luni, 16 noiembrie 2009

Femeile in politica - la Bucuresti si la Bruxelles

Am vazut cu totii cum se vorbeste la Bucuresti despre femei. Ce model de femeie considera unii ca sunt promovate in Romania, cat misoginism exista in clasa politica romaneasca.

In acelasi timp, femeile in politica sunt subiect de discutie si la Bruxelles. In politica mare europeana. Zilele acestea se discuta numele celor care vor ocupa doua posturi importante in institutiile europene: presedintele Consiliului European si Inaltul Reprezentant pentru politica externa. In plus, in curand Jose Manuel Barroso isi va finaliza echipa.

El a cerut capitalelor europene sa propuna pentru echipa sa femei, pentru a se ajunge la un gender balance, un echilibru intre sexe, dar din cat se pare pana in acest moment, va avea mai putin de 9 femei in echipa cat a avut in mandatul precedent. Chiar daca isi dorea mai multe.

Cat despre celelalte doua pozitii, se pare ca sunt 20 de candidati, unii previzibili, altii aparuti in ultimul moment. Numai ca analiza acestor candidaturi se desfasoara in secret, intregul proces este lipsit de transparenta si se pare ca numai barbati vor fi nominalizati.

In acest context, gender balance-ul despre care se tot vorbeste, este irealizabil. Chiar si acolo. Diferenta este ca acolo femeile care sunt la putere au luat atitudine.

Doi comisari europeni, Margot Wallstrom si Neelie Kroess, precum si vicepresedinta Parlamentului European, Diana Wallis, au trimis o scrisoare deschisa Financial Times. Ea are titlul: Omul potrivit pentru postul potrivit este de obicei o femeie.

Cele trei semnatare remarca acest dezechilibru care ar fi "rau pentru Europa, rau pentru democratie si rau pentru femei". Asa ca ele indeamna la numirea unor femei in pozitii cheie ale UE, asa cum sugerase si presedintele PE, polonezul Jerzy Buzek.

"Este nevoie de un angajament politic colectiv pentru a asigura reprezentarea politica a femeilor. Femeile constituie majoritatea populatiei si in democratia europeana a secolului XXI nu ne permitem sa folosim talmentele, ideile si experientele a doar jumatate dintre oameni. Cand femeiele se aseaza la masa discutiilor, se asigura ca deciziile politice reflecta nevoile intregii populatii", spun ele.

The right man in the right job is often a woman, este concluzia lor. Iar numirea trebuie sa fie facuta ACUM.

Femeile lider europene iau pozitie impotriva nedreptatii si discriminarii lor. De ce in Romania nu se intampla acelasi lucru? Cata vreme femeile din politica nu vor fi articulate si unite in a lua pozitie impotriva mitocaniilor si misoginismului, nu cred ca vor castiga foarte mult.

3 comentarii:

  1. misoginismul romanilor este la fel de bine cunoscut ca mitocania lor; nu cred ca am depasit nivelul la care femeile, minoritatile, etc. trebuiau sa apara in prezidiu, asa ca decor, langa patriarh si mais tiu eu cine ca sa se vada frontul unitatii socialiste; si cam atat... / mingea e in terenul dvs., domanelor... / faceti ceva?

    RăspundețiȘtergere
  2. daca privesti numai stirile, ai crede ca lumea e facuta din barbati 100%.
    Pe de alta parte, femeile care apar in prim planul vietii publice din Romania imi lasa un gust tare amar ... in zona afacerilor parca am avea ce discuta, in rest ...nu vad o solidaritate a femeilor intre ele, ceea ce la barbati se intimpla spontan.

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema femeilor din politica este aceea a cailor si metodelor de acces pe care le-au folosit in politica, nu tocmai ... ortodoxe. De aceea nu fac nimic pentru semenele lor, de fapt nici nu si-au facut un tel din aceasta, ele vor doar sa "perenizeze" - ele insele in politica. Sa ne fie foarte clar, nici nu vor aborda chestiunea subreprezentarii feminine iar in cazul in care o vor face sefii lor le vor repudia si vor pierde privilegiile la care au ... accesat... din greu.

    RăspundețiȘtergere