Ascult, din inertie, in casti, Realitatea TV. Emma Zeicescu il intreaba pe liberalul Ghise cum va fi o guvernare intre stanga si dreapta. Iar Ghise ii replica dand exemplul Germaniei, care face atat de bine fata crizei.
Niciunul probabil n-au aflat ca au avut loc alegeri in Germania, ca acolo este o guvernare de dreapta, intre conservatorii Angelei Merkel si liberali, stanga fiind "pa", inregistrand o mare infrangere in septembrie. Marea coalitie s-a cam terminat si Germania este scoasa din criza de un guvern de dreapta.
Daca Emma Zeicescu urmarea stirile de pe Realitatea, din septembrie, avea si argumentele ca combata prostia lui Ghise. Sau poate nu a vrut. Oricum, Emma, Germania nu mai este un exemplu valid: stanga si dreapta nu mai sunt in coalitie, doar dreapta e la guvernare. Pentru unii s-ar putea sa fie irelevant, dar pentru altii corectitudinea informatiei e esentiala.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Si pe dumneavoastra v-ar ajuta putina atentie, ca nu cred ca va lipsesc cunostintele de gramatica, astfel incat sa folositi fi in loc de fii.
RăspundețiȘtergereCam atat.
cred ca gramatica mea este buna. cand este vorba despre o negatie - in cazul de fata SA NU FI - se scrie cu un singur i. cand e sa fii, atunci se folosesc doi i. cred ca in acest sens nu s-a schimbat gramatica de cand eram eu la scoala, nu?
RăspundețiȘtergereGramatica e aceeasi, sigur ca da:
RăspundețiȘtergerese spune: "sa fii agramat" - "sa nu fii agramat".
sau: "nu fi agramat!"
Mult succes pe mai departe!
@MENARU: Nu am nimic de spus, vreau doar sa te felicit pentru bunul simt si felul tau de a face presa! Tine-o tot asa, daca iese cine "vor ei" o sa fie nevoie de jurnalisti "nealiniati" tip Realitatea si A 3:)))
RăspundețiȘtergereAltfel, cu o guvernare "care este" si jurnalisti anesteziati suntem pierduti:(((
Despre "să nu fii" şi "să nu fi", aici:
RăspundețiȘtergerehttp://diacritica.wordpress.com/2009/08/19/sa-nu-fii-sau-sa-nu-fi/
Forma negativă a conjunctivului ("să nu fii") şi forma negativă a imperativului ("nu fi!") sunt două chestii diferite, care se formează după reguli diferite.
Despre forma negativă a verbelor, aici:
http://diacritica.wordpress.com/2009/09/08/forma-negativa-a-verbelor/
Dna Popescu are dreptate. Regula folosirii infinitivului după negaţie se aplică doar în cazul unui verb folosit la modul imperativ, nu la modul conjunctiv, ca în cazul dv.
RăspundețiȘtergereClarificarea adusă de dv. privitoare la schimbarea de guvernare din Germania e importantă, dar aş fi curioasă să aflu cum s-a desfăşurat coabitarea înainte de acele alegeri.
ok, am vazut ca intreaga dezbatere s-a dus pe forma corecta a verbului. mai multi mi-au argumentat ca e gresit, mi-au aratat, ok, corectez. le multumesc acelora care au venit cu argumentele necesare sa imi arate ca gresesc. in afara de forma, putem sa ne referim si la fond? sau, ca de obicei, suntem orbiti de forma si ignoram fondul?
RăspundețiȘtergere@Anonim ora 14.38: coabitarea a fost dificila, dar vorba aia, sunt nemti si a mers. insa spre sfarsit a fost din ce in ce mai grea, erau frictiuni intre Steinmeier, vicecancelarul socialist, si Merkel.
RăspundețiȘtergerePana la urma, cum merge o guvernare stranga-dreapta la noi s-a vazut, nu? in ultimele 9 luni. iar scenariile politice pe care le tot aud zilele astea ma ingrozesc.
@menaru: numai la imperativ, nu si la conjunctiv, deci anonimul de la 14:22 are dreptate
RăspundețiȘtergereGhise oricum e atat de penibil incat nu merita adus intr-o discutie serioasa, insa felul de a face presa a RTV devine ingrijorator pentru democratie si imagine presei din Romania!
