marți, 15 decembrie 2009

Ce ii transmit liderii europeni lui Basescu: ai nevoie de guvern cu sprijin larg, continua reformarea justitiei, fii un sprijin in UE

Liderii europeni, deocamdata, ii transmit felicitari presedintelui Basescu. Daca nu gresesc, Sarkozy a fost primul, urmat de presedintele Parlamentului European, de premierul britanic si de presedintele Comisiei Europene. Marturisesc ca astept mesajul lui Obama. Si al Angelei Merkel.

Deci care sunt mesajele esentiale din scrisorile de felicitare adresate de liderii europeni, dand la o parte cuvintele politicoase si firesti intr-o astfel de ocazie?

Sarkozy: Sunt convins ca acest nou mandat pe care vi l-au dat romanii ne va permite sa intarim relatiile noastre exceptionale de prietenie si cooperare care unesc tarile noastre, in continuarea parteneriatului strategic pe care l-am semnat in 4 februarie 2008. Fiti sigur de dorinta mea personala si de determinarea tuturor autoritatilor franceze de a actiona in acest sens. Tarile noastre trebuie sa faca fata unor provocari importante. (...) Stiu, din experienta, ca pot conta pe sprijinul dvs.

Buzek, presedintele PE: Ca presedinte al Romaniei veti avea o sarcina dificila avand in vedere conditiile economice actuale deosebite din intreaga lume, dar si multe oportunitati de a transforma viata oamenilor in bine. Am observat, in cadrul reuniunilor de la Bruxelles, abilitatile dumneavoastra de negociator si de promotor al valorilor si aspiratiilor romanesti. Imi doresc sa promovati in continuare interesul si vocatia europeana a romanilor.

Brown: Ati primit un mandat pentru continuarea actiunilor decisive de reformare a justitiei, aceste reforme asigurand un progres semnificativ in combaterea coruptiei si cresterea performantei in sistemul judiciar. Puteti conta pe sprijinul nostru deplin in acest domeniu. Apreciem, de asemenea, relatia stransa de cooperare in activitatile de combatere a infractionalitatii.

Barroso, presedintele CE: Prima si cea mai urgenta sarcina care sta acum în fata dumneavoastra este formarea unui nou guvern, capabil sa reuneasca un larg sprijin in Parlament. O abordare consensuala si inclusiva este cu atat mai importanta in aceste vremuri dificile.

13 comentarii:

  1. Pai, stai, sa aiba si timp. Mai are de spart capetele la vreo 2 partide, 5 ziare, 2 televiziuni si trei duzini de prieteni incomozi si dusmani de toate felurile. Si mai are si problema celor 5 milioane. Full time job, modernizarea asta. Poate prin 2013. Ii cauta el pe baietii de la UE. Eu zic sa nu stea totusi lipiti de telefon.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai Merkel l-a felicitat direct si personal la reuniunea de iarna a PPE.

    Iar Obama.... o fi auzit de Romania !?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vor tine seama Boc, Berceanu, Videanu si, finalmente, Traian Basescu de mesajul lui Barosso? Daca sunt lacomi, exclusivisti si iresponsabili, nu, daca sunt oameni de stat, da.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie deschisa calea pentru reconciliere prin numirea unui premier neutru (preferabil un tehnocrat) si a unui guvern de tehnicieni. Campania electorala sub orice critica a lasat in urma resentimente adinci, neincrederea intre partidele politice este mare.Cred ca oameni ca Basescu,Geoana, Antonescu ar trebui sa se retraga temporar de sub luminile rampei, au aruncat prea mult unul intr-altul cu mizerii personale.Sa-i lasam pe experti sa ne scoata din criza si sa faca reforma Statului Roman si apoi, daca si noua ne va place, sa se poate relua mascarada politica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Destul de dificil de realizat in Romania ceea ce doreste UE deoarece aici predomina relatiile tribale, reactiile primitive, lacomia, lipsa de educatie si de cel mai elementar bun simt si sa nu mai vorbim de spiritul civic. Din aceasta masa puturoasa au fost, sunt si vor fi selectati (emanati !..) asa numitii "conducatori" care au si priza la populatie. In concluzie, in urmatorii ani ne asteapta vremuri triste si grele .... sarman popor roman.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ideal ar fi un guvern de unitate nationala ! Cu un clar program (parametri impusi de FMI ).
    Din pacate , cu circul politic de care au dat dovada , cred ca este imposibil pentru partide sa puna mai presus interesele tarii !
    Conteaza interesele "gastilor"din fiecare partid . Tare ma tem ca interesele astea , individuale , din PNL si PSD ne vor duce drept la alegeri anticipate !
    Remarcati ca nu se discuta de programe , solutii ? Se discuta de fotoli, scaune ! Crin cere postul de prim ministru, Geoana o sa ceara ceva post si el si uite asa tot mai aproape de colaps ajungem !

