marți, 1 decembrie 2009

Piata Universitatii - spiritul pietei e viu

Am fost in piata si cred ca au iesit destul de putini oameni. Am inteles ca inainte de venirea mea, destul de intarziata, erau mai multi. Cifrele sunt intre 300 si 500 de oameni si sper ca in zilele urmatoare sa fie mai multi.

Pentru ca asociatiile de revolutionari care au organizat evenimentul din piata au anuntat ca vor fi acolo in fiecare seara. Si au cerut ca acolo sa vina si cei doi candidati, au cerut o dezbatere in piata.

Multi tineri si, mai impresionant, multi oameni la 40 de ani si peste. Unii si-au adus copiii. Multa presa si sunt curioasa cum se va reflecta mitingul din piata. Pana am plecat eu de-acasa, pe la vreo 19 si ceva, numai OTV, Etno TV si B1 dadusera imagini de-acolo. Si HotNews.ro are live text, colegii mei erau acolo. Aici puteti citi despre miting.

La fel erau oameni de la Mediafax, de la Antene - fara camere, de la Gandul, de la agentii, ce mai presa era acolo. Lipseau insa televiziunile. Manifestantii cereau prezenta TVR, cea careia ii dam cu totii bani.

Timisoara nu e Moscova, Jos comunismul, Piata Universitatii nu e Piata Rosie, Ati mintit poporul cu televizorul si fotografii cu Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac - cam asta scria pe pancartele manifestantilor.


Nu mi-as fi imaginat ca in 2009, la 20 de ani de la caderea comunismului, voi mai auzi scandarea Jos comunismul, Jos Iliescu. Ca acele cantece ale "golanilor" din Piata Universitatii de la inceputul anilor '90 vor rasuna din nou in Piata Universitatii.

Ma gandeam ca deja am ajuns la un grad de civilizatie, de evolutie si de distantare de vremurile si regimul trecut incat nu va mai fi nevoie ca oamenii sa iasa in strada si sa strige Jos comunismul. Ceea ce s-a intamplat astazi la Timisoara - incercare de miting PSD in Piata Operei - a miscat oamenii si in Brasov, si in Bucuresti si inteleg ca si in alte orase din tara. Spiritul Pietei Universitatii este inca viu si a fost resuscitat.

Ma intreb cati dintre nehotaratii privind participarea la votul de duminica au fost convinsi de tot ce s-a intamplat sa mearga la vot. Probabil ca destui nehotarati s-au hotarat astazi, iar o mare parte o va face joi, dupa dezbaterea celor doi candidati.

Cred ca tabara Geoana-Antonescu-Johannis au obtinut, prin prezenta lor azi la Timisoara, exact efectul contrar celui scontat. Cred ca erau foarte siguri pe victorie, cred ca si-au spus ca nimic nu se mai poate intampla. Eu cred ca tocmai s-a intamplat.

Un sondaj INSOMAR arata ca Geoana conduce cursa cu 54% fata de cele 46% ale lui Basescu. Cineva imi spunea ca in PDL exista alte cifre, 52% pentru Basescu, fata de 48% ale lui Geoana si ca, dupa filmulet, Basescu ar fi castigat 2%. Unii zic ca, dimpotriva, le-a pierdut.

In mod cert, ziua de duminica ne va lamuri. Eu stiu ca voi merge la vot si ca imi voi exprima un vot valabil.

28 de comentarii:

  1. eu , tanar, ultima generatie de pioner al PCR, nu mai vreau sa vad PCR=PSD(o litera schimbata), intradevar , timisoara are meritul ei , de acolo se vede ca nu se mai doreste soimii, pionerii patriei!!!!!!!!!!
    sunt satul de scheme tv, manipulare tv!!!
    mai trebuie sa ma cheme psd-ul cu tricolorul in strada cand trece iliescu(geoana)
    SATUL

    RăspundețiȘtergere
  2. ce tupeu aveti sa incitati tinerii sa devina golani stati acasa TARA SA SATURAT DE SCANDAL VREM LINISTE!

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce mai mergem la vot? doar avem mijloace "democratice": cateva mii de oameni adunati intr-o piata, care sa hotarasca cine va fi viitorul presedinte, IN LOCUL NOSTRU...

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Annemarie,
    pentru cineva cu experienta ta in presa este inacceptabil sa cazi in plasa manipularii. astept in continuare sa te informezi mai exact despre ce s-a intimplat la Timisoara. in momente de maxima tensiune electorala un jurnalist adevarat trebuie sa-si pastreze cumpatul si sa relateze exact si verificat ce se intampla. daca nu, atunci sa-si declare pe fata optiunea!

