marți, 5 mai 2009

UPDATE: Ajutoooor, stau in Drumul Taberei!!!

OK, e un pic exagerat titlul, dar azi dimineata l-am vazut la tv pe primarul Sorin Oprescu anuntand ca va inchide din august Pasajul Lujerului si m-am ingrozit. Duminica a fost inchisa circulatia prin Grozavesti, din cauza constructiei Pasajului Basarab. Oricum iesirea din Drumul Taberei era infioratoare dimineata, la fel cum era intrarea seara, ce va fi din toamna?

Pentru cei care nu sunt din Bucuresti: Drumul Taberei e un cartier foarte frumos, curat, cu multa verdeata, putini minoritari, din ce in ce mai multi caini comunitari, dar intr-un cuvant este un cartier ok din Bucuresti. Insa nu are metrou, ceea ce inseamna ca daca vrei sa iesi spre centru nu o poti face decat cu masina, personala sau RATB, adica transportul in comun.

2 ore: atat se face de la capatul Drumului Taberei, unde locuiesc acum, la Universitate, unde lucrez. Tot atat am facut din Falmer - statia de tren de la universitatea din Anglia unde am stat 3 luni - pana in Londra, in Red Lion Square, unde am facut internship-ul, la Economist Intelligence Unit.

De ce va dau acest exemplu? Fiindca timp de aproape o saptamana am fost navetist de la 70 de kilometri sud de Londra pana la EIU si in prima zi am plecat la ora 8.30, uitand sa calculez drumul cu metroul din Victoria Station (adica din gara) pana la sediul EIU. Si am ajuns la 10.30 in loc de 10.

M-am intors de o luna din Anglia si constatam cu incantare ca pot folosi din nou taxiul, pentru ca ruta mea de acasa la serviciu nu mai este atat de aglomerata. "Da, doamna, e din cauza crizei, sunt mai putine masini pe strazi", mi-a spus un taximetrist. In aceasta privinta tind sa ii cred, doar sunt toata ziua pe strazi si constata. "Nu, doamna, e doar o impresie, sunt sarbatorile, Pastele, apoi 1 mai, sa vede dupa ceea ce va fi, ca se termina toate zilele alea libere", mi-a spus un altul.

Ei bine, luni dimineata am constatat ca al doilea avea dreptate. Si pentru ca s-a inchis una dintre rutele prin care mai ieseau locuitorii Drumului Taberei, asa ca a fost din nou blocaj. da, gasesti solutii, adica mergi pret de vreo 3-4 statii pe jos, dupa care iei autobuzul care e la rand, poate mai in fata decat cel in care te-ai aflat initial cu vreo doua autobuze. Pe de alta parte, daca esti pe tocuri, ai niste evenimene in ziua respectiva pentru care vrei sa fii fresh, nu sa ajungi transpirat de la mersul pe jos, stai in autobuz si citesti. Eu asta fac.

Sau, daca poti, lucrezi putin e-acasa si pleci mai tarziu la serviciu. Incerc sa fac asta astazi, sa vad daca e o solutie buna. Nu sunt foarte convinsa, uneori nu poti evita nebunia dintre 8 si 10.

Iar acum aud ca Pasajul Lujerului este un pericol pentru soferi, ca trebuie reabilitat, asa ca el va fi inchis, probabil din august, a spus primarul general Sorin Oprescu. Acum el cauta solutii sa nu inchida traficul pe-acolo. Oricum e aglomerata ruta, cei care stau in Ghencea si vor sa ajunga spre Casa Presei pe-acolo trebuie sa mearga. Este si tramvaiul 41, e adevarat, dar la ora de varf e extrem de aglomerat.

Asa ca ma intreb ce sa fac, stau in Drumul Taberei, sa ma mut? E o intrebare retorica, fireste. Probabil insa ca strigatul meu patetic de ajutor din titlu va deveni extrem de justificat din toamna, cand vor fi blocate atat ruta prin Crangasi - Pasajul Lujerului -, cat si cea prin Grozavesti.

