marți, 9 noiembrie 2010

Culisele semnarii tratatului privind regimul frontierei cu Moldova si reflectarea ei in presa moldoveneasca

Summit-ul Dunarii se anunta un eveniment destul de plat. Stiam despre Strategia europeana a Dunarii, reuniunea de la Bucuresti fiind un important gest politic de sustinere a ei de catre Comisia Europeana si viitoare presedintie a Consiliului, Ungaria, dar nu ma asteptam la stiri "bubuitoare" de-acolo. Discursul presedintelui basescu a punctat obiectivele si importanta pentru Romania, dar si riscul sa ramana doar un proiect fata de care chiar si tarile membre sa isi piarda interesul.

Apoi a inceput sa vorbeasca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. A spus lucruri la care te asteptai, pana intr-un punct, cand a enuntat a treia oportunitate oferita de Strategia Dunarii: "Este o oportunitate de a gasi compromisul pe chestiuni de interes comun. Intrucat strategia acopera o gama larga de domenii politice, putem extinde chestiunile de negociat si sa obtinem echilibru intre diferite interese nationale. In acest sens, as vrea sa salut cu caldura semnarea astazi a Tratatului de frontiera dintre Romania si Moldova. Este un excelent exemplu de ce se poate obtine cand exista un itneres comun".

In sala de presa s-a creat rumoare. Noi, jurnalistii, ne intrebam daca am inteles bine. Da, intelesese, Barroso ne-a dat breaking news pentru ziua de luni: Romania si Moldova semneaza Tratatul privind regimul frontierei. Am remarcat ca si Merkel, si Barroso i-au spus Tratat de frontiera, termen cu care Romania nu a fost niciodata de acord si a negociat cu partea moldoveneasca o denumire care sa fie agreata de ambele parti.

Am inceput sa sunam oamenii responsabili cu comunicarea de la Ministerul de Externe si aveam o multime de intrebari: cand se va semna? De ce n-am stiut? De ce a anuntat Barroso? Ni s-a cerut timp pentru a primi un raspuns. Insa am publicat stirea, era breaking news, fireste. Semnarea a fost anuntata de o serie de semnale: referirea lui Merkel la semnificatia semnarii tratatului, o declaratie a presedintelui Basescu, faptul ca ministrul de externe a anuntat la mijlocul lunii octombrie ca textul e finalizat si e doar o chestiune de timp pana la semnare.

Prezenta premierului Filat la evenimentul de la Bucuresti era argumentul perfect in a ne confirma ca semnarea va avea loc luni. in tot acest timp, pe diferite canale, incercam sa aflam de ce diplomatia romana - mai ales la nivel de comuniare - a fost prinsa pe picior gresit. Era absolut evident ca Barroso nu improvizase in rostirea discursului pe moment si nu cu o informatie atat de importanta pentru Chisinau mai ales, dar si pentru Bucuresti, ca aflase cel putin cu vreo cateva zile inainte - vieneri sau peste week end - ca are loc luni semnarea si ne-am intrebat de ce nu au comunicat si autoritatile romane o astfel de informatie extrem de importanta.

Primele reactii neoficiale, off the record ale celor chestionati pareau de surprindere si sugerau ca Barroso le-a cam stricat momentul anuntului. O ipoteza putin probabila, insa ma gandeam ca poate la un anumit moment nu se stia ca el va face acest anunt.

L-am intebat pe Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei care l-a insotit pe Barroso la Bucuresti, cum a decurs dialogul pe aceasta tema intre autoritatile romane si presedintele Barroso. "Am fost in permanent contact cu autoritatile romane, am urmarit indeaproape discutiile, am urmarit evenimentele din ultima vreme. Asa ca semnarea tratatului nu a fost o surpriza nici pentru noi, nici pentru autoritatile romane. Era normal ca la un summit privind cooperarea regionala presedintele Barroso sa vorbeasca despre asta", a spus Gray.

Incearca sa ma asigure ca anuntul nu a surprins autoritatile romane, ca nu le-a deranjat, cu atat mai mult cu cat Comisia a salutat semnalul pozitiv dat de semnarea acestui document intre Romania si Moldova. Evident, o declaratie confirmata mai apoi.

