miercuri, 16 decembrie 2009

Remember 1989

Au trecut 20 de ani de la caderea comunismului. Aud pe Realitatea TV Timisoara povestea zilelor acelora de decembrie 1989, cand timisorenii au declansat ceea ce urma sa fie eliberarea Romaniei de un regim opresiv.

Oamenii care vorbesc au in jur sau peste 40 de ani, sunt tinerii activi ai acelor zile. Si, evident, intrebarile firesti care li s-au pus: sunteti multumiti de situatia de-acum, dupa 20 de ani?

Citeam pe Times articolul publicat de prestigioasa publicatie in ianuarie 1990, adica foarte la cald, vorbea despre caderea lui Ceausescu "saptamana trecuta". Merita o lectura. Aici.

In sfarsit, Romaniei i-a venit randul in seria Autumn of Change, seria speciala dedicata caderii comunismului in Europa de Est. In 19 decembrie, la ora 19.30, ora Romaniei, CNN va difuza un reportaj despre Romania, care va fi reluat in 20, 21 si 25 decembrie. Fionnula Sweeny va fi la Bucuresti intre 21 si 23 decembrie si va transmite live de-aici. Inca de cand am vazut promo-ul facut de Amanpour, prin primavara, am fost foarte curioasa si nerabdatoare sa vad povestile despre Romania. Mai e putin.

Apare obsesiv in aceste zile intrebarea: a meritat? Nu stiu ce simt cei care au fost in strada, care au petrecut nopti de groaza in arest, care si-au vazut prietenii impuscati, care au fugit speriati de gloante sau parintii care si-au pierdut copiii in acele zile.

Cred ca opiniile lor sunt foarte importante, raspunsul lor la aceasta intrebare. Altfel, eu pot spune simplu: a meritat. Daca e s-o iau personal, spun ca a meritat pentru ca eu fac astazi aceasta meserie care imi place tocmai pentru ca romanii au castigat libertatea de expresie. Si pentru multe alte lucruri. Da, sunt in fiecare zi lucruri dezamagitoare in tara asta, dar nu poti spune ca nu e mai bine decat inainte. Cel putin nu mai exista teroare de a vorbi, de a gandi, teama de cei apropiati, despre care nu stiai daca nu cumva te toarna sau nu.

Ii spuneam mamei mele saptamana trecuta ca, daca as fi fost mai mare in perioada ceausista, probabil as fi fost printre tinerii care ar fi incercat sa fuga din tara. Ca nu ma impacam cu un regim ca ala, ca eu n-am teama sa vorbesc si probabil ca as fi fost unul dintre tinerii revoltati. Imi amintesc de tinerii de la bloc, proaspeti absolventi de facultate sau studenti despre care auzeam ca au incercat sa fuga din tara pe la sarbi sau pe la unguri. Dar in majoritate pe la sarbi. Unii au fost prinsi, dar au continuat sa incerce, pana le-a reusit. Probabil ca, daca as fi avut 18 ani si peste inainte de revolutie as fi facut la fel. :)

7 comentarii:

  1. cum adica "a meritat?" cine pune intrebarea asta?! mi se pare absurd sa se puna aceasta intrebare. e vorba de sacrificiile de atunci? daca da, atunci ar trebui sa fie intrebarea "cine e de vina?".
    despre ce meritat este vorba?! nu urmaresc televiziunile din ro si poate de asta nu inteleg.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim; da, se pune itnrebarea asta. exista si o sectiune, gazduita de hotNews.ro si realizata de deutsche welle care poarta titlul asta. aici e linkul: http://www.hotnews.ro/stiri-6710673-20-ani-mai-tarziu-meritat.htm

    da, aceasta intrebare se pune zilele astea. am auzit-o. au meritat sacrificiile, asa o inteleg. dupa 20 de ani puteam da un raspuns, asta e mecanismul de gandire. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai mi se pare ca este oarecum echivalent cu (sau poate chiar mai potrivit ar fi) intrebarea: "are libertatea un pret?"
    are...?! a pune questiunea sub forma aceasta: "a meritat?" mi se pare vicios, mie, personal imi indica un sentiment de regret implicit, de asta spun ca este absurd, a regreta romania lui ceausescu este absurd.
    revin asupra mesajului precedent, intrebarea corecta ar trebui sa fie: "cine este de vina?" pentru tributul prea greu pe care romania l-a platit ca sa-si ia portia de libertate.

    RăspundețiȘtergere
  4. zici, menaru, ca ai fi fugit. da ai fi fugit, multi au facut-o. au fost esecuri, reintorsi in tara, satisfactii, libertatea de acolo... dar, parca, nicaieri in lume libertatea nu e ca cea de acasa. eu am 50 de ani, in adolescenta fiind ca toti cei din anii 80. uitandu-ma cu jiind spre vest si cu frica spre est. nici acum, la 20 de ani de la comunism, nu-s asa slobod la gura. reflexe. si da, s-a meritat.

    RăspundețiȘtergere
  5. A meritat fara urma de indoiala !
    Nu a meritat sa se moara cu gramada si in floarea virstei pentru a permite esalonului II si III din nomenclatura tarii sa ajunga la putere ! In alte tari , aceste esaloane au darimat pasnic nomenclatura puterii. Au fost si sprijinite de cetateni !
    La noi invers , cetatenii au murit pentru libertate si esaloanele au fost reciclate !
    La noi mortii , la altii revolutie de catifea ! Acest fapt arata fara urma de indoiala calitatea nomenclaturii din RSR . Nulitati dar cu diplome marete ! Pentru asta "platim" cu nivelul de trai. De 20 de ani !
    Libertatea , noi romanii am obtinut foarte greu si cu sacrificii fara egal in istoria anului 1989 !
    Din cati au incercat sa fuga , multi sint ingropati in fosta Yugoslavie si fara nume !
    Ucisi de granicerii nostri iar cadavrele veneau gasite pe malul drept al Dunarii !
    Libertatea este minunata cind se poate scrie din Italia pe un blog romanesc numit Menaru !
    PS . Alti au uitat ce a fost in 1989,("am fost prea tinar ca sa mai tin minte" - cuvinte ex. papusa candidat la functia de presedinte ). Eu aveam atunci 29 de ani si nu voi uita nimic ! Niciodata !

    RăspundețiȘtergere
  6. Intrebarea asta nu se pune. Nu intrebi dupa ce ai facut dus daca a meritat sa consumi apa si sapunul cu asa ceva, pur si simplu te simti bine ca esti curat. Si-ti promiti sa nu mai devii jegos niciodata.

    Asa, ca analogie .. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut!
    Aseara am trecut din intamplare pe la Universitate...in apropiere de Inter erau proiectate imagini si sunete cu atmosfera din 89 de la Baricada si mi-au dat instant lacrimile...poate sa-mi spuna cineva de ce?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere