miercuri, 11 iulie 2012

Suspendarea votului Romaniei in Consiliu, spalarea rufelor in public si realpolitik-ul european

In ultimele doua zile mi-am folosit reteaua de cunostinte - functionari institutiile europene, diplomati, colegi jurnalisti si experti din think tank-uri - pentru a-mi face o idee despre ce imagine au asupra a ceea ce se intampla in Romania si cum vad ei toate reactiile publice atat din Europa, politicieni socialisti si conservatori, oficiali inalti ai Comisiei Europene, cat si din SUA, ambasadorul american sau purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

In primul rand, cand am vorbit despre situatia din Romania si propunerea unor politicieni germani de a suspenda dreptul de vot al Romaniei in Consiliul European sau chiar "expulzarea" Romaniei din UE, replica pe care am primit-o de cele mai multe ori a fost urmatoarea:

  • Pentru ca acest lucru sa se intample, Comisia Europeana trebuie - potrivit articolului 7 din tratatul de la Lisabona - sa constate un risc de derapaj intr-un stat membru. Si acest lucru nu s-a intamplat nici in cazul Ungariei lui Viktor Orban, nici cand Nicolas Sarkozy a comis acele abuzuri privind romii - in ciuda faptului ca si atunci comisarul Viviane Reding a avut o reactie foarte dura si nici macar atunci cand Berlusconi si-a facut o lege a imunitatii pe masura lui. Deci evenimentele din Romania sunt puse in aceeasi linie ca gravitate - privita din perspectiva europeana, nu a politicienilor, ci a unor oameni detasati, diplomati, functionari, ziaristi si experti, repet - cu cele enumerate.
  • In al doilea rand, procedura de suspendare a dreptului de vot in Consiliu este complicata, de durata si improbabil a se reusi. O explic aici succint: in baza articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, asa cum am mentionat, Comisia Europeana constata riscul major de derapaj al tarii in cauza. Aceasta opinie are nevoie de votul Parlamentului European. Si de o majoritate cu patru cincimi in Consiliu - iar asta nu pentru a impune o asemenea sanctiune, ci pentru a face niste recomandari. Iar daca statul in cauza nu aplica acele recomandari si nu imbunatateste situatia, Consiliul poate decide, cu majoritate calificata, suspendarea dreptului de vot sau o alta sanctiune. Si toata aceasta procedura ar dura foarte mult si ar putea avea o serie de piedici.

  • Sa particularizam la situatia Romaniei. Chiar daca ar vrea acum Comisia Europeana sa inceapa sa adopte o atitudinie mai dura cu Romania, va avea nevoie de votul parlamentului. Sa nu uitam insa ca in PE, grupul PPE a cerut o dezbatere despre situatia politica din Romania care nu a fost votata si de socialisti si liberali, deci n-a avut sorti de izbanda. Chiar daca s-ar schimba raportul politic din PE si ar fi votata, mai e nevoie de votul Consiliului, asa cum l-am descris mai sus.
Unii dintre interlocutori mi-au atras atentia ca nu trebuie sa uit sa citesc reactiile Bruxelles-ului sau ale cancelariilor occidentale si in termeni de realpolitik. Au fost reactii foarte dure, am argumentat eu, s-au pronuntat la modul la care nu au facut-o nici cu Ungaria. Ei bine, tocmai de aceea verbal sunt foarte duri si arata ca nu mai permit derapaje de la democratie si statul de drept, au folosit chiar termenii "lovitura de stat".

Reactia transanta a guvernului german, a cancelarului Merkel poate fi citita si intr-o alta cheie: o lovitura adresata socialistului Martin Schulz, presedintele PE, care si-a aratat sprijinul deschis pentru Victor Ponta. Am observat insa ca socialistii nemti au revenit asupra pozitiei lor si si-au nuantat mult pozitia, incercand, acum, prin cereri adresate Comisiei de a analiza lucrurile de a iesi onorabil din situatia in care s-au bagat.

