joi, 4 martie 2010

Despre R. Moldova si supararea nejustificata pe Romania

Am scris despre supararea moldovenilor pe Romania in contextul depunerii dosarelor pentru obtinerea permisului de mic trafic la frontiera.

Am urmarit atent presa de la Chisinau si demersurile autoritatilor moldovene din ultimele zile privind eliberarea permiselor de mic trafic la frontiera. Fara a nega birocratia de care ne impiedicam si noi in Romania mereu, nu pot sa nu ma gandesc la niste reactii disproportionate peste Prut. Justificate, din moment ce asteptarile tuturor sunt foarte mari: dupa caderea regimului comunist de la Chisinau, populatia spera intr-o relatie foarte stransa cu Romania, materializata in ajutorul fratesc pe care sa il acordam si in tot felul de avantaje, in timp ce autoritatile de la Chisinau vor o materializare rapida a tuturor proiectelor convenite cu partea romana. Liderii de opinie de la Chisinau, pe de alta parte, editorialistii, asteapta ca Romania sa fie un avocat mult mai energic si mai convingator in UE in favoarea Chisinaului. Toate acestea insa duc la o mare sensibilitate la Chisinau atat la nivelul cetatenilor, cat si al clasei politice si implicit, atunci cand apar nemultumiri, o culpabilizare a Bucurestiului care mie mi se pare nemeritata.

Comentariul intreg il gasiti aici.

5 comentarii:

  1. http://inlegeanoastra.blogspot.com/2010/03/grandomanie-europenista.html
    Raspuns doamnei Anne-Marie Blajan, gazetarului de pe Dambovita, care "tine pulsul" la tot ce misca in presa si politca moldoveneasca si de pe pedestalul ei de cetatean european arunca critici dure asupra noastra, a basarabenilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sergiu Brasoveanu: refuz sa intru in polemica cu dvs, refuz sa ma explic si ma rezum la a va spune ca interpretati total tendentios comentariul scris. dar va inteleg patima, care inaltura o apreciere la rece. va precizez doar ceva: stiu foarte bine hibele institutiilor romanesti, ale ambasadelor, despre care am scris adesea, iar prietenii de la Chisinau despre care vorbesc ca iau pulsul sunt jurnalisti romanni. adica oameni cu antene foarte sensibile, putere analitica si metode jurnalistice. va multum4sc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Menaru, convingerea mea este că pe undeva au dreptate. ar trebui totuşi să facă diferenţa între România ca ansamblu şi unii funcţionari români.

    aşteptările sunt foarte mari acolo şi, dacă autorităţile noastre vor gestiona prost situaţia, e posibil să pierdem - pentru mult timp - multe puncte de imagine. şi nu numai asta.

    eu nu cred că ne permitem să ignorăm ceea ce se întâmplă acum la consulatele noastre din RM. eu cred că autorităţile noastre sunt obligate să aibă în vedere ca nemulţumirile de acolo să nu devină cronice. sunt entităţi care deabia aşteaptă să speculeze lucrul ăsta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fara suparare dar cred ca ceea ce a scris Sergiu Brasoveanu poate ca ar merita o atentie ceva mai mare decit vrei tu sa-i acorzi.
    Sa incerc sa ma explic:
    tu "spui" despre clipa actuala fara multe conxiuni catre trecut.
    Sergiu povesteste despre cum s-a ajuns la aceasta comunitate de romani "mancurtizati". Si spune ca Romania ar trebui sa dea mai mult decit unui strain oarecare.
    Si aici nu pot sa zic altceva decit ca eu cred ca are dreptate.
    Eu dupa mama sunt de pe malul Nistrului. Dupa tata sunt din Ardeal.
    Dupa mama mi-au ramas rude in RSS Mold.
    Dupa tata am avut jumate de familie in Ardealul de Nord.
    Si ai vrea sa nu doresc o tratare speciala a acestor oameni de dincolo ?
    Imi pare rau A-M B NU pot sa NU vreau mai mult pentru ai mei.
    Chiar daca ei (unii) ma reneaga acum.
    Singele apa nu se face.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Stranum 53 si Dan Dinu: nu le neg nimic si asa cum am scris in articol, le inteleg frustrarea. credeti ca am uitat ca si noi faceam cozi la consulate sa obtinem vize - ma rog, acum nu e vorba despre viza, dar tot la coada la consulat trebuie sa stea - ca nu m-am simtit niciodata umilita? credeti ca nu condamn birocratia din Romania si faptul ca suntem mai catolici decat Papa in multe chestiuni, pentru ca tragem dupa noi tinicheaua numita monitorizare pe justitie? Sunt de acord cu ei, dar ceea ce am spus acolo este ca ar trebui sa fie mai temperati in reactii, pentru ca si lor si noua ne reduc sansele de a le pleda cauza cu succes.

    RăspundețiȘtergere