se restabileasca adevarul", mi-a spus el, adevarul istoric, insa, asa cum zicea el, dupa 100 de ani de ocupatie tarista, 20 de ani alipiti la patria mama si alti 50 de ani de ocupatie sovietica, cum sa se revendice oamenii astia romani. Ei sunt moldoveni, ei sunt generatiile nascute si crescute in perioada sovietica, asa au fost educati, asa au fost crescuti. Familiile de romani nu au accentuat toate romanismul, din dorinta de a supravietui si a se adapta noilor conditii. De-asta sunt oameni acolo care tin foarte mult la notiunea de moldovenism, oricat am nega-o noi aici la Bucuresti. Si vorbind despre asta la Chisinau mi-am amintit de ceea ce imi spunea Oleg: moldovenii identifica perioada de glorie a tarii nu in cei 20 de ani interbelici, de care ne agatam noi romanii foarte tare, ci perioada cand erau parte a unei mari puteri, perioada sovietica. Acum pot sa inteleg asta.
  • Ceea ce m-a iritat in prima mea vizita la Chisinau mi s-a explicat acum. Imi spuneam atunci: din moment ce le vorbesc in romana, de ce imi raspund in rusa? Acum stiu: pentru ca am vazut conversatii care se poarta bilingv. Moldovenii care vorbesc romaneste vorbesc si rusa, in timp ce rusii inteleg si romaneste, chiar daca nu vorbesc. Asa ca fiecare isi vorbeste limba si se inteleg intre ei. Numai ca handicapul meu era ca eu nu vorbesc rusa si astfel comunicarea intr-un sens era obturata. Am descoperit insa ca oamenii vor sa comunice. English?, m-au intrebat cei carora le-am spus pe un ton usor rastit: Nu inteleg, cand mi-au raspuns in rusa. Oamenii au gasit solutia sa comunice si sa imi dea explicatiile necesare. Asta mi s-a intamplat si la restaurant, si in niste magazine. Si iata cum am avut explicatia: nu e vorba despre rea vointa si ideea de a comunica asa cum vor interlocutorii de limba rusa sau deloc. Nu, oamenii chiar nu vorbesc romana, dar au cautat modalitati sa o inlocuiasca si sa gasim un limbaj comun.
  • Romanii de-acolo iti devin foarte dragi. Ii vezi cum simt romaneste, cum se revolta la lucrurile despre care va spuneam mai sus ca m-au revoltat si pe mine inainte sa petrec ceva vreme acolo, cum te admira cum vorbesti romaneste si iti spun ca vor ca si copiii lor sa vorbeasca la fel de corect. Te induioseaza asta. Graiul lor e chiar simpatic, chiar daca descoperi ca spun lucruri pe care tu nu le-ai spune niciodata in felul acela. Cand le spui multumesc, majoritatea iti raspuns: poftim. Un superlativ il exprima astfel: este foarte si foarte important. Vorbeam intr-o seara cu prietenul meu despre cuvinte care exista in DEX, dar noi nu le folosim niciodata, insa ei le folosesc: cosmetolog, noi zicem cosmetician sau stilist. Recunosti in dialogul cu ei o topica usor nefireasca si mi s-a explicat faptul ca ea vine din rusa, din faptul ca gandesc in rusa si traduc in romana. Numai ca si asta mi s-a parut simpatic. Apropo, stiti cum se spune la termopane? Nu va pot priva de cuvantul asta: steclopacheti.
  • Ma gandesc ca ar fi pacat ca moldovenii de limba romana sa nu mai invete rusa la scoala. Pentru ei ar fi un avantaj competitiv. Oricat de romaneste ar simti, eu cred ca e un castig sa cresti invatand o a doua limba. Am vazut in parc mamici cu copii foarte mici, cu prichindei, care le voreau fie in romana, fie in rusa. Si atunci m-am gandit ca ar fi pacat ca acei copii, la maturitate, sa nu stie doua limbi la fel ca parintii lor.
Pe masura ce scriu imi dau seama ca poate observatiile mele par superficiale, insa va marturisesc ca m-am intors cu o mare simpatie fata de oamenii care traiesc in R. Moldova. Vreau ca aceasta impresie sa imi ramana pentru multa vreme.

Nu vreau sa ma gandesc la lucrurile mai putin placute care mi-au ramas si ele:
  • faptul ca atunci cand suna la Consulat sa se intereseze de dosarul pentru obtinerea cetateniei ei intreba despre pasaport, dovada clara ca cetatenia romana este pentru ei echivalenta pasaportului romanesc, care le permite sa calatoreasca in UE. Sunt foarte pragmatici si sa nu idealizam lucrurile. Cetatenia e un permis de calatorie pentru majoritatea dintre ei.
  • Nu mi-a placut moda de-acolo, faptul ca fetele sunt usor spre vulgar, cu fuste foarte scurte si bluze foarte decoltate. Ma rog, o fi fost si expresia faptului ca a venit vrremea buna si calduroasa - am prins o saptamana foarte frumoasa si insorita la Chisinau - si s-or fi saturat si ele de hainele groase de iarna. Numai ca o vestimentatie provocatoare nu este cea mai potrivita in orice moment al zilei si ramai cu impresia de cheap.
  • Ohooo, mi s-a atras atentia asupra unghiilor false si pictate. Le-am remarcat si eu, inteleg ca e o moda acolo, insa mie mi-au evocat niste unghii de actrite porno. Nu sunt foarte stilate unghiile alea, chiar daca sunt foarte la moda. Totusi, probabil ca sunt la moda pentru anumite segmente ale populatiei feminine, pentru ca la doamnele cu care am intrat in contact pe la institutii din administratie si companii n-am vazut asta.
Oricum, concluzia acestei lungi postari este ca moldovenii de-acolo mi s-au parut niste oameni moderati, preocupati mai putin de dezbaterea unionista sau despre ce limba vorbesc - ma refer la omul obisnuit - si mai mult de problemele de zi cu zi. Poate ca ar trebui sa ii intelegem mai bine si sa ii luam ca atare. Daca vor sa ii consideram fratii nostri, sa o facem, daca vor sa fie verisorii nostri, de ce nu? Pana la urma e important ca vorbim aceeasi limba si ca ne intelegem intre noi.