    RăspundețiȘtergere
  5. si eu voi merge la vot. Si pana atunci ma rog ca romanii sa se trezeasca macar o data din somnul cel de moarte! Eu sunt mandra ca sunt romanca. Inca. Daca duminica dl. Geoana va fi ales presedintele Romaniei, adica si al meu, inseamna ca romanii nu sunt asa de inteligenti cum imi pace mie sa cred. Inseamna ca intr-adevar, suntem un popor de prosti, sau un popor de hoti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut! Eu sunt unul dintre cei care au fost cu copilul in piata! Aveam doar 13 ani la Revolutie, dar tin minte perfect tot ce s-a intamplat atunci si de atunci pana acum. Fiul meu va sti si el tot si nu va fi un om care sa-si formeze parerile dupa ce i se toarna in cap de o televiziune sau de alta. Vreti liniste?? Ce cautam in piata?? DEMOCRATIE, desteptilor! Le doresc tuturor celor care contesta dreptul meu de a protesta democratic sa traiasca 10 ani intr-o tara in care sa se gandeasca de 10 ori inainte de a scoate orice cuvant! Nu ma cunoasteti, dar voi sunteti extrem de usor de cunoscut, pentru ca nu sunteti individualitati, ci mase amorfe!

    RăspundețiȘtergere
  7. JOS COMUNISMUL
    PROFITATI DE DREPTUL VOSTRU CASTIGAT IN '89

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu am fost in piata. Nu pt basescu si nici pt altcineva ci pentru ca ma revolta modul in care mi se servesc stirile la tv. E ca si cum te duci la restaurant si decide chelnerul ce sa mananci. Multumesc, pot sa decid singur ce parere sa am. Dati-mi mie meniul tot sa imi aleg eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Menaru: "iesirea in strada e expresia unei mari temeri, e parerea mea"
    Cristihan: "Ce cautam in piata?? DEMOCRATIE, desteptilor!"

    Cu cateva zile inainte de alegeri, nu e in regula... Cat timp exista unii care sunt foarte interesati in desfasurari de acest fel, suspiciunile de manipulare sunt prea mari...

    V-a interzis cineva dreptul de vot??? E Geoana (sau Iliescu) presedinte si a decretat ca va fi presedinte pe viata? Sau are TB 45% din voturi si nu-i ajung si vrea sa fie presedinte asa cum face guvernele, IN POFIDA MAJORITATII !

    RăspundețiȘtergere
  10. Sant oameni in jurul varstei de 40 pentru ca e generatia de tineri de la revolutie .Si tocmai aceasta generatie simte frustrarea mai tare decat oricine . Si-au adus si copii care nu stiu ce-i aia comunism .Si cum sa stie cand nici noi nu le putem explica.Santem satui de comunisti ne-a ajuns cutitul la os, dar din nefericire noi am lasat asta sa se intample .Ne-am lasat pacaliti de prea multe ori .Stiu ca multi vor LINISTE.Pemine una linistea asta ma inspaimanta , faceti galagie romani! Numai asa o sa ne auda cineva.NU trebuie sa n auda cei de sus .Trebuie sa ne auda cei ca noi care inca dorm

    RăspundețiȘtergere
  11. spui: "Ma gandeam ca deja am ajuns la un grad de civilizatie, de evolutie si de distantare de vremurile si regimul trecut incat nu va mai fi nevoie ca oamenii sa iasa in strada si sa strige Jos comunismul".

    atunci de ce "speri" ca in zilele urmatoare sa fie mai multi? este intr-adevar o dovada de mare primitivism politic sa iesi in strada si sa strigi contra unui regim in care nu aveai drept de vot decat pro-PCR, acum la 20 de ani dupa ce regimul ala a cazut. nu este "nevoie" sa iasa nimeni sa strige strigaturi aberante. comunism nu exista, nici pericol de dictatura sau de politici economice comuniste nu mai exista. exista doar niste politicieni mai mult sau mai putin lacomi, corupti si incapabili, repartizati strategic in toate partidele, lipsiti de orice culoare ideologica si care vin sau ies de la putere in functie de votul majoritatii. daca nu-ti place un politician si vrei sa-l schimbi, acuza-l ca e lacom, corupt sau incapabil, nu ca e comunist. si voteaza contra lui.

    RăspundețiȘtergere
  12. "La plus belle des ruses du diable est de vous
    persuader qu'il n'existe pas!" sau daca vreti "The Devil's greatest accomplishment was convincing the world he didn't exist."

    "Stati linistit la locurili voastre!", "Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine!"

    INTELEGETI, PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU?!?

