joi, 7 mai 2009

Presedintele Basescu... minte. Sau si mai rau...

Iata ce spune el (filmuletul preluat de site-ul TMCTV):



Dar acum doua seri, la TVR, el a afirmat si asta:

"Nu-i un om politic sa nu fie destept acum si sa nu spuna ca el stia de criza. Nu e adevarat. Nu aveau cum sa spuna asa ceva ca nu stiau. Economia duduia atunci, chiar si Institutul National de Statistica, in decembrie, spunea ca vom avea o crestere economica de 3-6 procente pentru 2009. Si FMI spunea in octombrie ca Romania va avea crestere economica pentru a-si revizui apoi prognoza in decembrie si in ianuarie."

Eu inteleg ca presedintele spune ca nu stia ca va fi criza, sa zicem in octombrie, candFMI prognoza crestere economica pentru Romania. Si totusi, el zice ca se uita seara la The Money Channel.

Nu vedeti legatura inca, nu? V-o explic: The Money Channel a vorbit cel tarziu de prin octombrie despre criza si despre ce ne paste, aducand analisti din straianatate, pe langa cei din piata romaneasca. A avut inca de prin octombrie oameni la Londra si New York care transmiteau de la bursele de-acolo caderile spectaculoase ale indicilor, care vorbeau despre confuzia si haosul creat dupa caderea Lehman Brothers, care intervievau analisti ce prognozau ca tarile Europei emergente, adica si Romania, vor fi lovite de criza in ciuda cresterii economice spectaculoase, pentru ca e bazata pe niste bule: imobilia si a creditelor de consum.

De ce sunt atat de sigura pe ce va zic? Pentru ca eu ma uit la The Money Channel si am vazut asta. Si pentru ca l-am rugat, la un moment dat, pe corespondentul TMCTV la Londra, dupa intoarcerea lui in tara, sa ma ajute cu un contact al unui tip (analist din City) pe care l-a intervievat. Si dupa aproape o luna, pe 6 noiembrie, am facut un interviu prin telefon cu el, Justin Patrie e numele lui, in care detalia niste chestiuni. Iata interviul. A spus lucruri similare si pe TMCTV cu aproape o luna inainte, de exemplu, pentru ca asa mi-a atras atentia si mi-am spus ca trebuie sa vorbesc si eu cu el.

Prin urmare, eu cred ca presedintele minte:
  1. fie nu se uita la The Money Channel - caci altfel stia ca ne paste criza in ciuda celor mai optimiste previziuni
  2. fie stia ca vine criza - dar e mai simplu acum sa iti acuzi, din nou, adversarul

Ar mai fi o varianta, daca spune adevarul, dar asta nu e deloc flatanta: se uita la The Money Channel, dar ... nu a inteles ca vine criza. Care o fi adevarul?

(Cititi aceasta postare si in cheie ironico-amuzata.)

10 comentarii:

  1. Am impresia ca nu se uita la televiziunea aia...
    Cum ar putea, doar este in curtea mogulului.
    Si-ar incalca principiile: auzi tu sa ii placa ceva ce e al lui Vintu...

    RăspundețiȘtergere
  2. bine bah, toti stiu acum ca e criza... era prin noiembrie un articol in Business standard, interviu cu patriciu, care zicea ca in 2009 va fi recesiune... si l-am pus la categoria "bine, patriciule, asa cum spui tu" - pt ca asa era, prognozele oficiale ziceau ca va fi crestere intre 3 si 6% (inclusiv BNR, FMI si altii) asa ca de ce sa te iei dupa cei citiva care ziceau ca va fi rau? criza era doar financiara, si nu doar la noi ci si in america si in occident... legatura la economic a venit totusi mai tirziu si i-a luat pe toti cam din oala. Parerea mea, ca si eu am trait atunci, si eu ma uit la money channel

    RăspundețiȘtergere
  3. Criza din 2008-2009 a aparut inca din 2007 in State si Romania, cel putin pe Bursa.

    Dupa o crestere economica anualizata de 9% in trimestrul 3 al anului trecut, guvernul Tariceanu-Vosganian a declarat ca exista bani suficienti pentru cheltuiala suplimentara cu marirea pensiilor, iar aceasta a devenit fapt implinit in noiembrie 2008 (intamplator inainte de alegeri).
    The Money Channel este unul dintre canalele de entertainment financiar care da, laolalta, stiri si informatii care trebuie ascultate si interpretate de persoane competente. Din cate tin minte, nimeni nu a prevazut in toamna trecuta un deficit bugetar de peste 5% din PIB in Romania. Si, slava Domnului, am auzit vorbind somitati in materie de economie: Varujan Vosganian, Calin Popescu-Tariceanu, Mugur Isarescu si multi altii...

    Intrebare: daca 99.9% din populatia acestei tari n-a inteles ca vine criza pana n-a vazut cu adevarat rezultatele, inseamna ca 99.9% din romani sunt tampiti?

