- Cand devii cunoscut publicului larg prin pictoriale - reusite, nimic de zis - e mai greu sa fii credibila ca tanar politician. Nici vanatoarea tabloidelor n-a ajutat-o, dimpotriva, iar intens mediatizata relatie cu fiul lui Hrebenciuc i-au subminat incercarile de a se vinde ca politician.
- Cand aparitiile tale la tv sunt putine, iar atunci cand exista discursul tau este cu greseli - pentru ca vrei sa vorbesti pretios si o dai in bara - din nou nu pari calificat pentru statutul de om politic. Pe de alta parte, cred ca a si fost vanata mult si ca nu i s-a iertat nimic. A spus cineva ceva despre Tariceanu, care in loc de "pe care" foloseste intotdeauna care, precum forbalistii? "Deciziile care le-am luat astazi...", nimeni nu s-a legat niciodata de asta. Veti zice ca nu echivaleaza cu "succesuri", dar pentru mine e la fel de grav.
- Cand esti fiica presedintelui si vrei o cariera politica, trebuie sa muncesti de 10 ori mai mult decat altii, sa fii de 10 ori mai activ, mai implicat, mai serios si tot va exista acuzatia de nepotism. Chiar daca Elena nu ar fi vrut sa fie tratata preferential, toti din jurul ei o trateaza asa, ca doar e fata presedintelui.
Candidatura ei la europarlamentare, ca independent, ii ofera Elenei o mare sansa: sa arate ce poate. Chiar si simpla candidatura, nu neaparat obtinerea unui loc in Parlamentul European - greu, de altfel, chiar daca exista precedentul Tokes - o vor ajuta fie sa se infunde definitiv, fie sa ne demonstreze noua tuturor celor care o criticam sau nu avem incredere in capacitatile ei ca ne inselam teribil.
- Participarea la dezbaterile electorale va demonstra daca poate doar sa memoreze un discurs - si a facut-o bine cu ultimul, cel de astazi - sau sa faca fata unei confruntari de idei si de proiecte.
- Nu are experienta dezbaterilor tv, e adevarat, dar va fi un exercitiu bun pentru ea. Si interesant pentru noi, privitorii si electorii.
- Experienta de stagiar in PE a familiarizat-o cu temele relevante pentru un europarlamentar roman, probabil ca si-a facut si niste conexiuni sau cel putin a reusit sa vada care este mersul lucrurilor, complicat, de altfel. Daca a ramas cu ceva in urma acestei experiente sau nu, am putea vedea tot in campanie.
Nu ma lansez in analize, ce inseamna pentru presedinte victoria sau infrangerea fiicei sale, ce inseamna pentru partid, cine i-a facut strategia, ca inteleg ca se spune ca nu a fost decizia ei. Probabil ca cititi asta la toti analistii, comentatorii politici care au reactionat la gestul ei.
Am ales sa privesc asta dintr-un singur punct de vedere: Elena Basescu are ocazia sa demonstreze daca poate sau nu sa isi construiasca o cariera politica. Sper sa aiba forta si inteligenta sa recunoasca, daca va fi nevoie, ca politica nu e pentru ea. Iar pentru noi, privitorii si alegatorii, va fi chiar o campanie interesanta. Pentru mine va fi interesant de urmarit ce rezultat va avea PDL cu o lista pe care s-ar afla sau se vor afla TRU, Cristian Preda, Alina Mungiu Pippidi si Monica Macovei si ce va face Elena Basescu singura.
“In marile incercari, chiar si un esec este glorios.” (Cassius Longinus)
RăspundețiȘtergereMi-a placut comentariul ei: "Nu doresc să mă ascund în spatele unor liste de partid şi nu doresc ca tatăl meu să fie acuzat de nepotism, iar PD-L să fie pusă în situaţia de a alege între mine şi intelectuali."
RăspundețiȘtergereMacar recunoaste ca e ....
Cred ca aveti mult prea multa incredere in capacitatea drei Basescu de a fi mai mult decat o preferata a tabloidelor. Ce conexiuni la PE, ce dezbateri, ce sa invete din ele?! Come on... Sa pozezi e atat de usor...
RăspundețiȘtergereFata asta (Elena) mai bine s-ar duce sa isi mai faca 2-3 injectii cu Botox, decat sa candideze.. Mai ales ca da dovada inca o data de o inteligenta superioara: ".. sigla mea electorala va fi EBa, pentru ca asa este numarul meu de la masina... multa lume ma stie in Bucuresti dupa masina.." Probabil ca o stiu cei din Bamboo..
RăspundețiȘtergereAsa ca marele tanar politician Elena Basescu se autodefineste prin elementul cel mai important al vietii ei: i-a luat taticu masina de fite..