    RăspundețiȘtergere
  13. Dna Blajan

    Tot respectul pentru opiniile dvs.
    Referitor la evenimentele de la Timisoara va propun urmatorul articol:
    http://patrascudan.wordpress.com/2009/12/01/mereu-timisoara/

    L-am scris in calitate de timisorean, cu toate simtamintele aferente.
    O seara buna

    RăspundețiȘtergere
  14. Anne Marie,

    eu te felicit pentru că ai fost azi în Piaţă. îi felicit pe toţi cei care au mers.

    de mâine voi fi şi eu acolo, nu pentru ca să strig sau pentru ca să susţin un anumit candidat, ci pentru a îmi exprima dezgustul faţă de tupeul nelimitat al politicienilor. ceea ce a făcut PSDul azi la Timişoara, cu complicitatea PNLului şi a primarului de acolo, a fost un dans pe cadavrele celor care au murit aşa cum au murit acum 20 de ani. repet, o bătaie de joc de un incredibil tupeu, şi încă de ziua naţională.

    duminică voi merge la vot.

    RăspundețiȘtergere
  15. Regret faptul ca nu sunt in tara astfel as fi acolo, in piata!
    Ceea ce au facut Geoana&co azi la Timisoara a fost o sfidare pe fata la adresa tuturor romanilor. Nu poate fi iertata!
    Respect pentru reactia celor din Timisoara.

    RăspundețiȘtergere
  16. Si uite asa de 1 decembrie, am serbat 20 de ani de la revolutie, precum si piata universitatii, toate deodata, si intr-un mod de neuitat! Si dvs. care in postarea anterioara erati asa pesimista:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Numai Golani pe blogul asta :)

    RăspundețiȘtergere
  18. va rog sa puneti o bulina ceva pentru publicul consumator de antene si iRtv prea multa informatie adevarata nemanipulata poate fi daunatoare,puteti cauza grave probleme psihice cititorilor dv obisnuiti sa creada in mos Craciun PSD cu renii Johanis,Crin,Bela si Pambucian,jurnalistii adevarati precum SRS,Nistorescu stiu cum se poate amesteca un gram de adevar cu o galeata de minciuni si manipulari,va rog sa incetati IMEDIAT,DA IMEDIAT orice actiune de nelinistire a poporului el trebuie sa voteze incolonat asa cum au decis in mare lor intelepciune liderii partidelor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut din nou Anne-Marie!

    Si eu am fost acolo, ba chiar am scris despre asta. Fata de tine, eu am ramas impresionat de sutele de oameni prezenti. Sincer, credeam ca nu vom depasi pe cei ce-si dau loc de intalnire la fantana. :)

    Mi se parea inert, inexistent civismul din Romania. Eu zic ca raspunsul din Bucuresti si din Brasov de aseara e absolut incurajator. Nu credeam sa se iasa in strada impotriva folosirii simbolurilor Revolutie in scop electoral, impotriva revendicarii numelui Coposu de catre PSD. Asadar, mai avem cate ceva sfant.

    RăspundețiȘtergere
  20. in febr. 1990 explicam in revista Meridiane cu date istorice, ca FRONTURILE sunt apartenenta dictaturilor. Ori ce avem azi: PSD+PC+PNL+UDMR+PNT+++ au facut "Un front larg anti-Basescu".....
    Sa zicem ca Base si PDL dispar prin minune. Ce ramane?
    Partidul unic PSDPCPNLUDMRFDGRPNT (pe scurt FSN)??? cititi si http://alegeri2009.soup.io

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma bucur, ca foarte multi bloggeri deschid, ochii oamenilor! Ziaristii manipulati vor fi in curand sub noi! Mi-e mila de noi!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ma bucur ca ai ajuns acolo! Iti urmaresc blogul de cand am inceput sa urmaresc si Hotnews. Am ramas surprins sa vad ca mai exista jurnalisti romani care stiu ce spun si au si coloana vertebrala pe deasupra. Din cate vad, Hotnews si B1TV sunt singurele surse in care mai poti avea incredere.

    RăspundețiȘtergere
  23. Va multumesc tuturor celor care ati comentat. Cum spuneti multi dintre voi, iesirea in strada n-a fost sa protestez impotriva lui Geoana sau Iliscu sau a altora, ci impotriva politicienilor in general, care au depasit orice limite. Si pentru ca sunt jurnalist si m-am simtit total nesatisfacuta de faptul ca nu am stiut exact ce s-a intamplat la Timisoara - intrucat colegii de presa au prezentat la modul la care au facut-o evenimentul de-acolo, intrucat televiziunile, in afara de OTV si B1 si Etno TV si Vox News, am inteles, nu spuneau nimic despre ceea ce se intapla acolo.
    Ca roman, ca cetatean si ca jurnalist trebuia sa fiu acolo. Totul a fost pasnic, cei care spuneti ca vreti liniste sa stiti ca n-a fost nimic violent, dimpotriva, "golanii" s-au manifestat cantand, tinand momente de reculegere, scandand. Asta e civilizatie. Insa da, e pacat ca la 20 de ani de la caderea comunismului oamenii ies in strada sa strige jos comunismul, pentru ca niste politicieni folosesc simbolurile anticomuniste abuziv si in scopuri electorale.

