miercuri, 9 decembrie 2009

Macelul lui Vantu

Am vazut in ultima vreme tot mai multe postari pe bloguri referitor la ce se va intampla in trustul media al lui Vantu. In interviul publicat azi de HotNews.ro el spunea ca va renunta la print.

Stirile sunt reci cand le citesti asa, insa eu le-am primit ca pe niste lovituri personale. Am prieteni in trustul acela, prieteni care si-au pierdut deja job-ul sau care sunt pe care sa il piarda, prieteni care nu stiu ce se va intampla cu ei, pentru ca lucreaza la Realitatea.

Aud ca un baiat a facut infarct cand a auzit despre posibilitatea inchiderii Cotidianului. In redactia Business Standard au fost tot felul de reactii ale oamenilor, lacrimile incadrandu-se in peisaj.

Am criticat ceea ce faceau televiziunile de stiri, Realitatea TV inclusiv, insa am subliniat mereu ca sunt multi oameni de-acolo foarte buni profesionisti si foarte onesti. La fel si la publicatiile lui Vantu.

Iar ceea ce se intampla acum acolo e un macel. Am trait alaturi de oameni din trustul ala reducerea salariilor, schimbarea Cotidianului si acum ultima lovitura, renuntarea lui Vantu la print si inchiderea unor publicatii. Imi pare rau de colegii mei de presa, de prietenii mei de-acolo. Dar cum sunt buni profesionisti si onesti - chiar daca nu sunt niste celebritati - sunt sigura ca isi vor gasi un loc de munca. Pentru oameni buni exista intotdeauna o varianta de back-up, chiar daca nu o vad in prima faza.

Ii spuneam unui prieten ca acum e norocos ca e la Chisinau, unde pune umarul la construirea televiziunii lui Vantu din Moldova. Pe de alta parte, ma intrebam daca va mai avea unde sa se intoarca in cateva luni. Oamenii imi zic ca sunt convinsi ca Vantu ar putea rade tot in jurul Realitatii TV.

17 comentarii:

  1. Da-mi voie sa am o alta parere. Daca firma la care lucrez o ia rau pe ulei, oricit de bun sau rau profesionist sint imi pun intrebari si ma gindesc la bagaje. Nu poti sa gindesti una, iar firma pt. care tragi si te plateste sa gindeasca exact opusul. Mai trebuie citeodata si sa crezi in ceea ce faci, nu doar sa hranesti o gura (sau mai multe). Iar Cotidianul sau alte companii de-ale lui Vantu au luat-o rau pe ulei. Unii deja au plecat de mult dupa ce au vazut unde s-a ajuns, stim exemple. Asa ca ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Unii de acolo chiar trebuie sa dispara definitiv din presa....

    RăspundețiȘtergere
  3. Un Prostanac a lasat pe drumuri atatia oameni:).Serios vorbind imi este sincer mila de amaratii onesti care raman fara job. Dar si sa vreau NU pot varsa o lacrima daca vor fi concediati indivizi precum: Adrian Ursu, Razvan Dumitrescu, Emil Hurezeanu etc. Mai intai ar trebui trustul dezinfectat eliminand tonomatele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aoleu, Vantu e bun acuma ? S-a inconjurat de buni profesionisti ? Ciudat, era diavolul in persoana pana acum.
    Ce sa faca, fiind demonizat toate afacerile au inceput sa-i scada. Daca tinea angajatii pe pierdere spuneati ca e "comunist" nu?
    A facut ceea ce ar face orice capitalist, a redus afacerile ineficiente. Probabil ca daca va fi lasat va pleca din tara. Aici are un mediu ostil.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cei de la realitatea si cotidianu vor fi anatemizati pe viata de catre cititori... nu-s jurnalisti, nici pofesionesti de presa. lingai si profesionesti in manipulare da... nu i-as angaja decat daca as vrea sa dau jos vre-un guvern de undeva de la polu nord.. nistorescu le va fi sef.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Menaru

    Asa este, cred ai dreptate cand spui ca sunt si profesionisti la Realitatea si in trust, dar sunt si multi care taie frunza la caini si iau o carca de bani. Din ce imi amintesc eu ca simplu cititor si consumator de informatii, cand a preluat Realitatea, Vintu a spus ca primii 3 ani vor fi pe minus, abia apoi se va recupera investitia. Treaba e ca minusul asta e mult mai mare decat se astepta chiar el. Pe de alta parte, sincer, crezi ca ar fi o mare tragedie sa dispara NewsIn? La cate agentii de presa sunt in tara asta nu stiu daca s-ar observa, parerea mea (mai sunt si Amos News, Mediafax etc., poate isi gasesc pe acolo un job) oricum avantajul online-ului este evident, este mult mai operativ decat o agentie de presa clasica.

