Am scris astazi pe HotNews.ro un articol despre distributia buletinelor de vot in strainatate si au aparut imediat comentarii. Ele sunt 600.000 pentru referendum si 600.000 pentru alegerile prezidentiale. In 294 de sectii de vot, suplimentate fata de alegerile anterioare, adica cele europene.
Incepand cu 2007 am urmarit atent desfasurarea alegerilor in strainatate. Daca presa vrea sa manipuleze si sa foloseasca revoltele - indreptatite sau nu - ale reprezentantilor asociatilor de romani din diaspora impotriva autoritatilor e treaba ei. Si o face.
Imi amintesc prin 2007 cum anumiti lideri de asociatii din Spania si Italia - suparati pe MAE ca i-au pus sa restituie niste bani locati pe niste proiecte care fusesera altfel cheltuiti - contactau in disperare presa sa parasca proasta organizare a alegerilor in strainatate, faptul ca nu sunt suficiente sectii de vot, ca sunt cozi, ca romanii se inghesuie sa voteze.
Apoi am fost prin Italia - Roma, Milano, Torino - in noiembrie 2007, inainte de votul la referendumul pentru votul uninominal. Consulatele romanesti erau pregatite, insa romanii pe care i-am intalnit pe-acolo nici nu aveau habar despre referendum si nici nu-i interesa.
In noiembrie anul trecut, 2008, am fost la Bruxelles sa scriu despre desfasurarea alegerilor de-acolo, din colegiul pentru diaspora. Am plecat dezamagita dupa dialogul cu oamenii. Aici este articolul pe care l-am scris atunci.
Si acum vad comentarii la articolul de pe HotNews.ro: de ce trimite MAE doar 600.000 de buletine de vot cand se zice ca sunt milioane de romani in strainatate? Sunt prea putine! Pe ce criterii? Se stie cati romani sunt in strainatate?
Ceea ce nu vor oamenii sa inteleaga sunt mai multe lucruri: MAE nu poate avea o evidenta stricta a numarului de romani din strainatate intrucat ei numerg la ambasade sa se inregistreze, multi au cetatenia tarii in care locuiesc, nu-i mai intereseaza o legatura au autoritatile romane si, in plus, multi s-au inscris pe listele electorale ale tarilor de resedinta.
Pe ce criterii s-au impartit buletinele de vot? Pe prezentele anterioare si pe estimarile celor din ambasade. In conditiile inexistentei unor statistici, pe ce criterii s-ar putea face acest lucru?
BULETINELE DE VOT NU SUNT PUTINE, SUNT CHIAR MULT PREA MULTE
Imi asum deplin aceasta afirmatie si va invit sa vedeti niste cifre privind prezenta la vot in ultimii ani:
2004 Algeri prezidentiale: 40.149, alegeri pentru Parlament: 40.869
2007 Algeri europene: 22.557, dintre care, in Italia - tara considerata cu multi romani - 2180.
2007, mai Referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu: 75.027, in Italia - 9936
2007, noimebrie Referendumul pentru votul uninominal: 21.497
2008 Alegeri pentru Parlament, unde diaspora a avut un colegiu, propriii reprezentanti: 24.008
2009 Algeri europene: 14.330
La referendumul de suspendare a presedintelui, care a fost prin Spania si Italia si a adunat voturi si a obtinut sprijinul diasporei, prezenta la vot a fost sub 80.000, si a fost cea mai mare din ultimii ani.
De ce ar fi putine 600.000 de buletine de vot?
Haideti sa nu mimam indignarea ca romanii din diaspora sunt milioane si nu le vor fi suficiente buletinele de vot. As vrea sa vad pe televiziuni stirea ca o sectie de vot din strainatate a ramas fara buletine de vot. Ceea ce nu va fi cazul, fiti siguri. As vrea sa vad 168.000de romani in Italia, 155.000 in Spania si 52.000 in Moldova care vor merge la urne.
