luni, 22 iunie 2009

Jurnal de Elvetia: prime impresii (I)

Saptamana trecuta am fost in Elvetia si am strabatut-o cu autocarul, vazand mare parte din tara. O deplasare extrem de obositoare, insa plina de lucruri interesante, mai ales ca nu fusesem pana atunci niciodata in aceasta tara.

Am participat, in calitate de jurnalist est-european, la un tur organizat de Forumul Est-Vest de promovare a Elvetiei, asa mi s-a parut mie ca a fost. Ne-au aratat lucrurile de care sunt ei foarte mandri - cel mai nou tunel sapat in munte, care va face posibila scurtarea, cu trenul, a calatoriei dintre Zurich si Milano cu o ora, un prototip de avion care sa zboare doar cu energie soalra, niciun fel de alt combustibil sau metroul din Lausanne. In postari viitoare sau pe HotNews.ro voi vorbi despre toate acestea, pentru ca sunt cu adevarat impresionante.

Acum insa am ales sa scriu despre primele impresii de-acolo, generale:
  • Oamenii sunt extrem de bine organizati, spiritul nemtesc isi spune cuvantul: in fiecare dimineata ne-am trezit foarte devreme (intre ora 6 si 7, in functie de program, eu in general la ora 6), am urmat programul intocmai, unul extrem de exact, cu activitati de genul: scurta vizita in Montreux - 20 de minute, sedere in Thun - 1.03 ore (adica o ora si trei minute). Uimitor, chiar se respecta programul.
  • Asa cum ma asteptam, tara este foarte curata, apele, raurile sunt fara mizerii aruncate in ele, casele au toate muscate in ferestre, ce mai, Elvetia.
  • Oamenii sunt foarte prietenosi, insa multi dintre ei sunt fascinati de rusi. M-a socat faptul ca aproape toti cei care au vorbit cu noi, fie ei din administratie, fie jurnalisti, stiau limba rusa, doreau o relatie si o cooperare stransa cu Rusia si, evident, vizitasera acecasta tara.
  • Ei construiesc ditamai tunelele prin munte, iar noi nu suntem in stare sa facem o autostrada. Tot ceea ce fac este justificat prin eficienta energetica si reducerea poluarii.
  • Democratia directa - fac referendum pentru orice, mai putin pentru recapitalizarea bancii UBS. Asta e marea durere a unora dintre jurnalistii pe care i-am intalnit. Oamenii sunt bine informati referitor la ceea ce voteaza, se emit brosuri cu toate elementele pro si contra masurii supuse referendumului si oamenii chiar le citesc. :)
  • Cantoanele fac legea - au 26, fiecare cu propria politica de taxare, care ii avantajeaza pe unii, ii dezavantajeaza pe altii. Ele sunt in competitie ca sa atraga investitori, iar competitia se reflecta in general in nivelul taxelor sau al facilitatilor fiscale.
  • E o tara foarte scumpa si am simtit-o de la banalele suveniruri (ca magnetii de frigider pe care ii cumpar din fiecare loc in care merg) la produse "mai semnificative". Insa era o perioada de reduceri si puteai gasi in ceas elvetian bun si peste puterile bugetului (bugetului meu cel putin), la un pret pe care sa ti-l poti permite. Traiasca reducerile de 50%! Altfel, comparand, de exemplu, preturile la haine din H&M sau C&A pe care le gasesti prin toata Europa, evident ca iti ies mai scumpe. E o concluzie pe care am tras-o la un calcul simplu si cunoscand foarte bine produsele si preturile, cel putin ale H&M. Ma rog, e evident ca Elvetia nu e o tara pentru acest gen de shopping, insa am facut si eu un simplu si simplist studiu comparativ plecand de la ceva cunoscut.
  • Elvetienii consuma in medie 12 kg de ciocolata pe persoana/an si consumul anual de lactate /persoana este de 423 de kg. organizatorii ne-au dat intotdeauna informatii foarte exacte. A, si numarul sinuciderilor pe an este de 1300-1400. La o populatie de 7,7 milioane, dintre care 1,6 sunt straini.
  • Romania este bine reprezentata in Elvetia. Am avut placuta surpriza ca diplomatii nostri de la Berna sa sa raspunda invitatiei organizatorilor helveti de a veni la receptia data de primarul Bernei, spre deosebire de diplomati din alte tari. In plus, s-au oferit sa ne ofere orice informatii am avea nevoie despre relatiile bilaterale Romania-Elvetia, dar si despre cooperarea Elvetia -UE.

