vineri, 8 mai 2009

Incetati cu prostia ca romanii vor calatori in SUA fara vize de la sfarsitul lui 2009!

Ma exaspereaza de fiecare daca cand vad stiri referitoare la lucruri pe care colegii mei stiu ca sunt imposibile, obiectiv. Unul dintre ele este acea eliminare a vizelor de calatorie in SUA pentru romani. Normal ca astfel de stiri s-au inmultit acum ca ministrul de externe Cristian Diaconescu este la Washington. Oamenii de pe externe care transmit mai departe informatii fie pe surse, fie declaratii ale ministrului scoase din context sau fortate stiu foarte bine ca sunt non-stiri, pentru ca nu e posibil ca romanii sa calatoreasca pana la sfarsitul anului fara viza in SUA.

Am incercat, inainte de plecarea ministrului in SUA, sa il prind pentru a-mi explica de unde afirmatia lui facuta la Realitatea FM ca vom scapa de vize pana la sfarsitul anului. Purtatorul de cuvant de la MAE mi-a zis ca nu l-a mai prins pe ministru, care tocmai iesise pe usa ministerului, si mi-a zis ca este valida o astfel de informatie. Stie foarte bine, la fel ca si mine, ca nu m-a prostit si de aceea vroiam sa il prind pe ministru, pentru a explica un lucru imposibil.

De cand Diaconescu e in SUA a aparut tot pe surse faptul ca Romania a a primit mesaje incurajatoarea privind ridicarea vizelor de la congresman-ul Richard Lugar. Ma ocup de ceva ani de MAE sa nu imi fie greu sa identific sursele diplomatice care au declarat asta pentru agentiile de presa, ii stiu si pe oamenii care scriu aceste stiri. Stim cu totii ca astfel de informatii sunt non-stiri, din motive absolut obiective.

Stim cu totii ca informatiile pe surse au aparut pe o tema de maxim interes, pentru a arata ca ministrul a facut ceva in aceste doua zile in State, in care inca nu s-a vazut cu Hillary Clinton. Nu minimalizez vizita lui Diaconescu, dar americanii au alte prioritati: se vede din intalnirile din ultimele zile ale Seretarului de Stat cu omologii afghan si pakistanez si cu cel rus. Ca vrea ministerul sa arate ca Diaconescu nu pierde vremea, e ceva. Ca intoxica pe un subiect atat de important, e altceva. (Tocmai am primit informatia - sunt inscrisa pe lista de informatii pentru presa a Departamentului de Stat - ca Diaconescu se intalneste cu Clinton la ora 11.30, ceea ce inseamna 18.30 la Bucuresti)

Si voi explica de ce, ca ma exaspereaza informatiile astea false si este necesar sa explic de ce este atat de greu sa fie eliminate vizele pentru romani. Mi se pare si mai dificil acum, ca este o administratie democrata la Washington.

Eliminarea vizelor pentru romani inseamna includerea Romaniei in Programul Visa Waiver (VWP - acronimul in engleza al programului pe care il voi folosi mai departe).

Ca sa fii inclus in acest program, ca tara, trebuie sa indeplinesti niste criterii obiective, cele mai importante dintre ele fiind:
  • o rata de refuz a vizelor de 3% ( a fost de 10%, dar noua administratie de la Washington a redus-o la 3% incepand cu 30 iunie 2009)
  • introducerea pasapoartelor biometrice (cu cip) in tara aplicanta
  • o colaborare stransa a autoritatilor americane cu cele ale statelor care sunt incluse in program privind oferirea de informatii privind infrasctiuni grave comise de cetatenii lor, acte de terorism cunoscute sau suspiciuni privind acte de terorism
  • rapoarte periodice privind pasapoartele furate sau pierdute
  • cooperarea privind masuri de securitate in avioane - introducerea acelor serifi ai aerului pe zborurile spre SUA - si in aeroporturi
In plus, este si o chestiune care tine de implementarea, de catre statul american, a doua sisteme informatice: sistemul de monitorizare al iesirilor (Exit System) si sistemul de autorizare electronica a pasagerilor (Electronic Travel Authorization System), unul in 2009, altul in 2010.

