marți, 30 martie 2010

Impresii de la Chisinau - orasul (III)

Stau foarte slabut la capitolul fotografii din Chisinau si imi pare rau. Am vazut orasul alergand intre interviuri sau in putinul timp liber dintre ele.

Am remarcat ca e foarte greu sa gasesti un taxi care sa iti dea un bon, o chitanta, care mi-ar fi folosit la decont. Adica am gasit, dar fie nu avea banda, fie aparatul nu mergea si pana l-a pus in functiune am ajuns deja la destinatie. Numai ca am fost instruita cam cat ma costa si nu m-am simtit pacalita. In plus, taxiurile mi s-au parut ieftine.

Ei bine, cu taxiurile am constatat cum sunt strazile in Chisinau. ca dupa bombardament. Eu, ingenua, am intebat: Si aici iarna si zapada au facut ravagii? La care imi spune un taximetrist ca asa au fost dintotdeauna.

Chirtoaca dadea vina pe regimul comunist si spunea ca ei il blocheaza si nu paote face mai multe pentru oras. Acum e un regim favorabil lui si tot se plange, da vina in continuare pe vechea guvernare, mi-a spus cu naduf taximetristul.

Stiu ca si in Chisinau sunt probleme cu cainii vagabonzi, sunt probleme cu gropile, dar orasul mi s-a parut mult mai curat decat Bucurestiul. Am prins si zile calde si insorite, dar pe jos nu erau atat de multi scuopati cum vezi la noi pe strazi si caca de caine. La partea cu scuipatii, afirmatia nu e valabila daca mergi in fata Consulatului Romaniei. Acolo, in asteptare, tipii nu prea par sa aiba ce sa faca altceva si practic e imposibil sa eviti a calca in ei daca mergi pe trotuarul din fata Consulatului.



Mi-a placut orasul pentru ca e verde, in toata zona centrala nu sunt cladiri foarte inalte, blocuri de-alea sovietice, ci cladiri vechi, din pacate multe nu foarte bine intretinute. Am strabatut adesea parcul central, in fata caruia e statuia lui Stefan cel Mare si mi-a placut foarte tare. Cu atat mai mult cu cat exista wireless si a putut sa imi verific mailurile pe telefon, sa mai vad ultimele stiri, in momentele de respiro pe care mi le-am petrcut pe cate o bancuta.

Mi-a placut piata de flori de pe strada Banulescu-Bodoni (am vazut ulterior o stire ca vor sa o mute), mi-a placut parcul din fata Catedralei. Catedrala mi s-a parut un pic ciudata. In partea de jos arata ca un templu grecesc, in partea de sus seamana cu una dintre bisericile ortodoxe din orasul meu natal, Deva. Inauntru inscriptii in caractere latine si chirilice, este asa o imbinare de multe elemente in care parca vor sa se regaseasca toti enoriasii. Rezultatul este usor kitsch. ce mi s-a parut ciudat a fost ca tanti de la lumanari, careia i-am cerut o hartiuta pe care sa scriu si eu un acatist, ceva - nu sunt foarte bisericoasa, dar stiu si eu niste chestiuni minime si mi-am zis ca e un moment bun, din moment ce am vizitat catefrala sa dau si pentru o rugaciune - mi-a zis tafnos ca e hartie acolo, pe masura. Normal ca nu era, ca de-asta mersesem sa ii cer si ma mir ca nu mi-a luat bani pe ea. :) Mi-a dat un patratel e hartie si mi-a taiat cheful de piosenie cand am intrebat-o cati bani trebuie sa dau pentru un acatist. "Nu e acatist, e o rugaciune pentru sanatate", mi-a latrat ea. Cum mi-am zis ca e un pacat sa ma enervez in biserica si sa gandesc nasol despre un om, am preferat sa ies.