Si atunci de ce reactia haotica privind comunicarea imediat dupa anuntul facut de Barroso? A fost teatru sau surpiza genuina pentru unii? Presa a ramas cu impresia ca diplomatia romaneasca a fost, din nou, prinsa pe picior gresit, la nivel de comunicare. ca Romania si Moldova vroiau sa semneze oarecum fara mare valva acest Tratat privind regimul frontierei.

La un sfert de ora am primit din partea MAE, in mod oficial, confirmarea semnarii Tratatului intre Romania si R. Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, cum este titlul documentului. Luni, la ora 17.30, ministrul de externe Teodor Baconschi si premierul Vlad Filat urmau sa semneze documentul, la sediul MAE.

Dar dupa acest anunt au aparut alte intrebari: de ce la nivel de premier si ministrul de externe? De ce nu la nivel de premieri, de ce Baconschi si nu Boc, ca oricum urma sa aiba o intrevedere bilaterala cu Filat, cu exact o jumatate de ora inainte de semnarea tratatului?

Si asa am consultat din nou surse diplomatice, specialisti romani si moldoveni, sa ne lamurim. Ni s-a spus ca ministrul de externe moldovean, Iurie Leanca, este autosuspendat din functie pe perioada campaniei electorale si nu are drept de semnatura. Am verificat informatia la Chisinau si am aflat ca, intr-adevar, Codul electoral din Moldova prevede ca demnitarii, autoritatile publice care candideaza in alegeri trebuie sa se autosuspende din functie, sunt "degrevati de functie", cum arata Codul Electoral. Si tot din Moldova mi s-a confirmat ca Leanca se afla printre ministrii "degrevati", exceptati de la aqceasta procedura fiind presedintele Moldovei, premierul si presedintele Parlamentului (speakerul Parlamentului).

Prin urmare, Filat l-a inlocuit asa cum trebuia pe ministrul sau de externe. De ce insa nu a semnat Boc? Surse diplomatice insistau ca nu e o incalcare de protocol pentru ca nivelul e diferit, ca asa s-a convenit intre cele doua parti. Si, intr-adevar, nu e. Am gasit insa si o explicatie: cum este un document tehnic, partea romana a subliniat cu tarie asta, este normal sa fie semnat doar la nivel de ministri de externe, in acest caz Filat fiind asimilat ministrului de externe al tarii sale. Daca semna Boc, i se dadea o incarcatura politica acestui document, ceea ce in mod cert nu era cazul.

Presedintele Barroso, in intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Basescu, a reluat aprecierile la adresa gestului facut de romania si Moldova: "Vreau de asemenea sa il felicit pe domnul Basescu pentru semnarea Tratatului privind regimul frontierei cu Moldova. Tratatul are si o valoare practica intrucat, pe de o parte, clarifica aspectele legate de aderarea Romaniei la spatiul Schengen si, pe de alta parte, demonstreaza sustinerea pentru Moldova si pentru apropierea ei de structurile europene". (I would also like to congratulate Mr Băsescu for signing the Treaty on the border regime with Moldova. The treaty has also an important practical value as, on the one hand, it clarifies aspects related to Romania's accession to the Schengen area, and, on the other, it demonstrates the support for Moldova and for its closeness to the European structures.)

Remarcam ca, de aceasta data, Barroso foloseste titulatura convenita de Tratat privind regimul frontierei.

In urma consultarii unor surse variate, convergente, am aflat ca probabil a existat o deficienta de comunicare la nivelul diplomatiei, la nivele inferioare ministrului, insa in niciun caz autoritatile romane nu au fost luate prin surprindere de anuntul facut de Barroso, ci a existat o strategie. Mai mult, ministrul de externe Teodor Baconschi dadea o explicatie luni seara, dupa semnarea tratatului: Am dorit sa-i lasam din curtoazie (n.r. lui Barroso), fiind oaspetele nostru la Summitul Dunarii, aceasta intaietate (n.r. de a anunta semnarea tratatului). Dar, dupa cum vedeti, toate informatiile devin publice la cateva ore dupa anuntul facut de domnia sa. Explicatia parea putin plauzibil, avand in vedere si reactia surprinsa a celor responsabili de comunicare, dovada reflectarea in presa si articolele care vorbesc despre o semnare aproape in secret a acestui document, despre faptul ca Barroso a venit la Bucuresti si ne-a dat o informatie care trebuia data de autoritatile romane. Am fost si eu sceptica, pana in momentul in care, din diferite discutii si din surse convergente mi s-a conturat un tablou al situatiei.

