marți, 23 iunie 2009

De ce sunt mai putine infractiuni comise de romani in Spania decat in Italia?

Am avut o discutie azi dimineata cu prietenul meu pornind de la intrebarea: de ce romanii din Spania si tiganii nostri de-acolo au comis mai putine faradelegi decat cei din Italia? Este doar o perceptie asta sau e o realitate?

El imi spunea ca ar iesi un studiu extrem de interesant daca s-ar gandi cineva sa analizeze situatia asta. cel putin la nivelul perceptiei opiniei publice, bazata pe relatarile din media, impresia este ca in Spania conationalii nostri - fie ei tigani sau nu - au comis mai putin infractiuni decat in Italia.

Pe de alta parte, am incercat sa gasesc explicatii:
  • cazul Mailat, care a deschis valul de infractiuni mediatizate intens de presa din Italia a avut loc intr-un context electoral, iar primarul Romei l-a folosit intens in campanie
  • partidele de extrema dreapta, Lega Nord, si-au facut intens campanie si ele pe tema strainilor si presa a folosit orice caz pentru a sustine aceasta argumentatie, a adus acuzatii la adresa romanilor, chiar si atunci cand infractorii erau sud-est europeni, dar nu romani
  • autoritatile italiene au luat masuri legislative impotriva infractorilor straini si romani in special, prin emiterea acelor decrete de indepartare de pe teritoriul italian
  • presa italiana este mai intens consultata de media romaneasca decat cea spaniola (probabil asa gasim mai multe cazuri de infractiuni comise de romani)
  • Spania este mai indepartata si astfel romii nostri si infractorii au ajuns mai multi si mai usor pe teritoriul italian
  • romanii, chiar si cei cu tendinte spre infractiuni, caci si o astfel de categorie a plecat in Spania si Italia, au ajuns in Spania intr-o perioada de boom si le-a fost mai usor sa gasesca in loc de munca onest
Ma intreb daca ideea mea privind numarul mai mare de infractiuni comise de romanii din Italia fata de cei din Spania e doar o impresie sau nu. Si caut sa gasesc atunci explicatiile acestei perceptii sau realitati.

7 comentarii:

  1. Hmm .. http://www.mentiraspiadosas.com/2006/10/28/inmigracion-y-delincuencia-algunos-datos-para-romper-el-topico/ ... e din 2006 .. sigur ca se gasesc si informatii mai recente si se poate face o comparatie intre Italia si Spania cu numere, procente si nu doar supozitii :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din experienta mea cat se poate de subiectiva cu cele doua tari, spaniolii au avut au niste politici sociale mult mai bine dezvoltate.

    In general spaniolii mi s-au parut mult mai deschisi (la minte) decat italienii. Dar e doar o prejudecata si asta pana la urma ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna postarea!Cred ca tzine si de firea oamenilor, diferente de mentalitate/temperament intre spanioli si italieni... Sau cei mai „rai” romani / rromani s-au dus in Italia?

    RăspundețiȘtergere
  4. cred că numărul de infracţiuni e comparabil. de când sunt aici (2007, dec) am citit tot felul de chestii interesante şi mi s-au povestit. de exemplu, nişte spărgători de birouri din madrid pretindeau că sunt români; hoţii de buzunare din metroul barcelonez sunt bosnieci, dar au învăţat câteva cuvinte şi se dau români.
    dacă îmi trimiţi întrebări punctuale, mă documentez pentru tine (sunt ziarist de meserie - sau cel puţin eram, în românia).

    RăspundețiȘtergere
  5. E vorba de limba, e mai usoara italiana decit spaniola.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am fost in Spania si am vazut reactia politiei de acolo. Au prins 3 "pierde-vara" si i-au dezbracat la piele in piata cu lume de fata pentru o simpla perchezitie. Sunt foarte duri cu treburile astea. Sicanand permanent potentialii infractori, fiind intransigenti de la inceput au tinut in mana fenomenul. Acum nu stiu daca e o politica concertata in acest sens sau e simpla diferenta in ceea ce priveste oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o manevra politica, am fost la Roma acum trei saptamani si peste tot am dat de romani (hotel, terase, etc)care au zis ca nu au nici un fel de probleme in Italia.

    Deci concluzia este una politica, iar clasa noastra politica nu se implica.

    Normal ar fi ca Basescu sau ministrul de externe sa-l sune pe Berlusconi si sa-i zica:
    "Auzi prietene, aveti si voi afaceri in Romania si noi suntem ok cu voi deci hai sa fim oameni nu...

    RăspundețiȘtergere