Romania este o tara corupta - asta cred austriecii, nemtii, olandezii si pe cine mai vreti sa intrebati. O confirma Comisia Europeana, care inca monitorizeaza justitia din Romania si lupta anticoruptie, va fi argumentul adus.
Ce opinie si-ar putea face cand televiziunile de stiri urla jumatate de zi ca se fac fraude electorale, iar mai apoi ziarele occidentale vorbesc despre modalitati mai putin ortodoxe de a aduce romanii la urne, despre mita electorala, despre fraude.
Financial Times spune ca scrutinul a fost umbrit de o serie de relatari despre fraude, ziarele austriece - Kurier si Der Standard - acorda un spatiu destul de mare in relatarea despre incidentele de la vot din Romania, in timp ce Associated Press vorbeste despre martori care declara ca au fost adusi alegatori cu autobuzele la vot, dupa ce votasera si in alta parte.
Il Messagero sustine ca bilantul zilei de ieri poate fi sintetizat intr-o prezenta redusa la vot - as spune eronat din punctul meu de vedere - si o serie de sesizari privind nereguli.
Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca intr-o tara europeana, ca intr-o tara membra a UE, cu pretentii democratice si civilizate sa se vorbeasca atat de mult despre frauda electorala, cum s-a intamplat la noi ieri.
Unde e frauda, in conditiile in care diferenta maxima intre Basescu si Geoana este de 3 procente? Televiziunile au strigat frauda pana au vazut primele exit poll-uri (si nu ma refer la cele pe care le-au putut comunica si public, de la ora 21.00), cand si-au dat seama ca diferenta intre cei doi este extrem de mica. Apoi s-au mai calmat, insa la cat rau au facut... Daca a existat frauda electorala, s-a vazut ca ambele partide, PDL si PSD s-au anulat reciproc.
In tara s-au inteles jocurile, oamenii au inteles ce e cu frauda. insa in strainatate, oamenii nu se uita la nuante. Citesc presa si vad ca acolo scrie ca in Romania se fura alegeri. O alta ilustrare a coruptiei despre care ei stiu ca se afla aici. A coruptiei pentru care ne monitorizeaza Uniunea Europeana, pentru care ne supravegheaza fondurile europene si pentru care s-ar putea sa ni le si reduca.
Ce vor zice occidentalii cand Dacian Ciolos va obtine portofoliul agriculturii? Cum a ajuns o pusculita cu atati bani pe mana unuia care provine dintr-o tara atat de corupta, unde se fura alegerile, nu? Asta este intrebarea fireasca.
Se gandeste cineva - televiziuni, partide politice, analisti, ONG-uri - ca atunci cand striga frauda nu fac decat sa mai dea o lovitura unei Romanii si-asa cu o imagine sifonata in UE? Cred ca nu, pentru ca suntem atat de preocupati de lumea noastra mica, de jocurile noastre interne, incat nu mai conteaza ce imagine proiectam in afara. Lasa, de-asta ne vom ocupa alta data, probabil inainte de urmatorul raport al Comisiei, cand vom incerca sa obtinem o formulare mai putin critica si sa ne luptam cu lobby-ul impotriva Romaniei facut - poate pe merit, uneori - de "prietenii" nostri europeni.
Daca noi ne spunem hoti, ei de ce nu ne-ar crede?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cucoana, de ce nu privesti fraudele si prin prisma pierderilor provocate si pentru alte partide, nu doar PDL si PSD. Sau daca doar astea doua s-au luptat sa-si anuleze voturile, nu cumva au pus in inferioritate mai mare alte partide? Deci s-o lasam mai moale cu ascunsul problemelor, chiar daca fraudele posibil sa fi fost la un nivel relativ redus! La ce sa aruncam mizeria sub covor?
RăspundețiȘtergerenu e vorba despre ascunsul problemelor, ci despre exagerari. sa recunoastem ca s-a batut moneda pe frauda pe televiziuni pana s-au prins ca Geoana e la distanta mica de Base. cand s-au mai temperat. sa fim seriosi, una e sa relatezi nereguli, alta e sa manipulezi asa cum au facut-o televiziunile. aratam ca cei care au strigat hotii - PSD si PDL - erau partidele capabile sa aiba astfel de actiuni de fraudare si ele s-au anulat reciproc.