S-a convenit, intr-o discutie Basescu-Filat-Baconschi-Barroso ca anuntul privind semnarea tratatului privind regimul frontierei sa fie facut de Barroso - nu de Basescu, nu de Baconschi, nu de Boc si nici macar de Filat. Ci de PRESEDINTELE COMISIEI EUROPENE. Din mai multe motive:
  • este un semnal puternic de sustinere a UE atat pentru Moldova, coalitia pro-europeana aflata la guvernare la Chisinau
  • este un semnal dat in UE ca Romania si-a facut si aceasta tema inainte de aderarea la spatiul Schengen: tratatul privind regimul frontierei este un document tehnic care trebuia adoptat inainte ca romania sa devina granita estica a spatiului Schengen - aici am scris despre ce cuprinde fiecare capitol si el nu vorbeste despre o redefinire a granitelor (invoca in capitolul 2 referitor la traseul frontierei documentele vechi care au definit-o), ci despre lucruri foarte concrete - marcarea si semnalizarea granitei, principiile privind stabilirea frontierei pe sectoarele frontierei situate pe apele curgatoare, Prutul, fireste, modul de folosire a mijloacelor de comunicatii care traverseaza frontiera de stat - cai ferate, sosele, instalatii de comunicatii - , predarea persoanelor care au trecut ilegal frontiera sau a animalelor ratacite peste frontiera de stat
  • daca facea anuntul presedintele Romaniei sau un inalt oficial roman, opozitia comunista de la Chisinau folosea acest lucru impotriva coalitiei aflate la guvernare - semnalul a vrut sa fie: UE este alaturi de voi si apreciaza ceea ce faceti, iar Romania va sprijina, jucand dupa regulile UE. Insusi ministrul Baconschi a spus ce semnifica semnarea documentului: Socotim ca in acest fel descurajam si afirmatiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la o imaginara agenda iredentista a Romaniei. Intentiile noastre sunt transparente, sincere, consecvente. Am demonstrat ca in loc sa ne razboim cu ipoteze imaginare, am trecut la actiune.
Nu trebuie sa uitam contextul in care are loc aceasta semnare:

  • Romania trebuia sa o faca, inainte de aderarea la spatiul Schengen, iar semnalele clare au fost date atat de Comisia Europeana, cat si de cancelarul german Angela Merkel, daca e sa ne referim la cele din ultima vreme.
  • Romania si Moldova trebuia sa semneze acum pentru a dezamorsa argumentele comunistilor din Moldova referitoare la dorinta de dorinta de unire si politica romaneasca de a se uni cu Moldova. Baconschi o spune clar: descurajam si afirmatiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la o imaginara agenda iredentista a Romaniei. Astfel, AIE este ajutata si prin semnarea acestui document, iar populatia moldoveneasca ce se opune ideii de unire e linistita pentru ca romania nu are o astfel de agenda. Am mai scris, nici la nivelul autoritatilor, nici la nivelul opiniei publice nu exista in Romania - decat cu mici exceptii, nesemnificative cantitativ, daca vreti - aceasta idee de unire a Moldovei la "patria mama". Este clar si potrivit principiilor moderne ale politicii externe, Romania si Moldova vor deveni parte ale aceleiasi entitati politice odata cu aderarea Moldovei la UE.
  • La Bucuresti, Filat a avut o intrevedere cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, in dorinta UE de a da un nou semnal de sprijin pentru fortele pro-europene de la Chisinau. Barroso a dat asigurari ca va sprijini Moldova in apropierea de standardele UE. Este absolut evident ca discutiile privind liberalizarea vizelor, Acordul de Asociere al R. Moldova cu UE sunt in stand by pana in momentul in care rezultatul alegerilor din 28 noiembrie de la Chisinau va fi cunoscut, insa este mai mult decat evident sprijinul de care se bucura alianta aflata la putere.
Ce spune presa de la Chisinau?

Dupa ce am vazut o serie de comentarii la articolele HotNews.ro am fost curioasa sa vad si ce e prin presa moldoveneasca, ce articole si declaratii au aparut.

