miercuri, 27 ianuarie 2010

UPDATE: Basescu mananca la Chisinau ciorba de prepelita si costite la gratar

Urmaresc cu atentie vizita lui Traian Basescu la Chisinau. Presa on line de-acolo urmareste cu mare atentie orice miscare a presedintelui, de la faptul ca a gustat din painea moldoveneasca atunci cand a aterizat pe aeroportul de la Chisinau, pana la faptul ca a luat aceeasi masina cu presedintele Ghimpu, care l-a intampinat.

Ei bine, ascultand o emisiune pe Jurnal.tv, inteleg ca delegatia romana mananca la Casa Vinului si ca acolo, in meniul presedintelui Romaniei ar fi "ciorba de prepelita si costite la gratar". Acum nu stiu daca se confirma aceasta informatie, dar mi se pare amuzanta.

UPDATE: Jurnal.md publica joi meniul real al lui Basescu. Doar costitele se confirma. Iata-l: "Salată din somon, cu rucola şi roşii ceri cu sos picant. Fileu de raţă, cu sos de pomuşoare şi pară marinată în spumant. Costiţe de viţel cu mix de legume, coapte la grătar. La desert, pandişpan cu fructe şi caramelă. Pentru fiecare fel de mâncare, Băsescu a servit câteva gâturi de vin de diferite feluri."

Ideea este ca presa de la Chisinau pare sa urmareasca vizita lui Basescu asa cum urmarim noi vizitele presedintilor americani. Numai atunci am remarcat atata mobilizare de forte, atatea informatii, de la cele de politica externa la cele mondene.

Tot pe acelasi site am vazut si momentul in care presedintele roman a fost la monumentul lui Stefan cel Mare unde, chiar in ciuda ninsorii si a temperaturilor scazute, erau oameni adunatisa il vada pe presedinte. Unimedia spune ca au fost 800 de persoane.

Basescu a facut o baie de multime, am vazut secventa in care un barbat il imbratisa cu foarte mare caldura si entuziasm.

PS. Am remarcat si eu - ca doar s-a dat obsesiv, chiar daca o ratai in discursul live - faptul ca presedintele va merge la Kabul. Kabul, Cahul... tot aia, nu? :) E evident ca e o eroare nu din nestiinta, ci pur si simplu ca asa i-a iesit. Sper ca ma emisunile de analiza din seara asta sa nu se vorbeasca numai despre asta, ci sa se analizeze continutul discutiilor si deciziile ce se profileaza dupa vizita asta.

Am remarcat niste decizii importante:
  • Vineri, printr-o OUG, se va infiinta agentia pentur acordarea cetateniei, cu sediul la Bucuresti si cu 5 filiale, in Iasi, Galati, Suceava, Timisoara si Cluj.
  • Acordam 100 de milioane de euro nerambursabili Chisinaului, pentru dezvoltarea infrastructurii in educatie.
  • Am acordat, pana in 2008, 2400 de cetatenii romanesti moldovenilor, dar anul trecut, in 2009, dupa adoptarea noii legislatii, Romania a dat 20.000 de cetatenii moldovenilor, dintre care 14.000 de moldoveni sunt deja romani si restul asteapta finalizarea formalitatilor.
  • Acordul privind micul trafic la frontiera va fi operational pana la sfarsitul lui martie.
  • Romania este dispusa sa mai deschida un consulat, in afara de cele de la Chisinau, Cahul si Balti.

6 comentarii:

  1. Ciorba de prepelita pare tentanta, costitele sa fie la ei acolo, dar stiu ca pe alea se va da batalia :)).

    RăspundețiȘtergere
  2. Basescu face treaba buna in Rep. Moldova. Inceputul e greu si spinos, criticat peste tot, dar peste 10 ani vom fi mandri ca un presedinte al României a facut acest pas.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fata draga, impresia mea este ca singura concluzie competenta pe care o putem trage din articol este aceea ca basarabenii sunt foarte tari in arta culinara. Subscriu. Masa, locul in care iti ^omenesti^ oaspetele reprezinta un ritual complex.


    In Basarabia felurile sunt atat de multe, diverse si complementare, experienta vizuala, gustativa hedonica este supusa unei munci complexe care se suprapune peste informatia lingvistiva astfel incat impresia generala este a trecerii unui interval de timp imens, de parca intalnirea ar dura saptamani sau chiar luni.

    Dar numai cine a experimentat pe propria piele o astfel de ^ospetie^ poate intelege pe deplin valoarea initiatica a ritualului citat in stabilirea legaturilor afective

    RăspundețiȘtergere
  4. @Brates: trecand peste adresarea deloc politicoasa, iti spun ca ideea acestei postari era una de fapt divers. despre chestiunile importante discutate la Chisinau am scris pe larg pe HotNews.ro si voi mai scrie si astazi. prin urmare, este o simpla postare pe blog de fapt divers.

    RăspundețiȘtergere
  5. Rata aia "cu sos de pomuşoare şi pară marinată în spumant" pare a fi interesanta."Băsescu a servit câteva gâturi de vin de diferite feluri" imi lasa imaginea unuia care bea direct din sticla.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da faptul divers e buna asta. Ca fapt divers "erorile" prezidentiale nu sunt din nestiinta ci ca asa i-au iesit. Si alea cu anii istorici si asta cu kabulul.

    RăspundețiȘtergere