sâmbătă, 14 iulie 2012

Cum e cu stirea despre cele 11 cerinte ale Comisiei

Citesc tot felul de comentarii si puneri in oglinda a unor stiri cu stirea aparuta pe Hotnews.ro ieri, despre cele 11 cerinte ale Comisiei. Vad cu surprindere si o reactie de la Mark Gray in care vorbeste despre Hotnews.ro. 


Ca sa inteleaga toti cei care comenteaza, si sunt surprinsa ca sunt si jurnalisti: Hotnews.ro a citat stirea RFI. Noi nu aveam, la acel moment la care am publicat-o, lista cu cele 11 cerinte. Pe siteul RFI era stirea, am citat si am dat informatia. O informatie care spunea, la acea vreme ca Comisia Europeana a dat publicitatii lista cu cele 11 cerinte. De unde sa stie colegii mei care au preluat stirea ca era un briefing informal la Bruxelles si ca trebuiau citate surse europene? Mai spre seara am fost sunati si ni s-a spus cum au ajuns informatiile la presa, moment in care am corectat stirea. Dar nu numai Hotnews a citat RFI, ci si Mediafax. Nu vad niciun comentariu in care sa se spuna ca Mediafax a dat stirea in varianta proBasescu. 


 Nu inteleg judecarea Hotnews in conditiile in care nu este el emitentul informatiei primare, ci citeaza o stire data de o alta institutie. Sau trebuie sa verificam daca stirile agentiilor sunt adevarate, chiar daca sunt publicate? Sau alte altor publicatii pe care le citam? 


Vad un alt articol in Observatorul European, site al radioului public, in care directorul de la DG Regio infirma ca ar fi trimis autoritatilor romane o scrisoare in care se arata ca absorbtia fondurilor europene a esuat. Informatie publicata in exclusivitate de Mediafax, care avea documentul, si preluata de Hotnews citand Mediafax. 


 Si ce scriu distinsii colegi de la Observator European? Publica fraza si apoi atribuie " asa cum a scris Hotnews citand Mediafax". Fratilor, sunteti nebuni? De ce nu citati direct Mediafax, sursa prima a informatiei, ci ziceti asa cum a scris Hotnews CITAND Mediafax. 


 Sunt jurnalist de vreo 13 ani, am facut facultate de jurnalism si mi-e greu sa explic aceste gen de citare si de etichetare a unei publicatii pentru niste informatii pe care culmea nu le produce ea, ci le preia de la altii, citandu-le si atribuindu-le.

11 comentarii:

  1. Bună Anne Marie, Hotnews este cunoscută de toată lumea drept "oficina de net a Jucătorului" (nu-mi spune că nu ştiai asta), deci nimeni nu o "suspectează" de obiectivitate jurnalistică, mai ales acum într-o perioadă în care au dispărut toate nuanţele de gri. Chiar şi în acest caz, ideea este simplă, "n-o fi fost cu intenţie, dar a fost cu direcţie".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu a fost nici cu intentie, nici cu directie. este o stire. cele 11 cerinte sunt reale, le-a dat toata lumea. si e o stire ce nu poate fi ignorata. e considerat oficiana de cine? de marii lideri de opinie de la Antena3? toti cei care spun ca e oficina sa vina cu dovezi. mie nu mi s-a impus niciodata cum sa scriu lucrurile. am avut postari pe blog dure la adresa lui Basescu si a guvernelor lui. si ele au fost preluate pe main page. iar blogul meu, al unui om total "neportocaliu" este pe hotnews. prin urmare, vreau dovezi, m-am saturat sa zica toti ca suntem portocalii. doar pentru ca fac parte din publicul fidel Antenelor, doar pentru ca Ponta are mesaje pentru HN la finalul conferintelor lui de presa.

      Ștergere
    2. Aveti dreptate !...
      Ati avut postari dure la adresa lui Basescu, ca cea din 13 iunie a.c. ("Domnul profesor Basescu"), in care ne spuneati ca ascultandu-l pe T.B. va simteati ca la scoala ...
      Macar acum, nu aveti un mic sentiment (va rog sa ma scuzati) de jena ?...

      Acum, cand se dovedeste ca stirea e "made in Romania" (Basescu si trupa lui, civili, orice ...), nu ar trebui - conform deontologiei profesionale - sa va cereti scuze pentru titul postarii cu cele 11 reguli (ca e clar ca asta va apartine si nu vine de la RFI sau aiurea) ?

