joi, 10 decembrie 2009

Intelectualul lui Basescu... intelectualul lu' peste...

Deschid HotNews.ro si vad prima stire: Horia Roman Patapievici: Basescu a detinut o caseta cu Mircea Geoana primind sex oral .

Prima reactie: ce nebunie e asta? Si ce naiba l-a apucat pe intelectualul Patapievici? El a facut aceasta afirmatie din titlul articolului intr-un interviu pentru o publicatie spaniola, aici este traducerea interviului. Articolul in original, aici.

Senzatia pe care mi-o provoaca aceasta iesire a lui Patapievici, un tip chiar daca destul de controversat - dupa parerea unora - considerat de altii un intelectual rasat, este de sila. De ce s-a apucat Patapievici sa arunce asta pe piata. Mai ales ca vad ca purtatorul de cuvant al lui Basescu, din campanie, Sever Voinescu, infirma aceasta informatie.

Patapievici vrea sa convinga - pe cine, cititorii spanioli? - ca Basescu este un om cinstit, ca n-a folosit mizerii in campanie, desi o putea face. Si mai zice si ca presedintele l-a impins pe copilul din celebrul film si ca a gresit ca nu a negat din prima gestul.

Un fragment din interviu:
Reporter: Videoclipul cu copilul a fost dezagreabil ...
Patapievici: Obscen. Nu cred că Basescu a lovit copilul ci cred că doar l-a împins. Greşeală sa a fost ca nu a negat imediat. A fost un pic ca in cazul lui Bill Clinton, in chestiunea cu sexul oral... Apropo, ştiu din surse sigure ca lui Băsescu i-a fost oferita o caseta cu Mircea Geoana primind un sex oral şi a refuzat să-l folosească împotriva lui. Este un om cinstit, credeti-mă.

Ok, am inteles, Basescu e cinstit. Patapievici cum e?

UPDATE: Citesc in Gandul reactia lui Patapievici.
"Am pomenit de existenţa acestei casete, fără alte referiri, pentru a sublinia diferenţa dintre atitudinea adversarilor preşedintelui Băsescu, care s-au pretat la falsificarea unei casete pentru a-l compromite, şi atitudinea preşedintelui Băsescu însuşi. În discuţia cu jurnalistul spaniol nu am făcut nici o referire negativă ori derogatorie la adresa d-lui Geoană, aşa că aprecierea domniei sale cum că "Patapievici umblă cu porcării" este gratuită, consecinţă regretabilă a dezinformării."

51 de comentarii:

  1. exact asta ma intrebam si eu, acum 10 min cand am vazut articolu'

    nu-mi vine sa cred ca s-a bagat in asa ceva; eu inteleg ca esti fan basescu, dar de la fan pana la a te baga in casete cu continut sexual e cale lunga...

    deja toata treaba asta incepe sa ia o intorsatura de nedescris

    RăspundețiȘtergere
  2. Tragic. Pentru cei ce l-au admirat candva, cel putin.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am ramas masca la citirea articolului. Nu mai stiu ce sa zic, sper in prostia mea sa fie un fals, altfel Patapievici nu mai exista pentru mine ca punct de reper. Pacat, tocmai ce ii citisem azi un articol foarte bun in EvZ

    RăspundețiȘtergere
  4. Hotnews a decis sa nu deschida comentarii la acel articol. Asta spune multe...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce sa zic. Teatru ieftin. Putea sa se abtina dupa ce a furat alegerile. Acum vad ca este condescendent si impaciuitor. Stie ca i-a iesit si de data asta si acum isi construieste la loc imaginea. Sa stea linistit. Pentru mine nu este decat un hot ordinar, un gainar si un smenar politic, vorba lui Badea. Astept cu nerabdare momentul cand va fi invins cu propriile-i arme.

    RăspundețiȘtergere
  6. da' l'a 'ntrebat cineva pe patapievici daca a declarat asa ceva ?

    asa, ca minima deontologie...

    RăspundețiȘtergere
  7. deci omul face dezvaluiri cu privire la continutul unei filmari.... Care este inatvertenta cu intelectualitatea sa?

    By the way, filmuletul cu Basescu si copilul a fost difuzata pe unele canale media dni Spania, iar reactiile au fost de tipul "Acum ce sa te mai astepti de la emigrantii romani cand presedintele lor face asa ceva?!".....

    RăspundețiȘtergere
  8. Singurul mod prin care Basescu poate dovedi ca a fost onest in campanie e sa fie mizerabil si sa dea caseta :) Basescu nu trebuia sa spuna ca are o caseta de la bun inceput, ori nu o are si s-a dat mare la OTV, ori l-a scapat.

