marți, 30 martie 2010

Tot despre Chisinau...

V-am vorbit despre politicieni, v-am vorbit despre oamenii obisnuiti, va voi vorbi intr-o postare cat de curand despre oras, despre Chisinau.

Singurul regret e ca n-am carat mai mult si mai des aparatul foto cu mine, insa in alergatura intre interviuri, cu camera de filmat dupa mine si trepiedul, probabil ca mai aveam nevoie de o mana in plus si pentru aparatul foto.

Va multumesc tuturor celor care ati comentat si veti comenta postarea referitoare la oamenii de-acolo. Am vazut ca Unimedia a preluat-o integral si sunt si acolo comentarii. Titlul dat de Unimedia e menit sa suscite comentarii.

Insa opinia mea e aceasta; chiar daca nu va dati seama, aveti un avantaj competitiv ca stiti rusa si nu trebuie sa il pierdeti. Da, trebuie sa stiti engleza, franceza si germana, dar pe-astea le stiu foarte multi. Din punctul meu de vedere, a sti sa vorbesti rusa acum in toata Europa Occidentala e un avantaj competitiv. Poate ca nu il vedeti asa, e normal, dar sa stiei ca este. Stiu un tip, originar din Moldova, cetatean romana, care a luat un concurs in MAE roman si dupa niciun an a fost trimis la post printr-o republica caucaziana. E nevoie de vorbitori de rusa in MAE, de experti pe zona ex-sovietica. Macar din acest punct de vedere poate fi vazut ca un avantaj. :)

8 comentarii:

  1. Stimata doamna/domnisoara Blajan/Menaru,

    am mai citit destule articole/comentarii de-ale dvs., citesc tot ce apuc despre Basarabia, sunt de origine moldovean din RO, traiesc de 17-18 ani în vestul Europei.

    Nu am mai intervenit cu comentarii pâna acum la articolele/corespondentele dvs., acum simt însa nevoia sa-mi expun convingerea (am citit articolul despre Chisinau pe Unimedia) : vorbiti ca sa va aflati în treaba, mi-e jena ca moldovenii din Basarabia vor crede ca ceea ce însailati dvs. acolo este relevant pentru ce gândesc românii din RO despre ei. Locuri comune cât cuprinde, gafe enorme, o necunoastere crasa a starii de fapt de acolo. Un amestec de blog si de reportaj care ascunde o parere prea buna despre sine. De fapt, de acum înainte nu prea cred c-o sa va mai citesc, sper c-o sa va mai cizelati si manierele când mai ajungeti pe la Bruxelles.
    Poate ar trebui sa mai treceti de cel putin 10 ori pe la Chisinau înainte sa va faceti publice gândurile. Sincer îmi pare rau ca spun cuvintele astea, ar fi trebuit poate sa va apreciez asa-zisele bune sentimente pentru oamenii sarmani ai Basarabiei. Daca credeti ca merita efortul, va vând (e gratis) un pont: procentul celor care "simt româneste" în Basarabia e mult mai mare. Cine stie ... cunoaste.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: e usor sa simti romaneste, ca moldovean, fara sa traiesti in Chisinau sau in R. Moldova. Voi fi convinsa ca procentul celor care simt romaneste in basarabia, cum ii ziceti, e mai mare decatspun eu la alegerile anticipate, cand ma astept ca Partidul Liberal, care se revendica unionist si romanesc va obtine un procent mai mare de 12% in alegeri. momentul e aproape. asa ca ma discutam atunci. va multumesc, oricum, pentru opinii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stimata doamna/domnisoara Blajan,

    sunt anonimul de la 16:07, revin: îmi cer scuze, am fost cam magar. Ma legasem de câteva observatii foarte superficiale ale dvs., ramân la parerea ca, în calitate de ziaristi români (unii dintre ei si cu studii de politologie, sociologie samd, samd), oamenii trebuie sa fie foarte atenti la ce scot în public despre basarabeni, ale caror sensibilitate si suspiciuni au fost exacerbate în ultimele decenii.
    Numarul celor care stiu ca sunt români este mult mai mare decât cel al alegatorilor care vor vota pt Partidul Liberal, tocmai pt ca realitatea din Basarabia e tare încurcata. Dar asta e alta treaba...

