vineri, 17 aprilie 2009

Cetatenia romana pentru moldoveni - Basescu irita partenerii occidentali prin declaratii populiste, fara niciun rezultat semnificativ pentru moldoveni

Am scris in urma cu cateva zile despre faptul ca in discursul presedintelui Basescu am remarcat ceva ce in mod sigur calca pe bombeuri UE: ideea de a urgenta si simplifica acordarea cetateniei romane moldovenilor. Din experientele mele anterioare si discutii cu oficiali europeni de-a lungul timpului, am vazut nemultumirea acestora privind o astfel de initiativa si semnalele mai mult decat clare au fost trimise la Bucuresti. Iata aici articolul meu de pe HotNews.ro.

Astazi am vazut reactii in presa internationala pe aceasta tema. In Financial Times si in EUobserver. Pentru a economisi timp si efort, aici si aici sunt rezumate in limba romana ideile celor doua publicatii.

Pe scurt, europenii se pronunta, unii on the record - ministrul afacerilor europene de la Praga, in numele presedintiei UE -, altii off the record impotriva acestei idei a autoritatilor romane de a simplifica si accelera procedurile de acordare a vizelor pentru un sfert din populatia Republicii Moldova. Stiu, veti zice ca sunt niste ipocriti si ca Spania sau Franta naturalizeaza an de an africani, oameni din afara Europei, noi de ce n-am face-o, mai ales ca moldovenii sunt europeni, fac parte din acelasi spatiu cultural cu toti cei de la vest de Prut.

Pe de alta parte, inflamarea UE pe aceasta tema este oarecum in van, dar Bruxelles-ul trebuie sa trimita semnale. A facut-o si acum doi ani, cand a fost aceeasi discutie, iar lucrurile la Bucuresti s-au intepenit. Basescu ii cerea atunci ministrului justitiei, Monica Macovei, sa urgenteze adoptarea legii cetateniei si sa simplifice procedurile, dar surprinzator, in doi ani, numarul cererilor a ramas acelasi: intre 800.000 si un milion. Presedintele a spus acest numar de fiecare data.

Articolul colegilor mei de la HotNews.ro, pe care va recomand sa il cititi, il gasiti aici, explica foarte bine cum functioneaza tot procesul asta de acordare a cetateniei, cat de lent este si de ce.

Avand toate aceste informatii, remarc populismul declaratiilor presedintelui Basescu atunci cand ameninta Chisinaul ca va acorda atat de multor moldoveni cetatenie si ii amageste pe cei care asteapta, plini de speranta, ca asta sa se intample. Basescu a facut aceste declaratii pentru romani, ca sa nu spuna ca presedintele lor nu are o pozitie transanta fata de Voronin si nu manifesta solidaritate cu fratii de peste Prut. Dar reuseste sa irite din nou UE - care a calificat clar drept declaratii politicianiste, in scopuri electorale - cu o poveste asupra careia i s-a atras atentia in repetate randuri. Ceea ce mi se pare cel mai grav este ca oricum nu se va intampla nimic - Romania se va conforma regulilor informale ale UE (cum ar fi sa acorde cetatenie pentru un milion de moldoveni in conditiile in care in UE sunt naturalizati anual mai putin de 800.000?).

Discursul lui Basescu pe aceasta tema trebuie dezbracat cuvintele pompoase si dorintele nobile si atunci observi ca nu ramane nimic.

Am vorbit despre oferta privind acordarea de cetatenie cu un cercetator de la un think tank londonez, European Council on Foreign Relations. Nicu Popescu este numele lui, am facut si un interviu cu el despre Moldova pentru HotNews.ro, aici, si va garantez ca este un bun cunoscator al situatiei din Moldova, nu numai pentru ca e cercetator pe zona respectiva, ci pentru ca e si moldovean. Traieste la Londra si e printre moldovenii care nu au cetatenie romana, asteapta sa o obtina de trei ani de zile. Daca vreti sa il cititi, are blog si este afiliat si blogurilor EUobserver.

Iata analiza lui asupra problemei cetateniei romane acordate moldovenilor, atat din punctul de vedere al analistului de politica externa, cat si de moldovean:

"Problema e ca Basescu face declaratii despre cetatenie... de cand?... de 5 ani. De fiecare data promite sute de mii de pasapoarte, dar progresul este destul de mic. Se creeaza impresia ca aceste declaratii se fac de dragul opiniei publice interne si in realitate nu se intampla nimic.