    Adevarul e ca la cat de murdar au jucat astia, nu trebuie avuta nici o mila fata de ei. In razboi nu sunt reguli, ei asa au jucat. Singura chestie cu care sunt de acord e ca Mircea Geoana nu merita sa fie terfelit, in schimb partidul lui merita sa dispara. MG nu a fost potrivit pt candidatura asta, nu e el de vina, sunt de vina cei care l-au propus si sustinut.

    Campania asta ne-a polarizat si ne-a radicalizat pe multi. E cazul si lui Patapievici. Daca era anti-Base era bun ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma simt total dezamagit. Aveam o parere foarte buna despre Patapievici, n-am crezut nici o clipa ca e asa lingau... pacat

    RăspundețiȘtergere
  10. jenant pentru Patapievici sa declare asa ceva... asa cum spunea cineva ca pe Gioana l-au "invins" prietenii...tot asa si aici, pe Basescu il face de ris un sustinator al lui.
    Mister Pata trebuia sa inteleaga, ca si sustinator al lui Base, ca DACA Base NU spune nimic despre aceea caseta atunci NICI el (PATA) nu trebuia sa deschida gura.
    Pacat, pacat, pacat

    RăspundețiȘtergere
  11. Putea sa se rezume la a aminti de caseta, cat a spus si Presedintele, fara a intra in alte detalii.
    Cine stie, poate ca de fapt sunt 2 casete pe piata ...

    RăspundețiȘtergere
  12. D-na Menaru, hai ziceti cum va place sa-l atacati pe Patapievici, gata, l-ati prins in offside, va frecati mainile multumita.

    Me cool, put on blog, make rating, bild netuark. Yuck..

    Eu sugerez sa va abtineti de la comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu m-am crucit. Singurul gand a fost: "A luat-o razna Patapievici."

    RăspundețiȘtergere
  14. eu red a este o facatura. Nimeni, dar nimeni nu i-a cerut dreptul la replica inainte sa arunce in media stirea preluata din acel ziar?

    RăspundețiȘtergere
  15. Se pare ca ceva este adevarat. Dan Andronic, intr-o emisiune pe B1tv, a afirmat ca a vizionat caseta si ca pur si simplu i s-a facut scarba. In discutiile din cadrul stafului lui Basescu, Dan Andronic cat si Basesc, au fost categorici in a nu se da materialul video publicitatii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Oricum ar sta lucrurile, Dl. Patapievici nu isi poate repara iesirea decat cu o alta iesire, recte o demisie de onoare. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, daca nu-si da demisia il zboara Basescu insusi. Patapievici e sah-mat, adio!

    RăspundețiȘtergere
  18. Oare chiar credeţi că HRP ar fi fost în stare să spună aşa ceva? A consultat cineva textul primar? A cerut cineva autorului articolului să confirme frazele disonante? Dar pe HRP?

    Mă mir că jurnaliştii pun botul la intoxicări de felul acesta. Se pare că jurnalismul românesc chiar are o problemă de competenţă.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa lamurim un lucru: textul original din publicatia spaniola contine acel fragment. Potrivit interviului, asa a zis. si, iertati-ma, cand citesc interviul lui vantu in care zice ca renunta la print, eu, ca jurnalist, ii dau telefon sa il intreb daca a zis asta? sau orice intervievat, orice interviu? Ce fac, il sun pe om sa intreb daca - intr-un interviu Q&A - a zis ce-a zis? Astept reactia lui Patapievici, e normala, a creat scandal.

    In alta ordine de idei, mi se pare nedemn de un intelectual si nu prea inteligent sa dea o astfel de informatie, in conditiile in care seful statului a refuzat sa spuna ce continea caseta referitoare la geoana pe care o avea. Si mi se pare nedemn de un intelectual sa se bage intr-un asa jeg si sa redeschida un subiect care n-a fost "adancit' de insusi seful statului.

    RăspundețiȘtergere
  20. exista linkul la articolul original, dar iata si fragmentul la care ma refer:

    Lo del vídeo del niño ha sido desagradable...

    Asqueroso. Yo no creo que Basescu pegara al niño, creo que sólo le empujó. Su error fue no negarlo de inmediato. Fue un poco como el caso de Bill Clinton con el sexo oral... Por cierto, sé de buena fuente que a Basescu le ofrecieron una cinta de Mircea Geoana recibiendo sexo oral y él se negó a utilizarla en su contra. Es un hombre honesto, créame.