27 de comentarii:

  1. Folosind cuvintele "moldoveni" pentru a vorbi exclusiv de basarabeni si "Moldova" pentru "R. Moldova", contribuiti si dumneavoastra la erodarea identitatii moldovenilor din Romania (din spatiul dintre Prut si Carpati).
    In ultimii ani am vazut foarte multi jurnalisti exprimandu-se asa si efectele se vad. Imi aduc aminte ca acum 5 ani moldovean insemna in primul rand moldovean roman, acum inseamna in general cetatean al R. Moldova.

    Eu zic ca e pacat. Nu as vrea ca peste 20 de ani sa se intrebe tinerii romani ce legatura avem noi cu Stefan cel Mare sau Dimitrie Cantemir.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bune observatii Menaru, as fi de acord sa-i lasam sa fie verisori, vecini, straini, ce vor ei, daca nu ar fi problema numelui pe care si-l revendica, de moldoveni. Or, Moldova este si (de fapt, mai ales) dincoace de Prut, cu 7 milioane de romani-moldoveni care traiesc in Suceava, Iasi, Vaslui fara sa aibe dileme identitare. Asa ca nu este corect sa-i lasam pe alde Voronin, Tkaciuk, Lupu si altii (chiar daca ar ajunge la 60% din populatia RM, adica 2 milioane de homo sovieticus, ceea ce nu cred) sa ne spuna ce inseamna sa fii moldovean. Ar echivala cu tradarea nationala.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Nu vreau sa ma bag in relatia dvs cu "Oleg", dar v-as sfatui sa renuntati la "rus". Trecand peste generalizarea reciproca imediata ca romanii sunt "tigani", moralmente (daca vreti?!) e posibil sa existe cateva nuante, pe cat de complexe, pe atat de tragice.

    2. Foarte importanta observatia despre "perioada URSS" in ecuatia atitudinii cat mai corecte pe care ar trebui sa o avem fata de basarabeni.

    3. Dupa 7 aprilie, in Chisinau se vorbeste mai mult romaneste. Cauzele....

    4. Episodul cu statul la coada "la Drept" este emblematic pentru inferioritatea "descurcarelii romanesti" (de care, cateodata suntem atat de mandri) vs "descurcareala moldoveneasca". Se explica prin faptul ca la ei si comunismul a fost "altfel".

    5. Daca devin timorati in momentul in care "te ratoiesti" la ei, eu as cauta cauzele in alta parte, nu tocmai in bunul simt. Intr-un fel este vorba despre un anumit tip de educatie. O "educatie" insusita in cel putin 50 de ani. Sunt aproape sigur ca in secunda imediat urmatoare sunteti injurata in gand.

    6. Sunteti destul de amabila cu "oamenii" care nu doresc sa va vorbeasca in romana, si calculati "English?" ca fiind o incercare politicoasa de restabilire a dialogului. De fapt chiar asta a fost, dar in "armistitiul" asta si-au impus conditia lor principiala de a nu vorbi romaneste. Tehnic vorbind, dumneavoastra v-ati putea inchipui traind intr-o alta tara de cel putin 20 de ani si sa nu stiti la nevoie sa legati cuvintele strictului necesar in limba populatiei acelui stat?

    7. Va fi destul de greu sa ii convingeti ca "graiul lor este simpatic" pentru noi. In general considera simpaticitatea asta drept deficienta, iar pe noi cu aere de superioritate pentru ca radem de ei.

    8. Limba rusa in scolile de acolo este obligatorie. Intradevar este un avantaj enorm sa cunosti o a doua limba la nivel conversational, mai ales cea rusa, lucru care pe noi ne fascineaza. Dar ne si scandalizeaza cand o folosesc intre ei in prezenta noastra.

    9. Si ce e rau ca isi doresc cetatenia romana doar pentru accesul liber in UE ? In fapt, nu despre asta e vorba in povestea asta cu redobandirea cetateniei ?! Sa se bucure de niste avantaje "pe care le-au pierdut fara consimtamantul propriu".

    10. Cu o economie aproape exclusiv masculinizata in cele mai profunde capilare, promovarea "femeii-obiect"(vorba lui Chuky) ramane pentru o buna parte a basarabencelor de rand unica "poveste de succes" a vietii lor materiale. Iar "cultul unghiilor false" intra la acelasi capitol.

    11. Sunt oameni extraordinari intradevar. Cateodata ma gandesc ca cunosc multi romanasi de ai nostri pe care i-as da bucuros cate 10-20 pe cate un basarabean, si tot as considera ca am facut o afacere buna.

    Cu stima, un roman care merge destul de des la Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un excelent articol. Si eu am cam aceeasi impresie. Singura problema care apare este ca daca ii consideri verisori (sau un fel de semi-romani care pot sa vorbeasca intre ei in rusa si in Romania la supermarket) simti cumva ca achiesezi la propaganda si spalarea de creier sovietica exercitata asupra lor si asta e al dracului de greu (daca nu imposibil).

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca este o postare destul de echilibrata si se potriveste cu impresia mea de acum... sa vedem, am fost in Moldova imediat dupa revolutie (14 ani) :) .De atunci n-am mai avut ocazia sa ajung, desi parintii mei au mai trecut pe-acolo. Ajunsesem atunci in urma unei scrisorele primite de taica-miu imediat dupa revolutie, la adresa la care locuise cand era mic (noroc cu vecinii, si-au adus aminte de bunicul meu). Scrisoarea era in grafie chirilica, dar scrisa in moldoveneste. Si acum tin minte cum incepea (taica-miu facuse rusa si mai stia macar literele): "buna dimineata sau buna seara, sau cum v-a gasi mica noastra scrisoare..." Mi s-a parut ceva de Creanga sau poate Eminescu.
    Un peste alta: coada infernala la granita, lipsa totala indicatoare, dar am ajuns in fine in satul de pe langa Chisinau unde sta verisoara lui taica-miu. Sa vedeti apoi discutii indelungi despre istorie. Sa fi vazut surprinderea TOTALA a verisoarei despre anumite momente istorice sovietice denaturate sau total escamotate, gen episodul Catin, pe care i le povestea taica-miu. Si multe altele.
    Dar aveau Fanta. Si Cola. Si le lipseau multe altele, printre care, evident benzina. Nepotul cel mai mare terminase dreptul (cea mai tare facultate pe vremea aia, acolo), avea job f. bun la sindicate si statea in camin de nefamilisti. Ceaiul il beau asa: bagau cubul de zahar in gura si beau ceaiul. Aveau multe manierisme in vorbire: de ex., repetau mult "in genere", "in principiu" sau "carevasazica".
    Vecinul Fedea, de varsta naostra, avea motocicleta cu atas !!! NE-a dus pe hartoapele prafuite de-acolo, m-am simtit ca-n "nu zaiet, pagadi!". Era extrem de important sa intri la facultate din prima, altfel ajungeai automat in armata (2 ani) si nu era parfum. Alt var avusese pile si era in Germania. Multi alti veri n-avusesera pile si murisera pe capete, de-a lungul vremii, in Afganistan, groaza tuturor familiilor cu baieti. Si multe altele... O zi buna va doresc :).

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimată domnişoară Anne-Marie,
    sunt de origine din Rep. Moldova, asemeni prietenului iubitului tău sunt stabilit în românia din 1991.

    Vă spun că-mi place foarte mult articolul.
    Am citit şi eu cartea lui Vasile Ernu, aveţi dreptate în privinţa celor descrise.

    Este pentru prima dată când citesc ceva scris de cineva de aici despre cei din Rep. Moldova cu obiectivitate şi cu maximă deschidere asupra obiceiurilor, modului de a fi dincolo de Prut.

    Este adevărat că există o reticenţă, eu zic că mai repede e trac, în privinţa deschiderii către societatea românească, dar este cumva explicabil, dacă ne gândim că perioada bună perioadei sivietice.

    Vă felicit încă o dată pentru articol.

    Apropo, am tot urmărit articolele de pe Hotnews.ro, deasemeni interesante.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mihai: daca ei isi spun moldoveni, nu basarabeni, eu le respect asta. ceea ce am invatat acolo e sa fiu mult, dar mult mai toleranta si mai deschisa a intelege realitatile de-acolo.

