marți, 3 martie 2009

To the Tower... of London

Mi-am dorit foarte mult sa vizitez Tower of London si am facut-o saptamana trecuta. Cand te gandesti ca acum platesti sa intri acolo, iar in trecut nu stiai cum sa-l eviti, pentru ca, de cele mai multe ori, insemna condamnarea ta la moarte.

Turnul Londrei a fost o luxoasa resedinta regala, fortareata si inchisoare, loc de executii, dar si gazda a bijuteriilor Coroanei. De fapt este un complex, cu doua randuri concentrice de ziduri de protectie, cu turnuri.

Este aproape de Tower Bridge si se invecineaza cu City of London, centrul financiar al Londrei.


Aproape de intrare, in curtea interioara, intre cele doua randuri de ziduri de aparare concentrice. In dreapta imaginii este intrarea in Palatul Medieval.

City of London, vazut din Tower of London. Pe cele doua maluri ale Tamisei trcutul se impleteste cu modernitatea, fortareata din piatra a carei constructie a inceput in secolul XI sta vizavi de cladirile moderne din sticla.


Tower Bridge este unul dintre locurile in care imi place cel mai mult sa merg in Londra, desi bate un vant care te face sa grabesti pasul. Mi-a placut cum se vedea Tower Bridge dintr-o incapere a Palatului Medieval.

Pe unul dintre pasajele de trecere intre turnuri, cu Tower Bridge in spate si White Tower in fata mea.

White Tower a fost construit in 1078 de William Cuceritorul si a fost gandit sa ii protejeze pe normanzi de locuitorii Londrei si de invadatori. Richard Inima de Leu a dispus, un secol mai tarziu, construirea unor ziduri de aparare in jurul cladirii. Oricum, la baza zidurile au 4,5 m grosime, iar spre varf putin peste 3 m. De prin 1200, White Tower a fost resedinta regala pana in vremea lui Oliver Cromwell. Aici se afla expusa armura lui Henric VIII, dar si ale altor monarhi englezi.

Cum sunt doua randuri de ziduri de aparare, sunt si numeroase turnuri, precum cel din spatele meu. Cradle Tower este acesta.

Curtea interioara, in spatele cladirii in care se afla bijuteriile Coroanei.

In turnuri, unde au fost inchisi de-a lungul vremii prizonierii, sunt o multime de inscriptii pe pereti, unele mai simple, altele, precum cea de mai sus, extrem de elaborate, adevarate sculpturi in piatra. Asta depinde in mod sigur de perioada pe care au petrecut-o in turn. Unii dintre ei au au conditii relativ confortabile, altii, dimpotriva. Oricum, la cata piatra e acolo, chiar cu semineele existente, trebuie sa fi fost extrem de frig. Mai sus este un calendar, cu zodiile, facut de Hew Draper din Bristol, inchis deja de 14 luni la momentul in care facut inscriptia de pe zis. Acuzatia sub care a fost inchis in Turn a fost vrajitoria.

In astfel de incaperi cu inscriptii pe ziduri sunt camere de filmat. N-am resitat tentatiei de a face o fotografie ... :)

Intr-unul dintre turnuri ti se spune o poveste. Imagineaza-ti ca esti unul dintre cei 30 de soldati care apara zidul si ti se dau arme si echipament. Ma rog, sunt expuse, le poti incerca, asa cum am facut eu, insa ele sunt legate cu niste lanturi destul de solide sa nu ai tentatii de a le lua acasa. Oricum, sunt destul de grele, atat coiful, cat si camasa de zale sau arbaleta pe care le-am cercetat eu. Insa niste pusti germani care vizitau turnul in acelasi moment cu noi erau extrem de incantati.

Bijuteriile Coroanei, o parte dintre ele, se afla in aceasta cladire. Sunt aici din 1303, dupa ce au fost furate si recuperate din Westminster Abbey. Se pare ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost duse in seiful unei case de asigurari. Aici poti vedea un film cu incoronarea reginei Elizabeta II, din 1953, si insemnele regalitatii purtate de ea la incoronare, precum si o serie de coroane de regi. Pe peretii unei incaperi sunt toate emblemele regilor incepand cu 1066, cucerirea normanda, pana la actuala regina. Am constatat ca ambele Elizabete, precum si regina Victoria au domnit foarte mult, in comparatie cu reprezentatii masculini, mai putin norocosi. :) Pe peretii respectivi mai incap doi monarhi. Ma intreb mereu daca Charles mai are vreo sansa sa devina rege, sau coroana va trece direct la William.

Yeoman Warder sau Beefeater - paznicii Turnului, in trecut in sarcina lor intrau prizonierii si pazeau bijuteriile Coroanei, astazi sunt ghizi care iti povestesc istorii ale Turnului, intrigi, tradari, executii, prizonieri celebri. Denumirea de Beefeaters vine fie din faptul ca se spunea ca aveau privilegiul sa primeasca o bucata de carne de vita - considerata o delicatesa, pe care nu si-o permiteau muritorii de rand - de la masa regelui sau pur si simplu mancau vita ca parte a unei diete pentru trupele de elita, pentru a fi puternici. Acesti oameni traiesc in Turn, insa trebuie sa aiba si o casa in afara lui, pentru momentul in care vor iesi la pensie.

Yeoman Warders sunt pregatiti orcand sa iti spuna povestile celebrilor prizonieri din Turn. Eu sunt fascinata de dinastica Tudorilor, gratie HBO, care are un serial cu acest nume la care ma uit si care m-a impulsionat sa citesc mai mult pe subiect si, in Marea Britanie, sa caut sa vad cat mai multe. Asa ca m-a interesat sa fotografiez niste imagini cu Anne Boleyn (sus), cea de-a doua sotie a lui Henric VIII, acuzata de tradare, adulter si incest, inchisa in Turn si apoi decapitata. Ea este mama Elizabetei I (foto jos), inchisa si ea in Turn sub acuzatia de tradare si complot impotriva surorii ei vitrege aflate pe tron, Mary I, cunoscuta ca Bloody Mary, dar fiindca vinovatia nu a putut fi demonstrata, ea fost eliberata. Si a devenit unul dinter monarhii care au marcat istoria Angliei. Potretele Tudorilor se gasesc la National Portrait Gallery in Londra, dar si intr-o incapere din Camera Lorzilor, unde sunt pictati Henric VIII si cele sapte sotii ale sale.

Corbii sunt celebrii in Tower of London si sunt aici din timpul lui Charles II. Evident, nu aceleasi pasari. :D Legenda spune ca daca pasarile vor parasi vreodata Turnul Londrei, inseamna ca Turnul si monarhia britanica se vor prabusi, vor disparea. Corbii se plimba liberi prin curtea castelului, dar aripile lor sunt putin taiate, ca sa nu poata zbura la distante mari. Sunt hraniti cu carne de vita, probabil ei sunt adevaratii beefeaters, si de ei are grija unul dintre paznici, Ravenmaster, e functia lui. Inteleg ca cel de-acum are 77 de ani si el le cumpara in feicare zi carnea de vita. In cel de-al doilea razboi mondial al fi murit majoritatea dintre ei, din cauza socului in urma bombardamentelor asupra Londrei, dar atunci cand s-a redeschis publicului Tower of London "echipa" a fost refacuta. Astazi sunt vreo 9-10 corbi, fiecare cu numele lui, iar cel mai batran are vreo 20 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu