luni, 20 aprilie 2009

Victimele soselelor

Poate ar trebui sa vorbesc despre oameni - dar televiziunile vorbesc despre asta de fiecare data de sarbatori. Eu ma refer la cateii pe care ii vezi aplatizati pe soselele Romaniei atunci cand faci o calatorie de cateva sute de kilometri.

De Paste am fost la mama mea in Ardeal, in Deva, si am mers cam 800 de kilometri, dus-intors. Si am vazut probabil 20 de caini calcati de masini.
I-am spus prietenului meu ca mi-as dori sa nu fie in situatia in care sa ii sara un caine in fata masinii. N-as suporta sa omoare un catel. Intr-o calatorie anterioara, pe aceeasi ruta, o masina in fata noastra a calcat un pui care traversa strada in urma mamei sale. iar aceasta s-a intors apoi la puiul apaltizat de masina care trecuse peste el. Si acum ma infior cand imi amintesc episodul, m-a durut sufletul, am vrut sa oprim, dar prietenul meu a avut dreptate: nu mai era nimic de facut, nu aveam cum sa adunam catelul de pe sosea sa il ducem la un veterinar, nu ii rupsese piciorul sau ceva de genul asta, il strivise cu totul.

De fiecare data ma intreb cine e de vina ca sunt atatea victime canine pe sosele. Sa fie soferii? Animalele? Autoritatile care nu au un program pentru reducerea numarului cainilor?

In Anglia, unde am trait ultimele trei luni de zile, singurele animale pe care le-am vazut pe soseaua din campus - nicidecum pe autostrada - au fost doua vulpi. Animale salbatice, adica. Am vazut cu totii cum autostrazile din strainatate sunt marginite de plase de sarma cel putin, daca nu de parapeti si garduri, pentru ca animalele sa nu poata patrunde pe carosabil. Astazi am vazut doi caini morti pe autostrada Bucuresti-Pitesti, pe o portiune (in sensul spre Bucuresti) unde este camp, nicio plasa, nimic. Nu e de mirare ca pe bietele animale le-a apucat traversatul strazii.

Stiu ca am o sensibilitate aparte cand este vorba despre animale si urmaresc cu regularitate emisiunile de pe Animal Planet gen Emergency Vet sau Animal Rescue. Cand vezi cat respect pentru viata acestor animale au in straiantate, te revolti ca noi suntem atat de lipsiti de compasiune. Si te revolti mai ales pe autoritati care nu au un program prin care sa sprijine asociatiile serioase care se ocupa de animale. Si ca nu au pedepse foarte aspre pentru stapanii de animale care le chinuie sau le abandoneaza. Cred ca nu vom putea fi considerati un popor civilizat pana nu vom respecta si drepturile animalelor si nu ne vorm stradui sa le salvam si sa le ingrijim precum ingrijim un membru al familiei, atunci cand le avem. Si sa ni le asumam, sa fim stapani responsabili.
Am observat si la cunostinte de-ale mele, oameni educati, cu resurse si, in general, bine intentionati, un comportament condamnabil, din punctul meu de vedere. Au niste caini aciuiati pe langa casa, sunt vagabonzi, dar ii haranesc, insa nu si-i asuma. Nu ii castreaza sau deparaziteaza, dar nici nu fac in asa fel incat sa ii indeparteze pentru totdeauna. Caini se intorc.

Un alt comportament condamnabil este al celor care au caini pe langa bloc, le-au facut custi, dar tot nu si-i asuma. Ii hranesc, se joaca cu ei, dar cam atat. E ca si cum ai avea un copil, dar te ocupi doar de partea frumoasa: te joci cu el, il plimbi, dar nu il duci la medic cand se imbolnaveste, nu il stergi pa poponet atunci cand se murdareste. Cam asa sunt si oamenii care au facut scandal cand hingherii au veni sa adune cainii si s-au batut cu ei sa nu ii ia. Pretind ca ii iubesc, dar daca o fac de ce nu ii iau in casa, sa fie niste animale de companie cu statut in regula si situatia sa fie civilizata? Acesti oameni nu iau in considerare si faptul ca acei caini foarte tandri cu ei ii musca pe altii care trec pe langa blocul lor. Eu sunt un exemplu in acest sens. Am trecut, in drumul meu spre serviciu, doi ani pe langa un astfel de caine: nu l-am bagat in seama, nu l-am mangaiat, nu l-am gonit. Si, intr-o dimineata, m-a muscat, asa i-a venit lui.
Stiu ca dezbaterea despre cainii vagabonzi nu are final, ca sunt o serie de probleme de discutat, ca sunt o multime de opinii. Nu vreau sa ma lansez in asta. Vreau doar sa vad mai putini caini cu matele intinse pe sosea, calcati de masina. Daca oamenii din sate ar tine cainii in curte si nu i-ar mai lasa pe strada, daca i-ar duce la castrat in loc sa le ia puii nedoriti si sa ii duca pe camp, acolo unde unii supravietuiesc si devin apoi noua generatie de caini vagabonzi, atunci situatia s-ar schimba. Si daca autoritatile ar fi mult mai drastice cu cei care isi abandoneaza animalele si mult mai active in a face adaposturi sau a-i ajuta pe cei cu bune intentii, dar fara resurse.