    @aciduzzu: 1. relatia cu Oleg e un personala. :)si nu fac o generalizare, niciodata nu am numit moldovenii rusi. probabil ca nu ii numesc basarabeni, dar rusi nu i-am considerat niciodata. :)
    3. da, e evident ca se vorbeste mai mult romaneste. acum n-am avut sentimentul de acum doi ani, de la prima mea vizita, cand efectiv aveam impresia ca in jurul meu se vorbeste rusa. nu e cazul acum. probabil ca si atunci era o impresie gresita, bazata doar pe o ffelie de realitate.
    4. noi, studentii romani, nu incercam "sa ne descurcam". pierdeam cursuri ca sa recuperam banii aia. iti amintesti, probabil, din studentie cand orice leu conta. deranjanta era atitudinea lor, obraznicia. statul e fraier si noi studentii romani, ei, moldovenii, sunt desteepti ca profita de privilegii, cam asta era traducerea.
    5. asa e, nu am facut legatura dintre bunul simt si faptul ca dau inapoi cand te ratoiesti la ei. ideea e ca acolo lumea nu prea contesta autoritatea, adica nu prea vad un moldovean ratoindu-se la un politist. ma rog, ratoindu-se nu e terrmenul corect. i-am cerut sa imi arate in baza carei legi imi cere sa vada niste poze de pe aparatul meu foto. s-a blocat. nu cred ca a mai fost confruntat cu asta.
    6. da, prefer sa ma inteleg cu oamenii decat sa plec frustrata si enervata cu ideea ca ma sfideaza si refuza ostentativ sa imi vorbeasca in romaneste, in conditiile in care eu sunt convinsa ca trebuie sa stie aceasta limba. si, crede-ma, rusiii vor sa invete romaneste, pentru ca vad ca au un handicap pe piata muncii. stiu cazuri concrete de rusi care au invatat in cateva luni romaneste, tocmai pentru a putea comunica la job si pentru a nu avea un handicap fata de colegii romani. probabil ca situatia se va generaliza.
    7.asa e, ei vor sa vorbeasca corect romaneste si mi s-a spus ca ar vrea ca pustii lor sa vorbeasca la fel ca mine. dar spunand ca sunt simpatici nu reflecta o atitudine de superioritate din partea mea, chiar sunt asa. si, odata cu televiziunile in limba romana, si limba pe care o vorbesc se va imbunatati. ma rog, nu doar tv-urile au rol determinant, e o combinatie de factori.
    8. ne scandalizeaza cand o folosesc in prezenta noastra, la noi in scoli - cum a fost cazul evocat - pentru ca exista intotdeauna suspiciunea ca vorbesc despre tine. :)
    9. adopt ideea ambasadoruli Lazurca: nu vreau sa trivializeze cetatenia. pentru calatorie sunt vizele si permisele e mic trafic la frontiera, de maine.
    10. total de acord, multumesc pentru explicatiile suplimentare date pe tema asta cititorilor mei. :) am inteles ca se si casatoresc foarte devreme, sau ma rog, nu le prea ajunge varsta de 30 de ani nemaritate.
    Multumesc mult pentru toaate observatiile.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu ne-ai spus de lipsa qvasi-totala a cartilor si ziarelor in limba romana (revistele in romana sint cele internationale cu versiuni in romana....), de notele de la restaurant in limba rusa, de uniformele fioroase ale politiei, de gropile de pe drumuri, de desconsiderarea celor care nu vorbesc ruseste (ai sugerat dar nu ai accentuat destul....), de televiziunile care transmit interviuri in rusa iar dupa o ora acelasi interviu cu aceleasi persoane in romana,.....moldovenii sint ok dar moldova este inca prea departe.....

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 09.55: gresesti, exista presa in limba romana, am vazut reviste, reviste pentru femei, de la cele glossy, gen Viva, la celelalte mass market. in limbrarii am avzut cartile scoase de Jurnalul National sau carti in romana, am fost intr-o librarie pe Puskin - de unde am cumparat o revista The economist de 4 ori mai scumpa decat in Romania, dar deh, m-am pacalit la transformarea banilor. notele de la resutaurant sunt in romana, in caractere latine, si la restaurantul uzbek, si la ala japonez si peste tot. despre gropi de ce sa vorbesc, vorbesc aici despre oameni, despre cChisinau intr-o postare viitoare. nu e desconsiderare a celor care nu vorbesc ruseste, eu n-am simtit-o de data asta, am simtit doar dorinta de a comunica. ma intreb daca nu avem idei preconcepute despre oamenii de acolo, eu cred ca s-au mai schimbat, mai ales in ultimul an, desi au multe reminiscente din trecut.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pt comentariul de mai sus "Asa ca nu este corect sa-i lasam pe alde Voronin, Tkaciuk, Lupu si altii (chiar daca ar ajunge la 60% din populatia RM, adica 2 milioane de homo sovieticus" - gresit. Mai studiaza ce i-a adus pe comunisti la putere si care era situatia in 99.

    Pt Doamna Anne-Marie - frumos comentariu. Numai ca imi pare rau ca toti Romanii is fac impresie numai din vizita de la Chisinau. Ar trebui de mentionat ca Chisinaul nu reprezinta Moldova. In majoritatea oraselor mai mici nu vei gasi rusi. In sate sunt persoane care nu cunosc rusa. Sunt din Nisporeni si la noi nu se zice "steclopachet" ci "termopan". As dori sa vad mai multe comentarii despre aceasta Moldova(Rep Moldova) si desigur iti vei schimba impresia.

    RăspundețiȘtergere
  11. Corecte impresiile. Un blog politically corect care are grija sa nu deranjeze prea mult si sa nu depaseasca limitele banalitatii.Pentru cineva din sud este difuicil sa ii inteleaga si pe moldovenii din tara lui darmite...
    Pe drumul dintre Iasi si Vaslui scrie pe toate transformatoarele de energie: sangele apa nu se face
    moldovean din Romania

    RăspundețiȘtergere
  12. Bun articol. Nu e bun pentru că spune lucruri bune despre noi, ci e bun pentru că ai putut să vezi dincolo de stereotipuri.