In primul rind, presa s-a legat de Tariceanu pentru greselile de gramatica, vezi Cristian Tudor Popescu, care face necontenit misto de el (uneori in tandem cu Hurezeanu), sau alti analisti politici, cum ar fi Valeria Dorneanu (vadit pro-Basescu, de altfel) etc.
RăspundețiȘtergereIn al doilea rind, circul de ieri cu acea declaratie de presa a E.B. mi s-a parut jalnic. E clar ca e o facatura, o inscenare grobiana menita sa prinda in plasa cit mai mult electorat care nu gindeste prea mult si nu vede (sau nu vrea sa vada) dincolo de aparente. Din pacate, vad ca au picat si unii jurnalisti in plasa asta...
Inscenarea de ieri nu se incadreaza sub nici o forma la categoria unei declaratii serioase de presa - printre altele, si pentru ca fatuca zimbea tot timpul si parea ca o amuza postura in care se afla. Singurele lucruri pe care le-a spus E.B., dind impresia ca repeta un discurs invatat pe de rost (aici ai dreptate) au fost ca va candida, desi nu crede ca are sanse (atunci de ce mai candideaza??), dupa care se va intoarce imediat in partid. Cu alte cuvinte, sustinatorii PD-L pot s-o voteze linistiti, cam asta am inteles eu, ca voturile lor vor intra tot in contul partidului. N-a vorbit de nici un program - daca tot ceri semnaturi de la jurnalisti, mi se pare de bun-simt sa le spui si pe ce te bazezi; de altfel, nimeni n-a intrebat-o, ceea ce nu ma mira, avind in vedere nivelul intelectual si profesional al pseudo-reporterilor de la televiziunile noastre (sau poate au intrebat-o dar nu s-a vazut la TV, m-as bucura sa aflu asta).
In fine, ideea e ca fatuca asta n-are ce demonstra, e doar un exercitiu de imagine pentru "papa", care doreste sa vada pina unde merge popularitatea numelui Basescu. Si sa-si mai gidile un pic orgoliul, plus sa-si satisfaca pornirile vindicative, pentru ca, in cazul in care fiica-sa se alege (ceea ce nu e exclus, nu m-ar surprinde deloc) sa le poate scoate ochii tuturor celor care au criticat-o si s-au indoit de calitatile ei pina acum.
Pupincurism la maxim....
RăspundețiȘtergereProblema nu consta in 'succesuri' ci in intregul ei discurs. Fiecare propozitie a ei e incarcata de tremur in voce si anxietate. Cu oratoria sta la fel de rau ca o fetita la gradinita, la prima ei poezie de Craciun. Cum poti avea incredere in cineva care nu are destula incredere in sine in primul rand. E bine ca e perseverenta si poate in 5-10 ani o sa fie un politician demn de luat in seama, insa pentru asta va trebui sa se perfectioneze in multe privinte.
RăspundețiȘtergereAndy
"Îngâmfarea este darul lui Dumnezeu pentru oamenii mărunţi." - Bruce Barton
RăspundețiȘtergerechiar avem nevoie de ea?
Asa o fi. Dar merita sa trimitem noi pe cineva in Parlamentul European numai ca sa isi demonstreze ea insesi ca poate? O fi Romania asta un mare experiment, dar chiar asa pe fata...
RăspundețiȘtergereSa va zic eu cum sta treaba: elena face tot ce ii dicteaza taticutul ei, nu imi spuneti voi mie ca ea le face din proprie initiativa
RăspundețiȘtergereI never thought of losing, but now that it's happened, the only thing is to do it right. That's my obligation to all the people who believe in me. We all have to take defeats in life.
RăspundețiȘtergereNu m-am gandit să pierd, dar acum că s-a întâmplat, singurul lucru care de făcut e să o fac cum trebuie. Asta e obligaţia mea pentru toţi cei care au crezut în mine. Toţi trebuie să suportăm înfrângerea în viaţă.
(Cassius Clay)
Daca asta e stire.... si mai si merita comentata... e patetic ca se da atentie unui asemenea moment. E echivalentul stirii cu gaina cu trei picioare si sarpele cu doua capete. Elena e parte a mondenului ieftin alaturi de Poponet, Boschet, Oana Roman si alte creaturi care fac degeaba umbra pamantului. Get a life!!
RăspundețiȘtergereProbabil că puţini se aşteptau la această decizie a Elenei Băsescu. Fiica preşedintelui a luat o hotărâre îndrăzneaţă, sfătuită sau nu de tatăl ei. Criticii ei uită, voit, că scena politică românească nu este un paradis de un alb strălucitor şi au pretenţii ca acestă tânără să fie perfectă. Cu o campanie bine pusă la punct, Elena Băsescu poate câştiga un mandat de europarlamentar. Votul meu îl are. Şi o părere umilă mai vreau să adaug, să ia în calcul şi românii din străinătate, suntem câteva milioane.