14 comentarii:

  1. singura diferenta intre noi si englezi este ca la ei legile chiar se aplica pentru ca oamenii fac un efort. de exemplu, tu te-ai asigurat ca acel catel care te-a muscat pe tine a ajuns la un adapost al primariei?..

    RăspundețiȘtergere
  2. La 130 la ora gardurile de sarma denota respect pentru viata soferilor si a pasagerilor. Crezi ca e placut sa te rastorni cu masina din cauza unui caine care traverseaza autostrada? La noi se mai intampla. Si existau "si la noi" garduri, doar ca se pare ca stau mai bine in curtile oamenilor sau la "fier vechi" impreuna cu suportii din aluminiu ai panourilor anti-orbire.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnisoara, in momentul de fata mie imi este frica sa merg pe strada nu din cauza hotilor ci din cauza cainilor vagabonzi. Mi se pare penibil si subliniez penibil sa am asemenea temeri in capitala unei tari membre UE in anul 2009.
    Din pacate, Bucurestiul a ajuns in cazul unui bolnav caruia trebuie sa i se amputeze un deget:nu se mai poate salva decat daca omoram toti cainii.
    Stiu ca vi se pare barbar, dar nu vi se pare barbar ca o mama care isi duce copilul in varsta de 3 ani de mana sa lupte pentru viata copilului ei pentru ca acesta a fost atacat sub ochii ei de aceste gasti? Puneti-va dumneavostra in aceasta situatie.

    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu este nimeni de vina pentru cainii striviti pe sosele. Shit happens.

    RăspundețiȘtergere
  5. Atat timp cat nu exista respect pentru om in Romania, nu va exista nici pentru animale.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa luam chestiunile ridicate de voi pe rand:

    1. nu, n-a ajuns intr-un adapost al Primariei pentru ca o batranica de la bloc a zis ca e al ei si a facut crize si ea si vecinii sa nu-l ia hingherii. e exemplul dat in postare, despre oamenii care considera animale de companie cainii din fata blocului pe care ii hranesc.

    2.Nashu_mare: da, stiu ca intre viata ta, sofer si pasage, omul aflat in masina si un caine care iti sare in fata alegerea e evidenta. fie ca esti pe autostrada cu 130 de km/ora, fie pe un drum national cu doar 90 km/ora. asta am inteles. cfeea ce nu inteleg este de ce nu se face ceva in sensul de a nu mai exista caini vagabonzi. si ei nu sunt numai in Bucuresti, dupa cum ine am vazut, sunt peste tot, chiar si pe la tara, prin sate, unde te astepti ca omul sa aiba cainele in curtea lui.

    3. cred ca sunt in aceeasi "echipa" cu cel care scrie ca ii e frica de cainii vagabonzi. dupa ce am fost muscata, va dati seama ca ii ocoloesc de la distanta. nu eram genul care sa ii mangaie nici inainte, desi im plac cainii si animalele in general, dar imi spuneam intotdeauna sa fiu rezervata, pentru ca sunt imprevizibili. si mi s-a confirmat. asa ca iti inteleg teama, pentru ca o traiesc si eu de fieare data cand imi iese un vagabond in fata. si mie foarte frica mai ales pentru ca sunt convinsa ca ma simte ca mi-e teama, dar ce sa fac.desi este inuman, da, eutanasierea e o solutie. pentru cei bolnavi, batrani. aveam in cartier unul caruia ii cadea blana de pe el, era oribil, suferinta lui trebuia curmata. a
    am vazut emisiuni despre adaposturile de animale din SUA, ei zilnic eutanasiaza 10 catei, catei sanatosi. le pun cu o zi inainte o teticheta, in cazul in care cineva vrea sa adopte un caine si se sugereaza sa ia din aia programati pentru eutanasiere, altfel, soarta lor e pecetluita.
    repet: e inuman, nu sunt de acord cu ea, dar pana la urma pare singura solutie.