    RăspundețiȘtergere
  7. In acest moment se stie despre print, nu vorbim de realitatea TV. Si chiar si la Realitatea TV sunt oameni care isi fac meseria cum trebuie. Eu nu vorbesc de Ursu, Dumitrescu, Prelipceanu sau Laura Chiriac, oamenii astia, orice-ar face, nu vor fi pe drumuri. Eu vorbesc despre tineri de varsta mea, oameni cu rate si chirii de platit, care lucreaza la publicatiile economice care chiar nu au jucat jocul murdar al celor amintiti mai sus.
    In general aia care iau o carca de bani, cum spune cineva mai sus, nu e de plans, au pus deoparte si intotdeauna se gaseste un loc pentru ei. Eu vorbesc despre anonimii pentru voi, publicul larg, care merg pe teren, fac stiri, lucreaza onest, stau cu orele in frig la cate un eveniment si care au fost bagati in aceeasi oala cu marii comentatori ai natiei. Nu tot trustul lui vantu e format din comentatori. Ca sa aiba aia ce sa toace cu orele si sa abereze, a fost necesar ca unii mai mici, mai prost platiti si mai haituiti de sefi sa mearga pe teren sa aduca stirea.
    Unii merita sa dispara definitiv din presa - dar asta nu se va intampla, vor fi spalati si vor aparea in alte parti - altii chiar nu merita aceasta soarta. Si vor disparea si oameni care si-au facut onest treaba, poate si pentru ca nu au avut de-a face cu politicul, ca ei au scris despre alte teme si domenii.

    RăspundețiȘtergere
  8. spui ca "sunt multi oameni de-acolo foarte buni profesionisti si foarte onesti"; nu stiu cit de multi si profesionisti sint dar daca luam in considerare definitia (onest = care se conformeaza corectitudinii morale, bla bla) atunci ori nu sint onesti fata de ei acceptind sa lucreze pentru vintu ori, daca sint onesti fata de ei si totusi lucreaza pentru vintu atunci nu sint oameni.
    cred ca ar fi trebuit sa te rezumi la a spune "sunt multi de-acolo foarte buni profesionisti"

    RăspundețiȘtergere
  9. @anonim 23.05: pot sa spun si onesti si nu cred ca o prietena de-a mea e singurul om onest de-acolo. stiu ca i s-a cerut sa mearga la un interviu comandat de rosia montana gold corporation si i-a zis sefului ca ea refuza sa faca interviul ala. si nu a fost fortata, iar pana la urma seful ei n-a trimis pe nimeni. si compania aia n-a aparut in business standard. ti se pare ca n-a procedat corect si n-a fost onesta? e un exemplu, dar sunt mai multe. doar n-oi fi eu cel mai norocos om sa am singurii oameni onesti din trustul ala prieteni, nu? si crede-ma, intre noi, jurnalistii, ne povestim o gramada de chestii, adica nu au existat alte trei cazuri similare - comenzi adica - pe care prietena mea nu mi le-a povestit. sa fim seriosi

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar ma intrebam daca Ursu si colega lui nu au obosit sa stea picior peste picior. Eu cred ca in tara s-ar gasi locuri de munca. Tatal meu, de pilda, cauta oameni sa-l ajute la prasit porumbul. Nu prea a gasit. Prea multi dau numai din gura la tembeliziuni. Eu cred ca nici apa pe care o beau, aerul pe care-l respira, mancarea pe care o papa, daca e sa vorbim in termeni de rentabilitate, nu sunt justificate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vintu si nu Vantu ! Un jurnalist ar trebui sa stie ;-)

    Istoria se repeta...

    Concluzia este ca.. Vintu a dat unor oameni de lucru... Interesant, nu? ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. 1. Vantu renunta la print, a zis ca nu renunta la televiziune si la net media. Publicatiile nu se inchid, ci migreaza pe internet.
    2. In orice tara exista o oarecare legislatie legata de concedieri. Nu poti sa dai omul afara cu un sut in fund, in functie de cat a lucrat pentru firma trebuie platite niste compensatii. Daca toti care sunt concediati primesc 6 salarii, nu prea vad de ce atatea lacrimi.
    3. nu stiu daca va mai aduceti aminte perioada in care unii jurnalisti migrau la fiecare 6 luni de la o publicatie la alta pe principiul "cine plateste mai bine". Acum s-a intors roata, sper ca nu astia sunt cei care plang.

    Scuze de "cinism", dar eu traiesc intr-un mediu in care concedierile in general sunt la ordinea zilei. Iar in jurnalism cred ca e la fel.