Al doilea, sistemul de autorizare electronica a pasagerilor (Electronic Travel Authorization System), a fost implementat si inseamna ca fiecare cetatean din tarile incluse in VWP trebuie sa completeze, inainte de plecarea in SUA, un formular si sa primeasca un raspuns inainte sa plece spre SUA.

Pe de alta parte, pe site-ul VWP apare mentiunea urmatoare privind calificarea tarilor pentru acest program: In addition, designation as a VWP country is at the discretion of the USG. Meeting the objective requirements of the VWP does not guarantee a successful candidacy for VWP membership. In traducere: desemnarea unei tari ca membru al VWP este la discretia Guvernului SUA. Indeplinirea criteriilor obiective ale VWP nu garanteaza si o candidatura de succes pentru apartenenta la VWP. Adica depinde de administratia de la Washington, presedintie si legislativ, acceptarea in program.

Cum sta Romania si de ce romanii nu vor calatori in scop turistic in SUA fara vize prea curand?
  • RATA DE RESPINGERE - Department of Homeland Security (DHS - departamentul pentru securitate interna) a decis ca, de la 30 iunie 2009, rata de refuz sa fie de 3% (nu de 10%) pe o durata nedeterminata, pana cand sistemul informatic privind monitorizarea iesirilor aeriene va fi implementat. Congresul a decis testarea capacitatatii DHS şi a liniilor aeriene de a colecta astfel de date biometrice, nu se stie inca in mod clar cand va implementa DHS sistemul, darmite cand va fi gata testarea, deci este evident ca nu este vorba de doar cateva luni.
  • Mai mult, rata de refuz a vizelor pentru cetatenii romani este, potrivit datelor din 2007, de 25%. Ea a scazut fata de 2006, cand era de 37,7%. Departamentul de Stat nu a facut publice datele pentru 2008, dar - presupunand ca a scazut din nou cu 12% - ea ar fi de 13% pentru 2008. Este o estimare grosolana, fireste, dar comparati 13% cu 10% sau, si mai actual, cu 3%. Vi se pare ca Romania indeplineste acest criteriu obiectiv?
  • Nu cred in declaratiile celor de la MAE facute de-a lungul timpului, potrivit carora Romania va cauta sa ceara si alte criterii de evaluare, casa sa indice faptul ca rata de remanenta a romanilor pe teritoriul SUA e mica, pentru ca SUA nu o va lua in considerare, neavand cum sa masoare acest coeficient. Nu stie exact cati romani, mexicani, chinezi sau canadieni raman pe teritoriul SUA anual, din moment ce ei devin ilegali acolo.
  • "Din pacate, incapacitatea statutara a DHS de a creste rata de refuz peste 3% va face si mai dificila calificarea unor tari ca Romania pentru includerea in Visa Waiver", a spus pentru NewsIn, cu doua luni in urma, directorul VWP. Vi se pare ca declaratia lui lasa vreun indiciu ca romanii vor scapa de vize pana la sfarsitul lui 2009?
  • CELELALTE CRITERII - Romania a introdus pasapoartele biometrice, cu cip, din decembrie 2008. Deocamdata doar cei care si-au facut pasaport dupa acea data au pasapoarte de care trebuie, dar astsa nu e o problema, vom sta la cozi sa ni le schimbam daca vor elimina americanii vizele.
  • In noiembrie 2008, Romania si SUA au semnat "Declaratia dintre Ministerul Internelor si Reformei Administrative al Romaniei (MIRA) si Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite ale Americii (DHS) privind principiile de cooperare in vederea intaririi masurilor bilaterale de securitate pentru calatoriile internationale si a indeplinirii cerintelor Programului Visa Waiver".
  • Pe scurt, eliminand titlul lung, MAE a explicat clar ce inseamna documentul: este un gest diplomatic ce arata "angajarea vointei politice a celor doua guverne pentru indeplinirea unui set de masuri menit sa faciliteze accesul Romaniei in Programul Visa Waiver", iar declaratia confirma vointa politica a Romaniei pentru continuarea procesului de creare a conditiilor pentru eliminarea vizelor pentru romani, pentru calatoriile de scurta durata, in scop turistic sau de afaceri.
  • In februarie 2009, autoritatile romane si americane s-au intalnit pentru a discuta progresele facute de Bucuresti dupa semnarea documentului.
  • "Discutiile au fost axate pe realizarea unui schimb util de idei si puncte de vedere cu accent pe evolutiile inregistrate in domeniile care fac obiectul criteriilor accederii la Program", informa Ministerul de Interne. Adica romanii au aratat ca au implementat pasapoartele biometrice si s-a discutat problematica referitoare la securizarea frontierelor si activitatile specifice de combatere a migratiei ilegale, criminalitatii organizate, precum si a terorismului.
Pe langa aceste criterii tehnice, se stie clar ca o administratie democrata face mai dificila includerea Romaniei in VWP, mai dificila intrarea, in general, in acest program. Este evident acest lucru si din faptul ca au inasprit conditiile, au redus rata de refuz de la 10% la 3%, ceea ce ne califica si mai greu.