Mai mult, cancelarul Merkel si-ar pierde un aliat in Consiliu, mi s-a astras atentia. Traian Basescu este un aliat-cheie pentru Angela Merkel, mi-a spus un analist german. Daca Ponta il va inlocui in Consiliu se va intari flancul sudic si opiniile sale asupra austeritatii.

O ultima remarca a acestor oameni detasati de Romania, straini de origine: nu intelegem, dupa cate eforturi de a adera la UE ati facut, cum pot ONG-urile voastre sa ceara sanctiuni impotriva Romaniei, sanctiuni foarte grave. Cum pot sustine, aliati ai politicienilor vostri, necesitatea suspendarii dreptului de vot in Consiliu ca pedeapsa la ce face guvernul vostru. Nu va dati seama ca se pot decide lucruri majore fara voi? In lunile urmatoare, anul viitor se va decide bugetul pe urmatorii 7 ani. De ce, pentru o lupta politica interna, anulati tot ce ati realizat? De ce alegeti sa va spalati rufele in public? Asa cum a facut si actualul guvern in iarna, cand liderii USl au mers la Bruxelles si au tinut o conferinta in PE pentru a acuza atentatul la democratie al lui Basescu la acea vreme. Invatati mai bine regulile jocului inainte de a vrea masuri extreme numai pentru ca intern simtiti ca puteti tine in frau tabara opusa doar cu ajutorul celor din strainatate.

Am spus si eu mereu asta, insa argumentele meu in aceste discutii a fost ca lucrurile sunt grave, ca este nevoie de reactie externa care sa fie luata in seama la Bucuresti, intrucat vocile nationale sunt ignorate, ca sunt atatea elemente care au atras atentia in mod negativ asupra Romaniei, de la disputa politica si suspendarea - prin modificarea regulilor in timpul jocului - a presedintelui, la plagiatul premierului. Le-a fost greu sa imi accepte argumentele. Replica pe care am primit-o, in diferite forme, a fost ca mai bine ne-ar preocupa economia.

Si un cuvant despre raportul asupra justitiei care se va publica in 18 iulie (asta daca nu se mai schimba ceva in urma vizitelor de astazi la Bruxelles a ministrului justitiei si a premierului). Asa cum am scris intr-o postare ieri, pana sa inceapa criza politica din Romania, Comisia Europeana lua in calcul mentinerea MCV pana la aderarea Croatiei, inca un an, iar raportul era unul bun. Ba mai mult, se vorbea - asa cum arata azi presa bulgara - despre desprinderea monitorizarii Romaniei de cea a Bulgariei, de ruperea pachetului. Evident ca imediat dupa ce a inceput criza lucrurile s-au schimbat si anticipam un raport prost, care afecteaza clar aderarea la Schengen. Am avut o declaratie a comisarului Reding in acest sens, oricum, care ne face sa spunem, deocamdata, bye bye integrarii in spatiul Schengen.

Numai ca aparitia informatiei in presa bulgara referitor la separarea monitorizarii si aprecierile pozitive la adresa progreselor inregistrate de Sofia este in mod evident parte a lobby-ului bulgar de a determina desprinderea de Romania in monitorizare. E o idee care a aparut inca din perioada preaderare, cand fiecare tara care statea mai bine vroia sa nu mai fie la pachet cu cealalta tara, care statea mai prost. Prin 2005 bulgarii vroiau decuplarea, prin 2006 Romania recuperase terenul si vroia ea decuplarea, dar Comisia ne-a luat mereu la pachet. Sa vedem acum daca le iese bulgarilor, care clar considera ca suntem o tinichea agatata de coada lor. Prieteni din institutiile de la Bruxelles imi spuneau cu tristete: ne rand bulgarii in nas, pana si bulgarii. E grav! Si e trist!