    RăspundețiȘtergere
  21. sunt convins ca reactiile au fost vehemente pe site-ul Hotnews, motiv pentru care sectiunea de comentarii a fost inchisa pentru acest articol.
    dupa parerea mea, nu exista nicio scuza pentru un asemenea comportament afisat de un intelectual roman... cineva ar trebui sa il demita, el oricum nu va avea bun simt sa isi dea demisia.

    RăspundețiȘtergere
  22. Anonim 16.22; comentariile pe hotnews au fost de asa natura ca erau in afara bunului simt sau a unor opinii si cuvinte care se pot publica pe un site. sexul oral e un subiect suculent, iar imaginatia noastra este nelimitata. :) acesta e motivul pentru care nu exista comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  23. Lui Basescu i s-a oferit o caseta ...
    Asta nu inseamna sigur ca a avut-o sau ca a fost dispus sa plateasca pentru caseta aia si sa o foloseasca. Cert este ca nici eu nu as folosi asa ceva, oricat de disperat. Daca era un fals oferit de adversari???
    Oricum, Patapievici mai bine isi vedea de treburile lui ca a picat aiurea...

    RăspundețiȘtergere
  24. ei ?

    a pomenit cumva pata macar numele lui don' giuana ?

    daramite de sex oral...

    "ziaristi" si cistigi !

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu inteleg de ce va mirati... Pana acum am fost socat de vreo 20 ori de cate o atitudine de lingusire stupida din partea lui Patapievici catre Basescu astfel incat orice chestie noua de genul asta nu face decat sa ma lase rece...

    RăspundețiȘtergere
  26. @lars: how low can you go? asta m-am intrebat. inca nu ma lasa rece:)

    RăspundețiȘtergere
  27. Inca ceva:
    Ma distreaza ca desi interviul e cat se poate de real si a fost confirmat si de Patapievici exista unii care neaga categoric existenta lui (vezi comentariul de la 16:09)
    De cand Basescu a negat lovirea copilului si a mers (desi zeci de martoti au confirmat) vad ca e o strategie urmata de toti pedeii...

    RăspundețiȘtergere
  28. gata cucoana, ti-ai atins scopul, lumea citeste blogul si se intreaba : oare aceasta persoanaoreste , de fapt ce doreste,de ce scrie pe blog despre ce fac altii, de fapt ce urmareste prin aceasta?!!!
    Si iata concluzia, e gata ca o placinta
    Uite asa unii isi fac bloguri, ca deh... ce sa ne mai facem soro...e trendy !!!!
    Ar fi bine daca ati mai revizui literatura romana interbelica

    RăspundețiȘtergere
  29. @anonim 17.20: nu inteleg ceva: te tin eu pe blogul asta?

    RăspundețiȘtergere
  30. Niku Elektriku nu e deosebit de inteligent, nu-i asa? Bun, inteleg ca e troll, insa ar putea fi macar un pic mai iscusit. Sa-i aratam nefericitului, negru pe alb:

    "Por cierto, sé de buena fuente que a Basescu le ofrecieron una cinta de Mircea Geoana recibiendo sexo oral y él se negó a utilizarla en su contra."

    Vezi, Niku? Desi presupun ca nu stii spaniola, chiar si tu poti recunoaste in paragraful citat numele "Mircea Geoana" si expresia "sexo oral".

    Cu dragoste iti zic: mototolule !

    RăspundețiȘtergere
  31. Exista mai multe traduceri in rom ale articolului, oare? Asta ca facem o comparatie.

    RăspundețiȘtergere
  32. Din declaratia d-lui patapievici cu p mic lipseste o informatie foarte pretioasa. si anume ca de cealalta parte a sexului oral se afla probabil insusi dl.patapievici.
    scuze pentru duritatea comentariului, dar este direct proportionala cu declaratia josnica si mizerabila a unui pretins intelectual al Romaniei, care nu este altceva decat o lichea mizerabila prefacuta si cumparata.
    Niciun intelectual de clasa sau om de cultura din Romania nu s-a injosit pana in prezent cum tocmai a facut-o patapievici.

    RăspundețiȘtergere
  33. Anonim, 17:22: Patapievici, si nu altcineva, spune doar ca:
    una cinta de Mircea Geoana recibiendo sexo oral
    este de fapt in interviu:
    una cinta,
    restul fiind adaugat de reporter datorita lui Por cierto si al lui Fue un poco como el caso de Bill Clinton con el sexo oral... fraza care e legata de "filmulet" si nu de recibiendo sexo oral prin Su error fue no negarlo de inmediato.
    Iar reporterul confirma asta printr-un email.

    Anne-Marie, are logica?