RăspundețiȘtergeresi daca s-au anulat reciproc acum tcem toti din gura nu? s-au anulat si asta este... inchidem ochii ca si cum nu ar fi fost nimic... Dar mai sunt si alte partide care contau... nu doar astea 2. Nu este normal sa inchidem ochii la nici un fel de frauda, indiferent ca a avut sau nu efectul scontat. Unde in europa se mai aude de asa turism electoral ca al nostu?? Nu este normal sa avem asa ceva si nu este normal sa si "ascumdem mizeria sub covor". Au fost fraudari, ar fi normal sa se vorbeasca despre ele. Ar fi normal sa se ia masuri impotriva lor.
RăspundețiȘtergereVa felicit, doamna, pentru ca ati sesizat ceea ce mai toata lumea ignora. Daca ar fi fost vorba de fraude masive, as fi inteles rivna celor care le reclama si m-as fi numarat sigur printre cei care ar fi protestat. Dar asa?
RăspundețiȘtergereLa urma urmei frauda cea mai mare - nu neaparat electorala, este campania abjecta impotriva lui Basescu pe care au purtat-o Antenele, Realitatea si celalte massmedia aservite lui Patriciu, Voiculescu, Vintu & co. Din cite stiu eu, nici un ONG nu a protestat. Q.E.D.
pfff. asta cu "psd si pdl" este in aceeasi categorie cu strigatele isterice de frauda.
RăspundețiȘtergereda' membrii pnl nu stie ce-i aia frauda? n-ar vrea si gura lor sa mananca ceva?
Bravo Anne-Marie,
RăspundețiȘtergereRomanii sunt campioni cand e vorba sa-si fure singuri caciula.....Ironic este faptul ca se supara daca cineva indrazneste sa le spuna :Mai...vezi ca-ti furi singur caciula"
Mda, nu da bine la imagine aruncatul asta cu rahat in ventilator. Intotdeauna am sustinut ca altii ne vad exact asa cum vrem noi sa le aratam ca suntem.
RăspundețiȘtergereProblema asta cu urlatul cu fraudarea alegerilor a pornit de la Baselu' in 2004 (nici acum nu si-a cerut scuze pentru magaria de atunci).
Altii au copiat doar modelul de succes de atunci si-l aplica acum cu mai mult sau mai putin succes.
sincer sa fiu, ma asteptam la o abordare mai realista. ceea ce propuneti e "o batista pe tambal".realitatea e ca eu insumi am vazut sute, e adevarat doar sute , de pachetele cu pdl, in special, dar si cu psd, pline cu zahar, faina....veti spune ca nu-i mare lucru...am vazut sute de oameni, nu conteaza ca erau, vorba ardeleanului," mai barnaci"(regionalism care inseamna mai inchisi la culoarea fetei,care stateau la coada la sectiile "speciale" de vot,veniti din galati sa voteze in ilfov...de fapt , cred ca nici nu va deranjeaza atat de mult mita electorala sau furturile, cat faptul ca ea este aratata de mass media. de ce sa nu ne aratam asa cum suntem ? despre relevanta statistica a rezultatelor votului raportata la procentul de frauda electorala, e greu sa spui daca frauda e cea care a adus un partid de la 25% la 31 sau 32%, sau daca frauda a fost facuta in mod egal. cert e ca frauda a axistat, a existat intr-o masura semnificativa. e greu sa spui acum cine a fraudat si cat, dar e la fel de condamnabil si e clar ca ar fi nevoie de niste condamnari. nu in presa ci in instanta. nu ne putem ascunde in papusoi si sa spunem ca nu suntem acolo. e important nu sa nu mai spunem despre noi lucruri care ne-ar putea "pata blazonul", ci sa ne dezbaram de niste metehne, iar frauda electorala e condamnabila. sebi
RăspundețiȘtergereCum bine spunea un comentariu de mai inainte, "parintele" teoriei sau strigatului asupra frausdelor electorale este (afara de vesnicul Vadim) chiar actualul pesedinte, T.B.
RăspundețiȘtergereAsa ca T.B. si P.D.-L sa nu pozeze in victima !... Chiar pe Hotnews s-au dat stiri privind banere (cu T.B. - anti Geoana) la Cluj-Napoca, nu mai spun de aia cu galetile portocalii ...