RăspundețiȘtergereVorba ta, "Bravo, Elena!".
sanu uiti sa ii trimiti Elenei nota de plata pentru volumul de elogii.
RăspundețiȘtergereDaca reuseste sa adune 100 000 de semnaturi si reuseste sa se inscrie (ma astept si la obstacole) a dovedit ceva si o voi vota si eu.
RăspundețiȘtergereSa fac niste precizari si sa va raspund:
RăspundețiȘtergere- Elena Basescu nu are sanse sa ajunga eurodeputat, dar are sanse sa se convinga si sa ne arate daca are ce cauta in politica sau nu candidand independent. Asa ca da, bravo ei ca o face, iar daca se gasessc 300.000 de oameni care sa o voteze, insaseamna ca meritam sa fim reprezentati de ea.
- Pupincurism, nota de plata pentru elogii - cam cat ar trebui sa facturez? M-am saturat de jurnalele de stiri care reiau de 10 ori o fraza stalcita de fiica presedintelui. Si da, daca asta e stire, de ce nu ar fi o mare stire faptul ca si-a dat demisia din PDL si candideaza independent? Prin urmare, sper ca odata cu rezultatul alegerilor - care, repet, nu crede ca ii va fi favorabil Elenei - sa o vad mai putin prezenta in jurnalele de stiri. Poate asa se linisteste si ea si vede ca politica nu-i pentru ea, si presa si toata lumea.
- Nu e un gest la initiativa ei, ci a tatalui ei - ok, cel putin in aceasta privinta l-a ascultat. Asta mi se pare ocazia cea mai buna ca lucrurile sa fie transate intr-un sens sau altul - daca toate aparitiile ei publice au fost rezultatul emotiilor si a relei vointe a presei, cum spunea presedintele, va avea ocazia sa arate ca a fost asa, daca intr-adevar e atat de catastrofala, atunci banuiesc ca va avea decenta sa renunte la dorinta de a fi politician.
- Nu uitati, sunt oameni care ii dau o sansa si care ar vota-o. De ce sa nu le respectam alegerea. Iar daca evolutia ei in campanie va fi convingatoare? Eu o voi urmari cu atentie, inainte sa arunc cu pietre in ea - acum mi-e total indiferenta.
Hmm, vad o idee care persista mentinuta cu ardoare de diverse persoane: lipsa de experienta a unora comparata cu a altora.
RăspundețiȘtergereMda, discursurile unui Iliescu, Basescu, Isarescu, Patriciu, Vadim, Bela, Nastase nu denota anxietate sau tremur in voce. Asa si ? Chiar si Hitler sau Stalin au fost buni oratori. Cu ce ma incalzeste pe mine sa fiu reprezentat de o persoana foarte capabila pseudo-intelectual care insa nu face nimic in interesul meu ? Toti cei care posteaza/scriu ziare/etc cu/despre discursurile politicienilor respectiv gafele sau armonia acestor discursuri ii invit sa mai vizioneze inca o data filme ca braveheart sau stefan cel mare -- da, majoritatea liderilor au avut discursuri inflacaratoare, pline de patos care au miscat populatii .. insa acele discursuri au fost doar preludiul. Au si facut ceva, nu doar au tinut discursuri.
Cu putin timp in urma am aflat ca dna Alina Mungiu a raspuns filialei iesene a PDL un hotarat „nu mai contati pe mine” si am inteles ca in acest fel vrea sa ne anunte pozitie sa „spectaculoasa” ...cu coada sus.
RăspundețiȘtergereE clar ca, nici daca ar mai dori, dna Alina Mungiu nu se mai poate regasi pe lista PDL, a realizat aceasta certitudine si nu face altceva decat indeplineste o formalitate de retragere, dar o face intr-o maniera cel putin neinspirata.
Tentativa de a iesi cu coada sus este deconspirata cel putin de 2 aspecte:
1. Dupa ce a pus conditii, normal era sa astepte momentul cand pozitia PDL ar fi fost transata, cu sau fara luarea in considerare a observatiilor sale. Candidatura ca independent a Elenei Basescu nu semnifica sfidarea conditiilor puse de AM , dimpotriva. Cum s-ar putea interpreta sau felicita cacealmaua unei persoane, cand iti accepta in principiu o propunere, sub rezerva indeplinirii unor conditii, dar ulterior- indiferent daca intre timp incepi sau nu sa-i dai satisfactie- sa-ti spuna ceva de genul : pardon, am glumit, v-am incercat, mi-am batut nitel joc de tine, de mine sau de altii ...care m-au luat de buna? Cu alte cuvinte, cauza acestui raspuns nu mai tine de cuvantul dat sau de acele conditii, ci a iesit din cadrul initial stabilit si se afla in alta zona.