Am scris adesea pe acest blog, motiv pentru care am fost criticata de anumiti cetateni moldoveni, despre faptul ca relatia bilaterala dintre tarile noastre trebuie abordata modern, intr-un spirit european, care sa nu prejudicieze nici Romania, nici Moldova. Atitudinile patimase nu folosesc nimanui.

Daca se vor face sondaje, se va vedea ca nici romanii, nici moldovenii, in mare proportie, desi se considera frati cu o istorie comuna pana la un punct, nu-si doresc unirea. Sunt insa partide politice, politicieni, grupuri de tineri entuziasti declarativ mai degraba, romani din moldova nostalgici care vorbesc patimas despre unire. Dar nu sunt ei majoritatea covarsitoare si nu inteleg ca ideea lor de unire nu este realizabila in felul gandit de ei. Nu intr-o Europa anului 2010, cu o Romanie membra a UE.

Deci ce e in presa de la Chisinau?
*Deocamdata destul de putine comentarii. Vroiam sa vad ce spun editorialistii pro-romani, destul de inflacarati in multe cazuri, insa nu am gasit comentariile pe tema tratatului pana in momentul in care am redactat eu aceasta postare.
*Altfel, presa se imparte intre relatari obiective, informatii preluate din presa romana, de pe Hotnews.ro si alte publicatii, sau corespondente, pana la ilustrarea punctului de vedere al comunistilor care, evident ca au avut de comentat in acest sens.

Iata cateva exemple:
Infoprim Neo si Vocea Basarabiei titreaza: România semnează Tratatul privind regimul de frontieră pentru că vrea să adere la spaţiul Schengen, deputat comunist

Grigore Petrenco spune ca Romania semneaza Tratatul pentru ca vrea sa adere la Schengen si se fac presiuni din exterior asupra sa. Mai mull, documentul "trezeste multe semne de intrebare". Un alt deputat comunist, Ion Ciobanu, spune: „Cu 3 săptămâni înainte de data alegerilor, populaţia nu cunoaşte ce se semnează, nu cunoaşte condiţiile acestui document care, cu siguranţă, nu corespunde necesităţilor Republicii Moldova”.

Omega
(site favorabil comunistilor): În plină campanie electorală Filat semnează cu România “tratat de frontieră“, care poate fi declarat nul

Nu e deloc surprinzator ceea ce spune articolul: România şi Moldova au semnat, luni, 8 noiembrie, cu doar 20 de zile de la schimbarea raportului de forte la guvernare (n.r. comunistii trebuie sa se arate siguri ca revin la putere), Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră.

România a considerat că respectivul document poate fi semnat de un oficial în rangul de ministru de externe de la Bucuresti, chiar dacă din partea Moldovei semnatarul a fost prim-ministrul (n.r. remarca diferenta de rang, dar omit sa spuna ca leanca e degrevat de functii si nu are drept de semnatura, ceea ce inseamna ca e inlocuit de premier). Despre semnarea acestui document s-a declarat abia în dimineata zilei de luni, detaliile acestuia nefiind cunoscute publicului.

În acelasi rând, Tratatul semnat luni la Bucuresti poate fi declarat unul anticonstitutional si nul, întrucât prerogativa semnării tratatelor internationale apartine doar Presedintelui Moldovei. Astfel, potrivit art.86(1) al Constitutiei, si doar Presedintele le poate prezenta spre ratificare Parlamentului. (n.r. intrucat este un document pur tehnic, nu este un tratat de baza, bilateral, nu este nevoie sa fie semnat la cel mai inalt nivel, tocmai pentru a nu i se da incarcatura politica).

Alt articol Omega pe aceeasi tema aici.

Agentia de stiri Noutati Moldova titreaza: La Bucureşti a fost semnat Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, care nu substituie Tratatul de frontieră între state

Novosti-Moldova este citata, precum si informatii Agerpres si arata urmatoarele: Acest tratat este un nou document juridic, care determincă relaţiile dintre structurile de grăniceri, a comunicat pentru agenţia multimedia Novosti-Moldova un colaborator al centrului de presă al Serviciului Grăniceri al Moldovei. El a explicat că documentul a fost elaborat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Moldovei şi particularităţile lui deocamdată n-au fost aduse la cunoştinţă grănicerilor. „Tratatul privind regimul frontierei de stat însă nu substituie nicidecum Tratatul de frontieră între Moldova şi România. Acestea sînt documente de nivel diferit”, au specificat la serviciul de presă al structurii.

