vineri, 18 iunie 2010

Nutella in afara legii? Che mondo sarebbe senza Nutella?

Che mondo sarebbe senza Nutella? - sloganul care mi-a marcat adolescenta, cand eram un privitor fidel al posturilor lui Berlusconi. Oare cum ar fi viata fara Nutella?

Crema de ciocolata este una dintre amintirile mele cele mai frumoase din copilarie - borcanul de Nutella pe care il primeam din cand in cand, adus din Italia, nu trebuia sa stiu cum si nici sa intreb prea multe, era o rasfat suprem. Chiar daca a fost un copil care mai degraba se juca "de-a vanzatoarea" cu dulciurile pe care le primea. Singura mea preferinta era pentru guma de mestecat (va mai amintiti lamele alea lungi, Baltazar, poloneze, din care puteai face baloane mari cat capul?).

Asa ca Nutella era preferata mea. Dupa revolutie, cand ne-am instalatcablu si urmaream posturile italienesti, eram tare mandra ca nutella nu era doar un produs indeprtat pe care il vedeam la televizor, ci ceva ce eu mancasem inca din copilarie. Si imi placea la nebunie sloganul: Ce lume ar fi fara Nutella? pentru mine, poate una mai putin dulce, in mod sigur.

Presa italiana a fost plina in ultimele zile de stirea ca Nutella ar putea fi scoasa in afara legii, chiar daca deliciosul produs are nu mai putin de 46 de ani. Vicepresedintele Ferrero - firma care produce Nutella - a avertizat, dupa decizia Parlamentului European de acum doua zile privind o etichetare mai stricta a alimentelor - ca una din urmarile acestei decizii ar putea fi faptul ca Nutella ar putea fi scoasa in afara legii. PE a decis ca nu se paote face publicitate produselor care au, la 100 de grame, mai mult de 10 grame de zahar, 4 grame de grasi si 2 miligrame de sare. Iar vicepresedintele companiei Ferrero spune ca nu exista dulciuri care sa aiba 10 grame de zarah/100 de grame de produs si ca, o astfel de decizie, risca sa ingenuncheze intreaga industrie de dulciuri, fie ea mare, medie sau mijlocie. Daca acum sunt itnerzise reclamele la astfel de produse, in viitor, spune omul de afaceri italian, producatorii ar putea fi obligati sa sccrie ca pe pachetele de tigari: Atentie, provoaca obezitate.

Cred ca o multi me fani ai cremei de ciocolata ar fi de acord cu el. Chiar si eu, care mananc foarte putin Nutella in ultimii ani, am vazut sitrea si m-a intristat, dar nu cred ca produsul asta va fi scos in afara legii. Evident, industria are rolul de a exagera, iar lobby-ul ei va intra in paine. Pana la urma, a fost doar o prima citire in Parlamentul European, iar discutiile in Consiliu nu se anunta linistite.

Cert e ca imi voi cumpara un borcan de Nutella si imi voi oferi un rasfat dulce. Pana la urma: Che mondo sarebbe senza Nutella?

16 comentarii:

  1. o noua mostra de imbelicitate a politrucilor de la Bruxelles....

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa intelegem ca fara reclama nu s-ar mai vinde dulciurile ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Jos labele de pe Nutella :)
    Bag un borcan la 2 saptamani cu bagheta proaspata si lapte rece si nu-s obez.
    Daca mananci ca spartu' toata ziua numai dulciuri, grasimi si fast food cred si eu ca nu mai ai loc pe usa si te mandresti cu burta de neam prost.
    Ah, si n-ai mai facut sport de la gradinita

    RăspundețiȘtergere
  4. Inteleg preocuparea politicienilor pentru sanatatea alegatorilor lor. Pana la un punct. Punctul ala se pune cand incep sa imi spuna mie, individ major, vaccinat si apt sa conduc un utilaj de 200 kg la peste 200km/h, ce am si nu am voie sa mananc/beau/respir. A, daca erau substante interzise de lege, ale caror efecte sunt clar demonstrate stiintific ca produc dependente nocive mie sau societatii, as fi fost de acord cu masura.

