marți, 10 iulie 2012

UPDATE: De ce il parasesc socialistii europeni pe Ponta?

In ultimele zile am inventariat o serie de reactii de la socialisti europeni, de la politicieni germani, in special, dar nu numai. Sa le trec succint in revista:

Frank-Walter Steinmeier, liderul socialistilor germani, din Bundestag:
  • Este inacceptabil sa restrangi in doar cateva zile atributiile Curtii Constitutionale, sa adaptezi procedurile parlamentare (scopului tau, n.r.) si sa ocupi functii importante peste noapte. Pe scurt, normele democratice si standardele parlamentare sunt suprasolicitate si incalcate.
  • Solicit tuturor partidelor sa respecte institutiile democratice, sa respecte legea si separarea puterilor in stat. Abaterile politice si legale, precum cele de care este acuzat presedintele Basescu, nu trebuie platite inapoi in acelasi fel.
  • Prin urmare, salut faptul ca Uniunea Europeana va examina cu atentie evenimentele. Ar fi de dorit sa cerceteze nu doar ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, dar si criza constitutionala din ultimii ani.
  • Sper ca deciziile Curtii Constitutionale sa fie acceptate si sa nu fie din nou folosite ca o oportunitate de a specula cu privire la inlocuirea judecatorilor Curtii. O astfel de conduita ar fi inconsistenta cu principiile constitutionale.
Susane Kastner, parlamentar german:
  • Mai multe griji îmi fac referitor la Curtea Constituţională şi la Avocatul Poporului. Mă gândesc că nu este foarte înţelept ca USL să limiteze cu atât de puţin timp înaintea alegerilor drepturile Curţii Constituţionale.
  • Într-o ţară europeană Justiţia trebuie să fie independentă iar o sentinţă pronunţată trebuie pusă în aplicare. Cred că USL ar face bine să respecte aceste reguli fiindcă orice altceva ar reprezenta un pas într-o direcţie pe care, eu personal, nu o consider bună.
  • Dacă ai plagiat însă, eu consider că trebuie să-ţi asumi consecinţele faptei tale. În rest, mie personal mi se pare foarte important ca independenţa justiţiei să fie asigurată pe mai departe. 
Jean Asselborn, ministrul de externe luxemburghez:
  •  In calitate de social democrat sunt ingrozit de demersurile unor politicieni care doresc sa activeze in cadrul socialistilor europeni si se comporta ca niste pucisti.
De ce familia politica europeana a premierului Victor Ponta pare sa bata in retragere? Simplu: pentru ca se tem de efectele unei lipse de reactie cum a fost cazul la inceputul acestui an, cand guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta a facut o serie de abuzuri la adresa democratiei.

Multi argumenteaza ca situatiile nu se compara, ca in Romania s-au urmat pasi procedurali, chiar daca accelerati si ca suspendarea presedintelui este legala. Cu atat mai mult acum, cand CCR a spus ca este constitutionala.

Numai ca Occidentul nu isi mai permite aceeasi pasivitate. De aceea Comisia Europeana este atat de vocala, de aceea lideri europeni vorbesc atat de raspicat despre ingrijorarile privind situatia democratiei din Romania. E adevarat, Comisia a deschis patru proceduri de infringement impotriva Ungariei, dar a facut-o mult prea tarziu. Am urmarit dezbaterea din Parlamentul European din aceasta iarna in care eurodeputatii culpabilizau Comisia pentru a nu fi actionat mai devreme in privinta Budapestei.

Acum insa nimeni nu vrea sa fie prins pe picior gresit. Vor sa transmita semnalele, pentru a nu fi acuzati, la fel ca si popularii europeni, ca acopera abuzurile lui Ponta, asa cum popularii au acoperit abuzurile lui Viktor Orban.