RăspundețiȘtergereDacă eraţi cizmar, "forma gramaticală" n-ar fi contat, lumea s-ar fi uitat la "fondul" cizmelor reparate.
RăspundețiȘtergereDar nu sunteţi.
Sunteţi ziarist - caz în care forma contează la fel de mult ca şi fondul. Sau chiar mai mult, uneori - căci greşelile de ortografie vă fac să vă pierdeţi credibilitatea încă din titlu.
@diacritica: ok, mi-am recunoscut greseala, am corectat. cred insa ca nu sta credibilitatea intr-un i. acum putem trece si la fond? sau e mai simplu sa ne oprim la forma? si sa continuam o dezbatere care nu isi mai are rostul, cu atat mai mult cu cat, vazand argumentele, am recunoscut eroarea.
RăspundețiȘtergerenu cred ca e vorba de "minime cunostinte" lipsa, ci de ordinul primit.
RăspundețiȘtergereDe luni incoace cel putin, am observat non-combat pe toata linia din partea jurnalistilor de la Realitatea fata de reprezentantii PSD-PNL.
In acelasi timp, la orice abatere de limbaj sau de ton a celor de la PDL e sanctionata instant de aceiasi jurnalisti.
Dezamagitor...
E un non subiect. Diferenta dintre stanga si dreapta in Romania e atat de difuza, atat la nivel declarativ cat si in ceea ce priveste masurile guvernamentale incat cel mai bine ar fi sa analizam programele de guvernare si masurile ce sunt propuse pentru a putea trage o concluzie.
RăspundețiȘtergereCum deocamdata nu avem asa ceva ci doar declaratii si intentii, nu vad oportunitatea unui astfel de subiect.
Nu pot sa fii de dreapta si sa introduci impozitul forfetar, sa te opui privatizarilor, sa continui dezmatul cheltuielilor publice, la fel cum nu poti fi de dreapta si clamezi scoaterea statului din economie, dar mai apoi sa angajezi cel mai mare numar de birocrati din 90 incoace.
La fel cum nu poti fi de stanga si sa te gandesti sa introduci cota unica (cazul Tanasescu), sa elaborezi cel mai important plan de privatizare de dupa 90, etc, etc
Menaru, minime cunostinte de politica externa te-ar ajuta sa nu ne mai faci sa citim postari care nu zic nimic!
RăspundețiȘtergere"Marea coalitie s-a cam terminat si Germania este scoasa din criza de un guvern de dreapta". Daca ati asculta Realitatea mai cu atentie (eventual alte posturi care vorbesc si despre lucruri importante) ati sti ca Germania nu s-a adancit in criza si a tinut aproape toata Europa pe linia de plutire in timpul guvernului trecut. Noul guvern instalat de circa 1 luna nu a gasit tara in dezastru si a facut minuni in doar 1 luna. Nu tin cu vreo doctrina din Germania, sunt convins ca daca in Germania era o coalitie intre Partidul Automobilistilor si Partidul Pensionarilor tot s-ar fi descurcat, pe cand la noi nicio varianta de coalitie nu ar fi (sau fii?!) fost in stare sa faca mare lucru.
Ati facut o postare foarte superficiala, pare mai degraba o mica rafuiala intre fete la scoala. Ma asteptam la mai mult!
Alles gutte!
Draguta
RăspundețiȘtergereCred ca nu ai prins sensul discutiei. Ghise a gresit din punct de vedere temporal. El s-a referit la guvernarea trecura, care a fost "stinga-dreapta", dar probabil a omis acest aspect. Intr-o emisiune la B1TV, zilele trecute, a sustinut aceiasi teza mentionind clar ca se refera la fosta guvernare din Germania. A fost o simpla scapare din partea lui, probabil nesesizata de Ema, care, de obicei este foarte atenta la nuante.
PS
Nu sunt in nici un caz nici avocatul vreunuia dintre cei doi, dar citeodata prea multa malitiozitate (sper ca despre asta este vorba, nu de altceva) nu este oportuna
Dan
Postaci ai pratidelor, infierati cu "constiinta socialista" un jurnalist "nealiniat" cu o energie care ar putea fi folosita pentru o cauza mai buna:D
RăspundețiȘtergereParerea Anei (Menaru) mi se pare o picatura de bun simt (va spune ceva aceasta notiune?) si normalitate intr-o media "talibanizata" de-a binelea din pacate:(
Ne-am intors la politica editoriala a TVR-ului anilor 90, dar acum avem nu unul ci n. TVR-uri otravite!