    RăspundețiȘtergere
  13. vorbiti degeaba despre ursu, prelipceanu, chiriac, dumitrescu si asa mai departe... sunt doar figurile pe care le vedeti la televizor si care nu au nici o alta vina in afara celei de a accepta, in schimbul unui salariu, sa sustina ceva... pana la urma, chiar poate fi scuzata chestia asta
    insa, in opinia mea, mult mai vinovati sunt papusarii din spatele lor, acei saltimbanci care decid politicile editoriale ale trustului si care decid, cei care pot sa sara dintr-o barca in alta in functie de bonusul lor anual prevazut in contract... iar pe acestia nu ii veti vedea niciodata la televizor
    pe acestia ii cheama toader, vasiliu, popa, lembrau si altii ca ei, astia sunt personajele malefice care au ingropat un trust de presa care se anunta a fi promitator
    daca vreti sa stiti de ce moare realitatea tv, de ce moare cotidianul si de ce business standard nu are nici o sansa, intrebati-va cine le conduce, cine e seful grupului "business" din trust, apoi veti intelege de ce produse de media care aveau toate datele initiale pentru succes ajung sa esueze
    ca sa sumarizez, este suficient sa vina un pidosnic care are o asa zisa scoala facuta la londra, sa i se dea cea mai importanta ramura a business-ului realitatea.catevencu pe mana, sa fie lasat sa conduca asa cum creierul lui micut si limitat il determina sa conduca, pentru ca marele o de afaceri vantu sa vada cum imperiul lui media se clatina si se prabuseste piesa cu piesa
    e simplu: numele lui e mihnea. vasiliu mihnea. super mba la londra. un rahat

    RăspundețiȘtergere
  14. @Menaru

    Jenant e la Realitatea cum face oamenii sa creada ca acest post a descoperit roata dintata in jurnalism. Sa fim seriosi, ii copiaza pe CNN, BBC World Service si TF1 la greu, ca sa dau numai 3 exemple (sa nu mai zic ca aia de la Al-Jazeera sunt mai de 1.000 de ori mai profesionisti ca ciuri-buri astia de la Realitatea). De acord cu tine, ca sunt multi in spatele „sticlei” care sunt profesionisti, dar ce vede omul simplu, de pe trecerea de pietoni, e pe unul Prelipceanu, pe alta Chiriac etc., care spun de multe ori pure enormitati. Si astia sunt platiti cu mii de euro pe luna. Cand am auzit-o pe Dragotescu ca zice, mai acum juma de an: „Pai cu reducerea de salariu de anul trecut si cu asta de anul asta, am ajuns la salariul unui reporter bun” (e o mare minciuna asta, anyway)dar ea nu stie ca reporterul ala sta prin ploaie, zapada, frig, 40 grade, pe la portile ministerelor ca sa aiba ea ce diseca, pe post de mare „analist” politic. Tu ce parere ai?

    @anonim 23:08
    Foarte tare, tata cauta oamenii pentru o claca de curatat boabele de pe stiuleti. Ai dreptate, multi dau din gura pe la televiziunile astea si mai grav e ca fraierii din tara asta se uita la ei.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand un crucisator se scufunda din cauza prostiei ofiterilor superiori si celor de pe uscat care le dau directii gresite, se scufunda si echipajul o data cu nava, oameni care nu au nici o vina si care au muncit din greu sa tina nava pe linia de plutire, oameni care au toate meritele insa care vor sta pe fundul oceanului alaturi de ofiterii nemernici. Asa e in viata, ai o singura alegere (doar cateodata), pe ce vapor te imbarci. Deci, se poate spune ca oamenii astia cinstiti, profesionisti si onesti au avut ghinion, simplu !

    RăspundețiȘtergere
  16. intervin si eu cu o opinie.
    Am fost un cititor asiduu de Cotidianul, inca de la primul numar (o tempora!).
    Au fost perioade in care il cumparam cu indirjire (sperind ca si altii fac la fel) pentru a-l sustine sa reziste pe piata. In concluzie: legatura mea cu ziarul Cotidianul este ca o relatie intre rude.
    Dar de aproape un an de zile NU AM MAI PUTUT SA-L CITESC.... si cu toti stim de ce .
    De vina pentru acest lucru au fost si unii dintre ziaristi care semnau acolo si pe care ni-i prezentati acum ca fiind mari profesionisti.
    As vrea sa va spun ceva: Un ziarist este bun DACA este talentat si Onest. Uneori prima conditie poate lipsi, a doua insa niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu inteleg dorinta asta ciudata de a fi angajat - sluga, sclav de firma. In Romania iti poti deschide firma, sa ai firma ta de unde nu te poste da nimeni afara. Un pic mai multa deschidere a mintii nu ar strica.

    RăspundețiȘtergere