marți, 23 martie 2010

Presa de la Chisinau, Jurnal Tv, Publika TV

Ma gandeam cum e presa de la Chisinau, cum sunt jurnalistii si am tras niste concluzii in saptamana in care am stat acolo. Unul dintre voi, cei care ati comentat o postare anterioara, imi spuneati sa vorbesc despre cele doua televiziuni concurente, una deja pe piata, Jurnal TV, cealalta care va aparea in 7 aprilie, Publika TV, mai pe inteles Realitatea TV Chisinau, ca e televiziunea lui Vantu.
  • Am fost oarecum agasata ca la televizor erau mult prea putine televiziuni in limba romana: am vazut filme dublate in rusa in cu subtitrare romaneasca - nu stiti ce straniu e sa-l auzi pe Al Pacino vorbind rusa -, am vazut "Totul despre sex" in rusa, Animal Planet, Discovery, National Geografic, Euronews, totul in rusa.
  • In acest context, va imaginati ca posturile de limba romana au fost foarte pretioase pentru mine. Si am stat foarte mult pe Jurnal TV, noua televiziune de-acolo si prima televiziune de stiri.
  • Imi place pastila de limba romana pe care o are Jurnalul TV, pentru ca ii invata sa vorbeasca in mod corect, sa evite cacofonii, pleonasme si exprimari ciudate pentru un vorbitor de romana. Mi-am explicat insa ca sunt urmarea faptului ca gandesc in rusa si traduc in romana.
  • Nu vreau sa fac comparatii intre cele doua televizuni, sa critic ceea ce am vazut gresit la Jurnalul Tv sau sa spun ce am vazut la Publika Tv si nici sa intru in polemica referitoare la Vantu si la Realitatea. As fi... intr-un conflict de interese... ideea e ca iubitul meu e trainer acolo si nu este corect. daca insa vreti sa vedeti cam cum arata, intrati pe www.publika.md, pe vezi toate video si e un reportaj despre ziua portilor deschise, care a avut loc sambata. Rudele celor care lucreaza la Publika au putut sa viziteze televiziunea.
  • Ceea ce am remarcat insa sunt jurnalistii si cum se manifesta ei. Am vazut itnerviuri facute si de Publika TV si puse pe Unimedia, am vazut talk show-uri la Jurnal TV. Impresia este ca sunt toti foarte moi. Adica par lipsiti de vana, de impetuozitate, par prea politicosi si parca incearca sa nu supere interlocutorii. Autoritatile moldovene nu par pregatite si obisnuite sa fie trase la raspundere.
  • Si totusi, ca sa-mi contrazica aceasta opinie, am vazut azi pe Unimedia o stire facuta de Publika si faptul ca ministrul sanatatii i-a dat afara de la interviu. Am citit aici, pe blogul lui Artur Gurau, critica la aceasta atitudine.
  • Este absolut necesar sa existe o diferenta intre obraznicie si impetuozitate, insa pana vor invata jurnalistii moldoveni sa isi calibreze mai bine comportamentul, eu nu condamn atitudinea reporterului Publika. Nu sunt de acord cu Artur Gurau si am spus-o chiar intr-un comentariu pe blogul lui. (Iata aici comentariul pe care l-am postat pe blogul lui: M-am intors ieri de la Chisinau dupa o saptamana petrecuta acolo, in care am urmarit media, cum se comporta jurnalistii, talk show-uri si emisiuni de stiri in limba romana. Crede-ma, sentimentul pe care l-am avut - eu sunt jurnalist in Romania - este ca totul acolo e prea moale: jurnalistii sunt moi in fata autoritatii (i-am vazut pe teren, la Primarie la sedinta Consiliului Local sau la presedintie), realizatorii de talk show-uri, m-am uitat pe Jurnal TV, chiar si analistii, editorialisti pe care ii citesc pe internet, in publicatiile moldovenesti. dezavuez obraznicia, dar daca echipa Publika a ajuns in biroul ministrului, a ajuns pentru ca i-a primit acolo, fii sigur. In plus, pe masura ce ii puneau intrebari dificle, el se enerva. Nu asa se face. I-a lasat in birou, apoi i-a dat afara. Am vazut tendinta autoritatilor moldovene de a deveni iritate la intrebari incomode. E un inceput, se simte vana in interventia jurnalistei de la Publika, tupeul. Asta mi se pare ca le lipseste colegilor moldoveni. Poate ca vor fi obraznici la inceput, pana vor reusi sa isi calibreze incisivitatea, insa prefer asa decat niste molateci plini de respect si umilinta fata de oamenii care, pana la urma, sunt obligati sa dea informatii si explicatii publicului. iar ele ajung la public prin media. 2010.Mar.23 18:51) Jurnalistilor moldoveni le e necesara un pic de impetuozitate si vlaga. Cu riscul ca, la inceput, sa fie obraznici.
  • Mi se pare un mare castig aparitia, la distanta foarte mica, a doua televiziuni de stiri in limba romana la Chisinau. Evident, fiecare are jurnal in limba rusa (nu stiu de ce Jurnal TV nu a avut initiativa sa promoveze asta, Publika TV o face intensiv), dar ideea e ca fata media de la Chisinau va arata altfel. Si, oricat de antipatica ar fi Realitatea TV sau cat de controversata ar fi, know how-ul pe care l-au transferat acolo este extrem de pretios. e clar ca fata jurnalismului de la Chisinau se va schimba.
  • Concurenta de pe piata media intre cele doua posturi tv va face un bine industriei si de castigat vor avea privitorii moldoveni. Au nevoie de asta. Si vor avea de castigat si jurnalistii, se vor scutura probabil de amorteala. Sincer, am avut senzatia ca totul se desfasoara cu incetinitorul sau ca totul e extrem de soft. Chiar si talk show-urile politice.
  • Cat despre politicieni, actorii stirilor si ai talk show-urilor, se vor obisnui sa fie accountable, cum zic britanicii. sa dea socoteala in fata publicului, ei trebuie bagati in corzi, trebuie scuturati un pic. Jurnalistii par ca nu vor sa ii supere, ca sunt prea umili si politicosi cu ei. Iar ei n-au exercitiul de a intelege ca, daca sunt invitati in talk show-uri, e pentru a comenta afirmatii si situatii.
  • A fost foarte amuzant un episod in care moderatoarea - era pe Jurnal TV, pe la 7 seara - il intreaba pe un politician comunist: ce a vrut sa zica X prin asta? Iar el: nu stiu, intrebati-l pe el. M-ati chemat aici sa spun ce cred ca a zis unul sau altul?
Cam astea sunt impresiile mele despre presa de la Chisinau. Sunt curioasa sa vad cum va fi emisia Publika, sper sa aiba streaming live pe site. Oricum, ambele televiziuni sunt un plus pe piata media moldoveneasca.