Basescu starneste foarte frecvent valuri care ajung in toata Europa, pana la Londra si Bruxelles, cand in realitate politica de acordare a cetateniei nu se schimba si nu este accelerata. Si, in acest sens, ceea ce face Basescu in mare parte este sa agite spiritele, atat in Moldova, cat si in Uniunea Europeana, fara a facilita real acordarea cetateniei.

Reactia Uniunii (n.r. de a nu fi de acord cu naturalizarea atator cetateni extra-comunitari) este normala. Daca ar fi vrut sa-si deschida portile pentru cetatenii Republicii Moldova, ar fi eliminat obligativitatea vizelor. In conditiile in care mentine regimul de vize, este normal sa nu ii convina ca Romania acorda aceste cetatenii.

Dar nu asta e problema, ci cum se joaca in spatiul public chestiunea cetateniei. Basescu face foarte multe declaratii care atrag atentia asupra acestei probleme, in conditiile in care cetatenia se acorda foarte greu si foarte lent. In urma acestei politici declarative, Romania este supusa unor presiuni din UE, Moldova se sperie, este stresata, iritata, Rusia se pozitioneaza ca prieten al Moldovei, dar cetatenii care vor sa redobandeasca cetatenia nu o fac. In toata aceasta politica foarte declarativa, dar goala, a cetateniei toti actorii implicati - atat Republica Moldova, cat si Romania - au avut de pierdut."

L-am intrebat daca el crede ca noua lege a cetateniei va schimba situatia.

"Si in cazul Romaniei, mare problema cu legile este implementarea lor. Acelasi lucru se aplica si in cazul legii cetateniei. Este devreme sa stim ce se va intampla. In orice caz, daca Romania vrea sa joace un rol mai constructiv in aceasta privinta, cred ca problema cetateniei trebuie izolata si scoasa din spatiul public, discursiv. Cu cat se va vorbi mai putin despre asta, cu atat va fi mai eficient. Mai bine taci si faci, decat sa faci mare zarva", a conchis el.

Poate acesta este un mesaj care se aude si la Bucuresti.

4 comentarii:

  1. Eu nu sunt de acord cu opinia ta cum ca nu are niciun rezultat pentru moldoveni.

    Moldoveni in mod clar trebuie sa implice cumva EU intr-o mai atenta monitorizare si o mai mare presiune asupra guvernantilor comunisti. Demonstratiile de strada, chiar si acompaniate de exceselor autoritatilor, nu au reusit sa obtina sprijinul vestului. Daca nu de placere, atunci de nevoie va trebui vestul sa se implice.

    Daca incalcarea drepturilor omului nu i-a sensibilizat, atunci potentialul milion de migranti politico-economici clar ca a produs efectul dorit. Basescu, pur si simplu, a supralicitat (ca da pocher).

    In momentul de fata, indiferent din ce motiv (probabil invocarea drepturilor omului ar suna mai decent), UE va trebui sa se implice in solutionarea situatiei din Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  2. Basescu nu a reusit sa urgenteze acordarea vizelor din cauza Guvernului anterior. E foarte posibil ca acest lucru sa se schimbe. Cat despre faptul ca ar irita Bruxellul, un "Hai sictir" e de rigoare; si-au dat masura lasitatii si a jigodismului in fata Moscovei. Basescu apara interesele romanilor in primul rand, nu unei uniuni fara directie de nici un fel. Puteti da exemple cand a mai iritat Basescu Bruxellul?

    RăspundețiȘtergere
  3. Traiasca Romania Mare,si chiar mai mare decit vechea Romanie Mare,si sa nu uitam,strabunicii nostri au fost stapinii lumii,sa fim mindri de asta...

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu Anonim. Macar lui Train Basescu nu ii este frica sa faca declaratii. Asta fac politicienii. As intelege ca unii se opun, si _din aceasta cauza_ avanseaza incet procesul.
    Am vazut si eu, in 3 luni in 2009 (de cand are si guvern pro), s-au dat cetatenii cat aproape 12 luni in 2008! http://cetatenie.info.tm/index.php?page=8&action=viewall
    Deci indiciile nu sunt asa cum sugereaza acest blog. Ramane de urmarit insa in continuare.

    Probabil daca multi care asteapta cetatenia dau si statul in judecata pentru respectarea legii, o sa fie mai bine pentru ei.

    RăspundețiȘtergere