In conditiile in care presedintele e democrat, legislativul e majoritar democrat... judecati singuri. Pe de alta parte, Romania are de luat niste dividende in urma bunului parteneriat strategic cu americanii, a faptului ca am fost prezenti alaturi de ei in Irak, ca sa nu mentionez decat un element. Ce greutate va avea asta in ridicarea vizelor, ramane de vazut. democratii din congres nu au considerat in trecut ca atarna prea greu, in ciuda sustinerii pe care a aratat-o republicanul Bush Jr. in aceasta privinta. Probabil ca lamuriri vom avea dupa vizita lui Basescu la Washington, pregatita acum de vizita ministrului Diaconescu.

21 de comentarii:

  1. grrrr.. si "io" care speram ca declaratiile ministrului se vor adeverii,,,

    RăspundețiȘtergere
  2. daca este dorinte politica de ambele partile, este si posibilitati sa se intample acestea. Zvonuri nu so iscat digiaba.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cui ii pasa? Chiar vrea cineva sa mearga in SUA? Nu sunt atatea tari de vizitat in care chiar exista ceva de vazut, decat o natie de oameni indobitociti si indoctrinati?!

    hf in Europa, Asia, Africa, Australia....

    RăspundețiȘtergere
  4. Vor veni atatia americani in RO de vom introduce noi vize pt ei. Din pacate in SUA se va muri de foame.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim: se presupune ca oficialii fac declaratii responsabile pe astfel de teme. altfel, ar trebui sa se abtina sau sa nuanteze lucrurile.

    @ionica: auzim asta de ceva ani buni, ca se vor ridica vizele. nu este un zvon, este ceva ce, la un moment dat, va deveni realitate, insa in acest moment sa dai un termen cu atata fermitate este intoxicare.

    @fny.ro: sunt foarte multi care or sa mearga in SUA ca turisti, chiar daca pe tine nu te atrage aceasta tara. pentru ca, evident, vorbim de vize pentru o perioada de sedere in State nu mai mare de 90 de zile. nu cred ca risca SUA sa fie invadata de romani, insa in mod cert sunt oameni tineri si cu bani care vor sa isi faca vacante si in SUA. pentru ei ar fi mai usor sa nu fie nevoie de viza.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Menaru cind am aplicat pentru viza de SUA mai vizitasem cel putin 30 de tari inainte, iar interviul la mine a durat fix 10 secunde:
    - When do you plan to visit US ?
    - Don't know I want the visa in case I need to visit US.

