vineri, 3 aprilie 2009

G20 - Obama: Nu sunt presedintele Japoniei


Sala conferintei de presa, de 800 de locuri, a fost plina cand a vorbit presedintele american. Daca toate conferintele erau anuntate pe ecranele aflate in centrul de presa, despre cea a lui Obama nu s-a cmunicat nimic oficial.

"Stii unde are loc conferinta de presa a lui Obama?", m-a intrebat un jurnalist american. Asa am aflat ca va fi organizata una. Apoi s-a facut o coada la intrarea in spatiul de conferinte si am avut norocul ca am fost destul de in fata, pentru ca, pe masura ce se apropia momentul, se adunau din ce in ce mai multi jurnalisti. Probabil ca am stat mai bine de o ora asteptand sa se permita accesul in sala. Evident, jurnalistii acreditati la Casa Alba au fost bagati in fata si au ocupat primele randuri, spre revolta colegilor de breasla mai putin norocosi, care au stat la coada.

Obama a inceput cu niste declaratii, dupa care a anuntat ca are o lista cu jurnalisti care sa ii puna intrebari, dar ii va alterna cu altii din sala, care nu sunt americani. A fost evident ca si-a luat masuri de siguranta, pentru ca intrebarile puse de acestia i-au ridicat mingea la fileu.

Marturisesc ca nu sunt un fan al lui Obama, departe de mine tot acel entuziasm in ceea ce-l priveste, vazut atat in randul presei, cat si al oamenilor obisnuiti, dar am considerat intotdeauna ca are o retorica buna, ca isi rosteste disursurile extrem de bine si, evident, acestea au efect asupra publicului.

Ei bine, am constatat ieri ca la intrebari are o viteza de reactie mai mica, sta si le gandeste, incepe fraze pe care nu le termina, mi s-a parut ca isi gasea greu cuvintele.

Asta la inceput, pentru ca mai apoi s-a relaxat si a inceput sa glumeasca cu presa. Cand a vazut ca jurnalistii sunt un public captiv - cei americani probabil ca ii trimisesera intrebarile dinainte, iar cei straini erau prea coplesiti ca ii pun o intrebare lui Obama - a inceput sa fie din ce in ce mai sigur pe el.

A subliniat mereu ca e new kid on the block, ca probabil de asta liderii mondiali nu au reiterat criticile la adresa Americii pentru a fi cauzat aceasta criza si pentru ca probabil si alte tari din Europa si Asia au avut banci care au facut prostii.

Fotografia de mai sus este facuta intr-un moment in care lua intrebari de la jurnalisti, nu de la cei e pe lista. Toti vroiau sa fie alesi si mai mult decat sa ridice maine ii si strigau presedintelui: take Asia... take Japan...take Romania. "Guys, we're not bidding here", a raspuns Obama.

Intrebat de un jurnalist chinez cue politica itnerna ar trebui sa aiba China in aceste momente de criza, Obama a vrut sa spuna ca nu este in masura el sa faca recomandari sau sa spuna asta, pentru ca el este presedintele SUA. Fara sa isi dea seama, a facut o gafa:

"Sunt presedintele SUA, nu sunt presedintele Chinei, nu sunt presedintele... Japoniei, nu sunt presedintele niciunei alte tari de aicvi si responsabilitatea mea este pentru propriul popor", a spus el.

A cautat mult acea Japonie si tot nu i-a iesit. probabil dupa ce il va vizita pe imparat va afla si el ca japonia n-are presedinte. Nu stiu inca daca presa l-a taxat, dar in acel moment nu am vazut indignare.

Unul dintre momentele amuzante a fost raspunsul la o intrebare adresata de o jurnalista din india, care l-a intrebat cum a decurs intalnirea cu premeirul tarii ei si cum i s-a parut premierul.

"Premierul dvs. este un om minunat", a spus Obama.
"Da, asa este", a intarit cu convingere tanara indiana.
"Ai vreo contributie la asta. Pentru ca pari foarte implicata", a glumit el si toata sala a inceput sa rada.
"Nu, doar sunt foarte mandra de el", a fost raspunsul dezarmant al acesteia.