14 comentarii:

  1. Multumesc frumos pentru efort & comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dna Blajan, de curiozitate: cam cati dintre cei care v-au reprosat "spalarea rufelor in public" au TRAIT realitatile unui partid-stat, asa cum am trait noi? Cati dintre ei au simtit, la propriu, presa controlata de partid, legi controlate de partid, constitutie controlata de partid, educatie controlata de partid, economie controlata de partid, finante controlate de partid, justitie controlata de partid?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciunul, ca sunt straini, occidentali, functionari in institutii europene, jurnalisti, diplomati si experti in think tankuri, cum am spus. De-asta argumentele mele nu au avut ecou. Ei nu vad decat ca niste eforturi mari facute pentru a intra in UE sunt anulate de o disputa interna scoasa "in lume".
      insa eu am vrtu sa vad si care este atitudinea mediului european, bruxelles-ez dincolo de declaratiile politicienilor. ale unor oameni din institutii, care prin munca lor au legatura cu Romania, pe chestiuni mai tehnice decat bubuiala politica, ale unor analisti sau diplomati care se invartesc printr-un mediu din care nu apar des informatii pentru ca nu sunt cerute. si opinii.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns. Eram curios deoarece de aceasta imposibilitate de a intelege, de catre interlocutori, m-am lovit si eu in experienta mea de capsunar. Perceptia mea a fost ca ei nu puteau asimila un mediu in care totul este controlat intern, in care notiunile de alb si negru sunt definite si legiferate intern; pentru ei albul era alb si negrul era negru oriunde, faptul ca ele ar putea fi redefinite contrar realitatii li se parea de neconceput. "Chiar presupunand c-ar fi asa, reparati din interior!" "Cum? Cand esti educat ca negrul e alb, legea spune ca negrul e alb, mass-media spune ca negrul e alb?" Nu. "Nu se poate asa ceva!"...

      Ștergere
  3. A trecut ceva vreme si s-au intamplat destul de multe de cand Parlamentul European nu a acceptat cererea PPE. Asta se intampla pe 2 iulie. Astazi Presedintele Parlamentului European, care nu si-a ascuns pana acum originea socialista prin pozitiile luate, a declarat ca schimbarile din Romania sunt cel putin uimitoare si a incurajat Comisia sa verifice daca regulile si valorile europene sunt incalcate in Romania.

    Oamenilor de la Bruxelles le place politica, asa cum ne place si noua. Multi dintre functionari sunt de stanga. E de inteles reticenta initiala fata de ceea ce parea initial o ofensiva a PPE impotriva unui guvern socialist. Acum cred ca s-au mai lamurit lucrurile.

    Independenta Comisiei nu poate fi pusa la indoiala atunci cand si-a exprimat ingrijorarea. Poate ca de fapt reprezentam un model de urmat atunci cand facem apel la Comisia Europeana pentru arbitraj. Daca si societatea civila din Italia sau Franta ar face acelasi lucru, integrarea europeana ar cunoasta un salt caltitativ.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu reusesc nici acum, la zile bune dupa ce a inceput "petrecerea" ce se doreste de fapt. Pur si simplu nu inteleg.
    Nu inteleg cum isi imagineaza Ponta si Antonescu, ca vor calca totul in picioare fara sa fie trasi serios de urechi de catre UE. Problema cea mai mare nu e UE ci INVESTITORII. Oamenii astia distrug economia.
    Nu-i inteleg pe romani. Cat de batut in cap sa fii ca sa nu poti observa FAPTE clare de incalcare a statului de drept.
    Cat vor mai sta in casa?!!! De fapt intrebarea dureroasa este: vor reusi sa-si dea jos ochelarii de cal pana la alegerile din toamna sau ne vom trezi ca USL castiga 60% din mandate?!
    Concluzie: daca eu, roman din Romania nu reusesc sa inteleg ce se intampla in tara in care locuiesc, ce pretentii avem de la niste oameni care au in spate sute de ani de democratie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce vor? Sa se protejeze de justitie, ei si acolitii, 3/4 din pesede, felix, etc.

      Ștergere
    2. E mult prea putin. De justitie se puteau apara si fara atata graba.
      Eu cred ca e mult mai mult. Apar din ce in ce mai multe informatii ca interesele nu sunt romanesti. Este extrem de grav!

