vineri, 13 iulie 2012

Comisia Europeana constata ca Romania nu si-a facut treaba in privinta fondurilor europene. Bye, bye bani de la Bruxelles!

Mediafax face publice informatiile din raportul de audit facut de Comisia Europeana in Romania saptamana trecuta. Rezultatele? Dezastruoase. Iata constatarile:
  • s-a constatat o "paralizare" a administratiei romanesti
  • s-a constatat o "esuare" a implementarii Planului de masuri prioritare convenit pentru cresterea capacitatii de absorbtie, avand in vedere ca la nivel administrativ nu s-a progresat de o maniera satisfacatoare
  • desi la nivel politic exista vointa necesara, la nivelul de executie autoritatile nu recunosc problemele sistemului si refuza in fapt asistenta institutiilor financiare internationale
  • atitudinea autoritatilor este aceea de a fi de acord cu recomandarile pe care le face Comisia, fara insa a le aduce apoi la indeplinire neaparat
  • in privinta implementarii programelor operationale sectoriale, situatia din Romania reprezinta "un element de ingrijorare deosebita" la nivelul Comisiei, din cauza capacitatii administrative extrem de slabe si a deficientelor constatate in functionarea sistemului de management si control al fondurilor.
  •  raportul Autoritatii de Audit a relevat probleme serioase pentru doua dintre cele patru programe evaluate (PO Regional si POS Competitivitate)
  • sistemul de management si control necesita imbunatatiri semnificative
  • un alt aspect pe care il vor verifica auditorii DG REGIO se refera la cheltuielile deja efectuate
  • doar in conditiile in care functionarea sistemului de management si control, respectiv cheltuielile din trecut vor fi evaluate in mod pozitiv de auditul Comisiei, DG REGIO va putea continua platile pe programele pe care le gestioneaza
  • exista instructiuni politice foarte clare care reconfirma obligatia de la aplicare a suspendarii / intreruperii atunci cand sunt detectate deficiente serioase ale sistemului de management si control
  • In ceea ce priveste pregatirea viitoarei perioade de programare financiara, sefa Unitatii pentru Romania a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre -  lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade.
    a recomandat o mai mare implicare a departamentelor din ministere, nu doar a autoritatilor de management, precum si o mai buna colaborare interministeriala.
  • in privinta achizitiilor publice, Comisia s-a aratat dezamagita, aratand ca, dupa primele doua reuniuni avute pe aceasta tema la Bruxelles, lucrurile nu au mai avansat in Romania, in contextul in care achizitiile publice reprezinta cea mai mare problema la nivelul intregului sistem de management si control.
  • directorul general al DG REGIO a transmis autoritatilor romane ca lor le revine rolul principal de a solutiona problemele existente la nivel national si ca "actiunile de lobby" la Bruxelles nu pot suplini acest angajament.
  • Pana la finalul acestei luni, DG REGIO intentioneaza sa ajunga la o concluzie finala in ceea ce priveste functionarea sistemului de management si control din Romania.
Deci nu am facut mai nimic, implementarea planului de actiuni A ESUAT si ne luam angajamente, la nivel discursiv, pe care nu le punem in practica fie ca nu vrem, fie ca nu putem.

Exista instructiuni politice foarte clare care reconfirma obligatia de la aplicare a suspendarii / intreruperii atunci cand sunt detectate deficiente serioase ale sistemului de management si control. - fraza este mai mult decat clara, nu?

Si pe langa faptul ca nu am facut si nu facem nimic, nici la viitor nu ne gandim prea bine, la urmatoarea perioadei de programare bugetara.

Asistam asadar la semnalele tot mai evidente ca sume importante din banii europeni vor fi pierdute.

Am mai scris aici despre aceste riscuri.



2 comentarii:

  1. Presedintele Bbasescu a reusit sa evite o criza. Dar se pare ca USL simte nevoie sa le dea romanilor sa guste putin din ceea ce inseamna criza. Asa ca, sa ne tinem bine ca vor veni vremuri si mai interesante. Acum chiar ca Oana Stoicescu o sa trebuiasca sa se tina de cuvint, si sa faca asa cum ne-a amenintat: si anume sa emigreze din Romania. Daca nu din cauza "tiraniei" lui Basescu atunci din cauza foamei adusa de Voiculescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. UN SCANDAL INTERNATIONAL FARA PRECEDENT ! GUVERNUL GERMAN CERE INCHIDEREA ANTENEI 3 SI DEMISIA PRESEDINTELUI CRIN ANTONESCU !
    AM PRIMIT UN MESAJ OFICIAL DIN PARTEA AMBASADORULUI GERMAN IN SUA
    " UN ATAC NEPERMIS LA ADRESA POPORULUI GERMAN "


    Revin cu un fapt uluitor . La principala statie de televiziune din Romania Antena 3 afiliata la CNN sa organizat un atac fara precedent impotriva poporului
    german si al doamnei Merkel. Aceasta actiune fara precedent sa bucurat de participarea Presedintelui Romanie Antonescu. S-a mers atat de departe incat s-a afirmat direct ca Cancelarul German a facut parte din Stasi, echivalentul german al securitatii lui Ceausescu. Antonescu nu a infirmat acuzatia facuta de Victor Ciutacu dand chiar de inteles ca este de acord cu afirmatia acestuia.
    In calitate de jurnalist am luat legatura cu atasatul oficial al presei germane de la New York. In cursul acestei dimineti am
    avut convorbiri telefonice cu consulul german la New York
    Busso von Alvensleben care m-a asigurat ca acest caz a intrat
    in atentia autoritatilor germane .
    Am trimis in calitate de cetatean SUA, un cetatean al lumii libere am trimis un protest anbasadorului german la Washington, Peter Ammon .
    Romania face parte din E.U si din NATO. Asistam la o incercarea unui grup anti occidental de a reintoarce istoria si a introduce Romania din nou in sfera de influenta rusa. Nu ramane decat sa amintesc declaratiile fara echivoc al
    agentului KGB , Andrei Marga in fata parlamentului roman.
    "Vladimir Putin este un om foarte competent si ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie la fel de competenti."Am avut amandoi, cu domnul Crin Antonescu, ocazia sa fim primii vizitatori la Putin ca premier
    Sunt foarte bun prieten cu un fost ministru al lui Putin, bun prieten cu Putin, Filipov, care imi spunea ca rusii cred ca vor sa cucereasca teritorii. Si i-am aratat cat de gresita e aceasta perceptie "
    Nu ramane decat sa adaug ca acest bun prieten detine gradul de general si sef de departament in serviciul secret rusesc.
    La Vorbe Grele Citez din memorie
    Ciutacu : Sunt nepot de rabin ...aproape ingropat de viu de germani. Poti avea incredere in poporul german si in doamna Merkel.............
    ...................
    In partea doua a interviului ATENTIE ATENTIE ATENTIE
    CIUTACU : ...ESTE ANUL IN CARE CANCELARUL DE AZI AL GERMANIEI DOAMNA MERKEL A SEMNAT CONTRACTUL CU STASI
    PRESEDINTELE ROMANIEI CRIN ANTONESCU : NU STIU...POATE.
    Robert Horvath Deva Nipon PRESS

    RăspundețiȘtergere