Chisinaul este, la fel ca Tbilisi - asta e termenul meu de comparatie - un oras al microbuzelor. Asa era si la noi prin anii '90, imi amintesc ca venisem la facultate si era foarte rapid sa mergi cu maxi taxi. Multe, multe maxi taxi, care opresc unde vor pasagerii, in general la intersectii, sau la semafor, chiar daca nu sunt pe prima banda. :)



Am vazut ceva: soferii au mania vitezei, iar daca ii tine masina - am vazut de la Porsche Cayenne la Audi A6, BMW si SUV-uri -, vorba prietenului meu, daca n-ar fi gropile, pietonii ar zbura precum popicele. Am constatat ca pe Stefan cel Mare, artera lor pincipala, pe la 10 seara deja semafoarele sunt pe intermitent, asa ca am traversat intotdeauna in fuga strada, sa fim siguri ca nu stam in calea soferilor. :)

Ceea ce mi-a placut in Chisinau este ca au o serie de restaurante cu specific, am fost la unul uzbek, care mi-a placut mult, am fost la unul japonez. Va recomand si robin's Pub, e pe langa Ministerul de Finante, pe Alexandru cel Bun, cred ca se numeste strada. Mancare foarte buna, servirea a fost prompta, mi-a placut asta. Am fost si la un restaurant de 5 stele, la ultimul nivel al unui hotel de pe Mihai Eminescu, si vi-l recomand si pe asta. E frumos, linistit, vezi Chisinaul - sau centrul orasului - de la inaltime, iar seara arata chiar ok.

Chioscul acesta de ziare/tigari m-a atras prin faptul ca avea de vanzare si ceai si m-a atras reclama la ceai. Ca in tot spatiul ex-sovietic se bea ceai foarte mult, presupun, si in Moldova. Am remarcat ca amicul nostru moldovean bea mereu ceai cand mergem in vizita la el. imi amintesc o observatie a lui Vasile Ernu din Ultimii eretici ai imperiului, in care remarca sunatul inconfundabil pe care il face lingurita in ceasca de ceai, cloinchetul ala prezent peste tot, chiar si in trenurile cu care se calatorea in rusia. Si personajul care vorbea despre asta remarca faptul ca la englezi, acelasi gest, este total silentios. :)

O ultima observatie: ma intreb cat de sigur e orasul, mie mi s-a parut sigur, am traversat la 10 seara parcul care desparte Stefan cel Mare de Hotelul Codru, unde am stat, si nu mi-a fost teama. E adevarat, prin Bucuresti nu prea traversez Cismigiul pe intuneric, nu mi-am pus problema daca e safe sau nu, pentru ca nu am avut nevoie.

Am mers mult pe jos, prin diferite zone, dar repet, toate circumscrise centrului orasului. nu stiu cum arata mai la periferie. Dar altfel mie mi s-a parut safe.

3 comentarii:

  1. Sorry de off topic, dar ai vazut articolul asta?

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7083322-europarlamentarul-pnl-ramona-manescu-cere-socoteala-comisiei-europene-pentru-laudele-aduse-dna-intreaba-nevoie-procurorii-anticoruptie.htm

    WTF is wrong with these people? Nu vreau sa ma pripesc dar de ea nu am auzit nicaieri pana acum. M-am uitat la activitatea ei in plenul PE pe anul trecut si e 0. Nici o luare de cuvant, nimic. Si acum apare ca din neant sa ceara CE schimbarea sistemului juridic din Romania si cateva palme la fund pentru DNA ca nu i-a si condamnat pe aia pe care i-a trimis in judecata.

    RăspundețiȘtergere
  2. @bogdan192

    Ai dreptate, manescu asta e varza.
    Din septembrie pana acum (deci au fost 7 plenare la Strasbourg si 7 miniplenare la Bruxelles) a avut 76% prezenta la plenare si numai 4 interventii in plen.
    Niciun raport, nicio declaratie scrisa, doar doua motiuni de rezolutie. Atat. Va urma in cateva saptamani o alta monitorizare, facuta de Cvorum.
    ptr mai multe date, uite-te pe votewatch.eu

    RăspundețiȘtergere
  3. nu ne povestesti cam ce saracie ii in deva si hunedoara in general? jale mare acolo, nu?

    RăspundețiȘtergere