Cu cîteva ore pînă la semnarea la Bucureşti a Tratatului privind regimul frontierei de stat reprezentanţii PCRM au declarat că acest document n-a trecut, conform procedurii, prin comisiile de profil ale Parlamentului.

„Trebuie de văzut atent ce se semnează. Aţi văzut textul documentului? Nici noi nu l-am văzut. Nici chiar denumirea documentului. Pe cîte ştim noi, se semnează nu Tratatul cu privire la frontiera de stat, ci este vorba despre un document, care reglementează regimul de frontieră. Desigur, vor fi încercări de a substitui un document cu altul – Tratatul privind frontiera de stat cu Tratatul cu privire la regimul de frontieră”, - a spus jurnaliştilor candidatul la mandatul de deputat Grigore Petrenco.

Radio Europa Libera: „Doar un acord tehnic - el nu legitimează frontiera”

Deputatul comunist Iurie Munteanu, intervievat de REL, declara: „Este un acord absolut tehnic, care nu rezolvă problema de bază, problema legitimizării frontierei între Republica Moldova şi România. Avem o situaţie absolut ridicolă şi absolut stupidă, eu aş spune. România are frontieră la Nord de Republica Moldova cu Ucraina şi la Sud de Republica Moldova la fel cu Ucraina, iar între Republica Moldova şi România, deci, România nu are frontieră. Având în vedere, că suntem două state independente şi suverane, este situaţia absolut stupidă. Următoarea, reiese, că cea mai apropiată frontieră de stat legitimizată între Prut şi Ucraina este frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Legitimizată. Deci, vă rog frumos să nu duceţi lumea în eroare, pentru că acordul, care urmează să-l încheie Filat şi pe care-l prezintă cu aşa o pompă în campania electorală, este un acord absolut tehnic, care va determina regimul de intersectare a frontierei dintre Republica Moldova şi România, a căruţelor din România. Iată şi toată esenţa acestui acord.”

Teleradio Moldova intervieveaza experti moldoveni care sustin semnarea acestui document este un pas important pe calea integrării europene! Trataul va facilita dialogul între Chişinău, Bucureşti şi Occident, şi va lipsi unele forţe politice din ţară de arma speculativă pe care au folosit-o până acum pentru a înrăutăţi relaţiile moldo-române.

Unimedia citeaza portalul de limba rusa Vzgliad care sustine ca: Scopul semnării tratatului privind regimul de frontieră este unul pur politic

Portalul rus scrie: Ministerul Afacerilor Externe al României a declarat direct adevăratul scop al întelegerii între cele două guverne. O sursă din minister a recunoscut pentru publicatia citată că Bucureştiul a acceptat semnarea tratatului având scopuri pur politice si anume pentru a sprijini actuala guvernare a Republicii Moldova, Alianţa pentru Integrare Europeană, în ajunul alegerilor anticipate. Bucureştiul în mod clar nu este cointeresat ca la putere în Chisinău, să revină opoziţia actuală, Partidul Comunistilor în frunte cu Vladimir Voronin. "Putem doar ghici despre ce au convenit părţile, deoarece documentul a rămas secret şi nu a trecut prin comisia parlamentară, cum cere legea. Situaţia nu corespunde normelor de bază ale diplomaţiei moderne," a declarat pentru publicatia rusă fostul consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk.

Tot Unimedia il citeaza pe vicepresedintele PDM, al lui Marian Lupu - Igor Corman, PDM: Tratatul cu România trebuia să fie semnat de Mihai Ghimpu
Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat fără a se tine cont de legislaţia Republicii Moldova.

Igor Corman, vicepreşedinte PD, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă, a declarat că acest tratat trebuia să fie semnat de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Corman a subliniat că, de fapt, nu există un asemenea decret semnat de Mihai Ghimpu. Mai mult, el a spus că a rămas nedumerit, atunci când a aflat că tratatul a fost semnat de premierul Vlad Filat şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. Diplomatul este de părere că ar fi fost bine, daca acest document era semnat de funcţionari de stat de acelaşi rang, de exemplu, Vlad Filat şi Emil Boc.