    3.ba da, exista vinovati pentru cainii ucisi pe sosele. suntem noi toti: oamenii care nu isi asuma responsabilitatea cresterii unui animal, nu isi castreaza cainele sau sterilizeaza carteaua si cand face pui ii arunca (iar unii supravietuiesc si devin noua generatie de caini vagabonzi). si autoritatile, care nu fac legi dure, sa te puna sa platesti daca nu ai grija de animal si il abandonezi (in SUA am vazut ca unii fac inchisoare pentru asta, pentru faptul ca isi chinuie sau isi abandoneaza animalele) si pentru ca nu au un program coerent si coordonat cu asociatiile de animale pentru a rezolva problema asta.

    5. asa e, cat timp nu avem respect nici pentru oameni, cum am putea respecta animalele. sunt multi carora li se pare irelevanta aceasta preocupare. asta dovedeste gradul lor de evolutie pe scara umana.

    RăspundețiȘtergere
  7. Protectia animalelor e o problema, una serioasa.
    Imi face rau sa vad animale strivite de asfalt si imi face si mai rau ca nu mai pot face nimic sa feresc acest "spectacol" de ochii copiilor mei.
    Din pacate legea este proasta, lipseste vointa, iar putinele asociatii de protectia animalelor care isi fac datoria sunt depasite de numarul de probleme.
    Insa, din punctul meu de vedere, pe langa lipsa de vointa politica si administrativa la fel de periculoase sunt lipsa de educatie a oamenilor si saracia. Spun asta mai ales referindu-ma la acea fraza ce "infiereaza" oamenii de la tara ... Oamenii de la tara despre care vorbiti nu isi permit sa aiba un caine dpdv financiar, de fapt ei nu isi permit sa isi sustina financiar nici familia, asa ca animalul rupe lantul, sare poarta si isi cauta mancare singur pe unde apuca. In conditiile astea o investitie intr-o sterilizare iese din discutie. E mai simplu sa puna capcane pe camp sau sa iasa cu vecinul care are pusca si sa faca galerie in timp ce acesta consuma cartusele de iepuri pe caini.
    Asta este realitatea si e nevoie de multa vointa pentru a schimba ceva.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu franez ca sa evit cainii, chiar si cand am viteza mare. Franez mai tare decat cand imi iese in fata un etnic tigan (glumesc, la astia accelerez tot timpul, de obicei confratii nostri tuciurii merg pe strada la modul sfidator, dar daca vad ca nu iti pasa de ei devin mai vioi, inca n-am tavalit niciunul pe jos).
    Singura situatie in care nu as evita un caine ar fi cea in care vad ca cel care vine din spate nu poate sa franeze si el prompt.
    Pana acum nu am omorat decat o vrabie care mi-a taiat calea si nu aveam cum sa o evit. A ramas cu picioarele in sus pe parbriz (cred ca avea tendinte suicidare).

    Andrei C., Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  9. Stimata doamna, singurul motiv pentru care vedeti doar caini aplatizati este dificultatea de a aplatiza vacile si oile care traverseaza agale "autostrada" citata! Vina este in primul rand a autoritatilor pentru lipsa totala de interes. Spuneti de UK, nu va suparati, cati caini vagabonzi ati vazut pe strada acolo? Vedeti caini pe sosele pentru ca exista, pentru ca in anul 2009 intr-o tara care se pretinde europeana avem mai multi caini pe strada decat intr-un slum indian si nimeni nu ia nici o masura. Ok, este mai uman sa-i sterilizize, sa-i tii intr-un adapost, de acord, dar unde se intampla asta? Eu nu vad decat strazi pline de caini, inmultindu-se continuu.

    RăspundețiȘtergere
  10. - Nu am intentionat sa infierez oamenii de la sate mai mult decat ii infierez pe cei de la oras care vor catel, pe ala din fata blocului, dar nu il iau in casa si nici nu le permit celor de la primarie sa ii duca in adapost. Aveti dreptate, saracia este o explicatie, dar eu stiu din copilaria mea in care mergeam pe la tara ca, oricat de sarac era cel mai necajit om din sat, cainele lui state in curte si ii arunca si aluia niste paine inmuiata intr-o ciorba, ceva. dar avea grija de el, nu il lasa pe strada.