CARE ESTE ATITUDINEA ROMANILOR DIN STRAINATATE
Multa nepasare, comoditate sau pur si simplu alte prioritati si o deromanizare. Nu vreau sa generalizez si chiar ii inteleg pe cei care nu merg la vot. Sunt unii - am discutat cu ambasadori si consuli de-a lungul anilor - care au mers 800 de kilometri sa voteze, e un caz din Australia, de exemplu. Tot respectul meu pentru acesti romani, care se simt romani si care de-acolo, de la mii si zeci de mii de kilometri isi exprima spiritul civic care le lipseste multora dintre cei din tara. Ei ii umilesc pe cei care au sectia de vot in scoala de peste drum si nu se obosesc sa mearga la urne si ingroasa rata de absenteism.
Insa sunt multi, foarte multi romani carora nu le pasa de vot. Este nedrept sa acuze autoritatile ca nu ii informeaza, daca au o legatura minima cu tara, cu comunitatea romaneasca de unde se afla, cu biserica, toate informatiile despre alegeri sunt diseminate. Bun, nu afli acolo,totvorbesti cu cineva din tara care iti spune ce nebunie de campanie e, ce mizerabile au devenit lucruri, si afli ca vor fi alegeri saptamana viitoare.
Ii inteleg pe cei carora nu le pasa: este firesc sa te intereseze alegerile locale, in comunitatea unde traiesti, este firesc sa te simti desprins de Romania si sa nu mai vrei sa votezi - in definitiv, poate ai plecat de greata si tocmai ca sa scapi de asta, nu te intereseaza cine e la putere.
Insa nu as mai vrea sa ii aud revoltati pe romanii din diaspora, sa reproseze autoritatilor ca nu se ocupa de alegeri, ca nu sunt suficiente sectii de vot, suficiente buletine. E adevarat, sectia de vot nu poate fi aproape ca in tara, dar astea sunt conditiile. Romania nu le poate organiza in fiecare oras din lume unde sunt romani. Un minim de efort este necesar, daca vrei sa votezi.
Ceea ce le reprosez eu autoritatilor romane este ca nu se ocupa odata de legea votului prin corespondenta, ca sa nu mai vorbim de cea a votului electronic. Asta da, e de reprosat, daca vrem o implicare a romanilor din strainatate mai mare in procesele electorale din Romania.
Insa pana cand vom avea acest sistem civilizat, haideti sa nu mai blamam autoritatile pentru comoditatea si dezinteresul nostru. Nu e fair!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cred ca foarte multi ar vrea sa vada introducerea votului prin corespondenta. Sunt scarbit cand aud ca si unii cetateni dar si partidelor politice le e frica de fraudarea prin aceste voturi. (Eu am inteles ca si MAE e in favoarea uni asemenea sistem dar partidele nici nu vor sa auda. )
RăspundețiȘtergerePersonal incep sa ma cam satur sa pierd in ziua de vot 7 ore pe drum pana la ambasada. Acum vor fi 2 zile din acestea. Despre partea financiara nici nu mai vorbesc.
In plus chestia asta cu colegiile e cam prost inteleasa. Personal de pilda am scris un e-mail deputatului din colegiul meu, nu am primit nici un raspuns. Spre comparatie in schimb intreband un alt deputat clarificari despre o afirmatie a domniei lui a avut amabalitatea sa raspunda. Asta ar fi problema cu oamenii. Problema cu strambatura de lege electorala e alegerea deputatului UDMR cu 34 de voturi respectiv 2% din voturile din acel colegiu. In aceste conditii te intrebi daca ... si de ce are rost sa votezi.
PS: in 2008 au fost 4 colegii in diaspora.
Stimata doamna, eu sint un emigrant legal de aproape 20 de ani.In general, parerea mea personala despre MAE si politica nationala, mai bine nu o exprim .
RăspundețiȘtergereDesi in toti acesti ani am inoit pasaportul CRDS la consulat , tratarea cetateanului , politetea (+ birocratia) sint mizerabile .
