miercuri, 25 noiembrie 2009

S-au suparat tatarii pe Basescu

Pentru afirmatia aceea legata de cea mai buna fapta pe care a facut-o: crestinarea unui copil musulman, despre care am scris aici.

Acum vad pe Mediafax ca Uniunea Democrata Tatara ii indeamna pe musulmani sa voteze cu Geoana, suparata pe Basescu. Ei spun ca botezul unui copil incapabil sa faca o alegere proprie in acest sens nu este un act laudabil si condamna faptul ca un copil a fost salvat de la o viata de musulman.

" (...) ne deranjeaza (n.a declaratia lui Basescu) din doua puncte de vedere:

a) crestinarea unui musulman adult o vedem ca fiind libera alegere a fiecarui om de a trai credinta in care simte, dar crestinarea unui copil care nu are puterea sa aleaga, nu credem ca este un gest laudabil,

b) se acrediteaza ideea ca acel copil a fost «salvat» prin crestinare de la soarta cruda de a fi musulman toata viata", spun tatarii.

Uniunea Democrata Tatara intreaba daca oare a fi ortodox inseamna a fi superior unui musulman si pe baza caror criterii se poate face aceasta apreciere.

Reactioneaza cam tarziu si cu un scop politic. Laudabil ar fi fost sa reactioneze sambata trecuta si fara sa spuna ca voteaza cu Geoana, zic eu.

Sper ca jumatea din familia mea, tatarii din partea tatalui, sa voteze dupa propriile optiuni.

10 comentarii:

  1. Pai Severin nu a zis ca insusi Basescu e tatar?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate Musulmanii au interpretat in cheie partizana partitura lui Basescu.
    Am avut prieteni taatari si turci, fiind din Tulcea, asa ca stiu prea bine ce inseamna sa fii la scoala turc sau tatar. Basescu s-a referit (stangaci, ce-i drept) la drama acelui copil al carui tata decedat era ortodox. Fapta buna a fost ca l-a apropiat pe copil de tatal sau si i-a dat posibilitatea sa-i aprinda o lumanare in biserica ortodoxa fara sa se simta strain si stingher. Mai mult, crestinarea a fost facuta la cererea mamei copilului, mama de religie musulmana. Evident, poti sa vezi stangacia lui Basescu, si sa ramai cu forma fara fond.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anne-Marie,
    nu poti clarifica chiar cu autorul "faptelor bune" lucrul asta?
    Sincer nu vad de ce s-ar continua speculind de o parte sau de alta. Daca cineva s-a simtit jignit o sa primeasca scuze ori va avea un motiv destul de bun pentru a aplica stampila intr-un loc sau altul.
    PS. Nu trebuie sa publici neaparat comentariul.

    RăspundețiȘtergere
  4. in momentul asta mi-as dori sa fie in Ro 10 milioane de tatari... totul ar deveni atat de simplu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim.Imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc dar in Romania sint chiar mai mult de 10 mil de tatari si tocmai de aceea sint lucrurile asa cum sint.

    RăspundețiȘtergere
  6. A fii liber de tine insuti e lucru mare!
    A fii Om e la fel de mare!
    A fii copil de Dumnezeu ca si identitate si nu doar membru intr-o religie e o minune mare si totusi atat de simpla...
    crede in cel ce te poate face Fiu!
    adica in Fiul

    RăspundețiȘtergere
  7. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) se delimitează, într-un comunicat, de anunţul făcut miercuri de Uniunea Democrată a Tătarilor, spunând că vorbele "nepotrivite" ale preşedintelui referitoare la creştinarea unui musulman nu pot determina o decizie politică.
    "UDTTMR fiind o organizaţie apolitică, firesc, nu face recomandări politice/" (Mediafax)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce e rau in a oferi posibilitatea unui copil de a putea sa pomeneasca pe tatal sau? Daca nu ar fi fost un tata si un sot deosebit, nu cred ca sotia sa ar fi tinut ca acel copil, al lor,sa-l aiba in memorie toata viata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mda, de ce sa ne ascundem dupa degete, pe toti ne-a impresionat povestea lui Traian Basescu, cum ca a crestinat un copil, la cererea mamei, pentru ca acesta sa poata sa isi comemoreze tatal aprinzand o lumanare la mormant; dar, adanciti in minciuna, multi dintre noi prefera sa spuna ca i-a impresionat Mircea Geoana pentru ca nu si-a dat soacra afara din casa: adica a acceptat sacrificiul de a sta intr-o casa de protocol, pentru ca sa nu fie nevoit sa-i ceara soacrei sa-l gazduiasca intr-una din casele sale ... asta da fapta buna ...

    RăspundețiȘtergere
  10. UDT(Uniunea Democrata Tatara)este o organizatie nelegitima ce nu reprezinta,cel purtin docamdata,interesele comunitatii tatare din Romania.

    UDTTMR(Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania)este cea care are un deputat desemnat prin vot,si implicit cea care reprezinta tatarii din Romania.

    Concluzie: UDT s-a trezit vorbind,probabil dintr-un interes de ei stiut.Cu toate ca punctul de vedere al lor imi pare corect,nu este normal ca ei sa faca o recomandare de vot politic,vorbind in numele tuturor tatarilor pe care chiar nu ii reprezinta.

    T.Basescu nu a specificat care au fost circumstantele crestinarii acelui copil,iar motivatia initiala arata ca nu este ceea ce parea de fapt.

    Personal,nu am votat cu Basescu in tI ,din motivul in cauza...insa nu vrea ca in tII sa iasa invingator Iliescu/Geoana/PSD/FSN

    RăspundețiȘtergere