    Andrei C: este minunata atitudinea ta, cred ca daca mai multi ar incerca sa evite cainii - evident, fara a crea dezastre in trafic - ar fi mai putini omorati. Pe de alta parte, nu accelera la etnici, zau asa.:) Am constatat si eu ca exista cazuri in care nu se feresc din fata masinii pe strada, parca ar fi stapanii soselei, e o observatie valida.

    Tocmai aasta subliniam cand am dat exemplu UK, ca acolo nu vezi caini vagabonzi. Singurele animale fara stapan pe strada pe care le-am vazut au fost cele doua vulpi, una schiopata si am presupus ca fusese lovita de o masina. Acolo vezi oameni fara adapost care au caini, dar si-i asuma, asta e minunat. exista asociatii penru protectia animalelor sau cabinete care au o data pe luna zi gratuita de consultatii veterinare pentru cainii acestor oameni ai strazii. Chiar si cainii celor fara adapost sunt ingrijiti acolo. Ma rog, depinde de stapan...

    RăspundețiȘtergere
  11. 1.fac tot posibilul sa nu lovesc oameni si animale pe sosele, evident :-)uneori insa ai de ales intre doua pericole: de a trece peste un caine cu masina sau de a pune in pericol viata ta si a tuturor celor din masina. daca esti intr-un autocar sau camion situatia e mai serioasa. am avut mereu caini acasa (si 'la bloc' si 'la casa') si mi s-ar rupe inima sa calc unul. insa cred ca asa alege (daca as avea timp de reactie suficient)in functie de situatie. pana acum am avut noroc.

    2.nu exista respect suficient de la om la om. tiganii de la noi sunt deseori pusi in aceeasi oala cu animalele, de exemplu. au fost si reportaje cu copii tinuti in custi si cotete. ne asteptam mai multe atunci cand vine vorba de drepturile cainilor? in plus societatea are aparent alte prioritati decat protectia animalelor fara stapan.

    3. cei mai multi isi cresc copiii cu teama de animale si mai ales de caini. 'nu te du, mama, ca te musca'. nu intelegem comportamentul cainilor (mai ales daca am crescut la oras) si ne e frica. n-ati vazut niciodata copii mici speriati de parintii lor in cazul in care se apropie un caine de ei? frica asta nu dispare cu varsta ci cu o educatie potrivita.

    intr-o oarecare masura e un cerc vicios, in care animalele sufera de violenta de pe urma oamenilor, care si ei sufera de violenta de pe urma altor oameni (si animale) si apoi si unii si altii o intorc impotriva 'celorlalti'. cred ca cercul asta poate fi 'atacat' in mai multe puncte, important e ca fiecare din noi sa faca ceva, cat de mic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo, Ana Maria. Ma aflu printre cei putini care te inteleg si care incearca sa contribuie la evitarea acestor nenumarate accidente. Vorba lui "anonim", franez si cand am viteza foarte mare, asumindu-mi un risc, si mai putin cand imi iese un tigan in fata. Animalele sunt niste suflete nevinovate, extrem de devotate

    RăspundețiȘtergere
  13. Menaru,
    am injumatatit problema! Unul dintre câini a fost indepărtat pentru totdeauna. Am făcut adică jumătate din treaba hingherilor. Abandonat la 10km de curtea mea, câinele este de-acum candidat la eutanasiere prin strivire - un şofer ghinionist va face probabil a doua parte din treaba hingherilor.
    Pentru mine e, din păcate, o chestiune de igienă periodică, pentru că în zona mea câini fără stăpân sunt la fel de numeroşi ca şi muştele. Îndepărtat pentru totdeauna unul lasă loc altuia...

    RăspundețiȘtergere
  14. Din pacate toti aveti dreptate, dar uitati un singur lucru...NU PLOUA CU CAINI pe nicaieri, maidanezii aia sunt caini abandonati de stapan, de multe ori caini de rasa care se inmultesc apoi haotic si asa apar asa zisii maidanezi.
    Iar vina este tot a oamenilor, a celor care de multe ori isi cumpara caine, dupa o vreme nu-l mai doresc, din diverse motive, si ii dau drumu pe strada.
    Si oricati ai eutanasia, cei din zonele rurale, cei milosi mai ales, obisnuiesc sa-i abandoneze in orase pe motiv ca n-au ce face cu atatia si nici cateua nu o sterilizeaza.
    Solutia ar fi educarea, constientizarea oamenilor si accesul la servicii veterinare, nici nu mai vorbim de legi care ar trebui sa fie drastice in astfel de situatii.

    RăspundețiȘtergere