    Sunt din Chişinău şi vreau să-ţi spun dragă autoare că e nu e un păcat că românii de aici nu vor învăţa rusa. Suntem "bombardaţi" din toate părţile de informaţie în limba rusă: stradă, magazin,piaţă, instituţii publice,TV, cinematografe etc. Deci fără să vrei începi să cunoşti limba rusă. Faptul că tu nu o cunoşti,neputând comunica cu unii ruşi, te-a făcut să simţi la un moment că ai avea un handicap. Dar, în România nu înveţi maghiara ca să te poţi înţelege cu ungurii. Tocmai faptul că noi învăţăm rusa îi face pe ei să nu înveţe româna. Că am fost atât de călăriţi, încât nu ne-a mai rămas pic de mândrie. Adică ei minoritate au tupeul să ne ceară să vorbim rusa la noi în ţară, iar noi n-avem demnitatea să ne vorbim limba fără a le intra în voie. Nu e corect. E bine să cunoşti o limbă străină (în acest caz rusa), dar tocmai asta e veşnica scuză a celor români basarabeni care utilizează rusa în comunicare, când de fapt ei propria limbă românească nu şi-o cunosc, de stâlcită ce-a ajuns să fie. Nu sunt extremist. Pot vedea lucrurile din mai multe părţi. Vreau doar să fiu respectat la mine în ţară, să-mi vorbesc liber limba fără să mă simt constrâns. Şi apreciez ruşii care conştientizează asta şi fac eforturi de a vorbi româneşte. Dar mi se pare prostie ca eu să învăţ limba unei minorităţi pentru a mă putea înţelege cu ea, când ea nici nu vrea să audă de limba română.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim 09.28: e o imagine pitoreasca a Moldovei cea pe care o descrii. nu stiu cum arata restul tarii, insa Chisinaul este total diferit de ceea ce descrii aici. am gasit multe lucruri in comun cu Tbilisi, ceea ce m-ar pteua face sa zic ca e ca orice capitala ex-sovietica, dar mie mi-a placut mult, este verde, este curat, cel putin centrul - in sensul mai leg - pe care l-am batut la pas de-a lungul si de-a latul. ma rog, nuitandu-ma pe harta, centru insemna foarte mult la ei. n-am ajuns in cartierele mai de la periferie, deci impresia mea nu e bazata si pe cece as fi putut vedea acolo.

    @Igor Bustiuc: va multumesc pentru comentariu si pentru faptul ca ati citit articolele din Moldova. :) apreciez foarte mult opinia dvs. si faptul ca ati inteles exact ceea ce am vrut sa spun. marturisesc ca mi-era teama sa nu fiu inteleasa gresit si oamenii sa considere ca privesc de sus moldovenii, iar intentia mea era tocmai contrara: sa arat cat m-au impresionat. :)

    @Anonim 10.29:am precizat ca sunt absolut convinsa ca n-am vazut Moldova si ca impresiile imi sunt bazate doar pe capitala. sper ca voi avea ocazia, la un moment dat, sa vad mai mult din tara. dar eu zic ca e un inceput, daca o parere nu tocmai favorabila despre moldoveni a fost schimbata de o vizita de o saptamana in Chisinau, eu zic ca e un pas inainte, nu?:) toti ar trebui sa ii vedem si sa ii intelegem, sa ii citim cu sufletul deschis si fara idei preconcepute.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Radu din Chisinau: iti inteleg perspectiva asupra lucrurilor si tind sa iti dau dreptate. dar, gandeste-te, e un pas ca rusii au inteleg ca, daca nu invata romaneste,vor avea un handicap pe piata muncii din Moldova. ca doar nu toti merg sa munceasca la Moscoav, nu? :)
    Am vazut ca sunteti bombardati de rusa peste tot, iar pentru mine a fost usor chinuitor sa vad majoritatea programelor in rusa, de la Animal Planet si MTV, la euronews si National Geografic. treptat lucrurile se vor schimba, romana va predomina, mai ales atunci cand filmele vor fi subtitrate in romana fara sa fie dublate in rusa. se fac pasi mici, dar siguri.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt deacord ca e bine sa stii o limba straina in plus, dar asta cand stii ca-ti va fi utila pe viitor pentru a calatori, informa, lucra etc dar nu pentru a o vorbi zi de zi intr-o tara unde trebuie sa se vorbeasca in romana. Mentionez ca sunt o multime de rusi care vor sa invete sa vorbeasca in romana dar nu prea au nevoie pentru ca si asa sunt in numar mare, iar in final se descurca in situatia care s-a creat aici. Eu ma aflu printre cele 20% care se considera romani (desi nu am acte romanesti) si intradevar se observa la moment o inviorare a limbii romane datorita fortelor media noi, desi trebuie de investit mult in personalul de aici ca sa atinga stadardele romanesti. Saptamana trecuta am fost la Iasi, de fapt pentru prima data am intrat in Romania si pentru prima data m-am aflat intr-un mediu unde se vorbea doar romaneste. La inceput mi s-a parut foarte straniu si parca persista "o frica" a comunicarii. Indata cum am inceput sa vorbesc am depasit acele emotii si am constatat ca reusesc sa vorbesc foarte bine fara a utiliza cuvinte din rusa. Ce pot sa zic, m-am simtit acolo chiar mai bine ca acasa, lumea este mai libera, mai independenta si foarte sociabila. La Chisinau lumea este incarcata de griji, institutiile statului nu functioneaza cum trebuie, orasul nu este foarte aglomerat dar circulatia tot nu e foarte buna. Si e nevoie de un catalizator pentru a imbunatati situatia caci parca s-a format un echilibru. Eu propun sa nu mai ajungem verisori ci sa ramanem pana la urma frati. Este obiectiv articolul iar cu un pic de rabdare si toleranta sunt sigur ca vom reusi sa ne gasim drumul spre Romania si spre UE.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Menaru:
    Despre "descurcareala" nu m-am referit efectiv la cazul in sine, ci in general. Iar infatuarea asta o gasesc putin gratuita, in masura in care concetatenii nostri au facut un titlu de glorie din a profita de pe urma calitatii de "fraier" a Statului. Ideea mea era ca fata de noi, ei sunt "profesori" la capitolul asta, motivul fiind ca sistemul comunist in varianta sovietica a fost mult mai monstruos decat cel de la noi. Pur si simplu la ei instictul de conservare, cu toate avantajele ce decurg din el, e mai puternic. Chiar si tu spui ca ii intereseaza mai mult imediatul rezolvarii problemelor cotidiene decat politicul care le genereaza.
    Apropo de studentie, ca exemplu, iti pot propune sa analizezi comparativ procentul de studenti din ambele tari, care aleg un program Work&Travel in SUA pe timp de vara.