Anne-Marie,
RăspundețiȘtergereChiar imi place sa citesc blogul tau....nu inteleg insa care e relevanta faptului ca Emma nu la corectat pe Ghise.
Da...corectitudinea informatiei este esentiala. Vrei sa ne spui ca acest lucru nu s-a intamplat cu buna stiinta la realitatea? Sunt alte posturi / ziare care prezinta corect informatia? In jocul democratic se implica posturi tv si ziare....tine de noi sa judecam daca prezinta corect si impartial informatia.
Dna Menaru
RăspundețiȘtergeredvs sustineti ca Germania a iesit din criza datorita actiunilor unui guvern de-a lungul a doar 3 luni?
Minime cunostinte economice v-ar ajuta sa nu va duceti de nas singura. Absolut asta nu neaga in nici un fel aberatiile lui ghise dar de la el eu nu aveam pretentii dar de la dvs dna.
Diferenta intre o guvernare stanga-dreapta in Germania si una in Romania este de la cer la pamant. Nemtii prin votul lor au ales sa fie scosi din criza de dreapta, de-asta socialistii, aflati la guvernare pana in septembrie au suferit aceasta infrangere. IAr Merkel a castigat, pentru ca linia impusa de ea in economie a ajutat Germania sa nu se adanceasca in criza, dimpotriva. Nu spun ca acest guvern nou a scos Germania din criza de cand s-a instalat, spun doar ca gratie elementului comun, Merkel, Germania nu s-a adancit in criza. Si ca nemtii au ales dreapta pentru aceste vremuri dificile economic.
RăspundețiȘtergereNu cred ca prea merita sa discutam pe marginea micutului si ineficientului domn Ghise. Acest ins nu a fost in stare sa toarne o mana de asfalt in 8 ani de primariat la Brasov.
RăspundețiȘtergereAcum e mare specialist, probabil ca salivarea dupa ciolan i-a trezit mintea din somn.
Acuma nici nu stiu daca tipa asta(Zeicescu)habar n-avea sau se facea. Cert este ca oricare situatie o descalifica in calitate de jurnalista. In rest, despre politicieni care-si apara interesele mintind in legatura cu orice nu mai am nimic de zis
RăspundețiȘtergere"Pana la urma, cum merge o guvernare stranga-dreapta la noi s-a vazut, nu? in ultimele 9 luni."
RăspundețiȘtergereCred ca s-a vazut cum merge si dreapta-"dreapta".
Greseala a fost ca si in Romania in 2008 s-a realizat o "mare coalitie" in urma refuzului PNL de a veni alaturi PDL.
RăspundețiȘtergereO mare coalitie incearca sa faca atit cit se poate face cu ministri si parlamentari care trag in directii diferite. Este mai bine decit nimic, este chiar bine pe zonele de consens, dar nu se pot lua masuri cu bataie lunga din cazua blocajului politic reciproc. A fost la noi si cazul legii educatiei, semi-succes doar in masura in care se baza pe pactul de la Cotroceni.
Asumarea conceptului de "mare coalitie" ar fi permis alegatorilor sa inteleaga de ce dl Stolojan nu putea prelua conducerea unui asemena guvern, care nu putea fi asumata decit de sefii AMBELOR partide (insa Geoana a fost lasat sa se distanteze de guvern ca presedinte al Senatului).
Un guvern care sa actioneze politic pe fond, dincolo de urgente si eventuale mari interse nationale, trebuie sa aiba o viziune comuna coerenta. In acest caz, fie PNL este de dreapta si atunci noul guvern va fi unul al masurilor superficiale, de aliniere sau de respingere pe model Ceausescu a acordului cu FMI, fie liderii PNL nu au conceptii de dreapta.
Si nu vreau sa discut acum ce inseamna de fapt stinga si drepta in Romania, unde cred cau un inteles fundamental diferit de cel din Occident.
Dl Ghise are dreptate formal in sensul ca guvernarea germana de stinga-dreapta a traversat criza, dumneqvoaztra aveti insa dreptate pe fond: la capatul coabitarii electoratul a conchis ca social-democratii au fost o frina in calea activitatii pozitive a guvernului, tocmai fiindca era de stinga.