joi, 24 iunie 2010

Serviciul diplomatic european - Polonia, pe cai mari

Le Figaro a publicat detalii despre cine ar putea s-o secondeze pe Catherine Ashton, Inaltul reprezentantal UE pe probleme de politica externa.

Potrivit corespondentului publicatiei franceze la Bruxelles, in acest moment discutiile se concentreaza asupra celor care urmeaza sa ocupe postul de secretar general executiv - secunzii lui Lady Ashton - si al adjunctilor acestuia. Si, evident, tarile aflate in joc sunt Franta, Germania si... Polonia. Fireste ca polonia trebuia sa se afle pe cai mari, din moment ce este tara reprezentativa pentru ultimele valuri de extindere.

Prin urmare, Pierre Vimont - actualul ambasador al Frantei in SUA, are sansele de a deveni secretar general. Potrivit unei surse a Le Figaro, acesta este "unul dintre cei mai buni specialisti in afaceri europene din generatia lui; la nivelul sociologic, juridic si al relatiilor cu capitalele lumii este, fara niciun dubiu, cel care are cei mai multi asi in mana".

Adjunctii sai ar putea fi polonezul Mikolaj Dowgielewicz, actualul secretar de stat pentru afaceri euripene, si germana Helga Schmid. Astfel, in conducerea serviciului diplomatic se va afla trioul Germania-Franta-Marea Britanie si Polonia.

3 comentarii:

  1. Polonezii merita tot respectul. Au stiut mereu sa negocieze si sa foloseasca toate atuurile de care dispun. Uneori au enervat, insa spre deosbire de altii au urmarit mereu interesul national. Daca as fi polonez as fi mandru de "stilul Kaczynski" de a negocia la UE.
    Sefia AFET, Sefia PE, acum post important in diplomatia europeana. Ce poti cere mai mult?:P

    RăspundețiȘtergere
  2. @george ce poti cere mai mult? ...sa nu cada avionul tau?!

    RăspundețiȘtergere
  3. @george

    Nu au niciun stil de a negocia polonezii, ci doar abilitatea de a se da cu cine trebuie si cand trebuie, de obicei cu nemtii. Si mai au mult tupeu, atat. Mai intreaba si tu prin Parlamentul European cum a obtinut Buzek postul de presedinte al PE si te vei lamuri.

    RăspundețiȘtergere