Este clar ca se asteapta cu interes alegerile de la Chisinau si se crede ca rezultatul acestora va fi o coalitie la guvernare. Ramane de vazut daca si comunistii lui Voronin ar avea loc in ecuatie.
Din discutia mea cu oficialul britanic a reiesit cert un lucru, pe care il stiam de altfel: Moldova nu are nicio sansa intr-un viitor apropiat sa adere la UE. Una pentru ca nu este pregatita, structural si democratic, insa cea mai mare piedica este conflictul din Transnistria. L-am intrebat care este punctul de vedere al UK, ca parte a UE, referitor la acest conflict.
Va reamintesc ca negocierile pentru solutionarea conflictului sunt in formatul 5+2, adica Moldova si Transnistria, ca parti implicate, Rusia, Ucraina si OSCE, ca mediatori, iar UE si SUA ca observatori. Romania este parte a formatului in cadrul UE - aici trebuie sa fie activa, vocea sa sa fie auzita. Si tot in cadrul UE trebuie sa se exprime si Marea Britanie, de aici izvorul intrebarii mele catre oficialul britanic.
Ei bine, l-am vazut mult mai interesat de input-ul meu privind situatia si de ceea ce cred ca ar trebui sa faca Romania. Parerea lui este ca aceasta situatie va continua mult pana la a fi solutionata, iar solutionarea o vede in schimbarea generatiilor si educarea celor tinere, de o parte si de alta, adica moldoveana si transnistreana, pentru a invata sa se accepte si sa inteleaga ca le este mai bine impreuna decat scindati. Si mi-a exemplificat sprijinul britanic prin acordarea unor burse tinerilor moldoveni - nu am inteles exact daca si unora transnistreni - prin care acestia sa aiba contact cu un alt mediu, cu mediul occidental, sa aiba deschidere si toleranta.
Am vrut sa stiu care este opinia sa despre planul Kozac, de federalizare a Republicii Moldova si mi-a raspuns ca federalizarea nu este o solutie, dar a fost destul de vag raspunsul lui. Ceea ce a reiesit clar din discutie la acest punct este ca atunci cand este Rusia implicata e mai greu de gasit o solutie.
Concluziile acestei discutii m-au determinat sa cred ca UE si Occidentul, in general, sunt putin interesate de situatie sau se simt neputincioase in a o rezolva. A astepta o schimbare de generatii si odata cu ea o schimbare de mentalitate este total dezarmant pentru mine. Este ca si cum ar astepta ca situatia sa se rezolve de la sine.
Insa, pe de alta parte, toate declaratiile oficialilor romani privind extinderea, corelate cu ideea: "Romania sustine integrarea Republicii Moldova in pachetul Balcanilor de Vest" sunt ridicole. Pentru ca situatia economica a Moldovei a diferita de a Croatiei, Muntenegrului sau chiar a Macedoniei si pentru ca exista aceasta problema - conflitul din Transnistria - care nici macar nu permite Vestului sa priveasca Moldova ca pe un potential candidat in viitor. Din fericire, n-am remarcat insa aceasta idee in declaratiile lui Cristian Diaconescu in timpul vizitei la Chisinau, de la sfarsitul lui ianuarie.
In schimb, sfatul oficialului britanic pentru Romania a fost ca trebuie sa fie extrem de activa si sa sprijine Moldova, pentru ca moldovenii sa se simta parte a Europei prin relatia cu Romania. Niste asertiuni politicoase.
În condiţiile în care Rusia va continua să ţină în şah Republica Moldova (şi în mod sigur va continua încă 20 de ani cu această atitudine) există două opţiuni: fie modelul RDG, fie modelul cipriot.
RăspundețiȘtergereUniunea Europeană va continua să reprezinte sursa de bunăstare şi pe viitor, în timp ce Rusia se va confrunta cu o criză similară celei din 1985-1986, când se prăbuşise preţul petrolului exact ca astăzi.