    In episodul de la Consulat cu politistul, faptul ca esti cetatean strain a constituit un atu. Daca erai localnic, aveai toate sansele unei experiente "traumatizante". La fel si cu "desconsiderarea celor care nu vorbesc rusa". Sau, ca sa fiu malitios probabil ca nu ai fost atenta cand ti s-a cerut in rusa sa "vorbesti limba omeneasca (rusa - n.n.)".

    In problema refuzului limbii romane nu cred ca era vorba despre rusii cu aspiratii la limba romana pe motiv de cariera, care, in fapt, sunt de factura noua si reprezinta, exagerand putin daca vrei, un fel de "intelectualitate rafinata". (ca sa fiu putin cinic, as putea spune fara sa ma inepartez de realitate, ca nici macar nu suntem siguri ca ar fi fost vorba chiar de rusi acolo).

    Argumentatiile simpatiei tale fata de modul in care vorbesc sunt de prisos, dat fiind ca si eu consider la fel. Cum am mai spus, basarabenilor sunt cei carora le va fi greu sa le inteleaga/creada.

    Cred ca anonimul care face referire la lipsa presei "de limba romana" ar dori sa spuna de fapt despre presa din Romania, facand paralela cu prezenta "qvasi-totala" a presei din Rusia. Pana acum mai putin de un an, noutatile moscovite apareau aproape instantaneu in cele doua capitale (Moscova si Chisinau) pe cand dinspre Bucuresti abia abia ajungeau niste ecouri vagi. Desi in ultmiul an, lucrurile, cum spui, s-au mai schimbat.

    Nu cred ca exista o conexiune directa intre promovareas "femeii-obiect"(imbracamintea provocatoare si unghiile false) si varsta maritisului. Ultima as pune-o mai mult pe seama unor conceptii mai arhaice, care la noi, in mediu urban s-au cam pierdut.
    In schimb, "Papusa intretinuta" fiind o poveste de succes, a devenit un "trend-setter" in materie de look. Un fel de "manelizare". Sa nu uitam "bezmeticii" ani '90 de la noi.

    Ideea ambasadorului Lazurca este una "diplomata", realitatile in teren fiind mai complicate. Aici nu vorbim de calatorie, ci de emigratie. Daca iei in considerare numarul de romani plecati in Europa spre un trai mai bun, imagineaza-ti cum stau lucrurile cu cei care vin de "undeva unde cenusiul e mai cenusiu ca in Romania"(asa spunea un prof american, delegat la o universitate in Chisinau). Iar daca un roman din Romania profita de sansa sa isi schimbe viata in bine (teoretic vorbind), de ce sa nu aiba aceasta sansa si un ins care nu si-a ales calitatea de ne-cetetan roman. Ca sa nu intram in moralitatile istorice.....

    Scuze pentru postul prea lung.
    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  17. Un articol interesant. Recomand totusi autoarei sa foloseasca in relatia cu statul vecin titulatura de Republica Moldova...in loc de "Moldova" (partea de Est a Romaniei).
    Motivele sunt multiple...si nu tin doar de o pura formalitate (a se vede politica oficiala a guvernelor de la Chisinau si doctrina nationala a respectivului stat in care pe de o parte se pretinde, (cu un anumit temei probabil) existenta unei natiuni moldovenesti separate de natiunea romana iar pe de alta parte apartenenta la respectivul stat a intregului patrimoniu cultural istoric al Principatului Moldovei,...cu tot ce decurge de aici.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Anonim Va dati seama cate principate sunt in Rusia. Probabil ca si ei se considera "nu fara temei" diferiti unii fata de ceilalti? Articolul e foarte bun, adauga ceva informatie utila in cunoasterea fratilor de peste Prut.

    Un muntean care cu temei considera ca romanii din toate provinciile sunt frati.

    RăspundețiȘtergere
  19. Am citit articolul si comentariile iar impresia a fost ca se refera la o lume indepartata, bizara si foarte greu de inteles, de care trebuie sa te apropii cu prudenta si multa diplomatie; si totusi, acea parte a Moldovei care e acum Republica Moldova nu e despartita de restul tarii de munti inalti sau de stepe nesfirsite iar locuitorii ei ne sint rude mai apropiate decit ne place sa credem uneori...In fond, e ca si cum, ntr-o dimineata te-ai scula si ai vedea ca niste oameni locuiesc cu tine in casa, zic ca sint mama, tata sau sora ta iar tu ii vezi pentru prima data !!! E un caz medical, zic eu. Avem nevoie de un doctor priceput.

    RăspundețiȘtergere
  20. Un articol interesant dar superficial dupa parerea mea. Eu m-am nascut si trait in R. moldova pana am venit la facultate. Afirmatia ca e bine sa cunoasca tinerii basarabeni doua limbi e ok la prima vedere, numai ca trebuie luat in consideratie si faptul ca limba rusa a fost pana in anii 90 si inca si acum limba folosita de catre functionari si cei aflati in posturi de conducere. Se ajunsese pana la aceea ca familiile de romani isi trimiteau copii la scolile cu predare in limba rusa si vorbeau in rusa in casa, asa sperau sa ajunga sa fie acceptati in "elita". Vremurile s-au schimbat dar mentalitatea a ramas. Moldovenii din R.Moldova se simt si acum inferiori etnicilor rusi. Si la etnicii rusi din R. Moldova chiar e rea vointa si nu vor sa invete limba "aborigenilor". Rusii din R.Moldova au fost tot timpul privelegiati. Si dupa 90 la ei a ajuns puterea economica. Generatia noua pare sa capete acea mandrie de a fi stapan in tara sa. Sper sa nu fie lasati de izbeliste asa cum au fost lasati in 90.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Anonim 16.09: Unimedia a scos ce titlul a vrut din poastarea mea si a pus-o interag pe unimedia, asa ca cititorii n-au mai mers pe blog sa vada ca parerea mea despre faptul ca ar fi pacat ca moldovenii sa nu mai cunoasca si rusa era o idee intre multe altele si probabil nu principala.

    RăspundețiȘtergere
  22. Erau mandri ca faceau parte din "imperiul raului". Ei nu stiu ca URSS avea o imagine oribila in afara. Poate doar bulgarii si africanii ii pupau in fund pe rusi . Iar "iepoca de aur" a RM a fost asa , o bruma de prosperitate.

    RăspundețiȘtergere
  23. Doamna Blajan! Ma numesc Viorel.

    Este un articol foarte corect, aveti o parere corecta despre moldovenii de peste prut. Zic moldoveni de peste prut ca asa suntem conform hartilor si a istoriei. Si suntem vorbitori de limba romana. Ma bucura aceste fapte si ma mindresc cu aceasta. Suntem popoare inrudite pentru ca avem istorie comuna, cea a romanilor. Pentru ca, au fost uniti stramosii nostri si au creat un stat. Asa a fost si pe timpurile Dacilor. Si-au obtinut interesele comune uninduse.

    Intodeauna am atras atentia la poporul roman de peste prut incepind cu perioada aflarii adevarului. In copilarie invatam la scoala limba moldoveneasca cu buchii in grafia chirilita. Cu abecedar, multe carti cu povesti si literatura artistica in chirilita, le am si pina acum. Copilului meu ii parea caraghios cind eu ii citeam din ele, dar el nu putea citi. Si la un moment aparuse adevarul dupa care a schimbat totul, se vorbea de podul de flori, de limba romana si grafia latina. Pina atunci credeam, ca limba romana e o limba straina, necunoscuta. Eram miscat auzind ca vorbim aceiasi limba.

    Poate stii, poate nu, dar la momentul cela oamenii din Basarabia se supraapreciau fata de romanii de peste prut (se zicea ca nu iubiti munca). In ziua de azi sau schimbat lucrurile invers. Ma doare vazind atirnarea multor romani fata de noi basarabeni. Au uitat ca neau vindut rusilor contra biruintei asupra turcilor. Sau poate nu se invata istoria romanilor in Romania mare? Fiind la scoala, deja in perioada adevarului, ne puneau nota "1" pentru lectia ne invatata la istoria romanilor. Imi pare rau, sincer. Eu cred ca e timpul sa ne cunoastem de mai aproape. Si iti multumesc pentru acest articol. Cred ca si romanii de peste prut il vor citi.

    Cu privire la cetatenie, aveti dreptate, imi prinde bine pasaportul. Stau cu sufletul impacat ca pot calatori jumatate din lume. Cu pasaportul Moldovenesc toate tarile CSI si pasaportul Romanesc tarile europene. Pina la urma, pasaportul roman mia prins bine doar pentru studii si marirea calificarii profesionale in tarile europene. Insa lucru meu e legat mai mult de tarile estice. Dar simt si responsabilitatea fata de statul roman. Pentru ca suntem neamuri inrudite.

    Cu privire la limba rusa eu cred ca aveti dreptate si aici. Am invatato nu la scoala, dar chiar de mic copil in ograda cu alti copii. E un plus mare pentru basarabeni ci nu pentru rusi. Pentru ca noi basarabenii vorbim ambele limbi foarte liber. Ba chiar acum se pune accentul si pe limbele europene, engleza si franceza. Eu leam studiat ca limbi obligatorii in scoala si colegiu. Multumesc ca apreciati aceasta. Suntem poligloti. Copilul meu la fel, nici nustiu cum de intelege rusa. Macar ca in clasele primare nu se preda, plus invata si grafia chirilita. Deja citeste si cartile in chirilita, povestile pastrate de mine.

    Eu as spune, ca nu are importanta ce limba vorbesti. Principalul e omenia. Sa stii a aprecia alt om. Dar daca suntem un neam inrudit parerea mea e ca trebuie sa traim ca fratii si impreuna sa botinem interesele comune. Daca ele exista.