    RăspundețiȘtergere
  34. Poate ar fi bine sa cititi si punctul sau de vedere . Il gasiti pe mediafax .

    RăspundețiȘtergere
  35. @Ionut: sper sa ma lamuresc direct de la sursa. mie mi se pare destul de vaga reactia lui patapievici. din forma interviului, Q&A, adica intrebare-raspuns, ceea ce e bold apartine reporterului, adica "Lo del vídeo del niño ha sido desagradable...", ce urmeaza e raspunsul lui Patapievici. la nivelul formei, asa cum apare in ziarul spaniol, n-ar exista dubii.

    pe de alta parte, daca as fi fost in locul lui Patapievici as fi incercat sa lamuresc asta si nu l-as fi lasat pe jurnalistul spaniol asa, cu raspunsul ala vag. as fi cerut ca - pentru declaratie inventata - sa prezinte public scuze vanguardia. ca masura minimala.

    o sa revin asupra subiectului, cand voi avea informatii, pentru ca daca a gresit jurnalistul spaniol care a facut itnerviul - adica i-a pus acele cuvinte in gura - e foarte grav. la fel de grav e daca patapievici le-a zis.

    din forma interviului si citind reactia lui patapievici, nu sunt convinsa ca n-a facut declaratiile alea.

    RăspundețiȘtergere
  36. Dar, cum ramine cu informatia din articolul asta de-aici, http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/879288/Scandal-in-jurul-unei- presupuse-scene-de-sex-oral-cu-Geoana in care autorul articolului din ziarul spaniol spune cam ce-a inteles el? Poate asta ajuta sa mai clarificam ceva pina sa ne repezim sa dam cu bitele unii intr-altii.

    RăspundețiȘtergere
  37. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  38. Imi povestise la un moment dat cineva despre un consul roman prin italia care credea ca vorbeste italiana dar care de fapt dadea si el din gura. Ca orice semidoct folosea cuvinte din romana in sistemul 'domnul Goe'. La un moment dat voia sa-i spuna unui italian va vine nevasta-sa cu fiica-sa, dar ce-a iesit a fost cu totul altceva ptr. ca a luat cuvantul fiica din romana si l-a transformat dupa sistemul 'd-l Goe'. Acum eu nu cunosc spaniola, dar cei ce o cunosc ne pot spune daca cumva poate fi o problema de acest gen cu interviul lui Patapievici. Prefer sa aflu ca e un amarat de semidoct decat un vulgar josnic.

    RăspundețiȘtergere
  39. Si totusi....
    Nu stiu ce contine caseta lui Basescu. Eu locuiesc in America de Nord.
    Geoana a lasat urme urite pe aici. Exista martori si inregistrari ai vizitei lui Emil Constantinescu cind era presedinte. Geona a avut o prestatie gretoasa. Efectiv in sala, cind Constantinescu vorbea, nu inceta sa spuna:
    - Uitati-va la asta, asta e presedinte?
    Si a continuat tot asa.
    ..
    S-ar putea ca asta sa fie inregistrarea lui Basescu.

    RăspundețiȘtergere
  40. l-ati crezut sfant pe geoana?

    RăspundețiȘtergere
  41. Dacă jurnaliştii ar ştii ceva istorie recentă, sau măcar de-ar avea ceva intuiţie, şi-ar da seama că vechile celule ale DIE sunt încă în serviciul socialiştilor din PSD şi mai scot cîte o mofetă de-asta uşor sulfuroasă. Pare mai credibilă, pentru guvizii din ţară, mai ales cînd iese dintr-un cotidian cu oarecare rezonanţă. Nu ar fi prima dată cînd securimea îşi arată proastele năravuri. Aligică a făcut deja un pomelnic numai cu apariţiile comandate de reţeaua Geoană&Co în ultimele luni. E o perioadă prielnică pentru maşini infernale. E foame mare şi în presa de afară.

    RăspundețiȘtergere
  42. Din cate am inteles eu ar fi vorba de o varianta imbunatatita a unui film care a circulat cam acum un an, iar de atunci incoace protagonista, protejata lui Geoana, a scos bloggerii la cafea ca sa-i convinga sa dea jos materialul.

    RăspundețiȘtergere
  43. Patapievici a devenit din pacate un biet lingau. Ca orice lingau e doar o amintire a intelectualului de odinioara.

    RăspundețiȘtergere
  44. Inteleg ca ati votat Crin Antonescu. Pentru mine e suficient, ca sa nu mai pomenesc de "intelectualu' lu' peshte". Cata inteligenta e necesara ca sa discerni gaunosenia unui om de tinichea (Crin) si cata decenta in utilizarea unei formule : nepotrivite" (eu incerc totusi sa fiu decent)? Presupunerea mea e ca ZERO!