Romanian Global News
, care este un portal cu stiri din diaspora titreaza: Un „Tratat” ca o noua sarma ghimpata

Pulsul clasei politice de la Chisinau

Citind presa de la Chisinau sunt evidente niste lucruri: Filat este vazut ca obtinand un plus de imagine prin semnarea acestui document, plus de imagine care nu poate decat sa ii foloseasca in batalia electorala.

Se vede clar din declaratia democratului Corman, care spune ca tratatul trebuia semnat de presedintele Ghimpu sau declaratia presedintelui Alianta Moldova Noastra, partener de guvernare in AIE, Serafim Urechean care sustine ca Filat isi face publicitate electorala si ca partenerii din Alianta trebuiau sa se consulte inainte de semnarea acestui document.

"Trebuia semnat mai întâi un Tratat politic de bază. Cred că este mai mult un truc electoral. Documentul semnat nu rezolvă problemele pe care le are astăzi Republica Moldova", sustine Urechean citat de presa de la Chisinau.

Sunt doua chestiuni de remarcat: am explicat mai sus de ce s-a semnat la acest nivel, de ce la nivel de ministri de externe. Este un document tehnic si nu s-a vrut a i se da o importanta /conotatie politica. Premierul Filat il inlocuieste pe autosuspendatul ministru Leanca, deci in acest episod poate fi considerat tot nivel de ministru de externe.

De ce nu Ghimpu? Raspunsul e acelasi: un document tehnic nu e nevoie sa fie semnat la nivel de presedinti. Nu este un Tratat de baza, bilateral, ci un document ca multe altele din seria de documente bilaterale semnate in ultimul an cu Republica Moldova.

A doua chestiune se refera la semnele de intrebare pe care mi le ridica declaratia lui Urechean. Acum este batalie electorala si astfel de gesturi pot fi capitalizate electoral. Numai ca nu poti sa nu te intrebi cat de dificila va fi ratificarea in Parlamentul de la Chisinau a acestui document tehnic. Pentru ca el trebuie ratificat de legislativele ambelor tari.

Premierul Filat s-a aratat putin ingrijorat, aratand, printre randuri, ca el crede ca nu vor exista probleme din moment ce dupa alegeri, majoritatea parlamentara va apartine tot fortelor pro-europene, democratice: Privesc lucrurile mai pragmatic, avand in vedere ca viitorul Parlament al R. Moldova va avea componenta necesara pentru a asigura guvernarea democratica a R. Moldova, parcursul european al R. Moldova, a spus premierul moldovean luni.

Potrivit unor surse moldovenesti, partenerii din AIE ar fi incercat sa il impiedice, pana in ultimul moment, pe Filat sa semneze acum tratatul, din teama de a nu aduna capital electoral. Batalia dinainte de alegeri pare sa fie la fel peste tot: interesul national capata un loc secund. Mai mult, acest gest s-a interpretat si ca un semnal ca Romania a ales sa il sprijine pe Filat in batalia electorala.

13 comentarii:

  1. @anonim

    Sa-i dea MAE roman un salariu de purtator de cuvant si lui Barroso, ptr ca vedem ca el comunica destul de bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru abordarea exhaustiva a problemei! Un articol excelent.

    RăspundețiȘtergere
  3. f. bun articolul pt noi cei mai putin informati dar care ne pasa de Moldova. personal cred ca e o miscare f buna. inclusiv forma tehnica si nu politica care ar fi deranjat pe multi. felicitari lui Baconschi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Concluzia ar fi ca MAE nu e atat de prost cum credem noi si ca a pus la cale o intreaga strategie de comunicare a anuntului despre semnarea tratatului astuia de frontiera (sau regim de frontiera, e tot aia, sa fim seriosi), nu?

    Sau e alta concluzia?

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru detaliile legate de acest tratat.