    Am multi prieteni romani cu care conlucrez si avem pareri bune, cit ei despre mine atit si eu despre ei. Gindul ca romanii nu iubesc munca era gresit. Si mai stiu ca si romanii sunt la fel de diferiti ca si basarabenii. Ca si basarabeni sunt care in afara de butoiu cu vin si emisiunele lui Voronin la TV nu vor sa stie de alte adevaruri. Si credca ar fi bine sa cunoastem toti acest fapt. Cit Basarbeini despre romani atit si romanii despre basarabeni. Strainii neau dezbinat si neau folosit cu ideile lor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim, 16.15, hă hă, bruma de prosperitate, ce-am mai râs! Moldova asigura cu fructe şi legume jumătate de imperiu, iar cetăţenii RS România, când ajungeau la Chişinău, luau ouă în borcane de 3 litri pentru a le duce acasă. Pentru că RS România işi plătea datoriile externe şi nu avea lapte, carne şi ouă de dat la cetăţeni. Fără supărare, asta e.

    RăspundețiȘtergere
  25. despre secretara din anti-camera.orele de munca sunt prevazute in contractul de lucru, si sunt ferm convinsa ca orele dupa 17-00 nu sunt platite extra si nu vad cam de ce ar trebui sa ramana secretara, toti europenii da de ar arde nu stiu ce ora fixa si au plecat acasa, la familie, sau dupa copil la gradinita, cam de ce copilul trebu sa stea singur si sa fie luat ultimul. este foarte corect ora 17-00 si la revedere, daca va scredeti asa de european :) !!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Un articol foarte reusit... din pacate nu si toate comentariile! dar nu e cazul sa le critic - cati oameni, atatea pareri...
    Accentul pus foarte reusit pe oameni ca asupra unui produs al unui regim: maica-mea a avut probleme cu mine la scoala cand in clasa a 6-a dupa vacanta de vara la lectia de limba MOLDOVENEASCA i-am zis profesoarei ca am citit Fratii Jder! Si sa-i vedeti fata (profei) cand a aflat ca marea majoritate a bibliotecii din familie o constituiau cartile din Romania...
    Momente pe care incerc sa le sterg din memorie, dar imi revin de fiecare data cand sunt numit rus!!!
    Problema cu cei ce nu invata, mai bine zis nu vor sa invete limba romana se rezuma la o simpla lege, pe care politicienii nostri le e frica s-o introduca - limba de stat si basta! Am fost in Europa si doar p-u o clipa mi-am imaginat: ce-ar fi sa-i cer unui chelner francez sa ma serveasca in rusa... sau romaneste? Nici macar engleza n-o cunoaste! Nu zic ca e bine sa stii doar o limba! Dar e important s-o stii pe a ta si limba tarii in care traiesti! Dar mai e si instinctul catelusului suparat - daca-l bati te va musca! Daca-l iei cu binisorul iti va deveni prieten pe toata viata. Mai e si lipsa de cultura la unii dintre politicienii nostri care in loc sa faca o impresie buna taie creanga pe care sunt urcati! Dar iarasi - tine de lumea latratului!
    Fetele "prea aranjate"- iarasi un produs, dar deja al perioadei de criza! E un fel de Cuba aici de ceva timp! Cam din '95. Guvernul actual poate a simtit, intr-adevar, ecoul crizei economice, nu si populatia propriu zisa - criza e de mai mult de un deceniu aici si oamenii nu prea i-au simtit efectul acut! Dat fiind ca e un taram mai patriarhal, ele, fetele, sunt nevoite sa-si etaleze "plusurile" ascunzand deficientele din educatie si cultura, care evident se simt. O fata cu 7 ani de-acasa, cat de deceptionata n-ar fi, nu va purta o fusta care-i sustrage atentia si celui mai cuminte sofer din trafic si-l duce cu gandul la altceva!
    Si cel mai important: de ani de zile am tot incercat sa strig, ca nu e padure fara uscaciuni!!! In sfarsit aud un fel de ecou! Oameni sunt peste tot! Chiar si intre canibali! Am tot incercat sa bat la usa neintelegerii si a generalizarilor si uite ca totusi un suflu a patruns dincolo de prag. Avem oameni de care ne putem mandri si, desigur, din aia de care ne e rusine ca ne reprezinta neamul. Dar marea majoritate sunt cuminti si-si stiu locul. Stau in banca lor si lupta cu saracia atat materiala cat si cea spirituala.
    Nici nhu stiti ce noroc ati avut, ca regimul comunist din Romania n-a incercat sa va distruga radacinile. Doar prin aceasta prizma daca priviti lucrurile veti intelege acel nod din sufletul unui basarabean. O mana de oameni care nici nu stiu cum a supravietuit. Tradati de toti la timpul lor. Vorbesc de regimuri. Faptul ca au pastrat acea limba, chiar si calica pe alocuri, da dovada de stoicism si mandrie! De aici rezulta si ultimul caracter aparat cu inversunare - de a fi moldovean. Mai devreme sau mai tarziu o vor intelege - e pozitie gresita! Dar Voronin anume pe asta a mizat! Pe supararea cronica a celor lasati de izbeliste!
    Un multumesc din suflet p-u acest gest si incercarea de a ne intelege mai in profund! Sarut mana si bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  27. acest articol a fost tradus si in rusa
    http://pan.md/paper/Mneniya/Vpechatleniya-ot-Kishineva

    RăspundețiȘtergere