    RăspundețiȘtergere
  4. RazvanM: chiar vrei sa cred ca un presedinte de tara si un roman oarecare, din cei 99,9% au acelasi acces la informatii si la analize competente?
    Si romanii au inteles ca vine criza, n-au fost tampiti, nu-i subestima. Au fost mult mai realisti decat clasa politica, aflata in pre-campanie electorala, care a mintit cu gratie. Premier, presedinte, sefi de partide s-au dat vigine si nu au recunoscut ca suntem loviti de criza decat dupa alegeri sau eventual dupa schimbarea guvernului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai de unde naiba sa stie ca de la cresterea de 8% in primele doua trimestre ale 2008 vom avea cadere de 4% in primul trimestru al 2009?

    RăspundețiȘtergere
  6. Menaru: nu mi-ai raspuns la spinoasa problema cu marirea pensiilor, care a marit deficitul bugetar de anul trecut cu multe miliarde lei; aceasta problema face parte din comentariul meu: daca premierul Romaniei, omul cu cele mai multe informatii economice din Romania, spune ca exista suficienti bani pentru marirea de pensii (efort bugetar de 5 ori mai mare decat marirea de salarii din invatamant), apoi acelasi premier aloca alte cateva miliarde lei pentru cheltuieli locale si pentru Dacii Logan de 70.000 euro bucata, cum poti avea incredere ca spune adevarul cand zice ca nu exista bani pentru salariile profesorilor? Si, in definitiv, care-i prioritea Romaniei: marirea pensiilor sau cresterea salariilor in invatamant?

    Ce ma intereseaza pe mine cel mai mult, in calitate de platitor de impozite, este ca banii sa fie cheltuiti in directii prioritare, cu cap. Ma lasa rece jocurile politice sau care-s intelesurile vorbelor unui politician sau altul, atata timp cat actiunile sunt intr-o directie buna pentru Romania.

    RăspundețiȘtergere
  7. RazvanM:nu am spus ca premierul nu a gresit, am spus ca toti, de la presedinte la premier si la liderii partidelor politice au negat criza cat le-a convenit sau au invocat-o cand jocurile politice le cerea.

    cat despre marirea pensiilor si salariilor - eu cred ca ea trebuie sa aiba loc corelate cu productivitate. nu sunt pentru amrirea salariilor profesorilor, sunt pentru o marire moderata a pensiilor foarte mici.

    in general, ca si contribuabil, sunt pentru cheltuirea banilor mei pe investitii. atata vreme cat salariile nu sunt corelate cu productivitatea, adica avem productivitate vai mama ei, dar salarii mari, nu e ok. si nu sunt de acord cu asta, oricine ar face-o, fie un premier liberal, social-democrat sau democrat-liberal.

    urasc ipocrizia politicienilor si o semnalez.

    avem o viziune comuna. tu zici: "ce ma intereseaza pe mine cel mai mult, in calitate de platitor de impozite, este ca banii sa fie cheltuiti in directii prioritare, cu cap". sunt de acord. din punctul meu de vedere prioritar acum si atunci nu era sa promiti profesorilor si sa le dai 50% mariri de salariu.

    toti stiau ca nu sunt bani, toti stiau ca vom fi intr-un puternic deficit, chiar analistii de la Comisie le-au semnalat. asa ca sa nu o faca pe nestiutorii acum si sa invoce bunele statistici din luna octombrie, pentru ca au primit o serie de avertizari. inclusiv presedintele.

    RăspundețiȘtergere
  8. pentru o bursiera la londra, si care are ca principala unealta de productzie limba, "ca si contribuabil" suna ca dracu' !

    bre, s'amputzit romanika d'atitzia "analisti" (si oeconomici), de te si 'ntrebi de ce merg toate ca naiba daca totzi sintem asa de priceputzi !

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamnelor si domnilor, fostul guvern a pierdut alegerile si puterea pentru ca a refuzat marirea de salarii pe motivul explicit ca e criza si nu sunt bani. Aceeasi marire de salarii celelalte doua partide au sustinut-o si au castigat alegerile. Restul e undeva intre abureala si o dorinta patologica de a ne minti singuri.

    Basescu nu e prost. Stie doar ca apanajul unui lider charismatic este acela de a "intrupa adevarul" (adica, daca zice el ca e noapte in miezul zilei, atunci asa e, so much worse pentru ziua care ne minte). Iar noi stam in limba si ne uitam in gura lui si ne rasucim toti neuronii sa gasim o explicatie pentru bullshit-ul pe care-l inghitim voluntar. Sa ne fie noua rusine, nu lui. De 5 ani majoritatea poporului roman a regresat in infantilism politic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Normal ca minte, dar care e problema??
    Isi inchipuie cineva, care e la curent cu ce se intimpla in Romania, ca exista vreun politician, dintre cei de top, care sa nu minta cel putin cit Basescu??
    Eu zic ca sint lucruri mult mai interesante in Ro decit chestiile astea stiute de mult....

    RăspundețiȘtergere