PS. Apropo de impetuozitatea jurnalistilor, emisiunea de luni a Lorenei Bogza de la ProTv ma contrazice.

9 comentarii:

  1. se duc tantalaii de romani la chisinau, cum veneau americanii la bucuresti acu 15 ani, sa-si etaleze inteligenta, agresivitatea si cunostintele. cum se duc, asa o sa se si intoarca.

    nu va trece o secunda prin capsorul ala super-inteligent ca acolo aveti de-a face cu o alta societate? cu alte traditii, mentalitati etc? bine ca vine cretzuleasca sa-i invete cum sa fie agresivi. la fel de agresivi cum au fost ursu si echipa cand a intervenit vintu in direct.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreau sa fiu rautacios dar...:
    1.in unele afirmatii sunt de acord cu "anonimul" de deasupra.
    2. este o caracteristica a moldovenilor (o gasesti la Sadoveanu, Cantemir, Neculce samd) aceasta molcomie si voba dulshie a lor. Nu vad de ce te-ar deranja asta. Mi-e chiar imi place (si nu sunt moldovean). Stii si tu gluma cu cele 4 viteze de la Dacia facuta la Iashi: inshiet, inshietishor si pi loc.
    3. ii lauzi pe cei de la Realitatea ca sunt buni profesionisti si vor aduce ceva in plus la capitolul calitate. As vrea sa-ti spun ceva din cu totul alt domeniu dar cu legatura: cei mai mari falsificatori de produse alimentare (vinuri, mezeluri, alcoolice etc) au fost de cele mai multe ori niste profesionisti excelenti. Stiau mult mai multa meserie decit cei cinstiti. Unul cinstit nu stia sa faca un salam plin de sorici sa para salam de Sibiu. Ei, profesionistii, stiu sa faca.
    Asa ca ai grija. Pe termen lung nu stiu daca instalarea Realitatii TV la Chisinau este un factor pozitiv. Mult mai mult mi-ar fi placut sa aud doar de BBC-Chisinau, Free Europe Chisinau sau Deutsche Welle Chisinau. Sau chiar si RRActualitati si TVRCultural de Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dan Dinu: si eu as vrea ca acolo sa fie impuse standardele institutiilor de rpesa pe care le-ai amintit. si cine ma citest stie ca am criticat rau televiziunile de stiri pentru multe, foarte multe hibe pe care le au. insa cred ca e bine ca pe piata media de-acolo apare concurenta, ca se vorbeste pe tv in limba romana, ca standarde profesionale sunt duse acolo. probabil ca vor transfera si hibele de-aici, habar n-am, poate e iminent, insa vor transfera si ceva ce lipseste jurnalismului de-acolo: mai multa impetuozitate si ideea ca autoritatile pot fi luate la intrebari. Lorena Bogza mi s-a parut foarte buna in interviul cu Voronin pe care l-am atasat. asta e ideea mea de jurnalist, nu niste oameni moi care nu scot de la interlocutor ceea ce trebuie, stirea. Sper insa sa nu aduca si "tehnica falsificarii salamului".