      Ștergere
  5. Am uitat să vă-ntreb mai devreme: careva dintre oficialii menţionaţi au văzut poza cu Voicu - condamnat la cinci ani cu executare - votând cu ambele mâini în Parlament? Sau vreuna, la fel, cu senatorul-condamnat definitiv Sergiu Andon? Şi, dac-au văzut-o, ce legi cred dlor că votează cei doi aşa de entuziasmaţi?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se pare un articol foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Menaru, ai mare dreptate, si in zona noastra (germana) sunt aceleasi semnale: se intreaba de ce vrem mereu sa demonstram ca avem permanent nevoie de tutela! Plus ca diferenta dintre noi si bulgari e ca bulgarii gandesc strategic! Noi suntem izolati, refuzam sa ne integram cumva chiar in spatiul sud-est european unde am fost inghesuiti pana acum, nu reusim sa inchegam nimic nici cu tarile Vishegrad.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit zilele trecute că este posibil să fie oprite fondurile europene sau că vom fi expulzaţi din UE şi m-am gândit în felul următor: cum e posibil ca atunci când o ţară ajunge să fie condusă de politicieni proşti, autoritari, corupţi, spuneţi cum vreţi, să fie pedepsiţi pentru asta cetăţenii? Unde este înţelepciunea UE de a face manevre ca acei politicieni să fie aduşi pe calea cea bună, nu să lase de izbelişte o tară cu totul doar pentru că ajunge la un moment dat să fie prost guvernată? Credeam că spiritul ue este acela al solidarităţii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si politicienii nu sunt votati de catre cetateni? Politicieni minabili => popor minabil! Politicienii nu se pun singuri in fruntea tarii! Au fost manifestatii impotriva coruptiei, impotriva incompetentei politrucilor?! Nu, pe cetateni ii doare-n cot, UE trage concluzia ca daca pe cetateni nu-i intereseaza, voire plus, voteaza astfel de politicieni, tara e condusa de reprezentanti reprezentativi!
      Daca vrem sa scapam de deseurile din parlament tre s-o facem NOI CETATENII, nu sa asteptam ajutor de la maica UE!

      Ștergere
  9. Politicienii ,mai nou,se intrec in a minti grosolan,cu zambetul pe buze(nu va mira modul la care Ponta isi iminta mentorul pana si in ceea ce priveste etalarea zambetului tamp ,cu gura pana la urechi?);jurnalistii,calcati in picioare(da,stim, Sova,Nicolai,Voicu,Cezar Preda doar au auzit sau au citit asa ca pot sa-si faca pantofii cu ei!!!), asista neputinciosi la reality show-ul obscen "cine minte mai tare"oferit zilnic la ore de maxima audinta .Mangaiat parinteste pe crestet de Schultz Ponta a reusit inca odata sa bata toba lui,fara ca nimeni sa-l tulbure;cum este posibil ca ,dupa ce ,in pura traditie a misto-ului de mahala, i-a mai tras-o en passant D-nei Merkel si a explicat senn ca este supernormal ca Presedintele unei tari sa fie impachetat(curat constitutional!!)in doua zile pentru ca alesii neamului tocmai isi facusera bagajele de vacanta...deci cum este posibil ca nimeni sa nu-l intrebe de ce guvernul a incalcat prevederile constitutionale restrangand prin Ordonanta de Urgenta atributiile Curtii Constitutionale?Este uimitor cum povestea larimogena a mai nou antisemitului pocait Sova a reusit sa adoarma presa.Si aceasta este numai una dintre masurile in afara legii ale guvernului care se pare ca vor ramane netaxate,chiar si la Bruxelles.A propos de viteza:si desfiintarile,reorganizarile,intimidarile ,abuzurile din mediul academic survenite numai si numai pentru ca in Romania sa nu fie posibila demascarea institutionala a hotilor de idei si concepte ,s-au intamplat tot din cauza sesiunii care trebuia sa se incheie(de data asta nu parlamentare,ci universitare)?
    Pentru ca ,oricat de mare performer al siluirii golanesti a adevarului,Ponta va trebui sa raspunda.Nu stiu daca atunci il va mai imita asa de bine pe iliescianul sau mentor....

    RăspundețiȘtergere