Nu exista evidenta ? Cel putin in cazul nostru (CRDS ) se cere adresa , telefon, adresa e-mail. Lipseste dorinta de a avea o evidenta , nu datele.
Prima data cind am inoit pasaportul (1991), am platit taxa consulara si nu am primit chitanta. Cind am cerut lamuriri am fost asigurat ca EI au o memorie fenomenala ( nu este banc). Daca vad furtul si coruptia in reprezentanta tarii mele, ce parere pot sa am ?
Am inoit de atunci de 3 ori pasaportul . Au aparut chitantele , formularele pe internet (nu sint valabile la ghiseu cele descarcate pe internet ).
Va trebui sa astept alti 20 de ani ca MAE si politica nationala sa descopere votul prin corespondenta , votul electronic ?
(Recunosc ca nu am votat niciodata. Acum cu sectia de votare la doar 45 de KM distanta , voi vota .)
In general vorbind , la o virsta de aproape 50 de ani sint satul sa fiu bombardat cu datoria mea fata de patrie . Am facut destul pentru tara , in Romania dar si in strainatate . Ar fi ora sa arate si tara ca face ceva pentru noi, nu doar sa ne numeasca dispretuitor "capsunari " si sa astepte cu gura deschisa miliardele de bani care intra anual de la emigranti .
PS. de ce un cetatean polonez nu a trebuit sa renunte la cetatenia lui pentru a primi una straina (inclusiv inainte de a intra in UE )si romanii au fost OBLIGATI sa renunte la ea in schimbul unei cetatenii straine ? Inclusiv acum , ca sintem membri UE , daca ceri a cetatenie straina trebuie sa renunti la cea romaneasca . ( vezi cum functioneaza in Italia ).
Pe 29 iunie am scris şi la MAI ceva care, odată aplicat, ar fi optimizat chiar stocul de buletine. Nici măcar de compleyenţă nu am primit un răspuns.Spicuiesc:
RăspundețiȘtergere" Profit de abilităţile domnului Ministru [Nica] în ale tehnologiei informaţiei, consemnate generos în CV, pentru a sugera un mecanism simplu de întocmire a listelor de alegători din străinătate. Concret, este vorba despre o aplicaţie online, de înregistrare în lista de electori, mai exact, un script securizat, ce va trebui să cuprindă următoarele rubrici pentru identificarea persoanei:
Obligatoriu: numele, prenumele, CNP, (eventual şi data naşterii), adresa din străinătate.
Opţional: numărul de telefon, adresa de mail. Eventual, distanţa aproximativă pînă la cel mai apropat consulat.
Cheie de verificare: ultimul domiciliu stabil avut în ţară, exprimat minimal (judeţul+localitatea+strada, iar în mediul rural, judeţul+localitatea+numărul gospodăriei) sau, în cazul în care persoana în cauză nu-şi mai aminteşte ultimul domiciliu, se va recurge la cheia alternativă, prenumele părinţilor.
Întrucît aplicaţia nu cere o infrastructură grozav de sofisticată, consider că, pînă la 15 septmbrie 2009, ea poate trece chiar şi testele de securitate necesare, astfel încît să fie gata de incastrare în pagina Autorităţii Electorale Centrale, urmînd ca AEP, eventual, împreună cu consulatele, să preia partea de secretariat în exploatarea bazei de date.
Domnule secretar de stat Martinescu, vă rog să observaţi că propunerea mea nu angajează costuri mari de personal, cetăţenii înşişi vor contribui la întocmirea şi actualizarea bazei de date. Avantajul este dublat de sporul de cunoaştere rezultat din gestionarea statistică a datelor personale. Se pot face astfel proiecţii privind repartiţia cetăţenilor români în străinătate, cu certă valoare în orientarea politicilor guvernamentale. Nu mă îndoiesc, veţi găsi şi alte părţi bune."