    RăspundețiȘtergere
  6. poate ne lamureste cineva...
    Se va mai semna si un alt tratat, „de frontiera”, in afara celui abia semnat luni???? Da sau nu ori nu se stie inca????
    Multumesc ptr detalii

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim 10:38: Romania a spus adesea ca nu va semna un Tratat de frontiera. Documentul tehnic semnat luni este suficient. Romania a mai spus ca intreg cadrul juridic de colaborare UE-Moldova este cuprinzator, Romania este membru al UE, deci nu e nevoie de tratat de baza sau de frontiera bilateral, pentru ca acum avem un cadrul juridic modern si european.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Menaru

    Practic, atunci cand a recunoscut independenta Rep Moldova, Romania a recunoscut si frontiera, corect?
    Intreb ptr ca atunci (in 1991) Romania nu era in UE, deci ma gandesc ca in per 1991 - 2007 (deci pana sa intre Ro in UE) ar fi fost, altfel, nevoie de tratat de baza, nu? Sau gresesc?
    Multumesc ptr lamuriri

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 15.40: Prima intrebare: da, asa e, cand a recunoscut independenta RM, Romania a recunoscut-o in granitele mostenite de la URSS.

    Trebuie sa privim in contextul larg perioada 1991-2007: am fost preocupati de aderarea la UE si NATO, mai apoi nu ne-a fost indiferent cu cine dicutam la negocieri. Aderarea la UE nu a facut decat sa ne ofere cadrul juridic modern european si o baza de cooperare legislativa (ACordul de asociere UE-RM). Pna la aderarea la UE, a fost mai greu sa negociezi cu comunistii, mai ales ca ei aveau ideea lor despre relatia cu Romania. Daca era sau nu nevoie de un tratat de baza... se vede ca am functionat si fara el. Pentru ca nu puteam accepta un document asa cum il vroiau comunistii si astfel negocierile erau inghetate. sa nu uitam ca si acest document TEHNIC semnat luni a fost negociat ani de zile. negociat e un fel de-a spune, ca asa cum s-a ajuns la consens cu guvernul democrastic de la Chisinau, destul de repede, se putea ajunge si cu cel anterior, daca se dorea asta. sper ca am fost suficient de explicita. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Menaru

    OK, e clar tot, inclusiv insistenta MAE ca e vorba de un document pur tehnic. Oricum, trebuie sa recunoastem ca la faza asta diplomatia noastra pare că s-a miscat mai cu talent. De obicei e in off-side. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. @Menaru

    Ce ne facem acum, ca Ghimpu il acuza pe Filat ca a mers pe burta la semnarea tratatului astuia, din motive electorale, si ca tratatul e neconstitutional?
    Ghimpu zice ca astfel de tratate se semneaza de presedintii celor 2 tari. Cam stanjenitor ptr Baconschi, sa nu fi stiut el asta? Greu de crezut. Poate a fost si pentru el (Baconschi) tot ceva electoral (vrea si el presedinte in Romanica). Adica ceva de genul „o mana spala pe alta si amandoua fata”. Sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim 17 noiembrie: Cred ca putem face o buna diferentiere intre declaratii electorale si cele cu adevarat serioase. Ghimpu e in campanie, un astfel de tratat nu ar fi fost in veci semnat la nivel de presedinti. Si, daca ai citit cu atentie textul, si explic de ce. Tocmai pentru a nu i se da conotatii politice, basescu si nici macar Boc nu ar fi semnat documentul. Subliniindu-se de ambele parti ca este unul tehnic, a fost semnat de ministri de resort: adica cei de externe, cum o cooperare pe turism ar fi fost semnat de ministrii turismului. E foarte simplu. In text explic clar si de ce l-a semnat Filat si nu Leanca. Cred ca e prematur sa vorbim despre campanie in cazul lui baconschi, el nu a facut decat ceea ce trebuia in calitate de ministru de externe.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Menaru

    Daca ar fi fost un simplu acord (comparabil cu unul in domeniul turismului, asa cum faceti comparatia), nu l-ar fi anuntat Barroso cu mare pompa la Bucuresti. Dar sa acceptam si gogoasa asta, nu ar fi o mare problema.
    Chestia e de fapt mult mai simpla - am incercat si noi sa mai castigam ceva puncte pentru aderarea la Spat Schengen (care, putem sta si in cap, nu va fi in primavara anului viitor, Franta, Olanda, Germania si UK stiu de ce, oricat de pregatiti tehnic am fi).
    Iar nea Filat a incercat si el sa traga spuza pe turta lui, cum zice bulgarul, ca vin alegeri si la ei, acus-acus pe 28.
    Poate cautam nod in papura, dar asa stau lucrurile, fara suparare ptr MAE si trepadusii lor. Parerea mea

    RăspundețiȘtergere