      Ștergere
    3. HotNews "e" într-o tabără drept consecinţă a faptului evident că "nu e" într-altă tabără, nu că ar fi în prima tabără :)

      Ștergere
  2. Era/este adevarata stirea?
    Au existat/exista cele 11 cerinte?
    (asta este TOT ce conteaza pt. un consumator de stiri!)

    RăspundețiȘtergere
  3. :-) Explicația cea mai simplă pentru faptul că OE scrie la modul "asa cum a scris Hotnews citand Mediafax" este că au citit pe Hotnews citatul din Mediafax. Unde e briciul lui Ockham cand ai nevoie de el?

    RăspundețiȘtergere
  4. Orice gazetă, fie şi online, are "direcţia" trasată de articolele de opinii, care în Hotnews sunt complet dezechilibrate şi, de cele mai multe ori, părtinitoare. Orientarea se vede şi modul de selecţie al ştirilor, din titlurile articolelor care dau "grila de lectură". Nu cred că are rost acum să negăm o evidenţă vizibilă de la o poştă. Ponta nu face altceva decât să exprime o realitate. Aici chiar nu are rost să insistăm, fiind un fapt de notorietate publică. Este, dacă tot îţi place, o Antena 3 pe invers. Nu înţeleg însă de ce vă este ruşine cu "orientarea", unde "vă" nu vine de la pluralul de politeţe, ci doar de la plural (devreme ce îţi asumi apărarea redacţiei).
    Blogul tău este cu totul altceva, este echilibrat şi de aceea îl apreciez şi-l urmăresc regulat. Faptul că scrii şi la Hotnews nu are relevanţă pentru mine, doar încercam să-ţi răspund la întrebările din articol (chiar dacă erau retorice :) ).
    Unul din lucrurile pentru care presa românească a decăzut atât de mult este că ziariştii nu au înţeles că reputaţia este una singură şi că, după ce ai pierdut-o, s-a terminat. Mă bucur că tu ţii la reputaţia ta. Keep up the fight.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nuante...
    1. Ce scrii tu este destul de profesionist.
    2. Degeaba iei apararea colegilor de la Hotnews. daca sunt profesionisti se comporta ca atare. Daca sunt pupinbasisti "gresesc". Si nu recunosc ca au gresit si unde.
    3. faptul ca tu iei niste bani pt munca ta de la hotnews este alta treaba. Nu tine de orientari... ci de comercial, de bani pentru munca ta.
    4. de ce sunt pupinbasisti colegii de la hotnews nu are relevanta. Atentie la nuante - sunt cititi dar nu credibili!
    5. Reputatia o faci greu, si o distrugi rapid. Asta au facut ei de la hotnews. dl tapalaga era un reper la radio ca si independenta si opinii. De cand s-a inrolat in armata de basisti sorry... o prefer pe d-na alina mungiu.
    6. Nu sunt inrolat sunt apolitic...