Stimata doamna Blajan,
RăspundețiȘtergereScrieti ca unii din romanii din strainatate au luat cetatenia tarii de resedinta si/sau ca s-au inscris pe listele electorale ale tarii respective.
Care e legatura cu problema care ne (va) ocupa, in ce mod aceste lucruri pe care le afirmati i-ar putea impiedica pe cetatenii romani din strainatate sa voteze pentu alegerile przidentiale sau la referendumul privind parlamentul unicameral?
Va multumesc pentru atentie
Cifrele pe care le dati sunt , presupun, corecte, dar nu denota neaparat indiferenta romanilor din "afara" de a vota. La ultimele alegeri de anul trecut participarea a fost atat de mica nu datorita dezinteresului ci proastei calitati a candidatilor propusi. Nu aveti decat sa luati listele respective si sa vedeti ce figuri apar. Eu stau foarte aproape de locul unde trebuia sa votez dar nici nu m-am gandit sa ma duc, principalul motiv fiind cel amintit mai sus. Si nu sunt singura in aceasta situatie.
RăspundețiȘtergereMa tem ca foarte multi nu vor vota pe 22 noiembrie din acelasi motiv.
@ Stefan Nu inteleg ce vreti sa spuneti in legatura cu renuntarea la cetatenia romana. Stiu ca in Germania este valabila remarca dvs. dar in restul tarilor europene poti sa ai dubla cetatenie fara nici o problema. Poate or mai fi cateva exceptii pe care nu le cunosc dar sigur Italia nu face parte dintre acestea Interesati-va mai bine.
Italia va obliga sa renuntati la cetatenia Romana si nu Romania.
RăspundețiȘtergereEu am dubla cetatenie si nu m-a obligat nimeni sa renunt la nimic.
romanii de afara nu sunt mai buni sau mai patrioti decat cei din tara. insa de multe ori nu ai pasaportul valid (l-au schmbat in ultimii ani, plus taxa aproape dubla fata de pasaportul tarii gazda). cei mai multi nu mai au contact cu situatia politica din Romania, iar cei care au sunt marcati de acelasi scepticism ca atunci cand au plecat disperati din tara. nu e normal sa va asteptati la vreo renastere a romanismului in diaspora, in definitiv nu se intampla la nici o alta natie pe pamant.
RăspundețiȘtergereStimata Doamna,
RăspundețiȘtergerema bucuc ca ati scris un asemenea articol, si banuiesc ca si cifrele pe care le furinizati sunt corecte. Pot sa va spun care este situatia si parerea mea. Cei care nu locuiesc in tara nu sunt bombardati in fiecare zi de media de emisiuni politice in prime-time, ci duc o viata aproape normala, cu brutaria la coltul strazii (cel putin in cazul meu), un venit decent si multa liniste. Iar in ultimul timp, si cred, nu numai in momentul in care vor sa aiba contact cu tara observa o media plina de stiri de cel mai prost gust, ca sa ma exprim decent, stiri care fac rating, care evolueaza de la cine pe cine mai injura si ce mai face nu stiu ce teoctist. Este ifiorator de trist cum este redata realitatea. Acum cateva saptamani am renuntat sa mai citesc stirile si cu siguranta nu doream sa ma duc la vot. Si in cazul meu consulatul este la cateva sute de km departare. VIn in Romania o data la 2 luni, si recunosc ca nu pot sa ma uit la stiri de la cap la coada. Pentru ce sa ma duc la vot, in ziua mea libera (poate ar trebui sa numarati tarile democrate care organizeaza alegeri duminica), sa dau bani pe benzina sau tren, daca - asa cum spunea si o alta comentatoare, niciun candidat nu m-a convins? De data asta am sa maduc la vot, nu pentru romani, nu pentru politica romaneasca, ci pentru acel candidat independent si nonconformist pe care il voi alege, ca sa stie ca are sustinatori, chiar daca sistemul politic este atat de infect, imi cer scuze, dar este cel mai bun cuvant, incat respectivul candidat probabil ca nu are nicio sansa...sau poate are, avand in vedere valurile care se fac pe internet si au cuprins mult tineret, inclusiv pe mine, intr-o tara europeana.