Mai tarziu am stat langa niste jurnalisti americani care comentau episodul si vorbeau cu superioritatea celor care stau tota ziua pe langa presedinte, ii comentau pe jurnalistii straini care ii multumeau lui Obama pentru a-i fi ales sa ii puna o intrebare. Americanii aveau superioritatea celor care sunt acreditati la Casa Alba, intrucat erau din acel grup, si ii ridiculizau pe ceilalti confrati pentru faptul de a fi fost impresionati de presedinte.

Recunosc ca si mie mi s-a parut un pic ciudat cand la sfarsitul conferintei de presa Obama a parasit sala in aplauzele jurnalistilor, ceea ce nu s-a intamplat la niciun lider care a avut intalniri cu presa la G20.

12 comentarii:

  1. Sunt presedintele SUA, nu sunt presedintele Chinei, nu sunt presedintele... Japoniei, nu sunt presedintele niciunei alte tari de aicvi si responsabilitatea mea este pentru propriul popor

    Nu cred ca se poate numi gafa. Ti s-a parut tie asa. Pur si simplu din "mersul" frazei a spus si presedintele Japoniei. Toata lumea a inteles ce a vrut sa zica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce sa zic, mare gaselnita! Toti aia se intrec sa-i gaseasca gafe lui Obama. Omul a vorbit la modul teoretic, putea spune ca nu e presedintele constelatiei Orion, ca doar nu este, nu?
    Teoretic, Japonia poate avea un presedinte si poate chiar va avea peste zece ani. Si chiar ar putea sa-l cheme Obama, ca e un nume destul de intalnit in arhipelag.
    Dar cat spirit de observatie la jurnalista noastra! Mai, mai!... Si doar ea a observat gafa. Mai, mai!...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum adica don'shoara "fara sa-si dea seama a facut o gafa"?
    Gafele se fac tocmai pentru ca nu iti dai seama de anumite lucruri. De aceea sunt gafe.
    In cazul amicului Obama, nu iti impartasesc punctul de vedere. Am ascultat comentariul si a fost o chestiune normala, de bun simt, si omul nu a facut nici o greseala.
    Ca deductie logica, daca te gandesti dumneata fara partinire, este el presedintele Statelor Unite? Este? Este el presedintele Japoniei? Nu este? Unde este greseala? Ca Japonia nu are presedinte ci imparat? Pai nu despre asta a fost vorba in propozitie. Nu de ce nu este Japonia ci de ce nu este Obama.
    Nu putea sa spuna omul ca nu sunt imparatul Japoniei, pentru ca altii (stii povestea cu magarul dus la targ de Nastratin Hogea si fiul sau)..altii ar fi spus, "da ce domnule, el e imparat? Uite al naibii, se crede Napoleon. Jos cu el!". Alta gafa.
    Ca sa nu mai vorbim daca ar fi zis ca nu este regele Romaniei. Sa vezi atunci scandal diplomatic. Si chiar ma gandesc ce articol ai fi facut. Zi ca nu-i asa!
    Trebuie sa fi observat ca omul, adica Obama, e un om normal, cu plusuri si minusuri, dar nu cred ca este un gaffeur.
    Io te inteleg pe dumneata ca ai vrut sa faci titlul articolasului atractiv, sau mai interesant..insa personal nu cred ca s-a facut o gafa. Poate o mica stangacie.. n-a avut omul alta rima.
    Oricum, ma mir ca ti s-a parut un pic ciudat de ce l-au aplaudat jurnalistii la sfarsit. Cum adica, "nu inteleg". Pai ai vazut, don'shoara alte conferinte de presa? Ai vazut-o pe cea a doamnei Merkel? Trei nemti care spuneau cuvinte. Atat! Parca citeau un dictionar sau o carte de telefon. Sare si piper. Ash!
    Te iei dupa jurnalistii americani rautaciosi care il muscau de fund pe Obama. Pai, nu te supara domnisora, cand intra Obama in camera se face lumina.. cat ti s-ar pare de paradoxal. Si asta, nu le este la indemna multor americani, mai ales daca sunt mai din sud... sau republicani. Deci, nu te mira!
    Oricum, esti simpatica si am se te mai urmaresc..
    Cu deosebita stima,
    Soothe

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai da-o incolo de magarie. Ce sa spun, asta e problema. Chiar jalnic modul in care cautati sa faceti o stire din toate prostiile irelevante. Jalnic. Get a real job.