2. Nu mai avea niciun rost sa scrie acum „nu mai contati pe mine”, de parca ar fi fost suficient ca ea sa-si fi mentinut vointa pro-candidatura si increderea ca mai este dorita ..ca-n prima zi, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Din contra, formularea aceasta este fortzata (ca sa nu spun caraghioasa, deplasata sau altfel mai bine ...ma abtin) deoarece stie foarte bine ca Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de modalitatea in care ea a inteles sa-si scrie scenariul spectacolului public, in loc sa-si fi propus conditiile in culise (cu atat mai mult, daca presupunem-prin absurd- ca intentiile Alinei Mungiu au fost de buna-credinta, ar fi urmat un fel de convietuire alaturi de membrii PDL, cu sau fara statut de europarlamentar).
„Nu mai contati pe mine” induce in mod eronat (ca sa nu zic duplicitar) ideea unui act unilateral de vointa, cand de fapt motivele sunt reprosul exprimat deja de Traian Basescu si, implicit, imposibilitatea autoarei cu reflexul conditionat de a-si gasi reperele rezonabile intre care sa se mai simta ...cel putin in largul ei. Miza dnei Alina Mungiu „pe nesimtirea” familiei presedintelui este ori un fapt ori o incompatibilitate cu scopul ei, nescuzabil prin astfel de mijloace.
Cand am auzit prima data de perspectiva dnei Alina Mungiu legata de PDL, am fost incantat, dar nu am avut in vedere posibilitatea ei de a discuta direct cu presedintele si nici conditiile impuse in acel moment n-au fost atat de explicite ca cele din articolul aparut ulterior in RL.
Acum sunt dezamagit de tot ce-a iesit, de viziunile sau capacitatile de anticipatie ale doamnei cu camel(eon)ii in sange, ba chiar am senzatia ca am vazut cu ochii mei paranormalul la mama lui acasa, chiar in zona magiei negre. Am sperat si mai sper ca demersurile trambitzate de dna AM sa nu intunece si optiunea doamnei Monica Macovei, singurul ministru adevarat din cati a expus Romania in zadarnicia ei politica. Incerc sa presupun ca AM nu a mers pana acolo cu esecul protestului de ochii lumii, incat a urmarit sa-i puna intr-o postura ezitanta pe ceilalti noi posibili candidati de pe acceasi lista.
Cat priveste intregul „serviciu” adus pedeleului de AM, prin bunele sale dubioase intentii, pot spune cu probabilitatea ca PDL sa nu fie dezavantajat de independentza Elenei Basescu este aproape zero (numai atunci cand candidata ar obtine exact numarul de voturi necesar), adica nici mai multe (fiindca cele in susrplus ar fi pierdute) si nici mai putine, fiindca ar fi si mai multe (toate) pierdute.
In rest, consider si eu candidatura ca independent o mutare de salutat, din cate se vede deja rupe in doua multe pretexte, gaselnitze, basti, gasti, cameleoni, gargare despre un parlament cur(t)at.
Pana una-alta, eu nu contez ...nici pe mine.
Am sa incep prin a va cita:"Participarea la dezbaterile electorale va demonstra daca poate doar sa memoreze un discurs - si a facut-o bine cu ultimul, cel de astazi ".
RăspundețiȘtergereMie unul mi s-a parut ca a facut pauze destul de lungi intre cuvinte, oare se gandea de doua ori la ceea ce urma sa spuna pentru a nu face vreo gafa?
Hai sa fim seriosi, de astfel de lucruri are nevoie aceasta tara: "De ce va fi bine pentru Elena Basescu? Pentru ca va putea sa isi demonstreze ei si celorlalti daca are stofa de politician si viitor politic, pana la urma."
Eu cred, ca nu avem nevoie de oameni care sa demonstreze daca pot sau nu, avem nevoie de canditati care vin cu niste planuri bine intocmite.
Sincer eu nu mi-as dori sa fiu reprezentat de Elena Basescu in Parlamentul Europei.
Cînd discuţia despre privatizarea Poştei Japoneze era în toi, iar adversarii premierului Kiozumi s-au pornit să-i destrame echipa, una din victime a fost Makiko Tanaka, fiica fostului premier, implicat cu 35 de ani în urmă, în afacerea Lockheed. După 4 ore de dezbateri, comisia de etică a Parlamentului a găsit-o vinovată pentru că figura pe statele de plată ale unei firme de construcţii din Niigata (fieful Tanaka) în timp ce lua şi îndemnizaţia de parlamentar. Makiko Tanaka a demisionat atunci din toate funcţiile publice şi, la alegerile anticipate (declanşate special pentru constituirea majorităţii prin care legea de privatizare a Poştei Japoneze să ia naştere) a scos caii ca independent. Şi tot a intrat în Parlament ca deputat de Niigata.
RăspundețiȘtergere