    Am gresit în expresie si-mi cer scuze. O sa-mi pun cenusa în cap astazi fata de cei din jur, poate asa o sa-mi rascumpar greseala. O zi buna, iertati gresitilor dvs;

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim: nu vroiam sa va puneti cenusa in cap, aveti o opinie pe care o respect. si pentru care va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnisoara Blajan,
    iata fac o confidenta de postac anonim: aproape toate articolele dv le -am citit(cele la care am avut acces) fie pe Hotnews.ro, fie pe alte sit-uri. Fireste ca am facut si comentarii. Cat priveste "dosarul Basarabia", adaug ca urmaresc ... problema cam de 2 ani. Am citit si citesc presa pro si presa anti din aceasta fosta provincie romaneasca,inclusiv sit-urile multor partide ( PLDM, PL, PNL, PCRM, PD etc)In afara de asta am cunostinte si informatii numeroase dobandite prin ... lecturi: culturale, economice ,istorice,juridice, mondene(sic!) Nu, nu ma bat cu pumnul in piept pt asta. As zice mai bine ca mi-am castiat in timp un... hobby , consacrand atat de mult timp subiectului.Departe de mine de a va subestima vocatia jurnalistica. Dimpotriva. Totusi, daca imi este permis, as zice ca v-ati apropita de acest "dosar" cu destule superficialitati. Unele le consider inerente jurnalismului tot superficial practicat pe malurile dambovitene ,altele nu.Priviti-mi ca ingaduinta asertiunile inainte de a mi le condamna si poate ca veti si face asta. Sigur m-as bucura, pt ca aveti ocazii evolutive multiple si pe de-asupra, asa cum am spus, vocatie si vointa certa de a face "un lucru bine facut". Pe moment, ceea se ati scris insa, sunt mai degraba impresii de la fata locului,unele, e-adevarat , penetrante, subtile si la obiect. In fine... Nu tocmai astfel de lucruri voiam sa spun neaparat. Voiam sa va dau dreptate in raspunsul dat "Anonimului" , care va face reprosul ca ... procentul celor care "simt romaneste" e mult mai mare. Domnul respectiv se inseala fie si fara rea intentie. Poate ca nu 12 la suta din electoratul basarabean "simte romaneste", poate mai mult( adaugand procentele PLDM) si cred ca e mai mult. Nu insa cel care asteptam noi, cetatenii romani, de la ceilati... cetateni ai celui de al doilea stat romanesc. Mi se pare mie ca romanii din Basarabia s-ar putea imparti in doua: cei care se vad niste romani care au un statut special, supraevaluat, in drepturi mai ales si cei care se simt romani de categoria a doua,subestimati,subapreciati, neluati in sema,ba chiar dispretuiti. Nu vi se pare ca ,admitand observatia, si o categorie si alta se plaseza gresit fata de ceea ce inseamna a fi roman? Vina nu o consider , cu toate acestea,imputabila in exclusivitate lor, cu atat mai mult cu cat poate fi constatata la diferite categorii sociale. De la patura culta, la oamenii obisnuiti(sunt f. multe voci care cocheteaza(sic) cu ideea " statalitatii moldovenesti" perceputa "austriac","elvetian","belgian" ...numai romaneste nu.
    In fine(iar in fine!)nu mai dezvolt , nu mai enumar si nu mai detaliez. In aceasta ordine de idei insa, consider salutar fixarea dv pe dezbaterea deschisa, pe dialogul necesar a fi dus mai departe si inca adancit . Ina sa fel incat sa nu mai fim "noi si "ei" ,ci numai NOI . Adica , noi care gandim romaneste, in interes identitar romanesc. Pentru ca "romanismul" de acum, nu mai poate fi imitat, redus, confundat cu "romanismul interbelic"nici pe departe. Are cu totul alte prioritati,alte asteptari si alte perspective. Abordarea in acest fel a lucrurilor cred ca trebuie si merita a fi continuata.