    Nu cred ca viza este un impediment cind vrei sa vizitezi cu adevarat o tara.. e doar o formalitate de care multa lume se cramponeaza pentru ca au ceva de ascuns.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma surprinde naivitatea Dvs.Stiti ca in politica totul este posibil.America,in momentul de fata,cauta orice sursa de a face bani (se vorbeste chiar de legalizarea marijuanei in California) si eu cred ca este posibil ca ei sa se orienteze si asupra turismului din Romania.Nu conteaza rata respingerilor si situatia pasapoartelor.Daca ei zic OK toate acestea sunt inutile.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca pun in balanta ce au de castigat cu turismul practicat de romani si ce au de pierdut cu imigratia ilegala si terorismul,va spun ca al doilea cantareste f greu,asa ca,autoarea articolului are foarte mare dreptate.Eu sunt acum in USA si va spun ca nu aici este criza economica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Accesul fara viza in USA pentru romani reprezinta acceptarea Romaniei in acel club al tarilor democratice si mai ales securitare.
    Cine are bani poate opta pentru o excursie in USA cu o agentie de turism.In schimb daca Romania ar fi acceptata in acel grup,aceasta ar fi un indicator a nivelului atins in viata economica a tarii.Prin alte cuvinte s-ar demonstra ca in Romania nivelul de trai este la un nivel acceptabil si romanii nu mai sunt nevoiti sa rezideze ilegal in alte tari.Romania mai are trei conditii ca sa fie in topul tarilor dezvoltate economic. Accesul fara viza in USA,includerea in spatiul Schengen si calificarea pentru euro. Ordinea prea putin conteaza. A 4a conditie,membru al Comunitatii uropeemne a fost indeplinita.
    Va doresc succes pentru celelalte trei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si cind se va da viza la liber ptr. SUA sa vedeti Romanii pe canalele de stiri americane.Iar au furat de acolo,iar au dat un tun dincolo,iar au inceput sa cerseasca pe bulevardul cutare,iar un Roman a violat-o pe grasa aia,iar a dat cu toporul in cap la ala,si lista continua cu tzepe la credit carduri,dupa care la furat prin magazine si dupa care la dat tzepe cind a fost vorba sa plateasca aia sau ailalta si nu se mai termina lista,ca pe unde a fost Romanul,si-a lasat semnatura de cetatean HOT dar aia nu mai vede nimemi,dar stie sa zbiere si sa critice pe toate tarile din lume.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu cred ca declaratiile oficialilor nostri sunt pur electorale , cam ce tot auzim de 20 de ani incoace; in ceea ce priveste orientarea spre "Romanica" a US in scopul atragerii banilor proveniti din turism ... cred ca este o gluma. 1/2 din populatia Romaniei abia daca isi permite un concediu pe altundeva decat la tara si nu in afara granitelor ( bulgaria )
    Din punctul meu de vedere "oficialitatile" noastre ne privesc ca pe o turma de oi numai buna de prostit si mintit; cu alte cuvinte inlaturarea vizelor = majorarea salariilor in invatatmant daca pot folosi aceasta comparatie ...

    RăspundețiȘtergere
  12. cum reusiti sa vorbiti la trecut in viitor?
    "a redus-o la 3% incepind cu data de 30 iunie 2009" poate sintem deja in 31 iunie si nu stiam

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai avem mult de asteptat, asa cum am asteptat sa fim parte a Uniunii Europene. Nimic nu depinde de noi sau de oficialitatile noastre. Cand va veni timpul, cu singuranta vom fi anuntati!

    RăspundețiȘtergere
  14. @monika: NOI nu indeplinim MULTE conditii. americanii nu au nimic cu noi. tot noi avem probleme cu noi insine. pana nu ni le rezolvam, nu pupam VWP.

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar crede cineva ca Ungaria sau mai ales Polonia a indeplinit toate cerintele pentru eliminarea vizelor?
    Polonia e tara cu cel mai mare numar de emigranti in Europa si totusi a primit dezlegare pentru vizele SUA.
    Totul e sa vrea SUA sa le elimine...

    Respecte tuturor

    RăspundețiȘtergere
  16. mias dori ff mult ca romanii sa calatoreasca fara viza in sua si sa se rezolve asta sa se scoata viza dar daca se va rezolva cred ca tot cei cu bani vor merge acolo nu oamenii obisnuiti mediocri sincer miam dorit tare mult sa vad america dar nu stiu daca va fi posibil vreodata ca sunt multe viza bani etc

    RăspundețiȘtergere
  17. Salutari tuturor!
    Sunt un roman stabilit in USA (de ceva timp). Ridicarea vizelor va deveni o realitate, desigur. Este un proces firesc de "unificare" a Lumii. Dar mi-e groaza...Desi pe de o parte ma bucura ideea, ma gandesc ce renume au Romanii in Europa (mai ales o anumita minoritate!). In USA romanii sunt respectati si apreciati. Nu auzi de romani hoti, violatori, etc. (desi e un numar mare de romani aici, legali si ilegali). Chiar si cei care sunt ilegali, muncesc din greu, preferand aceasta cale de a castiga un ban. Cine va veni in America (daca se vor ridica vizele)? In afara de turisti si membrii a familiei, vor veni si acele persoane care au deja bani, obtinuti in Europa prin diferite metode criminale. Si aceste persoane (stiti prea bine la cine ma refer), au facut din asta un stil de viata! Cersit, furat din magazine, hotii la drumul mare...Mi-e groaza! Sper sa nu ajung sa-mi fie rusine sa spun ca sunt ROMAN! Asa cum s-a intamplat in vestul Europei...

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentrul anonim!
    Stai linistit domnule anonim romani nu vor invada america la cersit sau la furat .Tie iti este rusine ca esti roman pentru ca te simti inferior rasei americane! Romani prefera tarile din vestul europei pentru ca sunt mult mai dezvoltate de cat SUA si au un sistem social mult mai bun fata de ce exista in SUA .Apropo daca tot zici ca locuesti in america stiai ca SUA e tara cu cea mai ridicata rata a criminalitati stradale??? stiai ca in SUA mor zilinc mai multi oameni inpuscati decat in ori ce alta tara depe glob??? Te rog frumos cand mai postezi mesaje pe net mai informeazate si tu si nu mai scrie doar ce stii tu sau doar ce vezi la tv despre SUA . Nu trebuie sati fie rusine ca esti roman ! in comparatie cu americani noi romani avem o istorie avem traditie ne laudam si ne mandrim cu cei al nostru nu am furat nimic de la alte popoare .

    RăspundețiȘtergere
  19. Ba uite ca mie imi este rusine ca sunt romanca.
    Ca si anonim, traiesc in SUA de cativa ani si de fiecare data cand sunt intrebata care este tara de origine ma simt ca un rahat.
    De asemenea ii dau dreptate lui 'anonim' pentru ca furatul este la moda si nu o singura data am avut aceeasi presimtire ca in cazul in care se scot vizele o sa fie conturata o asa 'frumoasa' imagine incat sper ca pana atunci sa am cetatenia americana.
    Pe de alta parte. Americanii nu au furat nimic de la nimeni. La urma urmei fiecare a venit si contribuit cu ce a putut si asa s-a contruit un cionglomerat de culturi, obiceiuri. Aceste lucruri nu sunt furate.
    Daca vine un roman in SUA si incepe sa faca mititei peste 10 ani o sa spuneti ca americanii au furat mititeii de la romani.
    De unde pana unde ?

    RăspundețiȘtergere
  20. salutare !!!sunt roman si locuiesc de 3 ani in state .personal sunt foarte dezamagit de aceasta tara numita si "Visul American".America este cu mult in urma fata de Europa,...in mai multe privinte exceptie facand domeniul militar.Pentru cei care au venit aici inainte de '89 a fost o realizare dar pt generatiile tinere care au apucat sa calatoreasca liber in EU inainte sa vina in state nu mai este o mare realizare deoarece pot face comparatie cu tarile europene unde LIBERTATEA inca EXISTA cu ADEVARAT.Aici am intilnit numai INDOCTRINATI ca pe vremea lui Ceasca iar daca vrei sa rezisti tre sa spui ca ei,....si multe altele.Nu mi-e rusine ca sunt ROMAN si pe oriunde am fost toti au stiut ca sunt ROMAN si am lasat loc de 'buna ziua'Ca toate tarile si popoarele avem si oameni buni si oameni rai dar nu m-am lasat niciodata coplesit si patat de faptele unora si intotdeauna am aratat partea buna a romanilor.Inainte de State am trait si lucrat ,platit taxe in 14 tari diferite......si sunt inca roman simt romaneste si voi muri ca un roman .

    RăspundețiȘtergere
  21. sal!va spun o sa fim batrani si vom avea nevoie de vize....

    RăspundețiȘtergere