    RăspundețiȘtergere
  6. Intotdeauna prinde bine respectarea celebrei replici a lui Conu Trahanache:"Aveti putintica rabdare,stimanbililor!"
    1-La inceputul acestei saptamani Ponta anunta culoarea:va merge intai la Bruxelles,apoi la Paris ,Berlin si va rezolva criza de incredere declansata si sutinuta de delirul portocaliilor.
    2-Am vazut in direct cum Ponta tot incerca sa plece de la conferinta de presa cu nenea Schultz zambind fericit ca in sfarsit s-a terminat,si ca dupa aceea ,cu o figura de om haituit, se reintorcea sa raspunda la intrebari care-l scoteau de pe pilot automat.
    3-Pomta a disparut in ceata si ,grabit sa prinda un avion salvator,nu a mai aparut decat telefonic ca sa ne comunice ca n-a facut mare branza,ca are niste teme de facut acasa si ca ,dupa ce le rezolva,ni le va comunica si noua.
    4-Apare un nou personaj de basm:presedintele provizoriu si teribil de discret, transformat in tovarasa invatatoare care,putin cam isterica,e drept, se apuca sa:
    -tavaleasca mass media planetara care se incapataneaza sa informeze
    - nege existenta unei liste continand problemele pe care Ponta(bietul de el,nu o are cu diversitatea-iarasi problema cu pilotul asutomat) nu a putut sa le clarifice la Bruxelles.
    -sa-i puna la colt pe acei neica nimeni de la Bruxelles pentru a au indraznit sa ceara clarificarea problemelor continute in lista lui Ponta ,care, parol mon cher ,sigur nu exista,asa cum deja afirmase mai inainte?!?.
    -sa ia impostura de cocos razboinic de Romania(fara halebarda,mantie,casca de prusac si fara cal inaript)
    -sa-i trimita salve de iti arat eu tie terminatului presedinte suspendat.
    5-Pentru ca il mananca limba,apare rapid Ponta cu celalalt raport catre natia romana.ridicata la lupta de acum razboinicul fost presedinte provizoriu discret(indiferent cum cititi,suna tot ca dracu!!!):
    -a rezolvat in timp record puzzel-ul primit la Bruxelles si anunta victorios :i-am avut si pe astia!!!
    -se face ca uita ca promises ,in goana dupa avionul salvator,sa ne arunce si noua,plebei,ceva margelute din disertatia de raspuns
    -renunta la Berlin si Paris probabil pentru ca s-a saturat deja s-o ia in barba ca la Brucelles.
    Ceva despre ce s-a mai intamplat scrieti alarmata in articolul de fata:fiti pe pace, e numai inceputul!
    Si in timpul acesta,impietrit intr-o istorie pe care nu vrea sa o depaseasca (sau poate ca nu e in stare)prededintele suspendat se ia de socoteala cu:
    -bolsevicii,cu care se tot cearta de pe vremea cand ii lua delicat gatul premierului fara gat,catalogandu-i asa pe cei care inca se incapatinau sa-l sustina pe Roman.
    -mmogulii de unica folosinta pe care ,dupa ce la un moment dat l-au sprijinit,i-a pus pe faras ca sa intretina un viu foc politic favorabil
    -cenusa de pus in cap pentru ceva ce nu trebuie sa-si puna(da,era criza si ceva trebuia facut,bine sau rau);cea legata de politicienii(si mai ales-ele)de duzina propulsati(te)pentru ca asa a vrut muschii lui,de mentinerea pe post timp indelungat a unui prim ministru de tinichea,slugarnic , robotic si fara anvergura pentru ca asa a vrut muschii lui,etalarea obsesiva a lipsei de respect pentru opimiile celor care nu il aproba precum yes men-ii care au ajuns sa parjoleasca totul in jurul lui si lista ar putea continua...nu va fi se pare niciodata scoasa la lumina...
    Ramane deci intrebarea cu adevarat homerica pusa de Caragiale in gura vajnicului si eternului alegator turmentat:
    'Hic,si eu cu cine votez?'

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite un exemplu de "orientare". Cand a aparut stirea cu procurorii CSM pe Mediafax era mentionat in clar numele lui Victor Ponta ca persoana cu care au negociat functiile. Dupa vreo ora Mediafax a modificat stirea, scotand numele lui Ponta. Hotnews nu a mai fost atat de prompta in citarea Mediafax in privinta corecturii.
    Orientarea Hotnews se vede si in modul in care se aleg primele articole din pagina si durata stationarii lor acolo. Orice articol anti-orientare dispare rapid in subsol, pe cand un articol pro poate ramane acolo chiar si 2 zile.
    Si ponderea articolelor in linie cu orientarea este covarsitoare. Din pacate nu exista online o sursa de stiri cat de cat neutra. Chiar si Mediafax face in campania asta o groaza de tampenii.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.google.ro/imgres?num=10&um=1&hl=ro&biw=1728&bih=889&tbm=isch&tbnid=dCUk0sM-N9alHM:&imgrefurl=http://projetbabel.org/forum/viewtopic.php%3Ft%3D17311&docid=tCa3vPT7R8KxoM&imgurl=http://graphysme.free.fr/PNG/ich-bin-ein-berliner.png&w=1469&h=1103&ei=A0ADUKiWC6u00QX1oZGTBw&zoom=1&iact=hc&vpx=549&vpy=276&dur=4087&hovh=193&hovw=258&tx=142&ty=101&sig=115085893938132820230&sqi=2&page=1&tbnh=126&tbnw=168&start=0&ndsp=48&ved=1t:429,r:11,s:0,i:100

    RăspundețiȘtergere