    RăspundețiȘtergere
  6. O sa-mi permit sa fac cateva comentarii referitoare la Chisinau si locuitorii lui prin prisma faptului ca m-am nascut acolo si desi l-am parasit in urma cu 10 ani si de-atunci l-am vizitat ocazional, as putea cu detasare sa arunc un pic de lumina asupra realitatii de acolo.
    In primul rand, in pofida tuturor aparentelor sau impresiilor formate intr-un timp foarte scurt, Chisinaul nu e decat un amalgam de kitch-uri de sorginte ruseasca/post-sovietica incepand cu stilul constructiilor de orice fel si terminand cu vestimentatia trecatorilor de pe strada. Mult mult prost gust in general- care se datoreaza in mare parte lipsei profunde de repere sociale dar si morale, lipsei modelelor umane adecvate si o scara valorica puternic denaturata; toate astea combinate facilitand invazia subculturii pe filiera ruseasca.
    Autorea amintea intr-un alt post de fetele imbracate usor vulgar sau cu prost gust (si n-are legatura cu vremea)- nimic neobisnuit daca ele au ca modele femeile de companie ale banditilor/interlopilor sau doar a persoanelor dubioase cu standarde morale joase. Iarasi nimic neobisnuit ca barbatii tineri sa adopte tinuta si alura de mafioti/racketi, rasi in cap/moaca suparata/geci de piele/pantofi cu botul ascutit /brutali/badarani/extrem de dubiosi. E perfect ok- asta-i considerat un model de succes acolo. Specimenele astea le vezi pe strada, incepand cu adolescenti de pe banile scolii si pana la politisti (politistii in civil aproape ca nu se deosebesc de infractori, cel putin judecand dupa impresia pe care o fac).
    In mare cam asta-i noua generatie de basarabeni (termen total inadecvat dpmdv, ei eu tot atat in comun cu Basarabia ca si mine cu Congo; si in nici un caz asociat cu statutul de roman care ii repugna- dar despre identitate alta data), bineinteles fara sa-i jignesc pe ceilalti care rezista admirabil in mocirla asta a lipsei de cultura/repere/identitate, zic si identitate pentru ca foarte multi vad, pe buna dreptate, in identitatea romaneasca un colac de salvare din acea mizerie spirituala si o stricta delimitare de acea categorie moldovenisto(oare ce legatura are Moldova istorica cu indivizii astia??)-statalisto-primitiv-oligofrena; dar ei sunt putini si sunt cam luati in balon pentru buna crestere/maniere/sau tot felul de comportament civilizat (mai ales cand e asociat cu romanism declarat, caz in care esti pasibil de agresiune verbala sau fizica, depinde de companie)

    ..trunchiat

    RăspundețiȘtergere
  7. ..continuare
    As avea nevoie de mai multe pagini sa nuantez aceasta 'Descriptio Moldaviae' in editie moderna, pe care Cantemir s-ar spanzura daca ar citi-o, dar inca n-am amintit de limba rusa, rolul si 'prestigiul' ei la Chisinau si invidia pe care o poarta cetatenii romani basarabenilor pentru cunoasterea ei.
    Ca sa spulber orice iluzie din start, limba rusa e limba oficiala la Chisinau oricat de mult i-ar deranja pe idealistii romanismului. Asta e situatia incepand cu 1944 chiar daca in ultimii 20 de ani nu are acest statut prin lege. Simpla adoptare a unei legi nu schimba cu nimic realitatea, iar realitatea este ca rusa e perceputa ca fiind superioara, sau marog confera superioritate vorbitorului. Cum s-a nascut aceasta realitate? din timpul Urss-ului cand romana (marog pe atunci moldoveneasca cu alfabet chirilic dupa cum a croit-o Stalin) a fost descurajata pe toate canalele, mentinuta la un nivel primitiv prin blocarea oricarui acces la cultura romaneasca (in mod absolut ironic pana in '90 cartile editate in RO se puteau gasi la Moscova sau Kiev, nu si la Chisnau- dar chiar si asa din cauza vocabularului precar a majoritatii populatiei ele erau relativ inaccesibile). Noutatile vocabularului limbii romane de dupa '44 ramasesera straine de RSSM, cel mai elocvent exemplu ar fi termenii tehnici pe care si acum locuitorii fostei RSSM ii cunosc doar in varianta rusa. Intrebatii ce-i ala ambreiaj si ii veti bloca pe loc. Asadar toata munca asta de marginalizare a romanei s-a soldat inevitabil cu faptul ca multi efectiv gandesc in rusa. Va da-ti seama ce iese cand te apuci de tradus si formulat in romana ce-ai gandit in rusa? Iese o pasareasca absolut hilara: propozitii care sunt alcatuite din cuvinte romanesti dar care nu par a avea prea mult sens. Ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Ei o numesc 'moldoveneasca' si mai sunt si ai dracului de fuduli. Cred ca Stefan cel Mare s-ar intoarce in mormant daca ar afla.
    Despre rusa pot spune doar atat: as incuraja cunoasterea ei (e totusi o limba straina, incontestabil un avantaj) daca n-ar substitui romana la ea acasa, daca sistemul n-ar crea indivizi bilingvi care nu sunt nici romani nici rusi, daca ar incurca la formarea lor ca romani. Dar in conditiile astea eu as marginaliza rusa pentru o perioada nedefinita pana cand romana nu isi recapata prestigiul care il merita si isi clarifica definitiv statutul dominant. Sunt doar doua cai posibile pentru evolutia situatiei limbii romane la Chisinau: fie interventia statului care sa stimuleze si sa incurajeze puternic cunoasterea limbii romane (in realitate statul post sovietic a facut exact contraiul, si anume a incurajat ambiguitatea, probabil cu misiune de la Moskva) sau pe termen lung selectia naturala... adica cea mai atractiva si care comporta mai multe avantaje dintre cele doua va castiga.
    Ar mai fi de spus si despre situatia basarabenilor pripasiti prin RO, dar despre asta data viitoare.

    RăspundețiȘtergere