    RăspundețiȘtergere
  45. Patapievici este prezent cu relativa regularitate in publicistica romaneasca de peste 15 ani. O prima notorietate a dobindit-o cind in 1996 a facut o analiza taioasa a "regimului Iliescu", in urma careia un personaj cu metode securiste, care s-a recomandat drept "capitanul Soare" de la SRI, a cules informatii despre viata si opiniile sale de la vecini si de la sotie, moment in care Patapievici s-a bucurat de solidaritatea lui Plesu, Liiceanu si a altor intelectuali de notorietate. Daca nu gresesc, a fost imediat inainte ca istoricul Razvan Ungureanu sa fie contactat de un personaj care s-a prezentat ca fiind de la SRI in legatura cu studiile istorice care ar fi denigrat poporul roman.

    Urmatorul moment de notorietate din biografia lui Patapievici a fost cind limbajul sau neacademic la adresa poporului roman din scrisorile catre Paleologu publicate in volumul Politice au lezat pudicitatea unor jurnalisti de marca la acea vreme, intre care CTP.

    In fine, dupa 1999, a facut parte din prima echipa a CNSAS, alaturi de Dinescu si Plesu.

    Nu pot gasi in intrega sa biografie publica un echivalent al actualei situatii. Cind a avut ceva de spus a spus-o in cei mai expliciti dar nuantati termeni, asumandu-si afirmatiile, ca in cazul scrisorilor din Politice. Cind a avut de-a face cu aspecte cu caracter privat a tacut, ca in cazul episoadelor sordide pe care cert le-a intilnit in dosarele Securitatii studiate ca membru CNSAS.

    Daca as trai intr-o opera literara, as spune ca interviul publicat contravine caracterului lui Patapievici asa cum a fost dezvoltat - inclusiv in prezent, in aparitii sapataminale in EvZ si la TVR.

    Cum nu sint intr-o opera literara, ma vad nevoit sa astept inregistrarea audio a interviului pentru a ma lamuri a cui minte, a reporterului sau a intervievatului a luat-o pe cimpii in acest incident pentru moment singular.

    RăspundețiȘtergere
  46. Din cate inteleg, acest blog presupune o validare a postarilor de catre d-na Blajan. D-na Blajan este indignata (oarecum prematur si din explicatiile d-lui Patapievici complet deplasat) o formulare din interviul d-lui Patapievici, in schimb, ciudatenie! (sau ipocrizie?) PERMITE afisarea unui astfel de comentariu: "de cealalta parte a sexului oral se afla probabil insusi dl.patapievici" (nu cred ca e vorba de ironie, ci de marlanism cronic, genul Radu Stroe, Gadea, Dragnea, Ciutacu si tot panelul de la Antena 3, din care lipsea d-na Blajan aseara - cred ca la reluare ar merita sa fiti invitata).

    RăspundețiȘtergere
  47. Doamna Anne-Marie Blajan,
    Eu nu înţeleg un lucru: în ziarul spaniol a apărut un text pe care Patapievici il neagă. Niciun ziar românesc nu a fost interesat să lămurească problema.
    Se pun următoarele intrebari:
    1. In ce limbă a fost luat interviul şi dacă nu a fost în spaniolă, cine a făcut traducerea
    2. Dacă există o inregistrare audio sau sub ce formă o fi fost făcut interviul, pe Messenger, mail, etc, trebuie să se poată demonstra care e declaraţia originală.
    DECI:
    Cât e de greu pt un jurnalist să scrie ziarului La Vanguardia/ să sune la..., să solicitie o discutie cu Felix Flores si sa vada ce zice omul? În engleză, în spaniolă, în ce-o fi... Pe cuvânt că îmi vine să sun la ziarul spaniol si sa intreb, dar nu sunt ziarist si n-am nicio calitate care să justifice demersul. De ce n-o faceţi Dvs?

    RăspundețiȘtergere
  48. @Lu: personal am scris ziarului Vanguardia, dar inca nu am primit raspuns. deci nu e dificil sa scrii, pare sificil sa primesti raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  49. Se pare ca incepe sa se lamureasca si misterul casetei de care vorbea Basescu.

    http://www.agentia.org/anchete/Mircea-Geoana-ar-fi-primit-spaga-400-000--251.html

    Nu inteleg de ce nu ati luat in cosiderare si pozitia d-lui Patapievici.

    RăspundețiȘtergere