UPDATE: Am plecat la 10.30 de acasa, am luat un taxi si am ajuns pe Calea Victoriei intr-o jumatate de ora. Spre deosebire de ieri traficul a fost mult, mult mai liber, cu exceptia unei mici bulibaseli la Razoare, unde fiecare vroia sa delimiteze cate o banda, banda lui. :)

17 comentarii:

  1. depinde unde trebuie sa ajungi, dar jesus, da, nu-mi doresc sa stau acolo. eu stau cumva pe langa Turda si stiu cum e, cand va intoarceti cu totii acasa (huo) :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai putea face naveta Bucureşti - Anglia. Sau ai putea rămîne în Anglia. Acolo e şi mai multă verdeaţă şi se poate scrie şi de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua
    Ati fost la Sussex University? Iar daca ati luat trennul din Falmer, inseamna ca ati locuit in campus. Eu am stat in Norwich House. La ce departament ati fost?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am stat un an in respectivul cartier, chiar la capatul lui (am stat si in Londra ca veni vorba de coincidente). Imi amintesc ca stateam cate o ora la Razoare si ma bucur ca nu mai trec prin experiente de astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. du-te inapoi si lasa-ne

    RăspundețiȘtergere
  6. Mergi pe jos. Pe bune. Si eu stau in Drumul Taberei si am constatat ca imi ia 30-35 de minute sa ajung pe jos de pe Compozitorilor(Complexul Drumetul) pana la Eroilor, de unde apoi se poate merge OK cu troleibuzul pana la Universitate. Chiar daca stai la capatul cartierului, mergand cu troleul pe portiunile unde nu-i blocaj - pana la Romancierilor cu troleibuzele 90, 91, pana la Moghioros cu 368, pana la capatul strazii Sibiu cu 69 ori 71, si dupa aia pe jos, o sa faci sigur mai putin de doua ore. Plus externalitati pozitive: keeping fit (cu minusul inhalatiilor de noxe)

    RăspundețiȘtergere
  7. cu femeile care sunt insarcinate sau gravide sau care au copii mici ce facem?

    ne intoarcem si cu aia la Londra?

    RăspundețiȘtergere
  8. Se pare ca dl. Oprescu vrea din nou sa intre in Cartea recordurilor cu cel mai mare ambuteiaj dintr-un oras european.
    O carte cu cei mai prosti primari nu exista? Ca singur ar avea un loc rezervat pe prima pagina.

    RăspundețiȘtergere
  9. Muta-te :). Serios, e cel mai simplu si mai elegant. Sub-Inchiriaza locul unde stai acum, si foloseste chiria ca sa te muti la Universitate.
    De cand am serviciul la 15 minute de mers pe jos (relaxat) de acasa, sunt mult mai putin stresat, amarat, rau, etc.
    De pe de alta parte, tot Londra e mai buna ca Bucurestiul :).

    RăspundețiȘtergere
  10. exista varianta, in cazul in care pasajul nu e inchis, cu 41 pina la cringasi si de acolo metroul spre orice directie. este f eficient. Chiar si in cazul inchiderii 41 o sa circule macar pina la intersectia Brasov cu Timisoara, de acolo se fac maxim 10 min pina la Armata Poporului de unde se poate lua metroul, singuru inconvenient fiind ca acesta se schimba la Eroilor. Oricum am auzit ca datorita unor lucrari vor fi metrouri directe si pe M2-M3

    RăspundețiȘtergere
  11. 1. Cei care imi recomanda sa stau la Londra - multumesc unora pentru malitiozitate, altora pentru sugestie, numai ca nu e posibil. A fost o bursa, a durat 3 luni, ma bucur ca m-am intors, dar iata ca ma confrunt cu realitatile mioritice de zi cu zi. Exemplul l-am dat pentru a ilustra ca ajungi dintr-un oras in altul - si de-asta fac mii de oameni naveta pe ruta mentionata zilnic - mai repede decat ajungi dintr-un cartier in altul in Bucuresti.