    RăspundețiȘtergere
  24. pentru cei ce isi doresc liniste... destul o sa aiba parte de ea dupa moarte. cred ei ne prostesc in fata; viata inseamna lupta, zbatere, zgomot si contradictii. linistea comunista transforma populatia in mase amorfe de manevra, in detrimentul individului, ca unitate vie a progresului.

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu am fost membru PCR . Am intrat la 18 ani si am fost dat afara la 28 de ani , cerusem sa plec definitiv din tara !
    Sintem unica tara unde secretarii de partid , activistii ( PCR sau UTC ) au fost reciclati! Unica tara unde politia politica (securitatea ) a fost reciclata masiv!
    Unica tara unde aceste categorii = nomenclatura socialista au reusit sa obtina diplome "marete" dar si pensii"nesimtite".
    Iata motivul principal pentru care democratia noastra va fi mereu bolnava (pardon , "originala ") si mii de morti din 1989 nu vor avea justitie !
    RFG dupa razboi a crescut si dezvoltat cu recunoasterea dezastrului creat de nazism , au facut justitie (cit au putut ) cu calaii nazisti. Chiar cind au "mincat" si RDG , au facut "curatenie ". Chiar acum , dupa zeci de ani de la razboi , judeca un batrin , criminal de razboi !!!!
    La noi , ce democratie poate fi cind ascunzi trecutul , salvezi calaii si falsifici istoria ?
    Istoria este una, cu bune sau cu rele . Negarea ei este manipulare , impiedicarea justitiei este efectul direct pentru salvarea nomenclaturii reciclate ! Indiferent de tara !

    RăspundețiȘtergere
  26. O dedicatie pentru aventurierii care au incercat sa puna laba pe simbolurile sacre ale romanilor: Piata Operei din Timisoara si Seniorul Corneliu Coposu

    CARTARESCU DESPRE GEOANA (1)
    Dupa ce-a scris celebrul pamflet “Baroane!” la adresa lui Adrian Nastase, in 2004, Mircea Cartarescu pare sa revina! De aceasta data, din motive subintelese, doar pe net:
    FUTEVANT PRESEDINTE !?
    Auzisem in copilaria petrecuta la tara despre comportamentul straniu al unui mic uliu soricar: cica zboara ce zboara si numai deodata ce se-opreste-n aer ca prostanacu’ si mimeaza c-ar face dragoste cu vreo vietate nevazuta. Si da din aripi, si se opinteste, pana oboseste! Apoi, multumit, pleaca mai departe la vanatoarea sa de soricei. Taranii, pisicheri si cu un acut simt al observatiei, l-au numit ”Futevant”.
    Acum, daca vad si aud ce se petrece la alegerile prezidentiale pentru turul al doilea, am un acut sentiment de deja vu: Futevant a revenit ON AIR, dupa ce-a mimat ca nu mai face amor cu vietatea rosie numita Iliescu.. Astfel, il vei surprinde pe Futevant cum zboara de colo-colo prin tara, agitandu-se precum rapitoarele cu ochii rosii, dar, fiinta mimetica, pretinde c-ar fi invatat sa dea din aripi si din cioc, ba la stanga, ba la dreapta, precum a vazut el ca da bine la candidatii americani.
    ”Futevant, garantat Vanghelie” poti citi cu mandrie pe afisele de campanie. Sau il vei descoperi pe Futevant cum mustaceste un zambet plin de sine inconjurat din umbra de strasnice rapitoare ceresti si pamantesti precum: Voiculescu, Nastase, Iliescu, Hrebenciuc & co. intonand lozinca ”Invingem impreuna!”. Nimeni dintre papagalii si celelalte pasari mici ale politichiei romanesti nu se-ntreaba cum se poate sa-nvingi alaturi de marii pradatori, cand Futevant nu stie sa prinda decat soricei de camp?!

    RăspundețiȘtergere
  27. CARTARESCU DESPRE GEOANA (2)

    FUTEVANT PRESEDINTE !?