Diaspora nu se duce la vot deoarece candidatii sunt cum sunt, implica de multe ori costuri si sa nu uitam comoditatea. Am sa ma duc intr-o plimbare de cateva ore la ambasada, ca sa vad cum sunt organizate alegerile, si cine stie, poate am sa va spun si Dvs.
Cu respect
Denisa Z.
Va multumesc tuturor celor care mi-ati oferit, prin comentariile dvs, o perspectiva asupra acestui subiect. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit: revolta mea este impotriva acelor romani din strainatate care incep sa strige ca buletinele de vot sunt prea putine, ca nu sunt organizate suficiente sectii de vor, suficient de aproape de locul in care stau.
RăspundețiȘtergereInteleg ca odata stabilit in alta parte te intereseaza mai mult viata comunitatii in care traiesti, alegerile locale, regionale si statale de-acolo.
Inteleg si scarba voastra, a celor care traiti in tari mai civilizate cand vedeti tot ce se vehiculeaza in media noastra. Eu traiesc aici si sunt deopotriva scarbita.
Dar eu ce propun aici e sa nu mai aruncam intr-una cu vorbe, foarte usor, sa zicem ca autoritatile nu se straduiesc suficient sa organizeze votul in strainatate. Nu le iau apararea, dar in aceasta privinta chiar fac suficient, pentru interesul manifestat de diaspora.
Cifrele privind prezenta la vot sunt oficiale, sunt de pe site-ul MAE, v-am pus si link acolo sa vedeti si alte ocazii de vot. Atatia romani merg la vot, nu le-am inventat eu. Si constatati si voi ca sunteti putini cei care mergeti la vot. Repet, motivele, orica ar fi ele, vi le itneleg.
Ce nu inteleg e cum zic unii dintre voi ca nu ajung 600.000 de buletine de vot, cand nici 100.000 nu se prezinta la urne.
Mdah, superficial.
RăspundețiȘtergereEu am votat la Geneva in 2004. Am stat la coada o ora jumate dupa ce am facut 80 km, si mai trebuia sa fac 80 ptr. retur. M-am uitat pe statistica cati au votat la Geneva de a trebuit sa stam ca prostii la cozi. 512. Nu-mi venea sa cred ca asa putini. Dar am facut calculul. 512 in vreo 12 ore de vot inseamna in jur de 40 pe ora. deci impresia mea ca erau vreo 3 care intrau la tot vreo 5 minute era corecta. Si oamenii erau disciplinati si votau repede tinand cont ca trebuia sa si completeze unii ceva formulare. Dar cu 3 cabine de vot, cu formularele alea de kiki, si cu cele cateva secunde necesare ptr. pus tamponul unde trebuie, nu se putea mai repede. Unii au ajuns la gard si cand au vazut coada de la usa pana la gard, prin toata curtea, plus pe scari in interior, s-au intors frumusel si au plecat. Adica na, trebuie sa ai o idee foarte foarte precisa si foarte neta ce trebuie sa votezi ca sa faci efortul asta ptr. vot. Si poate ai dreptate, daca votul este in aceleasi conditii, in la fel de putin spatiu, cu aceleasi formulare aditionale, cu la fel de putine cabine de vot, nu are rost sa trimita mai multe buletine. Dar daca ar fi mai mult spatiu, mai putine piedici pentru vot va fi diferit.
Oricum trebuie sa-ti multumesc, mi-ai dat un link foarte util, am vazut ca in general la Berna sunt mai putini votanti ca la Geneva, o sa fac 30+30 km in plus si de data asta o sa votez acolo, poate o sa fac o ora jumate de coada in minus. Sau pate la Berna e doar o cabina de vot si coada e la fel de mare? Stie cineva?