    RăspundețiȘtergere
  5. Era o simpla enumerare de posibilitati, nu avea legatura neaparat cu sistemul politic din tarile respective.

    Dar este interesant de vazut cum lumea sta la panda, doar doar ar putea sa-l improaste cu vorbe de ocara, ca a facut, a zis , a dres..........

    Daca ati fi voi in locul lui, sa incercati sa duceti o omenire pe umeri, v-ar mai fi la fel de usor oare sa vorbiti ?

    Ce usor le vine unora, nu au nici o treaba, iau un stilou in mana, scriu cate ceva pe o hartie - sau , mai nou, online de-a dreptul.... si gata, au exprimat o opinie..... pe care o cred de valoare, de cele mai multe ori.....

    Incercati macar in gand, o data, sa va puneti in locul lor, al lui Omaba, al lui Sarkozy etc, sa vedem, oare v-ar place sa fiti vanati in halul asta ?

    Nu prea cred.........

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa nu uitam ca tipul e... avocat. Desi la discursuri se pricepe. La discursuri. Atat. De cand a fost ales nu face altceva decat sa vorbeasca. Si vorbescu bine, insa asta nu ajuta la nimic pentru ca, dupa o vreme, publicului incalzit la inceput, incepe sa i se sleiasca.

    RăspundețiȘtergere
  7. Faptul ca isi ia timp sa raspunda intrebarilor dovedeste tocmai ca gandeste raspunsul si nu ca l-ar avea pregatit (vezi prin contrast raspunsurile lui G. Brown care cu siguranta avea raspunsurile pregatite) ceea ce e un merit! In plus, la cele mai multe intrebari, raspunsurile au avut miez, au fost rafinate si bine strcturate: acest fapt de ce nu l-ai evidentiat!? Lasi impresia, astfel, nu numai ca nu esti fan Obama (ceea ce e OK), dar ca ai o placere deosebita sa-l evaluezi partinitor (ceea ce nu e deloc OK pentru un pretins jurnalist!)
    Cu respect,

    RăspundețiȘtergere
  8. "Marturisesc ca nu sunt un fan al lui Obama..." Marturisiri pe cit de inutile,pe atit de pernicioase la un jurnalist, care - of, pentru a cita oara... - ar trebui sa-si pastreze impartialitatea fata de onor subiectele lui. Acestea fiind spuse, eu cititorul, astept reactii critice (sau laudative - dar intotdeauna argumentate) apropo de ce vede/aude jurnalistul la subiectul cu pricina. Vorba revistelor literare de pe vremuri: "Mai incercati".

    RăspundețiȘtergere
  9. nu cred ca este chiar o gafa. in america presedintele este seful executivului. in europa seful executivului se numeste "prim-ministru". obama, dupa normele europene ar fi trebuit sa spuna: sint primul-ministru al americii nu primul-ministru al japoniei, al chinei,....dar el a spus dupa normele americane si de aici falsa problema....

    RăspundețiȘtergere
  10. Haideţi, bey, nu vă mai daţi fecioare virgine (ca-să-zic-aşa)! Ce-a fost la gura voastră cînd Elena Udrea a făcut o gafă identică, legată de Norvegia! (vă mai amintiţi?) Acum, vă daţi "înţelepţi", "toleranţi". Sigur, Obama nu e blond, şi nici nu e împotriva oligărhimii române. Adevărul e că gafa, de oriunde ar veni, e o nonştire. De aceea o găsiţi pe blog, iar nu la Antenele voiculeşti sau la "Relativitatea TV". Mai bine-zis, acolo găsiţi numai nonştiri despre adversarii politici ai patronilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine ca pe Obama il scuza multi, dar Elena Udrea cand a facut gafa cu presedintele Norvegiei nu a fost decat atacata in mod agresiv. O atacau multi care nici ei nu stiau ca Norvegia n-are presedinte, dar neh ... asa suntem noi romanii, ii aparam pe altii si-i atacam pe-ai nostri pentru niste idiotenii

    RăspundețiȘtergere
  12. care sunt tarile care fac parte din G20, stie careva sa-mi spuna? sau cele din G9? Ms mult!

    RăspundețiȘtergere