    Libertatea nu se pierde brusc, ci incet incet si vad ca CE si PE o iau usurel pe calea care duce la chestii paralele cu democratia.
    Poate tie, care esti intre ei, ti se pare normal. Mie, ca observator din exterior imi par din ce in ce mai indrazneti.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1.Titlu deosebit de fortat. Nu vad legatura. Nici macar tigarile nu sunt interzise acum.
    2. Strict legat de Nutella, atunci cand compania mama isi face griji pt cantitatea de zahar, au o problema. Totusi, ciocolata se obtine din cacao ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Stau in it si italienii repeta incontinuu pe orice frecventa ca ca dieta mediterana ca la ei, ca spaghete ca la ei, ca legume si fructe italiene ca la ei nu exista nimic. Al lor e cel mai bun, fructe din europa de est -- pff, un rahat, ale lor sunt bune, sanatoase,controlate. Bla, bla, bla nationalist....acum s-a mai gasit o chestie italiana care e un rahat.

    Si chiar e, mie nu-mi place, e facuta cu un mix de grasimi de te doare capul ce le vine in minte sa bage la malaxor. bine fac ca ii vor obliga sa scrie pe eticheta ca e un produs neechilibrat si duce la obezitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Guma Balthazar era din iogoslava, nu poloneza. Desenele animate era facute la studiorile din Zagreb, iar guma in Serbia
    Va mai amintiti? http://www.croatianhistory.net/etf/baltazar.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred ca lamele de guma Baltazar erau sarbesti.

    RăspundețiȘtergere
  9. De acord sa scrie ca pe tigari, ca e daunatoare, nici o problema.

    Apropo, desenele cu profesorul Baltazar si guma erau din Iugoslavia, mai precis Zagreb:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Professor_Balthazar

    RăspundețiȘtergere
  10. Incearca sa recitesti articolele inainte de a le posta, in asta ai cateva greseli si da senzatia ca e "scris pe genunchi"

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Pai asta nu or sa ii opreasca cu nimic pe cumparatori sa o cumpere incontinuare daca isi doresc produse nocive, la fel ca si cu tigarile zaharul da dependenta:)

    RăspundețiȘtergere
  12. cui ii place si o considera OK, pofta buna in continuare, nu vad de ce ii deranjeaza ca scrie adevarul pe eticheta si ca nu se mai face reclama la tv.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, si eu am o nostalgie dupa prima cutie de coca-cola bauta de mine in 1990, dar nu inseamna ca mai beau si azi. Sa nu amestecam emotiile cu sanatatea, ca nu functioneaza. In anii '50 existau reclame la tigari (print) in care apar copii langa mama care fumeaza si care spun "inainte sa ma certi, mami, mai bine aprinde-ti un Marlboro" (search pe google). Asta nu inseamna ca genul asta de reclama mai e acceptabil si azi. Sunt de acord cu decizia PE, mai ales ca nu se interzic produse ci doar se inaspresc regulile de reclama. Si cui i se pare normal sa manance 2 lingurite de zahar la 100 de grame de asa-zisa "ciocolata" n-are de cat. Sau sa bea un asa-zis ceai verde care contine 30g de zahar la 500ml (6g/100ml) si 1% ceai. Pe bune, tea can do that :).

    RăspundețiȘtergere
  14. În România, cu niţică şpagă, s-ar putea ajusta limita la 110%.

    Oricum, 10% reprezintă un abuz ce ar favoriza producătorii de sucuri sintetice. (Coca Cola are 10% zahăr şi restul marketing).

    Cea mai mare parte a fructelor, şi cîteva legume, depăşesc 10% mono- şi oligo-zaharide. Mazărea are curent 10%. Roşiile crescute în insuficienţă hidrică relativă pot depăşi 18%. Ce să mai zic de porumbul dulce, cu peste 15%? Usturoiul poate ajunge şi la 40%. Ce facem? Le diluăm pe toate pentru a ni se permite să le facem reclamă?

    RăspundețiȘtergere
  15. @Marius
    Zaharul da dependență și în concentrații mari este nesănătos. E vorba de alimente cu molecule sintetice și nu de fructe.

    Sucul de portocale de exemplu e nesănătos dacă nu are și pulpa.

    RăspundețiȘtergere
  16. Hai terminati cu prostiile ...
    Mai bine ati citii o carte in loc sa vorbiti despre ce consuma oamenii si ce e sanatos .Daca ar fii de sanatate nu ati mai sta permanent cu tigarea in mana sau v-ati incarca memoria cu prostiile de la tevizor...In loc sa stati si sa spargeti seminte in fata blocului ati juca tenis sau ati alerga putin...Hai sa fim seriosi acum... Nu mai e mult si ne mutam in KFC sau MCdonald's

    RăspundețiȘtergere