    Spre bucuria babutelor si a batraneilor amarati, naraviti la vanghelioane si la micul & berea serbarilor campenesti, Futevant are totusi planuri magnifice pentru tara. Abia isi falfaie aripile la cativa metri de pamant, dar viseaza sa zboare in cosmosul mioritic. Promite cate 25.000 euro fiecarui fiu risipitor, caci, ajuns in fruntea bucatelor, va ciordi inmiit impreuna cu haita de rapitoare mari, iar gura nu-l doare. Se fofileaza pe sest la Moscova ca sa–si aduca ofrandele catre Marele Uliu de la Rasarit, doar-doar isi va asigura scaunul prezidential. Se da apoi de trei ori peste cap – mai mimeaza unul din actele care i-au dat renumele – si iute face niscaiva poze la Bucuresti cu vicepresedintele SUA, timp in care americanu’, al dreacu’, tocmai ii spune taios ca Washingtonul nu se baga in miuta noastra mica (amanunt pe care televiziunile mogulilor nu l-au dezvaluit).
    Dar cea mai buna si mai viteaza fapta izbutita de Futevant este, conform propriei declaratii, aceea ca nu si-a dat soacra afara din casa! Era si normal, caci pe numele acesteia figureaza, se zice, conturi grase – prietenii, liliecii din subteranele de partid, stiu de ce.
    Idealul lui de moralitate este insusi Patriarhul Bisericii Ortodoxe, marturiseste. Inexplicabil insa, Futevant prefera sa-nhate lumina de Paste taman de la Teodosie Spagoveanul, cu ocazia bairamului pe care ierarhul cercetat de DNA (pentru luare de mita si multe alte manarii) il face anual pe malul marii. Aici, tre’ sa recunoastem, nu avea loc de-ntors: Iliescu, patriarhul linistii fata cu coruptia, brat la brat cu Nastase, prim-ministrul spagii endemice, i l-au predat pe Teodosie Spagoveanul cu proces verbal lui Futevant pentru vesnica lor primenire – martor le este Mazare, dumnezeul afacerilor dobrogene. A se cerceta in Evanghelia Rusinii Analistilor, versetele dupa Bogdan Chirieac si Sorin Rosca Stanescu.
    Acum un an, cand Futevant a mers cu metroul pentru a doua oara in viata sa de baiat ”umil” din Primaverii, am trait cu totii un moment emotionant, mai ales ca prostanacul a luat trenul in sens invers destinatiei. Tot asa vrea sa duca Romania in sens invers acelor de ceasornic ale istoriei, spre stepele oligarhilor & mogulilor campioni la testele de afacereza pe spinarea noastra. Baiat de general de Securitate, cum stie toata lumea, Futevant ramane fidel celor cativa ani de-acasa ai Scolii de la Baneasa.
    Adept al modelului Adrian Nastase, care vorbeste despre existenta a doua Romanii: una, cea a celor ce-l voteaza pe el, reprezentantul oligarhilor-mogulilor-Moscovei-cartelului coruptilor, si cealalta care NU ii voteaza, Futevant aspira inocent la Cotroceni. De aceea este-n toate cele ce se vad si-n cele ce nu se vad pe televiziunile mogulilor. Astfel incat sunt incredintat ca Futevant va avea o binemeritata sansa ca, intr-una din escapadele ON AIR ale acestor zile, sa-nvete a silabisi la randul sau slagarul urmatorilor cinci ani: ”Mircea Geoana nici nu stii/ Cat de mic incepi sa fii!”. Dar asta este previzibil, caci orice roman de bun-simt nu va vota acest personaj dubios. Numai ca Futevant s-ar putea sa descopere curand – la putina vreme dupa ce va da cu capu-n usa inchisa-n nas de capitanul de nava de la Cotroceni – ce inseamna sa fii halit cu fulgi cu tot de adevaratii lideri ai PSD, marii rapitori profesionisti, care l-au bagat in fata.
    Iata de ce mi-e mila de baiatul asta asexuat care MIMEAZA barbatia politica si se viseaza presedintele romanilor. Daca se va destepta vreodata din visul sau de prostanac impins intr-un joc care-l depaseste, va trebui sa ne-arate intai cum se ia la tranta, barbateste, cu Iliescu, Hrenbenciuc, Nastase, Vanghelie, Voiculescu & co. Si-apoi, peste cinci ani, vom mai vedea…
    Arcasul lui Stefan
    Vezi si articolul lui Cartarescu din Evz despre liberali:
    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/877604/SENATUL-EVZ-Mai-grav-decat-o-crima-o-greseala/
    CITESTE SI DA MAI DEPARTE !!

    RăspundețiȘtergere