    RăspundețiȘtergere
  7. Anne Marie am inteles (cred eu) mesajul tau... ar fi timpul ca Base sa mai lase de la el.
    OK, dar tu ce crezi, cei care au fost "invinsi" in atitea consultari electorale ce ar trebui "sa lase de la ei" ?
    Pentru ca vad ca cer:
    1. prim ministru PNL (care este doar al treilea partid al tarii)
    2. super comisie parlamentara, care sa treaca peste decizia CCR (mie asta mi se pare cea mai grava pretentie, decrebilizeaza institutiile statului)
    3. guvern PSD - PNL , eventual guvern de uniune nationala (de parca ar fi partidele care ar fi cistigat alegerile).
    Si acum vin si te intreb, nu ai senzatia ca , datorita celor 2 pnl si psd, ne intoarcem de unde am plecat cind cu demiterea guvernului Boc?
    Unde exista in atitudinea celor doi o modificare legata de faptul ca ACCEPTA rezultatul acestor alegeri.
    Acum o iau de la capat cu guvernul Iohannis reloaded (dar fara el ;-), dar implicit la vot a fost si aceasta varianta (care nu a cistigat). Deci ce facem ? Ne invirtim in cerc, indiferent cite votari facem, ei (PNL si PSD) nu vor sa ACCEPTE sa isi modifice actiunile in functie de ce am votat noi ?
    Si bineinteles ca de vina va fi tot... marinaru' nu-i asa ?!?
    Suna f frumos ce zice Barroso, dar probabil cu alti politicieni, mai vestici.
    PS. uite, am citit de o eventuala candidatura a lui Mihai Razvan Ungureanu ca prim ministru.
    Liberal a fost (si poate inca mai este), experienta in domenii f delicate are, in PDL nu a fost...deci ar fi o varianta f buna. Are un mare "defect", se intelege normal cu Presedintele. Facem pariu ca nu va fi acceptat chiar de catre PNL !?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sant convins ca Domnul presedinte Basescu pe fondul genetic cat si din viata de Marinar nu poate sa se schimbe{sa anbrace haina de Presedinte}va continua pe un plan superior conflictele si divizarea societatii Romanesti matem chiar si de un razboi civil e un pericol pentru societatea Romaneasca a demostrat prin comportament ca e instabil in ceia ce face.Acestui Zeus nu-i pasa de popor.Dumnezeu sa ne ajute cu toate ca nu sant sanse.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Dan Dinu: singurul mesaj al postarii mele este sa atrag atentia asupra a ceea ce au crezut liderii europeni amintiti sa puna accentul. Nu e niciun mesaj legat de Basescu. Doar ca sper ca a inteles mesajul celor aproape50% care nu l-au votat si al celor care in turul I l-au parasit pt comportamentul din primii 5 ani de mandat. Vin sarbatorile, nu-mi doresc decat liniste. Pentru mine si pentru noi toti. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Menaru
    suna frumos "nu-mi doresc decit liniste. Pentru mine si pentru noi toti."... noi avem avantajul de a putea inchide ORICAND calculatorul si de a ne retrage din virtejul lumii pe care o comentam cu atita pasiune. Altii, cei care poarta raspunderea conducerii unei tari, nu pot face asta.
    Lor le cerem sa fie supermani.... Hai sa le cerem sa fie doar sinceri si cinstiti cu noi.
    Oricum, multumesc de raspuns.. :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Citind ce scrie aici (http://www.elenaudrea.ro/blog/destinul-acestei-tari) eu cred ca putem inchide robinetele la gaze si apa, stinge lumina, trage heblul, scoate sigurantele, trage obloanele si pune lacatul pe Romania. In cinci ani s-a jucat de-a mama si de-a tata, acuma va fi si mamal si tatal, incestuos sau nu. Nu mai am vreo speranta de bine, nu mai am puterea sa gandesc pozitiv.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Menaru: daca vroiai liniste probabil ca nu il sustineai pe Basescu. Incredibil cum a putut spala pe creier atatia oameni inteligenti in alte situatii... Un fel de hitlerism balcanic.

    @Dan Dinu: PSD + PNL pot face ce vor, de-aia se numeste negociere. Sper sa se tina tari pe pozitii.

    PS: Urasc PSD-ul dar in actuala conjunctura faptul ca pot gandi dincolo de cortina pusa de discursul demagogic al lui Basescu pe mintile unora ma face sa observ ca pozitia lor e corecta

    RăspundețiȘtergere
  13. Obama a vorbit despre "nerăbdarea" de a continua colaborarea cu preşedintele, dar şi cu reprezentanţii guvernului şi cu... ghici? liderii parlamentari... ca să vezi.

    Să fie oare pentru că alţii înţeleg mai bine decât unii dintre noi ce se întâmplă aici?

    Sărbători fericite :)

    RăspundețiȘtergere