Cramponarea PD-L la guvernare (guvern interimar, demis de parlament) cred ca a avut un rol foarte important (chiar decisiv !) in derularea si organizarea acestor alegeri.
Sa facem un calcul : T.B. a avut in mod evident un atu important in comeptitia cu ceilalti candidanti prin organizarea referendumului asupra numarului de parlamentari si camere (de fapt, inutil in lipsa unei legi de reformare) simultan cu alegerile pentru presedinte. Ce a insemnat asta : bani cheltuiti in plus (pentru organizare) afara de banerele alea mari (facute de cine, pe banii cui ?).
Referendumul a fost votat de 50,91 % din alegatori.
Deci 18.000.000 x 0,91 % = 163.800 votanti.
Referendumul a trecut cu votul a 163.799 persoane ; daca vezi cit s-a votat la tara (persoane clar nelamurite despre ce este vorba) si citi pe listele speciale, aceasta valoare (163.799) pare deja anulata ...
In ce consta atunci frauda si cine a facut-o ?....
CUI PRODEST ?
Concluzia : De ce ii e frica, nu scapa .
A.M.R. 13.
Nu sint de acord cu dvs. Pe mine m-a invatat mama sa nu string niciodata mizeria sub covoare. Sintem mai demni, mai respectabili daca ne facem ca nu avem fraude electorale? S=apoi, UE se uita doar la emisiunile tv din perioada alegerilor? Rapoartele privind furturile din banul public, coruptia generalizata, escrocheriile de tot felul nu ajung pina la ei?
RăspundețiȘtergereEste inadmisibil nu sa vorbim despre frauda intr-o tara membra UE, ci sa existe motive sa vorbim despre asta.
RăspundețiȘtergerePresa exagereaza si manipuleaza....serios? Ne intoarcem la o discutie care nu se va termina niciodata despre influenta presei.
"O confirma Comisia Europeana, care inca monitorizeaza justitia din Romania si lupta anticoruptie, va fi argumentul adus". - Fie ca aratam la televizor sau nu, suntem inca una dintre cele mai corupte tari din UE. De ce in loc sa lucram la asta ar trebui sa ne prefacem ca nu exista?
"Ce vor zice occidentalii cand Dacian Ciolos va obtine portofoliul agriculturii?" - Sa fim seriosi! Nu vom obtinem noi Agricultura in 20 de ani de acum inainte. Plus ca suntem o tara mica si ne vom da mereu dupa interesele tarilor mari sa ne fie cald si bine. De ce sa nu zicem lucrurilor pe nume?
"Cred ca nu, pentru ca suntem atat de preocupati de lumea noastra mica, de jocurile noastre interne, incat nu mai conteaza ce imagine proiectam in afara." - Arata-mi un jurnalist care nu va striga lupul doar ca sa protejeze imaginea Romaniei in afara si eu ma voi inclina.
Evident ca pot fi interpretata gresit, daca asta se doreste, asa cum ati facut-o o parte dintre voi.
RăspundețiȘtergereIdeea este urmatoarea: romanii, in stilul lor caracteristic, vorbesc mult si fac putin. Nu sunt pe ideea de a arata neregulile, nu sunt pe ideea de a le ascunde sub pres. dar ajunge sa le semnalezi si cineva sa ia masuri pentru a le pedepsi. sa le folosesti in jocul electoral mi se pare nesabuit.
Oricine ar face-o, Basescu, Geoana, PSD, PNL, PDL sau Vadim.
Asta am vrut sa spun. de ce ne apucam sa ne plangem si sa ne lamentam ca Transparency International ne arata ca pe o tara corupta, ca UE are mereu o privire critica si ca suntem o tara de rangul doi cand noi vorbim despre coruptie si fraude si nu facem nimic.
La asta as vrea sa va ganditi: nu vorbesc despre ascunderea sub pres, dar vorbesc despre mai multe fapte si mai putine vorbe. Mai putina manipulare in scopurile unora, pentru ca stampila de corupti nu ni se va lua pentru multa vreme de-acum inainte.