Oricum, singura solutie rezonabila va fi votul prin corespondenta. Si sa fim seriosi, consulatul ar putea sa ne stie, daca ar vrea cu adevarat.
ha, ha, uite cum se gandesc fostii Chevening Fellows la aceeasi tema:
RăspundețiȘtergerehttp://munteanuk.blogspot.com/2009/11/urme-romanesti-pe-cuprinsul-uk-5.html
”Multa nepasare, comoditate sau pur si simplu alte prioritati si o deromanizare”. Aici greșiți amarnic. Sunt și mulți în situația mea.
RăspundețiȘtergereEu locuiesc în Grecia și NU merg să votez din două motive:
1. ma costa 100 de euro drumul, nu-mi permit, nu e vorba de comoditate
2. în restul timpului, personalul Consulatului si al Ambsadei din Atena tratează românii care au nevoie de un serviciu normal și legal ca pe niște GUNOAIE. Vorbesc despre români care locuiesc legal aici și merg acolo pentru o hârtie de rutină, o împuternicire sau o legalizare a unui act. Înțeleg limitările materiale, dar nu pot să scuz atitudinea lor față de noi. EI REPREZINTĂ STATUL ROMÂN AICI.
Dacă vreodată vă interesază subiectul, contactați-mă pe email și vă povestesc, cu date și nume.
A propos de votul electronic.
RăspundețiȘtergereL-am contactat pe dl Pambuccian dupa alegeri (parlamentare), si am fost crunt dezamagit: i-am propus sa discutam pe "cum ar putea fi legiferat votul electronic astfel incat sa devina imposibil furtul sau cumpararea de voturi" (nici nu e nevoie sa inventam apa calda, Estonia are deja vot electronic, dar noi l-am putea face si mai bun). Mai mult, cred ca s-ar gasi (a se citi: ma angajez sa gasesc eu (!)) programatori competenti care sa faca sistemul informatic (partea software) 100% gratuit, open-source si "auditabil" de catre oricine, pt. a dovedi ca e sigur. Nu "de azi pe maine", clar, da in 1-2 ani maxim s-ar putea face.
Raspunsul d-lui Pambuccian? Nici nu a vrut sa auda, mi-a zis ca n-are nici un sens, initiativa nu ar trece de CCR. Eu unul nu sunt deloc convins (si nici macar nu m-a ascultat ca sa poti zice ca "vorbea in cunostinta de cauza", era pur si simplu parerea lui ca "nu se poate"). Nu stiu niici un alt politician mai "destupat la minte" in materie de IT, daca Pambuccian m-a refuzat... mi se pare lipsit de speranta :(.
sunt romanca si daca am un dram de respect pentru ROMANIA nimic nu este dificil de-a merge sa votez,nici distanta nici costul! am stat 5 ore la ambasada Romaniei la paris! am votat!o atmosfera destinsa,cu glumele de rigoare cu reprosuri la adresa tuturor candidatilor!sfatuiesc romanii care-si iubesc tara sa mearga la vot,daca nu pt ei pentru familiile lor!nu ne putem intoarce la pensie i tara si sa dam tot peste un regim aproape comunist si sa regretam ca nu ne lasam oasele pe-afara unde nu are cine sa ne aprinda o lumanare cand vom merge in lumea celor drepti!
RăspundețiȘtergereProblema ridicata din diaspora nu a fost ca nu sunt suficiente buletine, si doar aceasta problema, sau lipsa ei, se dezbat intens in articol. Ci anume motivul pentru care la anumite urne s-a inchis votarea ceva mai tarziu de ora 21:00 - acele consulate cereau de ex 16 stampile, si din tara li se trimiteau doar 5 stampile. E normal ca la ora 21 cand s-au inchis portile consulatului nu aveau cum sa ii dea afara pe cei care deja faceau rand. ACEASTA problema ar fi trebuit abordata in articol.
RăspundețiȘtergere