17 comentarii:

  1. "La o populatie de 7,7 milioane, dintre care 1,6 sunt straini."?????

    hellooooo!!!!

    22% di populatia elvetiei sunt straini! oficial.
    eu estimez 30%.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: sunt datele lor statistice oficiale pe 2008. Cifrele exacte: populatie totala 7.700.200, dintre care straini in Elvetia: 1.638.949 in 2008.

    RăspundețiȘtergere
  3. asa-i ca romania iti pare acum si mai....simpatica? :-)))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim2: poate iti va veni greu sa crezi, dar abia asteptam sa ajung acasa, spre sfarsit. A fost o alergatura continua si ma simteam atat de obosita incat Romania chiar mi se parea un rai. Raiul in care puteam dormi si eu pana la o ora decenta dimineata:))

    Ma gandeam ca unele peisaje de la noi de la munte, unele case, cu muscate la ferestre, ma fac sa privesc optimist Romania la reintoarcerea din Elvetia. Am fost ieri la munte, pentru o zi, asa ca impresiile dupa Elvetia erau proaspete, insa nu mi s-a parut chiar totul... mai putin simpatic. :)

    Eu continuu sa fiu o optimista. Insa sunt si realista, Elvetia e Elvetia. Nu alatur Romania in aceeasi propozitie. Mai ales atunci cand ma gandesc la infrastructura.

    RăspundețiȘtergere
  5. id..tul ala de sus urla in gura mare ca 22% sunt straini si nu 1,6 mil . Daca calculezi procentul din total ghici cat iti da ? ..
    Si H&M e mai ieftin in Elvetia decat in alte parti , eu am venit cu sacul plin de acolo !!
    Explicatia e simpla, ei au TVA-ul mult mai mic, cred ca 7-9 % ceea ce se vede in pretul final .
    In rest , Elvetia o tara unde as vrea sa traiesc, - Lausanne : de vis.

    RăspundețiȘtergere
  6. da,Ane-Marie,Elvetia e o tara frumoasa ,dar mai ales civilizata.In plus,elvetienii cunosc cate doua-trei limbi(in afara de faptul ca stiu germana si franceza,fiind nevoiti in functie de zona in care traiesc,dar stiu bine engleza si italiana,am observat),dar sunt si simpatici,iti zambesc atunci cand intrebi ceva.Sunt placuti prin prezenta.Am vizitat Elvetia anul trecut:piata Natiunilor,lac Mont-Blanc,tunel Mont-Blanc,muntele cu acelasi nume,etc.E frumoasa si curata.Nu mai zic de Alpi,la intrare dinspre Italia.O sa merg din nou cat de curand in Elvetia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Ane-Marie, cred ca s-a strecurat o mica greseala in articolul tau in legatura cu tunelul Gotthard. Cred ca e mai degraba vorba de o reducere cu cca. o ora a duratei unui drum Zürich-Milano, si nu o ora va dura intregul drumul dupa ce tunelul va fi deschis. Acum distanta e de 287 km si se parcurge cu masina in aprox 3 ore 20 (conform map24.de).
    Citez dintr-o alta sursa: "For Zürich-Milan, a 50min reduction to 2h50min by Cisalpino units is envisaged." Sursa e: "http://www.railway-technology.com/projects/gotthard-base-tunnel/"
    In rest cred ca ai descris destul de bine Elvetia :).

    RăspundețiȘtergere
  8. @rares: multumesc mult, rares, asa este, am apucat sa citesc si eu pliantele. cand am scris m-a luat doar dupa notitele de acolo si mi s-a parut ciudat cand a zis inginerul care ne-a explicat despre asta, insa mi-am zis ca o fi un tren de mare viteza. asa e, reduce distanta cu o ora, nu se parcurge intr-o ora. am corectat. inca n-am scris tot despre Elvetia, eu zic ca n-am scris mai nimic, acum ma pornesc. sper sa fie interesant, pentru mine a fost, dar pentru cineva care stie Elvetia alte lucruri pot parea interesante. astept feedback. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceva caini vagabonzi, lebede, cu animalele cum stau?