In timp ce scriam, descopar pe facebook o trimitere la acest articol, care merita citit pentru ca descrie bine situatia si feelingul din Bruxelles. Am vorbit cu cativa oameni dea-colo zilele trecute si asta imi spuneau: ca fondurile europene ne sunt puse si mai mult in pericol, de parca n-ar fi oricum (o sa scriu ceva despre asta, din nou, zilele urmatoare), ca de la aderarea la Schengen putem sa ne cam luam gandul pentru toamna, ca oricum vom avea un raport asupra justitiei destul de prost. Stiti ca trebuia sa se ia o decizie privind MCV.  Acum vreo 3-4 saptamani ideea era continuarea lui inca un an, ca apoi sa se ridice inainte de aderarea Croatiei. Dar cu situatia actuala....


 Asa ca va fi foarte interesanta vizita premierului Ponta la Bruxelles, joi. Si daca, in urma acestor reactii internationale, Martin Schulz, presedintele socialist al Parlamentului European, va avea aceeasi atitudine ca si la Consiliu, acum doua saptamani aproape.

UPDATE: Reactia lui Matin Schulz, presedintele PE, este edificatoare:
  • Monitorizam foarte indeaproape evenimentele din Romania. Parem sa asistam la o lupta politica de o intensitate surprinzatoare intre doua tabere ireconciliabile.
  • Daca sunt orice incalcari ale regulilor si standardelor europene, Comisia Europeana trebuie sa ia masuri imediat. Suntem o Uniune a valorilor impartasite si a standardelor legale, care trebuie repsectate de catre toti membrii sai fara exceptie. Este datoria noastra sa actionam daca ele sunt violate

5 comentarii:

  1. Ai dreptate!Acesta e înca un exemplu din gafele lui Ponta care se pare că nu înțelege că NU AȘA va învinge ceea ce el crede că este Băsescu,un politician(care oarecum copiindu-l pe Putin)a ajuns să devină ce este,în ani buni,dar înțelegând oarecum cum se face politica la Bruxelles și mai ales la București.Cred că vom asista la penalizări,bobârnace peste nasul său necopt care însă din păcate ne vor costa pe toți,dar poate și pe el,în 29 Iulie.Sânt curios ce va urma...

    RăspundețiȘtergere
  2. in fata europenilor de vitza veche,un plagiator ergo mincinos ramane un mincinos indiferent de afilierea politica. Concept neasimiliat de Ponta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca si Frank-Walter Steinmeier il ataca pe Victor Ponta, atunci USL-ul este zero in Europa.
    Nastase a ajuns la Rahova. Ponta si Antonescu o sa ajunga mai rau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe Ponta nu-l intereseaza UE. Si daca se duce acolo, nu o va face cu gandul de-a incerca sa ramana in UE, ci cu gandul de-a scoate Romania din UE. Stie si el foarte bine toate aceste lucruri, voi ce credeti? Doar ca toata lumea porneste de la ideea gresita ca Ponta isi doreste sa ramana in UE.Ponta o va incasa maine la Bruexelles, i se vor impune niste conditii, iar el va veni senin acasa, spunand ca spera ca acum UE a inteles ca a cazut prada unui complot pdl-ist si ca totul va fi bine. Iar cand vor mai fi reactii, va spune ca pdl-ul nu se potoleste si ca strica toata munca lui de sustinere a Romaniei in UE.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa s-ar putea sa fie!
    Mereu imi aduc aminte de Marga, min. de externe care ii aducea osanale lui Putin, « fratele » mare de la rasarit, inainte de a fi numit min. de externe de catre Base. Si care e cosmarul care ma bantuie ? Daca actiunile acestor neispraviti sunt facute cu intentia de a infuria Uniunea Europeana (ceea ce au si reusit cu brio)? Rezultatul : UE urmeaza sa ne sanctioneze si noi , fudulii, o sa ne ofuscam si o sa ne intoarcem cu fata spre rasarit, ca de acolo rasare soarele si o sa devenim nu stiu ce intr-o mare de .....

    Oare am dormit eu prost de am visat asa de urat ? Sau ar putea sa fie si asta o varianta ? Doamne fereste !

    RăspundețiȘtergere