    2. da, am mentionat si eu mersul pe jos. Dar in aceeasi masura, atunci cand am un interviu la ora 3, sa zicem si trebuie sa ma imbrac la patru ace, adica si cu tocuri, oricat de decente ar fi ele, e atat de simplu sa mergi pe jos din Drumul Taberei la Eroilor? Pentru mine nu e. Obosesc la o asa distanta pe tocuri si n-am cum sa ma descalt:D. In al doilea rand, nu cred ca interlocutorul meu ar apreciat un om transpirat care sa-i ia interviul. Nu as putea merge in pas de plimbare, iar cand in bucuresti incep sa creasca temperaturile, in mod cert ajungi sa si transpiri. deocamdata nu avem dusuri la serviciu, dar poate ar trebui sa fac o sugestie, nu? :))
    3. Ceea ce ma deranjeaza pe mine si de-asta am adus subiectul in discutie este ca toti promit ca fac ceva si nu se intampla nimic. Stau in Drumul Taberei de 14 ani si asa aglomerat e de vreo 5. Ani de zile se ajungea fara nicio problema in centru. Mai apoi, au venit oamenii cu ideile: facem linie de metrou, facem nu stiu ce pasaje, nimeni n-a facut nimic. Da, se pun flori, e verdeata, se curata strazile, dar vreau sa vad de la primarie mai mult.
    De exemplu, Elena Udrea a candidat pentru Camera Deputatilor la mine in colegiu, promitea - fals de altfel - ca o sa se ocupe de trafic. Unu - nu era treaba ei ca deputat, ca doar nu candida pentru primaria sectorului, doi - nici macar n-a stat pe mandatul ei, sa incerce sa miste ceva, daca si ce se putea, din Parlament. Iar oamenii au votat-o, ca deh, in Drumul Taberei, pana una alta, traficul te omoara.
    Credeti-ma, prefer sa fie blocat cartierul pentru ca se construieste un pasaj sau metroul care ma vor scoate inb 3 ani in oras, decat sa fie oricum blocat pentru carpeli si problema de fond tot nu se rezolva.
    Cat despre mutat... nu e chiar asa de simplu si stiti si voi, nu-i asa?:)
    Va multumesc tuturor pentru comentarii si va citesc cu interes.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am uitat sa precizez ceva: nu sunt sofer, nu am carnet, deci circul cu RATB-ul in general.:) Deci nu pot fi acuzata ca stau in masina din comoditate, deci sa suport traficul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincer nu prea vad unde s ar putea construi metroul....si ca sa fie cum a fost calea grivitei blocata ani in sir....mai bine....

    RăspundețiȘtergere
  14. Oh, Drumul Taberei ....ce amintiri placute....Am locuit acolo 8 ani de zile. Traficul este o placere. Indiferent la ce ora pleci sau vii este omor. Am facut 2 ore din Romana cu RATB-ul de la Romana pana in Compozitorilor in Noiembrie cand am fost ultima data in Romania. Daca mai traia Impuscatu poate apuca sa faca metrou si in DT(sau poate ca exista deja? prietenii stiu mai bine).
    Am amintiri frumoase despre DT...dar nici una legata de trafic, dar nu e problema, in 100 - 150 de ani se rezolva.

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi pare rau ca primaria generala nu introduce un impozit special pentru o linie de metrou in Drumul Taberei. As da fara probleme 1 milion pe an ca sa se continue cu metroul. Dupa, ar veni la rand si alte zone.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ar fi tare sa se inchida si pasajul Lujerului, care este in acest moment singura varianta cat de cat decenta (daca ignori statul ca sardeaua in 41) pt cei care vor sa ajunga cat de cat mai repede spre Crangasi (pt metrou) sau Casa Presei, referindu-ma aici numai la pietoni.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cand mi-am vandut garsoniera de pe Timisoara, aproape de Razoare, la 10 minute de mers pe jos pana in Poli la metrou, toti mi-au zis ca sunt nebun.
    Eu mi-am luat 2 camere care impreuna au un pic mai mult decat garsoniera. Sunt undeva in Tei, langa parcul Lacul Tei. Imi ia cam 10 minute cu bicla pana la metroul Obor, sau 20 minute pe jos. Nu exista nici acolo mijloace de transport pana la metrou.
    Dar.... Pot sa ies cam la orice ora din cartier in orice directie cu un taxi. Acum vreo luna am avut treaba in Pipera, mi-a luat 10 minute cu taxi-ul.
    Cand am avut treaba prin DT, mi-am luat bicicleta, mi-am pus-o in tramvai pana la mall, si de acolo am biciclit pana unde aveam treaba.
    Da' eu in loc sa ma plang mi-am cumparat o bicicleta pliabila, care e decenta de dus, si pot sa o urc in metrou, autobuz, tramvai.
    www.mobiky.ro

    RăspundețiȘtergere