Dupa cum spuneam si ieri... am primit un drept de a spune da sau nu, dar pe langa dreptul acesta am primit si multe obligatii sau responsabilitati. De fapt ne-am bucurat atat de mult de democratie incat am uitat ce inseamna asta, ne-am bucurat ca nu mai da nimeni cu biciul in noi si ca putem face orice fara sa ne traga cineva la raspundere... Nu suntem inca invatati sa avem grija de noi si de imaginea noastra in afara tarii... Am fost invatati cu biciul si pana vom intelege ca ceea ce facem ne afecteaza doar pe noi cred ca vor mai trece cateva generatii... Un simplu exemplu ca altora le pasa de buzunarul strainului si de tara lui: anul asta am fost in salonic si ca orice fumator aprind i eu tigare intr-un parc si ma deplasez catre treaba mea, apare un grec care imi spune in engleza ca nu imi recomanda sa fumez. M-a luat de manuta si m-a dus langa un cos de gunoi, spunandu-mi ca pot fuma linistit acolo. Mai au sens alte discutii despre cat ne pasa de tara noastra, atat timp cand indiferenta ne ucide?
RăspundețiȘtergeream uitat un mic amanunt.... ca tot disctuam de fraude furati si paraciosi sau parati.... mai oamnei buni, cu drepturi de autor pentru Banica Jr., cum sa nu se fure daca toti o fac, s-au cheltuit bani publici, ei na, dar cand aruncati gunoiul pe strazi, curatenia se face pe ce bani? Au furat voturi, da cand te opreste nenea politaiu ce faci prima data, cauti niste bani sa salvezi permisul, sau daca ai pile, dai un telefon.... asta e coruptie? a nu e coruptie la un nivel mai mic, si cum orice mic se face mare.... vedeti ce a iesit din aceste obiceiuri marunte care le facem zi de zi... exemplele pot continua... Cat despre minunata si laudata U.E. a carei membra ne mandrim ca suntem ca natiune, suntem nu ca meritam sau ca suntem smecheri, suntem pentru ca trebuia sa fim, pentru ca jucam ca de fecare data un rol la granita cu prietenii istorici ai europei e vest.... asa ca nu va mai dati mari si tari ca ne-ati integrat in U.E. domnilor politicieni sau in Nato... pe cat de mandru sunt ca ma numesc roman, pe atat de sila imi este de tanguielile noastre si sincer vreau un presedinte si un premier ca tot a avansat clonarea iar celulele osoase rezista multe sute de ani: Cuza presedinte si Vlad Tepes premier. Sa va vad daca puteti face fata frati romani, sau veti face acelasi lucru.... ii ucidem:)))))))) tipic noua
RăspundețiȘtergereDoamna de ce ne miram ca ei ne cred corupti, atat timp cat noi stim ca suntem, si o demonstram de fiecare data cand avem ocazia? De ce vrem sa demonstram ca suntem curati, cand in intervalul 17 - 19, ore la care cei mai multi dintre copii sunt acasa, prezentam tot ce avem noi mai "bun" in aceasta tara, crime violuri tepe date firmelor si statului? De ce ne plangem cand nu luam atitudine? Da, cu siguranta nu am putea trai intr-o tara in care regulile se respecta, vezi cazurile din germania, spania, italia,etc. Nu spun ca nu exista romani curati, sau care vor sa faca ceva, dar cand sunt asa putini si li se pune "pumnu' in gura" pe orice cale poibila, de ce nu incercam sa ii ajutam pe ei in loc sa plangem ca niste "fetite", fara aluzii la sexul frumos, de ce nu putem iesi din starea asta? Pur si simplu pentru ca ne place si nu acceptam regulile, decat daca le vedem la altii.
RăspundețiȘtergereIn Timisoara este Romania Europeana, acolo se spala cu sampon strazile, si multe alte exemple frumoase se pot da legate de orasele din vestul tarii.
Cineva spunea ca Dumnezeu a facut lumea si peste Romania a rasturnat sacul cu cele mai frumoase lucruri. Sf. Petru l-a intrebat: Doamne cum poti sa le dai atat de multe lucruri minunate? la care Dumnezeu i-a raspuns: Stai sa vezi ce conducatori le dau!
A fost sau nu frauda electorala? De ce sa nu intrebam poporul roman care stie pe cine a votat! Exprima-ti parerea despre fraudarea alegerilor pe www.sondaj-oline.com!
RăspundețiȘtergereImpreuna vom afla adevarul, pentru ca romanii stiu pe cine au votat!