    RăspundețiȘtergere
  10. @PETA: Da, lebede, gaini, pasari prin curtile oamenilor, in sate alpine de la 2000 de metri.:) Caini... doar in lesa. Ursi, doar statui. Ba chiar au nevoie de ursi. Berna, oras care in traducere inseamna urs (BERN), a avut nevoie de astfel de animale si le-au luat de la o tara scandinava. :)) Le-am zis ca, daca vor ursi gratis, le putem da noi de la Sinaia, ca merg pe strazi. Evident ca am starnit uimire si a trebui sa le povestesc toate reportajele alea de la televiziuni. La ei nu merg ursii pe strada, asta e clar. :) Am vazut prin padure, din autocar, caprioare. In orase insa, n-am vazut animale fara stapani.

    RăspundețiȘtergere
  11. Un Trecator Grabit23 iunie 2009 la 14:19

    O intrebare: de ce v-a socat faptul ca elvetieni vor sa aiba o colaborare mai strinsa cu rusii?

    RăspundețiȘtergere
  12. salut, anne!

    uichendul asta plec la munte, intr-o zona f interesanta unde se face trecerea dintr-o parte in alta a masivului fagaras. eram atat de incantata de excursia asta! acum ma intreb daca nu cumva n-am sa gust atat de intens frumusetea locurilor pt ca imaginile din elvetia sunt prea proaspete si voi fi in permanenta tentata sa fac o comparatie din care, deh, e greu (deocamdata! vezi, pot fi optimista) ca romania sa iasa castigatoare...
    de unde reiese, poate, ca si frumosul poate dauna unei bune stari de spirit, asa-i? ;-)

    oricum, frumoase zile! la repetir, zic!
    pup!

    irina

    RăspundețiȘtergere
  13. @un trecator grabit: nu ma asteptam sa gasesc in Elvetia atat de multi vorbitori de limba rusa, atat de multi oameni fascinati de rusi. M-a surprins faptul ca isi doresc colaborarea pentru ca eu nu pot simti prietenie fata de rusi si cred ca asa cum sunt blamati nemtii pentru fascism, asa si rusii tb blamati pentru comunism - care a facut si el mii de victime si si-a pus amprenta asupra unei jumatati de Europa pentru 50 de ani si mai bine. atitudinea lor e aceea a unor oameni care nu s-au invecinat niciodata cu Rusia si nu au avut 50 de ani de comunism. probabil ca, daca ar fi trait in Romania, n-ar mai fi fost chiar atat de prietenosi. pentru ca rusii oricum isi depun banii lor, mai albi sau mai negri, in bancile lor, si fara sa-i curteze.

    @irina: cred ca te vei simti minunat in excursie, in primul rand pentru ca vei avea propriul ritm, nu unul impus de altii. :))si ca vei fi alaturi de oameni dragi. altfel, mda, drumul e lung... la repetir as zice si eu!

    RăspundețiȘtergere
  14. Un Trecator Grabit23 iunie 2009 la 18:03

    Si totusi la rusii au murit cu mult mai multi oameni din cauza comunismului decit in oricare alta tara din lume.

    RăspundețiȘtergere
  15. @un trecator grabit: si totusi, mie imi pasa de faptul ca traiesc intr-o tara in care 50 de ani de comunism si-au pus amprenta, o amprenta care va fi indepartata in, probabil, 3 generatii. mi-as dori ca eu si copiii mei sa traim intr-o tara ca Elvetia, intr-o societate precum cea helveta. ghinionul meu ca nu m-am nascut in jumatatea norocoasa de Europa. dar asta nu ma poate impiedica sa nu cred ca o parte dintre rele ne vin de la rusi. bineinteles, ele au fost completate si duse la extrem de zelul unora de la noi, nu contest asta. esenta raului au fost rusii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Elvetia nu e deloc o tara scumpa, exceptand cateva cheltuieli (chiria, asigurarile). Trebuie sa stii, evident, de unde sa cumperi, exista magazine pentru toate buzunarele si doua perioade mari de reduceri. Si, indiferent de preturi, calitatea e.. obligatorie :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Cand vii in vizita este cu totul altfel; totul ti se pare extraordinar.

    Ca sa stii daca iti place sau nu un anume loc trebuie sa traiesti in acel loc.

    RăspundețiȘtergere