    RăspundețiȘtergere
  4. Da iti inteleg foarte bine argumentele. Asa cum si tu il intelegi (partial) pe al meu.
    Ca tot imi place mie sa vorbesc in comparatii:
    Realitatea TV la Chisinau este ca si tratamentul radiologic si cu citostatice impotriva cancerului.
    Daca NU te omoara tratamentul scapi de cancer.
    Acuma ramine de vazut ce va fi pe final: suflul nou si profesionist adus la Moldova sau minciunile pe care le debiteaza fara jena in momente cruciale pentru decizia telespectatorilor.
    Si inca ceva (ca acum mi-a "picat fisa"): a fi profesionist in presa nu cumva ar trebui sa insemne si corectitudine si impartialitate si...(pune tu ceea ce stii foarte bine ca ar mai trebui pus).
    Pai in cazul acesta nu este corect sa vorbim de profesionalismul celor de la Realitatea. Stilul lor de a face presa nu s-a modificat cu nimic fata de sfirsitul anului trecut. Iau ingredientele bune , fac aluatul bine dospit...si la sfirsit ne baga si doza zilnica de arsenic (cum faceau englezii cu Napoleon pe insula Sf Helene).Poate ca vehementa a mai scazut putin (nimeni nu poate sta cu sufletul la gura tot timpul) dar manipularea este la fel de prezenta.
    Asa ca acum m-am hotarit: pe termen mediu si lung implantarea Realitatii TV este un lucru rau. Sunt curios peste citiva ani sa vad daca am avut eu dreptate sau tu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dan: ai dreptate, a fi profesionist inseamna si a respecta regulile deontologice, de la care realitatea a parut a abdica in campania electorala si nu numai. Insa as vrea sa pornesc de la premisa ca acolo incep "curati", este sansa lor sa isi spele niste pacate, nu ca asta e scopul sau asta ar trebui sa caute. Eu vreau sa le dau the benefit of the doubt, sa cred ca scopul lor acolo nu este in primul rand de a manipula si a face exact ce fac aici, ci sa impuna un model occidental de televiziune, care sa revolutioneze - in sensul bun - media de la Chisinau. Nu sunt singuri acolo, adica au concurenta si asta sper sa le mai reduca din initiativele nu tocmai profesioniste, cum le spui tu. Ramane sa vedem.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Menaru

    Si tu mogulesti tot la Vantu? Parca stiam ca Hotnews nu e si asta tot al lui.......

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim 27 martie: sa inteleg ca daca prefer sa am o atitudine echilibrata pana la proba contrarie trebuie sa fiu pe statele de plata ale mogulului, nu? atitudini ca ale tale sunt daunatoare: daca nu lovesti in cineva, e pentru ca esti cu el, nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. @pentru forumisti
    Adica ce, daca Realitatea , in ultimele 6 luni din 2009 nu l-a mai pupat in fund pe Basescu, gata, e de rau, e manipulatoare? Si asa d-alde lingai ca Turcescu au ramas. Eu zic ca Publika este un castig pentru RM.

    RăspundețiȘtergere
  9. In interviurile pe care le-ati realizat pentru Hotnews cu Ghimpu, Filat si Lupu ati fost la fel de comoda, daca ati permis chiar de la prima intrebare ca interlocutorul sa va vorbeasca 5 min neincetat ca in final nici macar sa va raspunda la intrebare, iar dvs sa treceti cu vederea aspectul acesta continuind sa acordati alte intrebari.

    "Autoritatile moldovene nu par pregatite si obisnuite sa fie trase la raspundere."

    Aici uitati sa mentionati pe Ion Muruianu, fostul sef al Curtii Supreme de Justite, care a fost demis la cererea jurnalistilor si societatii civile pe care Muruianu i-a numit "caini turbati". La fel a fost demis din functia de judecator si Dorin Popovici, care a judecat victimele de la 7 Aprilie 2009 chiar in incinta comisariatelor de politie.

    RăspundețiȘtergere