luni, 16 iulie 2012

Ministrul Corlatean dezinformeaza crunt privind raportul MCV

Citesc urmatoarea afirmatie facuta de ministrul justitiei Titus Corlatean la Antena 3 referitor la efectele crizei politice asupra raportului asupra justitiei:

 Intrebat cum va fi afectat raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificate, prezentat pe 18 iulie, Titus Corlatean a declarat:

"Eu cred ca va exista o evaluare obiectiva, corecta, cu privire la partea de fond, progresele, masurile inregistate, inclusiv cele adoptate de Guvernul Ponta. [...] Pe aceasta parte va fi o evaluare obiectiva si se va consacra faptul ca a fost un progres. Pe de alta parte va exista o adaugare mai politica si, in mod clar, exista un risc de afectarea a concluziilor, de natura politica de aceasta data, care se va adauga la un document care ar fi trebuit sa fie strict tehnic. Tot ce s-a intamplat, aceasta campanie de denaturare, isi va spune efectele."

Dezinformarea consta in faptul ca ministrul catalogheaza raportul asupra MCV unul "strict tehnic", in conditiile in care lucrurile nu stsu asa. Intotdeauna raportul din vara - pentru ca va reamintesc ca in iarna, de obicei in februarie, aveam o evaluare strict tehnica, ce inventaria progresele si obiectivele , iar in vara o alta - era un raport politic, cu o puternica componenta politica.

 Dovada o gasiti consultand acest link (http://ec.europa.eu/cvm/progress_reports_en.htm), este pagina de internet a Comisiei unde sunt toate rapoartele asupra MCV din ultimii 5 ani, adica de la aderare si de la impunerea acestei monitorizari.

 Cu atat mai mult acest raport din vara, care urmeaza sa faca si un bilant al MCV in cei 5 ani si sa prezinte o decizia Comisiei Europene privind viitorul - continuarea sau terminarea - MCV. Prin urmare, faptul ca ministrul justitiei spune ca trebuia sa fi un raport strict tehnic este cel putin o dezinformare. Intotdeauna rapoartele strict tehnice au fost cele din februarie, cum s-a intampla si anul acesta. O simpla consultare a documentelor de la linkul atasat ofers si dovada.

Iata si ce spunea Michele Cercone, purtatorul de cuvant al doamnei Reding, in 8 februarie cand a fost rpezentat raportul tehnic asupra MCV:

Rapoartele nu includ o evaluare politica a evenimentelor din cele doua tari. Evaluarea politica va fi parte a raportului din vara.

Un comentariu:

  1. Nu cred ca exista dubii ca MCV-ul va fi continuat. Intrebariile care se nasc:
    - pana cand? va fi iarasi un calup de 5 ani sau..
    - cum impacteaza asta Schengen-ul? pp.ca nici nu se mai pune problema de Schengen cel putin pentru cativa ani..
    - vom fi pedepsiti suplimentar, prin decuplarea de BG?

    Toate cele bune si felicitari pentru articole si profesionalism!

    BP

    RăspundețiȘtergere